АКТУЕЛНО

Мајкл Паренти – Бриљантан говор о лажима америчке демократије, бомбардовању Југославије 1999. (видео на србском)


Баш усред бомбардовања Југославије, 16.маја 1999. Мајкл Паренти је у америчкој држави Сијетл на „Univerrsity of Washington“ у великој дворани „Kane Hall“ одржао бриљантан говор америчкој публици о суштини капитализма и уређења САД, ко води ту земљу, која класа људи, и на чему је базирана њихова спољна политика. Паренти каже да је Америка била кључан фактор у збацивању многих реформистичких демократских влада, попут Гватемале, Гијане, Доминиканске Републике, Бразила, Чилеа у време Аљендеа, Ирана у време Мосадика, Уругваја, Сирије, Индонезије под Сукарном, Грчка два пута, Аргентина два пута, Хаити, Боливија, итд… итд… ДА СЕ ПОДСЕТИМО преносимо текст са блога НЕБОЈША.

22.07.2014. за ФБР приредила Биљана Диковић

Мајкл Паренти: Лажи америчке демократије, бомбардовање Југославије 1999.

Да бисте имали кратак увид у оно што Паренти говори, најбоље је да га уз моја кратка објашњења цитирам, пре него што одгледате цео видео клип.

Транскрипт целог говора

Мајк Паренти:

[…] Све људе можемо поделити у три групе: Група А , Б и Ц. Групу А сачињавају људи који углавном живе од: дивиденди, инвестиционих улагања, акционарског капитала, тржишта берзе, прихода од издавања под закуп кућа, зграда, објеката, рударства итд. Групу Б и Ц чини остатак од 99.5% човечанства. Група Б живи од зарада, плата, пензија, комисиона, награда, поклона и слично. Група Ц је сачињена од десетине милиона људи који ни то све немају, и живе како се каже „од руке до уста“: оно што тог момента добију, нађу, приме, јер имају несталан приход.

Оно што је заједничко људима из групе А и Б је да живе на рачун дела људи из групе Б. Људи групе А су врло активни : зовемо их власничка класа и они су власници углавном свега: земље, фабрика, индустрије, банака, медија, а такође имају и део државе, тј државних права: они су представници, активни политички претставници и изузетно ангажовани. Зовемо их власничка група, јер имају, поседују углавном све и долазе на важна руководећа места. Они су државни секретари, министри одбране, спољних послова, ЦИА директори,… и они су присутни свугде, посебно у раној фази предизборне кампање и касније. То је фаза звана „Money Primary“, и ту се виде новчани прилози, види се ко може бити кандидат, и ко може бити изабран да буде кандидат, и ко може бити изабран да буде Front Raner, главни кандидат странке. […] Сада, они имају велике муке да држе свет на овој рути, путу. […] Добро, већина њих је свесна у вези инструмената, полуга организације која акумулира богатство за њих, која се зове гигантска мултинационална корпорација. Корпорација која репродукује интересе. Де факто, Они не производе ништа. Кажите ми шта корпорација производи, шта?

Шта главни, извршни директор производи? Шта је икада произвео?

Они су организације за извлачење вишка вредности од радне снаге, радника. Они су организације за мобилизацију економске и политичке моћи, да одржавају свет у безбедности, за групу А. Они то не раде директно у многим случајевима, али они и одабирају људе, плаћају лобисте, плаћају изборне кампање и раде многе друге ствари и одржавају односе са државом и то њеном специјалном компонентом, која је задужена за безбедност: бела кућа, министарство одбране, иностраних дела, ЦИО-м, војним врхом , војном безбедности, ФБИ и други важни делови државе. Тај део државе , национална безбедност, је у функцији да одржава безбедност света у интересу дела групе А, срећних 500 ! Сада историја,… историја спољне политике Америке, после другог светског рата, пуна је крваве, репресивне, интервенционистичке политике. Све у име људи групе А. {…]

Затим, Паренти наставља о спољној империјалној политици Америке објашњавајући како је Америка била кључан фактор у збацивању многих реформистичких демократских влада , попут  Гватемале, Гијане, Доминиканске Републике, Бразила, Чилеа у време Аљендеа, Ирана у време Мосадика, Уругваја, Сирије, Индонезије под Сукарном, Грчка два пута, Аргентина два пута, Хаити, Боливија, итд… итд…

