Љиљана Булатовић-Медић

ЗАПИС ИЗ РУСИЈЕ: ДАНАШЊЕ, БИВШЕ И БУДУЋЕ… – Придњестровље, други пут: 21-24.августа, 2014. (5)


Још није успела да „сложи утиске из првог боравка у Придњестровљу“, стигао је нови позив од Министарства културе Руске Федерације, односно Фонда СОЗИДАНИЈЕ и њихових саорганизатора за учешће у значајном културно-историјском догађају Придњестровске молдавске републике, односно Придњестровља, на име Љиљане Булатовић Медић.
Прошли пут, почетком јуна месеца, учествовала је на Међународном Културно-просветном форуму, који је био посвећен теми “Словенска култура и писменост, као фактори јединства народа“. Сам Форум био је везан за 24.мај, Дан словенске писмености и културе у славу светих Ћирила и Методија и њихових заслуга за повезивање писмене културе словенских народа у ћирилици, и трајао је три дана почетком јуна ове године. У позивници су подсетили да се овај Дан слави у Руској федерацији и Молдавији, а да га Придњестровље од 1994. обележава као државни празник. Иначе, 2014. годину Руска Федерација је прогласила и Годином културе, у којој је основа свих манифестација одбрана и неговање традиционалних вредности руске православне културе. Излагање Љиљане Булатовић имало је назив: „Духовношћу против ратова“.
Поштована сарадница, новинар и уважени члан редакције СРБског ФБРепортера Љиљана Булатовић Медић одазвала се нашем позиву да за читаоце пренесе своје утиске са овог путовања.

ПОВЕЗАНО:

* ЗАПИС ИЗ РУСИЈЕ: ДАНАШЊЕ, БИВШЕ И БУДУЋЕ… (1)
* ЗАПИС ИЗ РУСИЈЕ: ДАНАШЊЕ, БИВШЕ И БУДУЋЕ… (2)
* ЗАПИС ИЗ РУСИЈЕ: ДАНАШЊЕ, БИВШЕ И БУДУЋЕ… (3)
* ЗАПИС ИЗ РУСИЈЕ: ДАНАШЊЕ, БИВШЕ И БУДУЋЕ… (4)

05.09.2014. аутор: Љиљана Булатовић-Медић, за ФБР приредила Биљана Диковић

фото: албум Форума и прес службе Председника Врховног савета ПМР

фото: албум Форума и прес службе Председника Врховног савета ПМР

Намера овог Форума била је да буде и међународни подстицај духовно- културне сарадње међу државним и друштвеним организацијама, на основама вредности словенских култура, њених историјских традиција и основа. Било је задовољство слушати научнике, историчаре, новинаре, политичаре, представнике патриотских удружења Русије, Чешке, Украјине, Белорусије, Бугарске и Србије.

фото: албум Форума и прес службе Председника Врховног савета ПМР

фото: албум Форума и прес службе Председника Врховног савета ПМР

Ја сам имала ту част да будем први представник српског народа на једној државној манифестацији у овој, мада, још увек формално непризнатој Републици. Тако ми рече председник Врховног савета Придњестровске молдавске републике Михаил Бурла, када сам му на свечаној завршној седници Форума у Градском Дворцу културе, предала књигу на руском језику “СРПСКИ ГЕНЕРАЛ МЛАДИЋ – СУДБИНА ЗАШТИТНИКА ОТАЏБИНЕ“ (у издању Савеза писаца Русије) и мајицу са Генераловим ликом, а потом, када смо и официјелно били примљени у Парламенту – даровала заставу Србије!

фото: албум Форума и прес службе Председника Врховног савета ПМР

фото: албум Форума и прес службе Председника Врховног савета ПМР

И, ето ме опет у Придњестровљу, на новом Међународном културно-историјском Форуму: “Јашко-Кишињовска операција. Заувек у народном сећању“. Форум је одржан од 20. до 14. августа у Придњестровској молдавској републици, односно у Тираспољу, главном граду Републике и граду Бендери и селу Коротни. Разумела сам да и овај форум припада широком концепту Министарства културе Руске Федерације да се кроз размену мишљења и чињеница о задатој теми освежава истина о кључним историјским догађајима из блиске прошлости бившег Совјетског савеза и уопште православних земаља.

