Временске непогоде

Република Српска – Повећана опасност од предстојећих падавина


Цивилна заштита – Упозорење због предстојећих падавина

Извор: РТРС/СРНА
09/09/2014

Републичка управа Цивилне заштите доставила је данас градоначелницима и начелницима локалних заједница упозорење на предстојеће падавине, уз обавезу да предузму све потребне мјере које произилазе из Плана одбране од поплава у Републици Српској у 2014. години.

ВИДЕО: Цивилна заштита – Упозорење због предстојећих падавина

Повећана опасност од предстојећих падавина очекује се за градове Приједор и Бијељина, те општине Нови Град, Костајница, Козарска Дубица и Брод, наводе из Републичке управе Цивилне заштите.

Из Управе подсјећају градоначелнике и начелнике на обавезу провођења закона и подзаконских аката који уређују питања заштите од поплава и области заштите и спасавања уопште, како би предстојеће падавине дочекали што спремније и са што мање штетних посљедица по грађане и имовину.

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић позвала је све надлежне републичке и локалне институције да предузму превентивне мјере како би били у приправности поводом најављених обилних падавина које се очекују у Српској.

„Информисана сам да је данас одржан оперативни састанак руководства Републичке управе Цивилне заштите, Хидрометеоролошког завода и других надлежних субјеката. Због најављених падавина упозорени су представници локалних заједница на опасност од поплава, с обзиром да су због обилних падавина у претходном периоду многи насипи оштећени“, рекла је Цвијановићева

Премијер Српске је апеловала на све надлежне локалне и републичке институције да упозорења схвате озбиљно, да буду у приправности и у координацији како би се у случају поплава адекватно реаговало.

Према прогнозама Републичког хидрометеоролошког завода, од сутра до 13. септембра очекују се обилније кишне падавине.

У западним подручјима Републике Српске очекује се око 80, а понегдје је могуће и 100 литара кише по метру квадратном, док се у јужним крајевима очекује око 150 литара.

Обилније падавине очекују се и у горским предјелима Хрватске, што ће довести до пораста водостаја.

У саопштењу се подсјећа да је данас у Бањалуци одржан оперативни састанак субјеката од значаја за заштиту од поплава на којем је сагледана процјена тренутног стања у области заштите од поплава и дефинисане мјере које је потребно предузети.

Састанку су присуствовали вршилац дужности директора Републичке управе Цивилне заштите Весељко Елез са сарадницима, представници МУП-а, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Републичког хидрометеоролошког завода, Јавне установе „Воде Републике Српске“ и Републичке управе за инспекцијске послове.

На састанку су били и представници Хидроелектране „Бочац“, руководиоци одсјека цивилне заштите Бањалука и Приједор, Службе цивилне заштите општине Козарска Дубица, Ронилачког клуба „Бук“ и Рафтинг клуба „Кањон“ из Бањалуке.