Parenti_COLOR

Потом наставља:

[…] Америка је такође била ангажоване у покривању, ометању и благосиљала контра операције против народних револуција у Куби, Анголи, Мозамбику, Етиопији, Португалу, Јужном Јемену, Никарагви, Камбоџи , Источном Тимору, Западној Сахари, и другде. Биле су врло активне, притискајући реформске владе; Египта, Либана, Перу, Иран, Сирија, Заир, Јамајка, Острво Фиџи, Авганистан, пре него су Совјети интервенисали. ЦИА је такође била тамо преко Пакистана, радећи на дестабилизацији државе. Од другог светског рата, Америка је имала директне војне интервенције, не ратна застрашивања, не ЦИА дестабилизације, већ директне војне интервенције, са америчким снагама или као ваздушне интервенције бомбардовања: Вијетнам, Доминиканска Република, Северна Кореја, Лаос, Камбоџа, Либан, Либија, Гранада, Панама, Ирак, Сомалија, и сада Југославија. […] То је империја, пријатељи, империја […] То је империја са 300 великих војних база, 2000 мањих база свуда по свету. […] Садам Хусеин је био ЦИА човек! Њега је ЦИА поставила. Његов посао је био да угуши и заустави ирачку револуцију. Он је био наш момак! Био је момак беле куће у дугом периоду. […] Али, … онда је он почео да ради неке интересантне ствари! Као бесплатно здравствено осигурање, просвету итд. Ирачани су имали један од највиших животних стандарда на Блиском Истоку.

И онда је почео да се бори за нешто, што је било тотално забрањено, настојећи да преговара за боље, више цене нафте, против 7 сестара нафташког картела! Е, онда се морало ући унутра и учинити нешто. […]

Паренти објашњава и како функционише тржиште дрогe….

[…] Америка је такође један од најактивнијих промотера или заштитника дрога картела, који је у служби интереса њене политике терора, убистава, застрашивања. Крајем 40-их… корзиканска и сицилијанска дрога мафија срушила је и уништила поштену италијанску унију синдиката, усмерену на политичко деловање, за рачун ЦИЕ. ЦИА је вратила ову услугу дајући им одрешене руке у мафијашко дрога пословима. […] У Авганистану, муџахедини, који су се борили против Совјета, били су дилери дроге. Ја се сећам, видео сам негде при крају са стране у Вашингтон Посту, на страни, 23-ћег до 32-гог параграфа, да када су муџахедини дошли на власт, снабдевање хероином је достигло високу стопу, изобиље на улицама америчких градова. Казао сам, није ли ово чудно, невероватно, скоро као временска прогноза, само једна секвенца о томе.

Могу замислити, да је било речи о Фидел Кастру или сандинистима из Никарагве или неки други, они би о томе говорили у вечерњим вестима на ТВ три године касније, потсећајући људе на то! И то је било од ЦИЕ подржано. […]

По мени, најбруталније искоришћавање и пљачкање учињено је према пребогатом Афричком континенту, и то не само од Америке, већ и од многих евро-колонизаторских земаља. Паренти наводи  неке детаљe….

[…] Империјалисти, колонијалисти не иду у сиромашне земље, сиромашне крајеве. Они иду у богате крајеве. Они иду да узму њихово тржиште, њихову нафту, дрво, памук, злато, сребро, дијаманте, и хиљаде других ствари. Они иду да сурово експлоатишу њихов рад. Зато они иду.

Африка је богата. Само су људи сиромашни. И још увек, Африка је и данас проблем. Још увек стварају богатство у Африци. […] Ту је циљ, преусмерити популацију. Учинити је неспособном. Одвојити је од земље и присилити их да раде за ситне паре. Узмите пример Индије. Индија је била напредна , богата , развијена земља. Док Британци нису ушли у земљу око 1800-те.