Преносим поздраве и подршку неговању истините историје ђацима и професорима школе у селу Коротное, где је рођен и учио школу Херој СССР Сергеј Болгарин

Преносим поздраве и подршку неговању истините историје ђацима и професорима школе у селу Коротное, где је рођен и учио школу Херој СССР Сергеј Болгарин

Министар културе РФ открива спомен плочу хероју СССР у селу Коротное

Министар културе РФ открива спомен плочу хероју СССР у селу Коротное

Половином маја ове године, после свенародне одлуке о осамостаљењу Републике Крима, имала сам част да у Севастопољу учествујем у величанственом Међународном културно-историјском форуму “Хероји Великог отаџбинског рата – градови и људи“, посвећеном 70-годишњици ослобођења од немачко-фашистичких окупатора. Наравно, читава атмосфера Форума била је осенчена бригом за Украјину, у којој су подивљале фашистичке снаге у НАТО савезу, по нацистичком геноцидном принципу према свему што им стоји на обновљеном освајачком походу на богате државе, пре свега на православне и православље.

фото: албум Форума и прес службе Председника Врховног савета ПМР

Срдачни сусрет дела учесника Форума са председником Врховног савета Придњестровскемолдавске републике Михаилом Порфировичем Бурла и његовим сарадницима. Уобичајено да се направи резиме рада Форума и договор о следећим пројектима. фото: албум Форума и прес службе Председника Врховног савета ПМР

Заслужни војни ветерани, гласовити научници, историчари, политичари, публицисте дошли су из око 70 држава света, али не само да би говорили, него да би и својим присуством дали подршку народној вољи да се отргне од неофашистичких канџи актуелних украјинских власти и њихових налогодаваца. Моје учешће било је пропраћено посебним знацима поштовања српског народа, који сам представљала, а посебно због сазнања да сам биограф и члан Комитета Србије за одбрану генерала Ратка Младића.

фото: албум Форума и прес службе Председника Врховног савета ПМР

фото: албум Форума и прес службе Председника Врховног савета ПМР

На сваком Форуму усвајају се резолуције, које су пре свега поруке мира и захтев да се негују сећања на истиниту историју и поштовање православних традиционалних вредности културе народа. За ову прилику цитирам допуњено саопштења прес службе Форума:

По инициативе Министерства культуры Российской Федерации, при поддержке Российского военно-исторического общества, фонда содействия гуманитарно-экономическому развитию «Созидание», а также благотворительного фонда «Будущее Приднестровья» с 21 по 23 августа 2014 года в Приднестровье проходил Международный культурно-исторический форум «Ясско-Кишинёвская операция. Навеки в памяти народной». На различных его площадках приняли участие свыше 2 000 человек: ветераны Великой Отечественной войны, представители молодёжных общественных организаций, творческих союзов, деятели культуры и искусства, представители научной, педагогической общественности, исполнительных и представительных органов власти, эксперты, журналисты из стран СНГ (Российская Федерация, Беларусь, Украина, Молдова, Приднестровье) и дальнего зарубежья (Болгария, Сербия, Польша, Германия).

Форум был посвящён событию, представляющему большую культурно-историческую и политическую значимость – 70-летие Ясско-Кишиневской операции. Стратегическая военная операция Вооружённых Сил СССР против Нацистской Германии и Румынии во время Великой Отечественной войны, была успешно осуществлена с целью разгрома крупной немецко-румынской группировки, прикрывавшей балканское направление.

ВЕТЕРАНИ И ПОТОМЦИ

ВЕТЕРАНИ И ПОТОМЦИ

В рамках Форума состоялись многочисленные мероприятия, среди них: встреча в Центре «Русского мира» в ПГУ им. Т.Г. Шевченко, заседания круглых столов «Ясско-Кишинёвская операция. Навеки в памяти народной», «Герои-приднестровцы и их вклад в Великую Победу», Пленарное заседание Форума, на котором с приветствием к участника мвыступил Министр культуры РФ Владимир Р. Мединский. На Республиканском митинге-реквиеме учествовали су заједно са високим политичким представницима, као што су Дмитриј Рогозин, потпредседник В.В.Путина, делегација Молдавије, председник Придњестровља, преживели ветерани из ове операције, који су се и обратили окупљеном народу, и заједно сви положили цвеће на величанственом Мемориальном комплексе «Кицканский плацдарм» уз , концерты творческих коллективов России и Приднестровья, тематические экскурсии по местам воинской славы. В школе с. Коротное Слободзейского района торжественно открыта мемориальная доска Герою Советского Союза, жителю села Сергею Болгарину, где смо се обратили окупљеним сељанима.

