АКТУЕЛНО

ВАНРЕДНА ВЕСТ: ПАЛА ВЛАДА (француска)


 …До раскола у влади је дошло након што је министар економије критиковао неодрживу политику и слепо савезништво са Немачком… Може се наслутити да је позадина овог раскола, као и недавног између немачког вице-канцелара и канцеларке, различит приступ украјинској кризи, и контра-продуктивним санкцијама против Русије… (коментар ФБР уредника М. Новаковића)

Пала влада француска…, услед „економског раскола“ кабинета…

  • theguardian.com, Monday 25 August 2014 09.16 BST
  • ФБР превод: Миодраг Новаковић
François Hollande and Manuel Valls

 Мануел Волс (десно) је понудио оставку Франсоа Оланду, након свађе са министром економије… Photograph: Christophe Karaba/EPA
———————–
Француска је запала у нову политичку кризу након што је председник Франсоа Оланд, наредио свом премијеру да формира нову владу, пратећи лавину критике на његов рачун, од стране министра економије. Оланд је наредио премијеру Мануелу Волсу да формира нови кабинет „у складу са дирекцијама које је он задао у интересу земље“, објашњава кабинет председника у саопштењу за медије. Нису дата никаква додатна објашњења, али је до овог потеза дошло након што је министар економије Арнауд Монтебург критиковао економску политику и француског савезника Немачку, током викенда. Потез који је огорчио Волса.Док Волс лично није реаговао, његов помоћник је саопштио у недељу да је Монтебург прекорачио црвену линију.Кабинет председника је саопштио само да ће састав новог кабинета владе бити познат у уторак….

Русија Данас, 25 август 2014- Објава о паду владе је уследила један дан након што су економски министар Монтебург и министар образовања Беноа Хамон критиковали Оландову економску политику, позивајући да се напусти курс „кресања“ дефицита мерама штедње.

Приоритет мора да се успостави у изласку из кризе, а догматске редукције дефицита треба да дођу на другом месту,“ господин Монтебург је изјавио у свом интервјуу за Ле Монд, објављеном уочи годишње скупштине Социјалистичке партије Француске у ФренкиЕнБрасу у источној Француској.

Монтебург је такође нагласио да је време да се супротставе немачкој опсесији за штедњом и да пронађу неке друге начине да промовишу промет на домаћем тржишту.

Фрацуска је у ЕуроЗони друга највећа економија, пета сила у свету, и не мора да се сврстава у линију, даме и господо, са претераном опсесијом немачких конзервативаца, “ истакао је Монтебург.

Министри су такође упозорили да економско слабљење земље изазива политички екстремизам и да све то може да их одвуче у рецесију…

 

ИЗВОР:

http://rt.com/news/182568-france-government-resignation-economy/

http://www.theguardian.com/world/2014/aug/25/french-government-resigns-francois-hollande-manuel-valls

5 replies »

  1. ПАНДОРИНА КУТИЈА СЕ ОТВАРА !

    Mon, 25 Aug 2014 08:45:09 +0000 от „СРБски ФБРепортер“ : >Editor posted: “

     …До раскола у влади је дошло након што је министар економије критиковао неодрживу политику и слепо савезништво са Немачком… Може се наслутити да је позадина овог раскола, као и недавног између немачког вице-канцелара и канцеларке, различит присту“ >

    Свиђа ми се