Љиљана Јовановић

Војска Сједињених Америчких држава ствара киборг лептира – најновије биоинжењерско достигнуће у области праћења…


Научници из САД представили најновије достигнуће у области праћења

09.09.2014. tvzvezda, ФБР превод Љиљана Јовановић, приредила Биљана Диковић

novo pracenje
Научници из САД су представили најновије достигнуће из области праћења. Биоинжињери су научили да имплантирају електроде у организам ноћног лептира–мољца. Претварају их у киборге још у стадијуму лутке. У будућности ће ови инсекти моћи да прате кретања непријатељске војске, моћи ће да учестују у акцијама спасавања објавио је “Journal of Visualized Experiments”. Уз помоћ електрода, научници ће моћи да контролишу понашање лептира и његово кретање. Ову посебну технологију развили су научнициц на Универзитету у Северној Каролини.

Резултат истраживања је могућност успешне контроле кретања мишића лептира, што дозвољава могућност контролисања и његовог кретања на даљину. Научници се надају да ће уз помоћ ове технологије бити у стању да направе киборге не само у војне сврхе него и за потребе спасавања.

Међутим, без обзира на то што је наизглед фантастично ово што су објавили, тешко се може овај пројекат американаца назвати иновативним. Експерименти са уградњом електрода у организме инсеката се већ дуго раде. Новост овог “know how” научника из Северне Каролине је у томе да су убацили електроде у тело лептира док је у стадијуму лутке.

Осим тога, биоинжењери су успели да дешифрују електричне сигнале, које мозак инсекта шаље мишићима инсекта, да би се обезбедио правилан лет. Уз помоћ тог знања научници планирају да науче лептире да лете по команди и да слете према команди човека. Према речима инжињера, њихов следећи корак биће прављење система, који би могли аутоматски да конфигурирају лет инсекта.

Видео: © Journal of Visualized Experiments (JoVE)

1 reply »

  1. За сваки проналазак одмах напишу: моћи ће да се користи у спасавању угрожених, а прва примена је увек – убијање. Том лептиру ће да смисле мини-топ и да га шаљу у атентате.

    Свиђа ми се