ДРУШТВО

Бранко Драгаш: Када обезвредите речи, онда обезвредите и људе – Оживимо речи!


РЕЧ

branko-dragas-ekonomista-1328585176-43484

Бранко Драгаш
2. септембар 2014.

„У почетку беше реч. И реч беше у Бога. И Бог беше реч.“
Тако почиње Библија.

Живимо у добу општег обесмишљавања речи. У поплави бесмислених информација, изгубе се важне вести. У поплави свакојаких речи, изгубила се истина. Сви блебећу. Не затварају уста. Давимо се у потопу изговорених речи. Нико никога не слуша. Свако прича своју причу. Одзвања нам у глави од празних прича.

Комерцијална цивилизација производи речи као штампарија ФЕД лажне доларе. Штампање речи без покрића се врши да би се обезвредиле речи. Када обезвредите речи, онда обезвредите и људе. Обезвређени људи се дебилизују. Отуда толико идиотизама у медијима. Намера је да се задужени људи претворе у зомбије потрошачке цивилизације. Забрањује им се да мисле. Дозвољено им је да троше. Нарочито речи. Хиперинфлаторна потрошња речи доводи до нове емисије речи без покрића.

ima-slike-nema-tona-ili-kako-javni-tv-servis-trenira-strogocu-nad-hrvatima-u-bih

У брзом начину живота, брзо трошимо и речи. Скраћујемо их и гутамо оне које су нам сувишне. А сувишне су јер износе наша осећања, мисли и намере. То више никоме не треба. Никога то не занима. Инстант живот без осећања је створио и универзалне речи, које све покривају. Рецимо, реч – супер – заменила је мисли и осећања.

Какав је роман који си прочитао? Супер.
Како је било на путовању? Супер.
Како се осећаш? Супер.
Тачка. Нема више. Све је јасно. Супер је скратило супер човека. Када кажете супер, сви разумеју о чему говорите. Не треба да трошите друге речи.

Брза храна, брзе речи и брз живот. То је мото успешног човека.

Изговорена реч више никога не обавезује. Наш народ каже – „ човек се веже за реч, во за рогове“. У данашње време ова народна мудрост је превазиђена. Успостављени тржишни односи између људи су отворили простор за шпекулацију речима. Речи служе да би се остварила лична добит на тржишту. Шпекулација речима је дозвољена радња. Можемо речи, пожељна. Нисте успешни, ако не знате да шпекулишете речима.

Како се шпекулише речима? 
Једно мислите, друго радите, треће говорите. Тако постајете успешни. Прилагођавате се свим приликама. Брзо заборављате и одбацујете оно што сте некада говорили. Газите напред преко људи са новим речима. Људи су сировине за обраду. Речи су само техничко оруђе за обраду сировине. Оне треба да прераде сировину у финалну потрошњу. Успех је када успевате да трошите сировине за своје намере.

Политичари су у томе врхунски обучени. Они професионално обрађују сировине. Зато њима ништа не значи шта данас причају. То сутра неће причати. Заборавиће шта су јуче причали. То њих не занима. У процесу обмањивања људи, њих занима само да људи буду у њиховој функцији. У функцији су само док имају интереса од њих. Нема морала у политици. Ко хоће морал, нека иде у цркву – говоре нам политичари. У политици владају сурови тржишни закони и интереси. Нема идеологије. Идеологије су мртве. И речи су мртве.

Политичара не занимају никакве идеологије. Он мења идеологије као прљаве чарапе. Њему све идеологије служе да пороби наивне и неорганизоване људе. Циљ политичара је да буде на власти и да управља људима. То ради искључиво у свом личном интересу. Све што изговара је општа лаж, прилагођена за то време. И сви знају да је лаж, али верују у ту лаж. Бирачи верују политичару као што публика у циркусу верују мађионичару. Сви знају да је трик, али сви уживају у том трику. Публика не зна да прави трикове.

Сви политичари на свету су исти. Триковима варају своје бираче. Разликују се политичари из развијених друштава од политичара из примитивних демократија. У развијеним парламентарним друштвима политичар лаже, обмањује и краде своје бираче само једно време и то у оквиру једне идеологије. Користи само један политички трик. У неразвијеним демократијама политичари лажу, обмањују и краду бираче све време и мењају идеологије, јер сматрају да је то дозвољено и да тиме показују своју успешност. Што више политичких трикова користи, то је успешнији политичар.

Ето тумачења зашто у нашој политици свако може са сваким да прави коалиције и зашто шовинисти постају еурофундаменталисти. Није важно шта причаш, важно је да си на власти. Такво шизофрено поимање политике није могуће у развијенијим демократијама. Оне се, ипак, придржавају неких правила игре. Постоје ствари које не смеју да се раде.

Како изаћи из зачараног круга уништавања рећи и губитка њиховог смисла?

Једини начин је да се вратимо на почетак.
А почетак је записан.
И реч беше у Бога.

Оживимо речи!

То значи да речима морамо да дамо узвишени смисао. Морају да добију моралну вертикалу. Морају да добију тежину и значење. То се искључиво може да уради учењем и личним примером.

Учимо о животу од великих мислилаца. Читање нам омогућава да стичемо знања. Интернет нам само даје потребне информације. Знање се стиче читањем и промишљањем. Преиспитивањем. Разговором. Полемиком са онима који супротно мисле. Из тих борби протувречености развија се нови квалитет. Нови живот. Нови поглед на свет.

Стечена знања се морају применити и личним примером показати да следимо изговорене речи. Личним примером доказујемо да верујемо у своје речи. Ми живимо наше изговорене речи.

Неколико почетних савета за оздрављење од празнине.

• Никада не говорите о стварима о којима ништа не знате или површно знате,
• Никада не говорите, ако немате шта ново да кажете,
• Научите да слушате,
• Читајте литературу,
• Разговарајте и учите кроз разговор,
• Не обећавајте, то што сте обећали морате да испуните,
• Размислите пре него што нешто прихватите,
• Говорите то шта мислите, а не шта други желе да чују,
• Признајте своје грешке,
• Мењајте се,
• Научите да кажете – извини,
• Ништа не треба да вам буде тешко да урадите,
• Невоље схватите као нове изазове,
• Поделите то што имате, живот је у заједници,
• Волите друге људе, упркос свему

Проблем наше цивилизације је губитак поверења. Поверење се тешко стиче, лако се изгуби.

Радите на томе да људи имају поверења у вас.
После је све лакше.

Београд, 02.09.2014

2 replies »

 1. РАЗЛОГ ЗАШТО ЗАПАДНА ДЕМОНОКРАТИЈА ЖЕЛИ ДА УНИШТИ „СРБИЦУ“ !

  http://skrivenosaznanje.blogspot.com/2011/07/bozija-poruka-u-slovima.html

  Tue, 9 Sep 2014 20:07:31 +0000 от „СРБски ФБРепортер“ : >РЕДАКЦИЈА posted: „РЕЧ

  Бранко Драгаш 2. септембар 2014.

  „У почетку беше реч. И реч беше у Бога. И Бог беше реч.“ Тако почиње Библија.

  Живимо у добу општег обесмишљавања речи. У поплави бесмислених информација, изгубе се важне вести. У поплави свакојаких речи,“ >

  Свиђа ми се