АКТУЕЛНО

Александар Мезјајев: НАСТАВЉА СЕ ИЗНОШЕЊЕ ОДБРАНЕ У ПОСТУПКУ ПРОТИВ ГЕНЕРАЛА РАТКА МЛАДИЋА


После дуже паузе, у МТБЈ се 25. августа наставља расправа у поступку “Тужилац против генерала Р. Младића”.

Наставиће се део поступка са изношењем одбране за време које ће своје аргументе и своје сведоке изводити генерал Р. Младић.

Напомињемо да је пре летњег прекида одбрана извела 31 сведока. Главни део тих сведока су бивши официри Војске Републике Српске. Велики део сведока сведочио је по тим тачкама оптужнице које се тичу ситуације у Сарајеву и неколико сведока – о догађајима у Фочи.

26.08.2014. Фонд стратешке културе, за ФБР приредила Биљана Диковић

младић 2

Од тог понедељка генерал Младић наставља са извођењем својих сведока, међу којима треба посебно обратити пажњу на следеће. Као прво, то су сведоци-војници (обавештајни официр 6 Санитетске бригаде Душко Чорокало, руководилац медицинске службе 6 санитетске бригаде Давидовић, инспектор војне полиције за спречавање злочина у Приједору Богољуб Кос. Сведок Божидар Крнојелац служио је као обезбеђење у различитим јединицама, па тако и Драгана Николића). Ништа мање важни нису ни искази сведока-политичара (члан Кризног штаба Приједора Бошко Мандић – касније председник извршног комитета локалне скупштине, потпредседник СДС у Зеници Радован Глоговац и други).

Божидар Крнојелац ће сведочити о околностима и догађајима који су непосредно претходили почетку оружаног сукоба у Фочи (па тако и наоружавању муслимана). Он ће такође говорити и о почетку сукоба 8. априла 1992. године, о томе да српска војска није имала команду све до 22. јуна 1992. године. Сведок ће такође посведочити да су у области Фоче дејствовала и различита лица и групе која се нису налазили под контролом армије.[1]

Душко Чорокало ће сведочити о томе да су муслиманске војне формације Патриотске лиге и Зелених беретки кршиле споразуме потписане између СДС, СДА и ХДЗ, нападале су на општинска здања и заузимале их. Сведочиће и о делатности муџахедина у рејону Градачца, као и о неселективном гранатирању Санског моста од стране муслиманских снага.[2]

Сведок Ненад Давидовић ће сведочити о томе ко је стварао јединице “Зелених беретки” (Странка демократске акције) и где су те јединице починиле злочине (Врхпоље, Трново, Хрустово). Сведок ће говорити и о томе како су његове јединице пружале медицинску помоћ свим пацијентима под једнаким условима, независно од њихове националне припадности. Искази овог сведока такође су важни и за многобројне друге поступке у којима се судило руководству СРЈ због наводног издавања злочиначких наређења која су извршавали локални Срби. Сведок ће говорити и о санкцијама које је увела СРЈ и о њиховим реалним последицама за локалне Србе.[3]Сведок ће такође говорити о уништењу Срба у Санском Мосту, где је пре рата живело 30 хиљада Срба, а сад је остало свега неколико стотина. Добра прилика да се Хашки трибунал приупита где је оптужница против оних који су побили те људе?

Сведок Богољуб Кос ће сведочити о томе како је почео рат у Хрватској, потом (пошто је сведок био пребачен по службеној линији у Босну) у Приједору. Б. Кос ће говорити о убиствима у Омарској. Према овом сведоку та убиства нису почнили ни представници МУП-а, нити војници. Такође ће бити дата сведочења о убиствима које су починиле паравојне формације Славка Ецимовића, који је напао на Приједор 30. маја 1992. године.[4]

Бошко Мандић ће сведочити о томе како је полиција у Приједору пресрела тајни телеграм министарства одбране Босне у којој се давало наређење за напад на ЈНА и Србе.[5]Он ће такође говорити о инциденту у Хамбарину, нападу на Козарац и друге градове. Говориће о Приједору као примеру стратегије и тактике екстремистичких муслиманских формација. Б. Мандић ће сведочити о томе да су прве паравојне формације створили  муслимани и Хрвати и да су управо они починили злочин против српског цивилног становништва. Сведок ће такође сведочити да није било никаквих државних планова о исељавању становништва по етничком принципу. У крајњем случају, тако није било у Приједору.

Сведок Радован Глоговац говориће о антисрпској пропаганди у Зеници (у којој је пре рата живело 27 хиљада Срба, а сада их је остало свега три), о почетку војних дејстава у том рејону, о учешћу више од хиљаду муџахедина у рату…

На тај начин је пред нама нови важан део поступка, током кога ће бити пружена сведочења о реалној, а не фантастичној слици рата у БиХ коју слика Хашки трибунал ево већ двадесет и прву годину…

Рапорт генералу Ратку Младићу!!![1]
 Знам да је постојало више наоружаних група самозваних интервентних водова у граду Фочи, и то су били водови под командом ЖАГЕ, ГОЈКА, ПЕРА, ЋОСА итд. полиција је имала некакав свој интервентни вод и нису имали никакве везе са ВРС, него су самостално функционисали… Како није било команде над свим тим јединицама или групама, свако је могао у било ком тренутку, уколико би био “јачи” или “луђи”, да почини дела која су мени адвокати одбране претходно објаснили да су се десили у Фочи, а везано за инциденте који се стављају на терет генералу Младићу. (Види изјаве сведока, Божидар Крнојелац)  objasnilidasusedesiliuFoči, avezanozaincidentekojisestavljajunateretGen. Mladiću.

[2] Види писмена сведочења сведока: Истичем да је до доласка Аркана 1995. године у Санском Мосту било неколико насеља са преко 1 000 становника муслиманске и хрватске националности. То су била насеља Пољак, Шеховац и насеља иза хотела уз обалу Сане. Све што није било добро према тим муслиманима и Хрватима урадили су Аркан и његови људи, који су тада иначе хапсили српску војску, шишали их до главе, одузимали им документа и на друге начине малтретирали.

[3] Види писмена сведочења сведока: По једној смени која је трајала 15-так дана имали смо у просеку по 10 мртвих. Било је много и рањених. Дешавало се да у једој акцији буде преко 15 мртвих. Ситуација се мењала током трајања рата. Пред крај рата, нарочито након увођења санкција од стране СРЈ, дошли смо у стуацију да у санитету нисмо имали ни обичног завоја.  Иста ситуација је била и са другим потребним средствима у бригади.

[4] Види писмена сведочења сведока: Ја сам чуо да су се у истражном центру Омарска догодила нека убиства, али колико сам упознат, то нису починила лица која су тамо била задужена да спроводе истрагу. То се ипак могло догодити од лица која су била ван контроле МУП-а, а догађања би се могла довести у везу са догађајима на осталим ратиштима и градовима које су под контролом држале муслиманско-хрватске снаге и вршили убиства и злостављања срба (ово је мој закључак и моја процјена).

[5] Види писмена сведочења сведока: Полиција у приједору је ухватила телеграме Алије Делимустафића и Јерке Доке 8Министарства МУП и војске БиХ) који су наредили напад на Србе и ЈНА. Тај телеграм је произвео панику и међу полицајцима и међу грађанима свих националности у Приједору, те су ЈНА и српско руководство морале да реагују и ставе град под контролу како не би дошло до рата, а преговори са СДА су настављени (65 ter1 DOO176 IDOO111)

1 reply »