Участники Форума приняли Резолюцию, в которой заявили свою решительную позицию о недопустимости фальсификации и забвения истории Великой Отечественной войны, распространении расистских и неонацистских настроений. Они выразили твёрдую поддержку политике Российской Федерации, направленной на противодействие попыткам фальсификации истории, отметили важность дальнейшего наращивания усилий научных, общественных, политических организаций по объективному и всестороннему освещению событий, связанных с Великой Отечественной войной. Мы считаем необходимым, объединить усилия в деле сохранения и развития системы патриотического воспитания молодежи, как инструмента формирования интеллектуальных, духовных и нравственных основ современного общества и патриотической безопасности Отечества, защиты культурно-исторического наследия, сохранения духовных и нравственных ориентиров, как неотъемлемых условий прогресса и устойчивого развития общества,- подчеркнули участники Форума.

писмо

Писмо подршке Путину

Ещё одним важным документом, принятым на Форуме, стало Обращение к Президенту Российской Федерации В.В. Путину, в котором выражена всемерная поддержка курса на сохранение международного мира, проводимого Президентом Российской Федерации, а также настойчиво прозвучало предложение поддержать в преддверии 70-летия Великой Победы, инициативу форума об открытии в Приднестровье интернационального культурно-исторического проекта «Южный фронт». “

Напомена:
Ова операција у Другом светском рату, на Украјинском фронту била је од посебног стратешког значаја у коначном обрачуну са нацистичком немачком војском. У тој операцији учествовала је и Прва југословенска бригада. На Форуму се није помињала, мада ми је министар одбране Придњестроља рекао да зна за њено постојање.
Учинило ми се све то необично и предложила сам, што је и прихваћено у Тираспољу, да урадимо заједнички проширени пројекат “Југословени (односно Срби) у придњестровској историји“. За почетак, рећи ћу да је командант те бригаде био озлоглашени усташа Марко Месић, после изгубљене битке под Стаљинградом…

ЗАВРШНИ ЗАЈЕДНИЧКИ СНИМАК УЧЕСНИКА ФОРУМА И КУЛТУРНО-УМЕТНИЧКОГ ПРОГРАМА У ТИРАСПОЉУ ИСПРЕД ДВОРЦА КУЛТУРЕ

ЗАВРШНИ ЗАЈЕДНИЧКИ СНИМАК УЧЕСНИКА ФОРУМА И КУЛТУРНО-УМЕТНИЧКОГ ПРОГРАМА У ТИРАСПОЉУ ИСПРЕД ДВОРЦА КУЛТУРЕ

Превод СРБског ФБРепортера: РЕЗОЛУЦИЈА

На иницијативу Министарства културе Руске Федерације, уз подршку руског војно-историјског друштва, Фондa за хуманитарно-економски развој „Стварање“ и добротворног фонда „Будућност Пиднестровља“, од 21. до 23. августа 2014. у Придњестровљу одржан је Међународни културно-историјски Форум „Јаско-Кишињевска операција. Заувек у сећању народа“. На разним локацијама присуствовало је више од 2.000 људи: ветерана II светског рата, представника омладинских организација, синдиката, делатника из поља културе и уметности, представника научне и педагошке заједнице, представника извршних и представничких органа власти, стручњака и новинари из земаља ЗНД (Руска Федерација , Белорусија, Украјина, Молдавија, Придњестровље) и иностранства (Бугарска, Србија, Пољска, Немачка). Форум је посвећен догађајима од великог културно-историјског и политичког значаја – 70. годишњици операције Јаско-Кишињев. Стратешки војна операција Оружаних снага СССР против нацистичке Немачке и Румуније током Другог светског рата, успешно је спроведена са циљем да се уништи велика немачко-румунска група која је покривала простор Балкана.

У оквиру Форума одржане су и бројне манифестације, укључујући: састанак у Центру „руског света“ на универзитету Т.Г. Шевченко, округли столови „Јаско-Кишињевске операције. Заувек у сећању народа“,“Хероји придњестровља и њихов допринос великој победи“, Пленарна седница Форума, на којој је учеснике поздравио министар културе Владимир Р. Медински. На републичком састанку реквијуму учествовали су, заједно са високим политичким представницима, као што је Дмитриј Рогозин, Потпредседник В.В. Путина, и делегације Молдавије, Председник Придњестровља, преживели ветерани из ове операције који су се и обратили окупљенима, и сви заједно су положили цвеће у Величанственом спомен комплексу „Кицканси плацдарм“, уз концерте креативних колектива Русије и Придњестровља, тематске екскурзије по местима ратне славе. У школи у селу Коротное Слободзејског округа свечано је откривена меморијална плоча Хероју Совјетског Савеза, житељу села, Сергеју Бугарину, где смо се обратили окупљенима.

