АКТУЕЛНО

Бранко Драгаш: СТОКА


Народ је стока!
Срби су најгори народ на свету!

Ко то каже?

Квазиинтелетктуалци!
Фолиранти!
Малограђани!
Смрдибубе и скотови!

Не могу то да више да слушам!
Не могу то да поднесем!

13.08.2014. ДРАГАШ, за ФБР приредила Биљана Диковић

images

Зашто је наш народ стока?
Можете ли да ми објасните?

Ви сте интелектуалци? Јесте. Добро. Објасните мени, ето, сматрају ме интелектуалцем, можда ћу вас разумети, ако вас тај наш народ не разуме. Дакле, зашто је наш народ стока?
Тако мислите? Примитиван је, заостао, покварен и лењ. Неће да се просветли. Неће да се побуни. Има рајетински менталитет. Научио је да носи јарам. Воли господара и канџију. Треба га тући док се не усере од страха, после тога га треба тући што се усрао. То је ваш састав?

Не слажем се са вама, али хајде да прихватимо да је то тако. Ако је наш народ такав, можете ли да ми кажете шта сте ви лично учинили да наш народ не буде такав? Конкретно? Да. Реците ми шта сте ви урадили да просветлите тај наш народ? Како не разумете? Ево, питам вас врло једноставно, као колегу, интелектуалца – да ли сте написали неки критичан текст у новинама или неки образовни текс објавили ван стручне литературе? Нисте! Добро. Да ли сте одржали неко предавање? Где? Негде по Србији. У Куршумлији или Бајмоку. Свеједно. Коме да држите предавање? Том нашем несрећном и необразованом народу. Нисте! Зашто бисте држали предавање? А зашто не бисте држали предавање? Зар ви нисте рекли да сте интелектуалци?Зар то није ваша морална обавеза? Није. Одлично!

Можете ли да ми кажете шта је задатак нас интелектуалаца? Шта нас то издваја од осталог народа? Добро. Слажем се. А како народ да дође до спознаје, ако им ми то не будемо открили? Ми смо задужени да их просветлимо, образујемо и организујемо. То је наша духовна обавеза. Шта сте ви учинили да наш, како тврдите, затуцани народ нешто чује од вас? Да ли сте наступали у јавности? ТВ? Новине? Нисте. Зашто? Плашите се ? Чега се плашите? Молим вас, немојте да се смејете, реците ми чега се плашите? Кога се плашите?

Избегавате одговор. Причате фразе! Тражите оправдање! Молим вас, не могу то да слушам. Оптужујете тај наш народ што се не буни. Називате га стоком. Рајом! Понижавате га. Зашто? Зашто се ви не побуните? Ви сте просвећени. Тако тврдите. Ви сте образовани. Ви сте некаква елита. Каква елита? Покажите да сте елита. Како? Врло једноставно. Проговорите јавно. Реците шта мислите. Не пристајте да вас поткупљују.

Нећете! Наравно! Знам да нећете. Ви сте кукавице, мекушци и јајаре. Полтрони који се увлаче свакој власти. Ви нисте елита. Ви сте лицемерне слуге. Пси који машу репом. Једва чекате да вас господар позове и да вам поклони кост да глођете. То је ваша награда за послушност.

Не вређам вас! Зашто се љутите? Ви знате да је све што кажем истина. Ви знате да сте смрдљивци. Како вас није срамота да наш народ називате стоком? Зар ви не припадате том народу? Јесте ли и ви онда стока? Зар вам то не следује као знак припадности крду. Поново се љутите. Свашта! Само сам логичан. Тражите од народа да се побуни, док ви шурујете са тоталитарном влашћу. Односно, они вас одлично поткупљују. Срам вас било! Није наш народ стока, него сте ви дрипци, подлаци и битанге. Дааааа… тачно тако! Нисам културан? Нисам толерантан? Па, не живимо у добу где се негује толеранција и култура. Суров сам јер сте то заслужили. Могу још свашта да вам кажем, али све је то узалуд јер сте ви интелектуални одрод. Скотови! Продаћете мишљење за добру вечеру. Зар не схватате, проблем није у народу. Проблем је у вама. Народ је одличан какви сте ви преваранти и продани шпекуланти.

И још нешто. Молим вас, немојте више да причате како су Срби најгори народ на свету. Извините, да ли сте ви Срби? Јесте. Да ли сте ви најгори на свету? Нисте! Наравно да нисте. Ви јесте битанге, али према битангама из Брисела и Вашингтона ви сте мале маце. Невинашца.

Да ли сте некада живели у свету? Нисте. Годишње идете на летовање, зимовање и у шопинг? Знам. Ви гледате на Запад из фри-шопа амстердамског аеродрома. Тамо сте волели најчешће да пазарите. Лепо. Али, то што ви видите у фри-шопу аеродромске зграде, то није капитализам који експлоатише све народе света. Да ли сте пословали са тим светом? Да ли сте улазили у њихове фабрике? Да ли знате како живи обичан Американац или Европљанин? Не знате. Како да знате? Наравно, у вашим шопинг турама те посете нема.

