Новорусија

Новорусија 8.9.2014. – ВАЖНО: Заједничка изјава руководства ДНР и ЛНР


 

Представништво Доњецке Народне Републике
у Србији и Српским Земљама
8.9.2014.

Заједничка изјава руководства Доњецке Народне Републике и Луганске Народне Републике

38913_original

Подржавајући иницијативу председника Руске Федерације, В. В. Путина, Доњецка Народна Република и Луганска Народна Република су узеле учешће у још једној рунди сусрета Тростране контакт-групе, која је одржана 5. септембра ове године у Минску.

Доказ пажње која се поклања иницијативи Владимира Путина јесте чињеница да су са стране Доњецке Народне Републике и Луганске Народне Републике у преговорима учествовали председник Већа министара Доњецке Народне Републике, А. В. Захарченко и Председник Већа министара Луганске Народне Републике, И. В. Плотницки.

На тај начин, Доњецка и Луганска Народна Република су биле представљене руководиоцима република, то јест, највишим званичницима, опуномоћеним да доносе одлуке и имају одговорност за њихово спровођење на највишем нивоу. Истовремено, страну Украјине представљао је бивши председник Украјине Л. Д. Кучма, коме нису додељена никаква пуномоћја власти и који нема никакву одговорност за доношење одлука.

Та чињеница сведочи да је украјинска страна претворила дате преговоре у фарсу и празну формалност, самим тим скинувши са себе сваку одговорност за нарушавање одредаба потписаног „Протокола о закључцима саветовања Тростране контакт-групе поводом заједничких корака, усмерених ка спровођењу Мировног плана председника Украјине Петра Порошенка и иницијатива председника Руске Федерације Владимира Путина“, будући да под тим протоколом нема потписа ниједног званичника Украјине, који би имао одговарајућа пуномоћја.

Преговори о престанку примене оружја потребни су Украјини са само једним циљем — спровести премештање својих оружаних формација, прикупити снаге и средства за продужење казнено-освајачког рата.

О томе сведоче изјаве представника Савеза за националну безбедност Украјине А. Лисенка, изговорене у емисији уживо 6. 9. 2014. године и непрестано отварање ватре кијевских казнених одреда по насељеним местима у нашим републикама, што има за последицу мртве и рањене међу мирним грађанима.

Остајући привржени преузетим обавезама о прекиду примене оружја, Доњецка Народна Република и Луганска Народна Република ИЗЈАВЉУЈУ:

При првој примени оружја од стране казнених формација Украјине, задржавамо право обнове војних дејстава за ослобађање окупираних територија Доњецке и Луганске Народне Републике.

***

Вести из Новорусије — 8. 9. 2014.

Након три дана од потписивања договора о примирју у Минску, потпуно је јасно да НАТО-мајданска хунта користи примирје за прегруписање својих јединица, довлачење појачања и припрему нових напада на војску и народ Новорусије.

Јуче и током ноћи забележено је више од 10 случајева у којима је непријатељ кршио договор о прекиду ватре и нападао положаје Војске Новорусије.  Ватром из минобацача гађан је Доњецк, нарочито околина аеродрома и насеље Спартак. У околини Доњецког аеродрома било је и сукоба пешадије. Непријатељ је такође гађао Јенакиево, Очередино, Веселу Гору и Јасиновату. Артиљеријска дејства вршена су у околини Маријупоља, где је непријатељ довукао појачање у људству и борбеној техници. Војска Новорусије је одговорила на нападе и нанела губитке НАТО-мајданским плаћеницима.

Током викенда најжешће борбе су вођене око стратешки важног града Тељманово, 65 км јужно од Доњецка. Украјинске снаге су га заузеле након потписивања примирја, желећи да тиме пресеку везу између Доњецка и јужног одреда Војске Новорусије у области Маријупоља; Војска Новорусије је прешла у противнапад и разбила непријатеља, који је у нереду оставио више оклопних возила и других јединица борбене технике, тако да је Тељманово поново под контролом Доњецке Народне Републике.

У Луганској Народној Републици антируске снаге су се повуке из више насељених места у околини града Славјаносербск.

Данас се у Новорусији обележава 71. годишњица ослобођења Доњецке и Луганске области од немачке окупације у II светском рату. Главна свечаност ће се одржати на стратешки важном узвишењу Саур-могила, око кога су вођене жестоке борбе и 1943. и 2014. године. Истим поводом, јуче је у граду Переваљск одржана парада добровољаца Донске козачке војске, уз учешће великог броја ратника, тенкова и других борбених возила.
+ + +
Представништво Доњецке Народне Републике
у Србији и Српским Земљама
dnr.srb@list.ru
www.facebook.com/dnr.srb
www.vk.com/dnrsrb