Љиљана Јовановић

Влада Русије прописала казне за неправилно обележавање намирница које садрже ГМО


19, август, 2014.РТ
Превод: Љиљана Јовановић

Руска влада је одобрила нацрт закона којим се уводе велике казне за пословне људе који крше правила о обавезном обележавању прехрамбених производа који садрже генетски модификоване производе.

rian_02298026.hr.en.si

Предлoг закона су израдили у државној агенцији за права потрошача “Роспотребнадзор” који брине о свим прехрамбеним производима и пићима који садрже генетски модификоване организме или њихове  деловe, или који су произведени коришћењем генетски модификованих организама.

Трговци који не ставе ознаке на производе које продају или искривљују информације биће кажњени новчаном казном од 20.000 – 150.000 рубаља (УС $555 – $4150). Контролна тела могу да конфискују непрописно обележене производе.

Тренутни Руски закони налажу јасно обележавање робе која садржи 0,9% ГМО у односу на  тежину произовда. Али према садашњим законима не постоји ограничење производње и промета намирница које садрже ГМО.

Руски законодавци, и званичници  из Министарства пољопривреде су се раније жалили да већ постојећи прописи о промету ГМО нису правилно спровођени и предложили су привремену забрану свих ГМО у земљи.

Остали државни органи укључујући ту “Роспотребнаџор” тврде да након уласка Русије у Светску трговачку оргaнизацију 2012, (WTO), ограничења трговине ГМО се могу увести само након научног доказивања опасних ефеката забрањене робе. Они такође цитирају статистичке податке у којима се каже да је учешће ГМО у трговини у Русији, са 12% спао је на 0,01% само у последњих 10 година, а тренутно у у Русији има само 57 регистрованих прехрамбених произовда, који садрже ГМО састојке у производима.

У фебруару ове године Премијeр Дмитриј Медведев, имао је седницу Владе посвећену овим проблемима, а тада је рекао да ће влада сама да подигне истраживачку лабораторију за испитивање ГМО која ће омогућити властите информације и омогућити  доношење будућих законских мера и одлуке  извршних власти.

Медведев је такође упозорио на непотребно проглашавање ГМО “апсолутним злом” али такође нагласио да Влада не подржава коришћење ГМО у прехрамбеној индустрији.

1 reply »

  1. ЗНАЈУ ШТА РАДЕ !

    Fri, 22 Aug 2014 23:38:04 +0000 от „СРБски ФБРепортер“ : >РЕДАКЦИЈА posted: „19, август, 2014.РТ Превод: Љиљана Јовановић

    Руска влада је одобрила нацрт закона којим се уводе велике казне за пословне људе који крше правила о обавезном обележавању прехрамбених производа који садрже генетски модификоване производе.

    Предлoг“ >

    Свиђа ми се