Од 1800-те до 1830-те индијска текстилна индустрија која је надмашивала енглеску текстилну индустрију у извозу, квалитету, комплетно је демонтирана. И током 1840-те равнотежа је била поремећена у смислу да је сав експорт био прекинут из Даке и Мадраса, и тиме прекинут индустријски развој. Људи су били послати у поља да гаје памук за фабрике у Манчестеру, Лондону.

Између 1815-те до 1900-те , индијски национални доходак је опао за 65% !!! Тако значи, то сиромаштво трећег света, те такозване неразвијене нације, то такозвано неразвијено друштво, те развијене земље, сада почињу као мало дете да уче да ходају и ми ћемо им помоћи у ходању ?! Те земље нису неразвијене. Оне су супер експлоатисане. Оне су САДА неразвијене… […]

Michael Parenti quote

О суштини америчких „хуманитарних“ акција Паренти каже….

Је ли хуманост да се Америка уплиће у ратове у Анголи, Колумбији, и другим страним земљама? Је ли хуманост да се америчке вође брину за мањине? Зашто онда Клинтон не бомбардује турски народ због онога што њени лидери чине Курдима?

Зашто? Зар не би било ирационално бомбардовати обичне људе за оно што чине њихови лидери ??? Али то је оно што сада чине у Jугославији! Зашто ми не бомбардујемо Индонезију, због убистава од стране њихових генерал више од 200 хиљада људи Источног Тимора!!!

Шта је са бомбардовањем Израела , за оно што чине Палестинцима?

Зашто не бомбардујемо Чешку, због начина на који третирају Роме? Ми, их овде зовемо цигани. Како би било, да бомбардујемо Гватемалу, гватемалце, ајмо да бомбардујемо Gvatemala City, због систематског угњетавања десетине хиљада Maya,  њихових села, свуда по Гватемали!

У ствари, Америка неће то урадити, неће их бомбардовати, јер је помагала све то, Турској, Индонезија, Гватемала, дала им је помоћ тренинг , оружје, све и комплетно учествовала у свим овим непријатељствима.

Пре него што пређем на бомбардовање Југославије, цитираћу Парентија за оно најубитачније, а што је срж свега, оно што покреће те америчке „хумане и праведне интервенције“, што смо дебело осетили на својој кожи и ми, и Ирачани, и друге земље, а то је прљава, бестидна и лажна медијска пропаганда на основу које нас они „хумано“ бомбардују, кажу „легално“….

Сећате се приче о 500 прерано рођених беба , које су ирачани вадили из инкубатора у Кувајту, и смејући се трескали их о болнички под !!! … Тако да је под био прекривен мртвим дечијим телима?! Врло детаљно описан чин, чак су некима знали и име!!!… Жртве су биле прерано рођене бебе, сетите се….. На крају, СВЕ , тотално је било фабриковано!! 500 прерано рођених беба… Ако узмемо сав Лос Анђелос, сигуран сам да нема више од 50 инкубатора за прерано рођене бебе и нису сигурно сви употребљавани. Је ли Кувајт специјализовао, прерано рођење беба ?!!!!…

У следећем делу, Паренти износи нешто за шта сумњам да многи знају, а то је да је Америка уз помоћ једног закона којег је њихов конгрес усвојио 1991-ве године, на неки начин озаконила разбијање Југославије….

Оно што кажем, да је постојао, свестан, разрађен план, да се подели и разбије Југославија. Следећи ветар је био у новембру 1990. Тада је Џорџ Буш старији, поднео конгресу и притискао га да изгласа резолуцију-закон, који је позивао на укидање кредита и помоћ Југославији. Прекид кредита у таквој ситуацији, био је врло тежак, специјално за земљу која нема јаку валуту, и имало је разарајући утицај на државу. Закон је такође тражио да, ако било која република жели помоћ, кредите, обавезна је да изађе из Југославије и да објави независност.

Oкey. То није моја конспиративна теорија, није моја спекулација, није нека моја анализа. То је јавна, позната ствар, то је јавни закон, Новембар 1990. Током 1991 тај акт је постао закон. Записано је горе, идите видите. Тражило се да америчко министарство спољних послова, одобри процес избора као и да резултат избора аминује, и тражио је да републике организују и контролишу републичке изборе, без учешћа на савезним, федералним изборима!!!