Учесници Форума су усвојили резолуцију у којој су изнели своју одлучан став о неприхватљивости фалсификовања и занемаривања историје Великог отаџбинског рата, ширења расистичких и нео-нацистичких осећања. Они су изразили снажну подршку политици Руске Федерације, која је усмерена против покушаја фалсификовања историје, истакли значај даљег јачања научних, друштвених и политичких организација у циљу објективног и свеобухватног расветљавања догађаја повезаних са Великим отаџбинским ратом. Сматрамо да је неопходно да се уједине напори на очувању и развоју патриотског васпитања младих, као средства за формирање интелектуалних, духовних и моралних темеља модерног друштва и патриотске безбедности Отаџбине, заштиту културне баштине, очување духовних и моралних смерница, као битних услова за напредак и одрживи развој друштва – нагласили су учесници Форума. Још један важан документ који је усвојен на Форуму је обраћање Председнику Руске Федерације В.В. Путин у којем је изражена пуна подршка политици очувања међународног мира коју води председник Руске Федерације, а таође снажно је одјекнуо и предлог да се уочи 70. годишњице Велике Победе, подржи иницијатива форума о отварању међународног културно-историјског пројекта „Јужни фронт“ у Придњестровљу.

Са високим званичницима на МИТИНГУ СЕЋАЊА И ПОШТОВАЊА ПОБЕДНИКА И ЖРТАВА ФАШИЗМА

Са високим званичницима на МИТИНГУ СЕЋАЊА И ПОШТОВАЊА ПОБЕДНИКА И ЖРТАВА ФАШИЗМА

***

(Следеће фотографије је послао А.Н.Кондрјаков, који је у Кијеву основао Свеукрајинску друштвену организацију “Руска школа“, и издавач је истоименог часописа који излази шест пута годишње. Живи сада и у Севастопољу и где се може у Украјини.)

Било је значајно обраћање Мединскиј В.Р,  министра културе Руске федерације фото: албум Форума и прес службе Председника Врховног савета ПМР

Било је значајно обраћање Мединскиј В.Р, министра културе Руске федерације

Из Пољске је дошао Тадеуш Сикорски, секретар Пољског Славенског копмитета  фото: албум Форума и прес службе Председника Врховног савета ПМР

Из Пољске је дошао Тадеуш Сикорски, секретар Пољског Славенског копмитета

* Тешко је сабрати све, али ево још неколико говорника на Форуму: ТАДЕУШ СИКОРСКИ, ПРОФ. ДР НАДЕЖДА БАГДАСАРЈАН, КОНСТАНТИН ВИКТОРОВИЧ…, а не ваља испустити говорнике од посебног значаја, као што су министар одбране Придњестровља, Драгој Георгијевич, незаобилазни Александар Александрович из Белорусије, професор Хомерики Владимир Кирилович, Константин Пеев, Јаровој Евгениј Васиљевич… У сваком случају – сва наша излагања објавиће се у зборнику овог Форума, по већ утрвђеном обичају СОЗИДАНИЈА.

***

 

На крају преносимо у целости излагање Љиљане Булатовић Медић на Међународном културно-историјском Форуму “Јашко-Кишињовска операција. Заувек у народном сећању“…

Љиљана Булатовић говори на свечаном заседању Форума у Тираспољу. фото: албум Форума и прес службе Председника Врховног савета ПМР
Љиљана Булатовић Медић говори на свечаном заседању Форума у Тираспољу.

Поштовани пријатељи,

Тема нашег форума и ситуација у свету ми налаже да вам се на почетку обратим антифашистичким поздравом:
СМРТ ФАШИЗМУ – СЛОБОДА НАРОДУ!

Зато што се у свету фашизам повампирио на најстрашније начине, са трагичним катастрофалним последицама по опстанак човечанства.

Зато што ову годину обележавамо као јубилеј победе над фашизмом, наивно верујући да смо, победом над Хитлеровом нацистичком Немачком и њеним савезницима, уништили у темељу ту цивилизацијску опасност.

Управо зато ми је од посебног значаја био позив Министарства културе Руске федерације, Фонда “Созиданије“, “Будушћеје Придњестровије“ и Росијское војенно-историческог обшћества да опет дођем у Придњестровије и да учествујем у раду овог племенитог Међународног културно-историјског Форума “Јашко-Кишињевска операција. Навеки в памјати народној“. И не само зато што су у тој историјски значајној операцији учествовале и антифашистичке југословенске јединице, заједно са црвеноармејцима и домаћим борцима, већ и зато што сам у историји Молдавије, посебно Придњестровија, препознала историјску страдалничку судбину Србије и српског народа.
Слични смо и по томе што смо први били на удару Хитлерове нацистичке чизме и што смо све то издржали у име части и слободе. Заједно и уз помоћ наше браће Руса.

