АНАЛИЗЕ И МИШЉЕЊА

Суптилне педагошке методе бриселских васпитача – Предосећај свечаног батинања


ПРЕДОСЕЋАЈ СВЕЧАНОГ БАТИНАЊА

1362411981_d2e724a3d6a4f11

 

Дмитриј СЕДОВ
Фонд Стратешке Културе,  09.08.2014

Србија није одавно кажњавана, па то изазива нервозну језу код присталица слободе и демократије. Јер Срби већ вековима служе као индикатор европских послова. Уколико их туку, значи свет се креће у потребном смеру. Ако је из неког разлога дошло до затишја, тада треба бити опрезан.

ОВК још није успела да заврши још једну сеансу дисциплиновања српског народа уз помоћ Брисела, а на сцену је ступио проблем са Украјином. А пошто се тај проблем не може решити без Србије, европски педагози су већ у ведру поквасили нови свежањ шиба.

Почели су са најслабијим – са председником владе Александром Вучићем.

– Па реци Сале, да ли си ти за “црвене” или за “беле” у Украјини? Признајеш ли њену територијалну целовитост или не – упитао је подижући прут, Мајкл Кирби, амбасадор САД у Србији.

– Признајем, признајем, задихано је понављао Саша погледујући на прут. Притом је помислио: “Због чега не признати уколико то одговара нашој позицији по питању Космета”.

Али се груби унутрашњи глас успротивио премијеру, кога је тек поглед на шибу разбудио:

“Па ког си врага онда практично признао Косово и што са њима преговараш? Ти си ипак премијер, бирај једну солуцију. Овако испада ни нашим, ни вашим. Ево до чега је стигло – америчка амбасада је написала радостан меморандум – Чињеница је да су премијер Александар Вучић и први потпредседник владе Ивица Дачић у својим изјавама подржали територијалну целовитост свих земаља-чланица ОУН, потврђујући посебну подршку Србије територијалној целовитости Украјине, укључујући и Крим. Поздрављамо такве изјаве. Американци су последњи пут тако ликовали приликом проглашења независности Косова. Код њих косовари имају право на самоопредељење, а Кримљани немају. И ти идеш тим путем?“

Но, премијер се није удубљивао у спор са унутрашњим гласовима, зато што га то добру не може довести. И без тога има хрпу проблема. Његова пажња је била прикована на ведро са шибама и долазак групе бриселских васпитача.

– А да ли ћеш се придружити санкцијама према Русији? – почели су разговор педагози из Брисела приближавајући се ведру.

– Ме-е-е-е – одговорио је премијер, јасно показујући стање свог мозга.

– Шта ме-е-е? Зар си заборавио последњу порцију батина? Уколико се не присајединиш санкцијама, заборавићемо на преговоре о уласку у ЕУ, новац више нећемо давати. И што је најважније, посејаћемо улазне визе за Шенген твојим Србима. Па кад они запевају. Где ће тада зарађивати за живот?

Премијер је претрнуо али је у том тренутку зачуо са стране глас другог васпитача, председника Томислава Николића.

–  Ни у ком случају ми нисмо дужни да се придружимо тим санкцијама – рекао је Николић.  – По нас ће то бити скупље. Остаћемо без ослонца у Савету Безбедности, разрушићемо братске односе са Русима. А каква ће бити економска штета – не може се ни израчунати.

Председник је иступио одважно, али је и озлоједио васпитаче. Јер се бриселска педагошка школа управо и огледа у томе – да батинама одсеку мозак васпитаника да не раде оно што је за њих корисно, него што је за Брисел корисно.

Тежак је, тежак српски пут у ЕУ. Ни корака напред, без батина.

А овог пута ће, нема сумње, оне поново уследити. Зато што сваки регрут у армији Великог Кртичиног Краља[1] мора бити ослобођен од највећег порока – умећа да самостално размишља. А најбољи начин за избављење од те болести јесте – батинање шибама претходно умоченим у ведро са водом.

_____________

[1] Краљ кртица – митска животиња из европских народних бајки. Сматра се да се Краљ кртица састоји од неколико кртица које су повезане у чвор својим реповима. Друге кртице хране свог краља и брину о њему (примедба преводиоца).