ДРУШТВО

Еколошки покрет НС – Градска власт се спрема да једнократно понови пљачку невиђених размера путем отпремнина


ep

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ПОВОДОМ ПРЕДЛОГА ГРАДСКЕ УПРАВЕ НОВОГ САДА О СМАЊЕЊУ БРОЈА ЗАПОСЛЕНИХ У ЈАВНИМ ПРЕДУЗЕЋИМА

Извор: Екопокрет, путем мејла
20.8.2014.

Јавности Новог Сада је предочен начин како ће се армија некритички запослених страначких активиста у јавним предузећима смањити и претећи колапс Новог Сада одложити.

Изнет је предлог да се сваком запосленом који буде проглашен технолошким вишком да отпремнина у висини од 50.000,00 динара по години стажа. Те отпремнине ће опет платити грађани Новог Сада као што су им плаћали примања од 1992. године од када је уведена пракса описаног начина запошљавања, лидерима странака, оданих или блиских људи!

Прво су грађани годинама пљачкани, јер се армија страначких активиста некритички запошљавала у Градској управи и јавним предузећима, понегде и пет пута више него што је било потребно. У неким јавним предузећима радници су долазили на посао сваки други дан, јер нису имали нити канцеларију, још мање столицу, а понегде су повлашћени били само на платном списку без обавезе да долазе на посао! То никад није било нити у Америци! Сада су се досетили пред распад система да једнократно понове пљачку невиђених размера путем отпремнина, да би се од сутра поново враћали у “својa“, јавна предузећа која странке сматрају својим пленом. То су повлашћени кадрови већ радили; добију отпремнину и опет се запосле у некој другој јавној или државној установи.

Одговорно тврдимо да се у протекле две деценије од Новосађана годишње отимало најмање (садашњих) 5 (пет) милијарди динара годишње! Тај податак је јавно обелоданио Миодраг Исаков 2004. године у предизборној кампањи за градоначелника Новог Сада речима: Свака Градска управа је за време свог мандата (4 год.) украла најмање један градски буџет! Њему се мора веровати, јер је три године као члан Градске управе био саучесник у пљачки грађана од које се одвојио после три године да би се могао самостално кандидовати за градоначелника Новог Сада (да не мора нити са ким да дели плен). Ако је данас буџет града Новог Сада око 20 (двадесет) милијарди динара, то значи да се годишње украде 5 (пет) милијарди динара. Како!? Некритичким (непотребним) запошљавањем на хиљаде страначких људи мимо стварне потребе Градске управе и јавних предузећа, су само један начин одливања пара у приватне џепове, други су начини надувани рачуни за јавне радове или непотребни “радови“ (сетите се само уређења Змај Јовине улице, платоа испред СПЕНС-а, булевара Европе за који је бивши директор ЗИГ-а, тзв. Солунац, оптужен за пљачку од 5 милиона евра. Узгред, још је на слободи и добро му иде), присвајањем грађевинског земљишта (сетите се афере противправног уписа земљишта каћке „Слоге“ у катастар којим је Град оштећен за 300 (тристо) милиона евра), затим провизијама уговарача за јавне радове или међународне кредите (сетите се замене топловодних цеви од нестандардног челика) из Градске управе или јавних предузећа, фалш конкурси за набавку опреме по вишеструко већој цени, продајом грађевинског земљишта повлашћенима испод цене, експлоатацијом минералних сировина (песка) без такси, повећањем спратности изграђених објеката мимо пројектне документације и плаћања дажбина Граду (таквим становима се чашћавају градски функционери!), исисавањем пара из јавних предузећа за своју странку или своју ,,невладину,, организацију, затим преко конкурса за којекакве пројекте цивилног сектора, опраштањем плаћања комуналних такси својим људима, јавним концертима на тргу са енормним хонорарима који се деле са уговарачем, прескупим културним манифестацијама (EXIT), реновирањем објеката за цену којом би се могао изградити нови објекат, итд. итд. Чисто сумњамо да је Миодраг Исаков био упознат са свим методама пљачке, јер је познато да је цело време проводио само у одређеним услужним објектима, тако да се с правом може посумњати у изнети податак, односно да је пљачка далеко већа.

Доказ да је могуће смањити број запослених у јавним предузећима без оптерећења буџета је понуђен Градској управи од стране директора Еколошког покрета. То је раније примењиван метод који грађане не би коштао нити динара новог намета, нити би били опљачкани као на предложени начин, али није прихваћен из политичког страха да би владајућа коалиција, скупљена „с коца и конопцаˮ, против себе имала све политичке странке које су, да би апсурд био већи, биле актери те енормне пљачке Новосађана која траје од 1992. године. Те године су одржани први вишестраначки избори у Србији и тада је кренуо фронтални напад на целокупну имовину локалних самоуправа и буџетских средстава на свим нивоима (сетите се само пензионог фонда Војводине!). Насртало се и на опште друштвене вредности и грађевинску баштину, паркови су проглашавани грађевинским земљиштем као и спортски објекти и спортске површине, пасажи зграда су под фаровима аутомобила преко ноћи претварани у пословни простор за одабране (,,Кан-Канˮ на бул. Ослобођења), кидисало се на споменике културе и заштићене објекте (Петроварадинска тврђава), као да ништа у Новом Саду није било вредно да се сачува за будуће генерације. Украдено је 2.000 (!) (две хиљаде) станова из фонда за расељавање, а штета због блокаде изградње Новог Сада због недостатка станова за расељавање се не може нити претпоставити, још мање проценити!

Да није било Еколошког покрета Новог Сада, чији су чланови залагали сопствену главу у борби против организованог криминала и урбанистичке мафије, у Новом Саду би били уништени: Дунавски, Лимански, Футошки и Каменички парк, паркић уз Лиманску пијацу, дечји вртић Маслачак, Соколски дом, Трг галерија, Стадион ФК Војводине, Дунавска улица, Змај Јовина улица (која се сада руши и замењује из дворишта објеката, погледајте само Лупус центар!), Петроварадинска тврђава и Војна болница, Успенско гробље и Светојованска црква, Рибарско острво и Шодрош, Фрушка гора и маса мање познатих објеката и површина.

Из наведених разлога сматра се да је пљачка средстава Новосађана далеко већа на годишњем нивоу него износ који је изнео један од одговорних учесника.

Због свега описаног и јавно изношеног током протеклих година (1990-2014), директор Еколошког покрета Новог Сада је постао трајни ивалид, са осмогодишњим стажом на бироу рада без икаквих примања (у Еколошком покрету је 25 година волонтер), са 2/3 одузете тек добијене пензије у следећих 8 година, јер су сви возачи који су га обарали аутом са бицикла (5 пута) ослобођени без икакве одговорности, чак и онај пијани возач који га је на пешачком прелазу током зеленог светла оборио при покушају условног скретања, а судски трошкови пали на њега.

На крају, после предочавања намере нове пљачке, постављамо неизбежно питање Новосађанима, а које се може поставити и свим грађанима Србије; шта још треба да се деси да би рекли:

ДОСТА ВИШЕ!
ДОСТА ВИШЕ ПЉАЧКЕ И УНИШТАВАЊА НАШЕ БУДУЋНОСТИ!

Информативна служба Еколошког покрета