Ја нисам војни аналитичар, нити историчар, већ документариста, који међу корицама књига или у документарним филмовима, оставља истину о томе шта нам се на Балкану дешавало од половине прошлог до ових година овог века. Зато не могу да тумачим стратешки значај ове победе над фашистичким окупационим снагама, која је у Молдавији угњетавала народ од јуна 1941. до августа 1944.године. Али се својим пером и говором придружујем борби за вечно памћење истине и поштовање жртава оних који су животом бранили своју отаџбину и слободу свог народа. Да спречимо преименовање појмова и манипулација историјским чињеницама из времена сваког рата, посебно Великог отаџбинског рата, односно антифашистичког народноослободилачког рата, које олакшава данашњим нацистима да поново врши агресију на неосвојене државе у Европи. Као што је у питању Украјина. Односно, угњетавање руског народа на геноцидним основама, али и уништавање православне цивилизације.

То што Србија није директно на граници са Украјином, што не чујемо даноноћно ратне грмљавине и не гледамо колоне избеглих невиних људи и деце из њихових родних кућа из Славјанска, Одесе, Донбаса – никако не значи да српски народ не пати због њихове судбине. Српски народ још се није опоравио од ратне трагедије из Првог светског рата, још нисмо пописали и оплакали жртве из Другог светског рата… Тешко подносимо разбијање Југославије и геноцидни прогон српског народа у ратовима с краја прошлог века, које су изазвали су исти фашистички НАТО-савезници, који харају по Украјини. Знамо ми јако добро и како се припремају овакве ратне катаклизме и куда то води.

Нажалост, лобистичка подршка тзв. оранж револуцијама, тзв. Отпор, почела је из Београда да шири ратне пожаре и бљује отрове по свету. Они то и данас раде у Украјини, Сирији, Ираку…

Медијски припремљена Сорошева офанзива на бившу Југославију, преко плаћеника и даље ради по свету свој прљави посао: подстиче братоубилачке ратове за доларе, евре за било какву добит. Они доводе нове власти на трон да служе НАТО интересима. Они круже као хијене и претварају добро у зло, лаж у истину – оне који воле свој народ и своју отаџбину оптужују да су нацисти и фашисти, подастиру оптужнице за најбоље јунаке српског народа и шаљу их у најсрамотнију институцију овог века – у хашки трибунал. Тамо се мења, фалсификује историја у корист твораца тзв. новог светског поретка. Да би – остварили неостварене планове из другог светског рата. Да би нам се осветили за одбрану од њиховог нацистичког зла. Да би уништили цивилизацију, верујући да ће се само повлашћени одржати на свету.

Ово је прилика да вас уверим да српски народ никада неће бити на противничкој страни према својом браћом, као ни према било ком добронамерном, искреном пријатељу.

Ово је време када се морамо ујединити још чвршће него у Другом светском рату, и зато ћемо подсећати нове генерације на то КО ЈЕ ПОЧЕО И ЗАШТО ЈЕ ПОЧЕО ДРУГИ И БИЛО КОЈИ РАТ! И захтевати да пси рата и њихови налогодавци буду најстрожије кажњени.

И морамо једни другим помагати и памтити помоћ. Као илустрацију свог става, желим да видите краткометражни документарни филм, који сам урадила са својим пријатељима. Име му је АНЂЕО СА ГОРЕ ЗАГЛАВАК. Посвећен је свим анђелима – руским и другим добровољцима, који су под заставом Војске Републике Српске жртвовали и своје животе, да би одбранили своју браћу Србе и православље од милитантне исламске и усташке пошасти.

Филм је приказан на Међународном филмском фестивалу “Златни витез“, који се одржава већ 23 године под геслом „За моралне, хришћанске идеале, за уздизање људске душе“ и добио почасну повељу „За оваплоћење на екрану теме братског пријатељства између два словенска народа“.

А ми се боримо ЗА КРСТ ЧАСНИ И СЛОБОДУ ЗЛАТНУ!“

завршна

За фотографије, које смо објавили, Љиљана Булатовић Медић исказује посебну захвалност прес-служби Председника Придњестровља, поштованој Ини Крамаренко, као и А.Н. Кондрјакову.

Голубови мира

Голубови мира

1 reply »