Да помоћ иде засебно, свакој републици, и да помоћ иде групама које је Америка бранила као демократске групе, што значи мали , десно оријентисани националисти, чак и фашистичкој партији. Крајњи циљ, био је, сломити Југославију на мале десно окренуте банана републике и приватизовати, онеспособити индустрију. […] Они су желели Jугославију, богату природним богатствима, да буде на располагању мулти националним корпорацијама, чије становништво би радило за мале зараде, и чија економија није могла да буде конкуренција светским корпорацијама и зависна од нових инвестиција. Они желе Jугославију са нафтом, богатствима, инжењеринг, рударство, ауто индустријом, неспособну, неупотребљиву, размонтирану, неконкурентну, желе да је разграде Југославију њен јавни сектор и социјални програм. […] Други циљ разбијања Југославије био је обезбеђивање идеолошког монопола. […]

Jугословенски новинар, Невенка Јовичић, ми је рекла када смо се срели на конференцији у Грчкој , да је питала америчког амбасадора : “Шта ви желите од нас, шта тражите?”. Ово је било прошле године, пре бомбардовања. Рекао јој је: “ Ми хоћемо ваш ТВ систем. Дајте нам га”.

Овде Паренти говори о санкцијама и демонизацији Срба као једине кривце за све…

[…] Цивилно становништво је примарни циљ свих санкција. Оно је било циљано санкцијама. Да би оправдали ове насилне интервенције, америчка јавност је добила оцрњену слику српског становништва, која је формирана већим делом деценије. Немојте узимати моје речи здраво за готово. Послушајте шта је написао Чарлс Бојл, бивши командант америчких трупа у Европи. Саслушајте шта је он написао одељењу за спољне послове, управљачима спољне политике Америке. […] Одељењу Спољних Послова, Септембар / Октобар 1994; Бојл каже:

Народни рат Срба у Босни, је један од неисцрпних извора ширења. Де факто, оно што Хрвати зову окупиране територије, је земља где су Срби живели тамо, више од три столећа. Слично је и са већином српске земље у Босни. Укратко, Срби настоје да задрже оно што је њихово. Америка кажњава једну страну у овом рату, неправедно, нефер, каже Бојл. Ми подржавамо вођство босанске муслиманске владе, која је изразито етничка, центристичка, и она је направљена од партија чија правила су манипулативна у својој дипломатији. Ми кажемо, ми желимо мир, а ми уствари потпирујемо рат.”

Зашто су Срби мета ових оцрњивања, притисака? […]

Прљава и оркестрирана пропаганда…

[…] “ Идите борите се и силујте”, био је навод српског команданта у насловима; као била је то званична политика српске армије. Армија која броји само 30 хиљада људи!!! Била је оптужена да је силовала између 25 хиљада и 100 хиљада муслиманских жена!? Војска која је малобројна, и опет је била оптужена за то. […] Српски командир није никада нађен, идентификован , никад га нису нашли, али су нашли Рудолфа Фина, јесу ли?

Та група за специјалну пропаганду, била је врло срећна у вези напретка свога рада, дела овде у Америци, како су успели да наведу прогресивну јавност да верују, да је етничко чишћење, масовно силовање и што шта друго, стварно и да све иде како желе. И када су питани за верификацију непотврђених НАТО извештаја, рекли су: “ Наш циљ су односи са јавношћу” , ми нећемо ићи у проверу тих информација и потврде истих. Ми смо испунили наш циљ. […]

A сада кључан догађај, кључна пропагандна лаж на основу које је НАТО започео бомбардовање Срба у Босни…

Десио се масакр на тржници у Сарајеву. Срби си били оптужени за тај масакр. И то је био разлог зашто је НАТО почео нападе и бомбардовање и уједно најгори једнострани акт, за насилничко истеривање Срба. 600 хиљада Срба између 1991 и 1995 , специјално 1995 , било је прогнано, а од тога око 200 хиљада Срба из Крајине, хрватских Срба. Линија одбране крајинских Срба била је разбијена НАТО бомбама, а онда су хрватске снаге присилно истерале 200 хиљада Срба. Тај масакр на тржници у Сарајеву као прича објављена је на француској телевизији, да је особа која је то учинила  муслимански екстремиста , који је активирао бомбу на тржници, а и Уједињене Нације су потврдиле да експлозија није последица артиљеријског зрна, већ од постављене бомбе. Дејвид Овен , претставник Уједињених Нација, међународни преговарач, заједно са Сајрусом Венсом, у својој књизи “ Балканска Глувоћа”, на страни 652 каже да су НАТО снаге знале за то да је то муслиманска бомба , и да Срби нису то учинили..

О „протеривању“ албанаца од стране Срба током НАТО бомбардовања…

[…] Српска армија која протерује људе, многи од ових људи беже од бомбардовања. Ако погледате ове ствари изблиза, видећете да људи беже од бомбардовања!!! Многи од ових људи кажу да беже од бомбардовања.

50 хиљада Срба је напустило Косово у задњих 3 месеца. Да ли то Срби, етнички чисте сами себе?! […] Косово. Када је ОВК побројао све жртве, којих је било 800 стотина, укључујући и српске војнике, полицајце , Албанце који нису хтели да се боре за ОВК, и када смо позвали уредника „Франциско Кроникла“ питајући га “ како сте са 800 стотина скочили на 2 хиљаде , за један дан” , он је рекао , “ми не знамо, неко нам је дао тај број”. […]

Овде Паренти говори о добро познатој нацистичкој биографији председника муслимана, Алије Изетбеовића, који је био припадник злогласне SS Ханџар дивизије, носио је хитлерову униформу, о томе се ћутало, и ћути у медијима, док су Милошевића упоређивали са Хитлером, „балкански касапин“…!

Онда, Босна , где америчка администрација подржава муслиманске фундаменталисте. Изетбеговић. Изетбеговић, који је био са SS војском . Када је био млад у Другом светском рату. Нациста! Не сарадник , не симпатизер, већ активан нациста! И сада је председник Босне. И проклетства, он је демократски лидер? Он, који хоће да створи религиозну муслиманску државу у Босни.

Делови Парентијевог говора о бомбардовању Србије…

[…] Када погодите… видели сте да ја НАТО погодио електрични систем у Југославији. Када погодите електрични систем ви сте учинили акт хемијског осиромашења, јер електрични систем је једини начин да имате воду. […]

И пре него што погледате Парентијев говор, завршићу са следећим његовим речима…

Сећам се током ирачког рата, студент ми каже, „Ви и ја се разликујемо, ја различито мислим од вас, јер имам поверење у председника, ја му верујем“. Он је мислио на Буша старијег. Ја кажем: „Извини, ти имаш веру у председника“? „Да, ја имам поверење према њему, верујем у њега“! Ја кажем: “Шта то значи?! Ти имаш поверење у њега?! ОВО није религија! Ти можеш веровати , моје италијанске бабе свеца, Светог Антонија! Ти можеш имати слику Џорџа Буша у својој канцеларији! Волиш ли његове свеце , које си поставио испод његове слике?! …смееехххххх…Ти верујеш њему? Ти верујеш твом председнику???!!!

Мислим , поверење значи, твоју судбину, део судбине, можеш поверити неком ближем, рођаку, а…и за њега мораш проверавати“….сммеееееххххх…

Сада, демократија НИЈЕ у вези веровања , поверења, већ ту се ради баш о НЕповерењу, о полагању рачуна, у вези изазова, у вези дебате, јавности. То је у вези људи да буду активни у одлучивању о свом животу , о томе шта се догађа. Ја немам шта да ти верујем, ја нећу да ти верујем. Ја хоћу да видим шта се догађа! Хоћу да знам кога ти представљаш, мој пријатељу?! …Апппплаууууззззззззззз…

 

Овде можете у аудио продукцији да послушате и скинете цео Парентијев говор, синхронизован је на Српском језику.

Синхронизација Парентијевог говора на српском

Преузми аудио клип у мп3 формату (13.2 мб.)

Линк ка видео прилогу на YouTube
Видео прилог можете скинути преко овог сајта.

1 reply »