Молим вас, немојте више да причате да су Срби најгори народ на свету. То једноставно није тачно. То је подла лаж. Када будете боље упознали остале народе света, видећете колико сте били у криву. Немојте да износите општа места. То нас је убило. Причамо отворено, искрено и реално. Наравно! То је једини услов да нешто ваљано урадимо.

Запамтите, Срби нису најгори народ на свету. Нису ни најбољи. Али, нико нам не може оспорити да смо древан народ и да смо светској цивилизацији подарили велику културу. Молим вас, узмите и читајте. Не можете да износите неистине на фабрикованим лажима оних који нас мрзе. Којима сметамо и који су нашли најподлији начин да нас даље распродају и униште.

Морате имати више националног достојанства.
Србин сам и тиме се поносим. Чувам своје српство и поштујем све различитости. Али, не дозвољавам да нас неко понижава, пљачка и уништава. Ми нисмо дебилни да не знамо о чему се ради. Теорија завере? Назовите ви то како хоћете. Потпуно је јасно да Фамилија управља светом и да је верно служи Велики Брат.
Срби то знају.
Не убијају они нас зато што смо глупи, него што много знамо. Са нашим знањем ми смо реметилачки фактор на Балкану. Опасан елемент. Зараза. Зато су нас прогласили савременим варварима.
Зашто то понижавање прихватате? Како не прихватате? Вашим тврдњама доливате уље на ватру. Будите разумни и паметни. Не дајте да нас омаловажавају. Немојте да чекате да нас истребе. Побуни се, Србине! Устани у одбрану своје државе и своје породице. Имаш шта да браниш. Немој да оклеваш и да размишљаш. Одбрана је са животом скопчана.

Поносан сам што сам Србин.
Али нисам професионални Србин.
Србин по позиву.
Функционални Србин.

Србин сам по интелигенцији, духовној вертикали и страственој жељи да мењамо посрнули свет комерцијалне цивилизације. Хоћемо да покажемо да не пристајемо и да се не миримо са филозофијом ЕУропске паланке.

Хоћемо да будемо своји и на своме.
Баш у инат!

Београд, 13.08.2014

6 replies »

 1. Не дружим се ја са таквима. Кисело ми је од њих већ и што су „квази-интлектуалци“ тј. не знају шта не знају, а онда преко још и угузиштво свакој сили и неправди. Оно имам их пар у фамилији – предамном не смеју да се изјашњавају.. а остале кулирам.

  Свиђа ми се

 2. Интелектуалац шта то беше.Дал неко има опис лица са таквом „титулом“. По мени сваки човек који је свестан свог незнања и који је достојан поштовања бар неколико људи може понети ту титулу. А ови самопроглашени као коњске муве и оне стално трче под реп, воле ту па то ти је, као и иви назови који попут мува трче да се увуку. Ајде ови гологузани да их човек и разуме али зашто се многи обрукаше а могли су бити поштовани. Бити достојан Србин еј бре (што је скраћено брате које уједно многи незнају већ тумаче на разне начине а заборавили су оно брале, брате Србине роде мој) није то шала а тешко је Србин бити зато се многи одричу а незнају да чупају корен и калеме се на модификоване коренове који су лаж и превара света наве или мрака. Размислите Срби о глаголу „едуковати“ који се попут крпеља увлаћи у говор мени он личи на дудуковати или производити дудуке. па Вас молим кад год вам крене ова одвратна ви је замените са дудуковати. А није да немамо одговарајуће наше србске дивне речи са нијансираним значењем – учење, подучавање, образовање еј обаз овање, навикавање, прилагођавање, уподобљавање… има сигурно још нека. Мислити и говорити србским језиком је привилегија Срба. А ови што шушкају уњкају и звекећу од њих нема помоћи они су онај дрги свет коју ову планету сатиру, материју силују да би наводно добили добра и где смо стигли. До огледалаца само мало модернији, погледајте данашње људе само завирују у своја огледалца, нико ниским не разговара нити ко слуша ако неко и покуша да говори. Упамет се Срби, небој се никога до Бога. Сваки нови обичај за времена а вера и Срби ће живети ако смо достојни.

  Liked by 1 person

 3. Dobro osmisljeno,realno,bez dlake na jeziku. Ne moze narod sam da pokrene bilo sta,zato i postoje elite,intelektualci. Ali ako oni zakazu,onda dobijemo Srbiju 2014.godine.Trebalo bi biti bolje,moralo bi,makar zbog djece ako ne zbog nas. Pricom o evropskoj uniji dovedose nas pred konopac,nema dalje ljudi moji

  Свиђа ми се

  • Слажем се.Кваре нам српски језик јер нема ко да га брани.Могла сам да разумем када сам осамдесетих са школом летовала у Задру да су нас тукли камењем цивилизовани Рвати разбијали дечје одмаралиште, и да нас продавачице у продавници нису разумеле када тражимо хлеб а не крух ( али су савршено разумеле једи говна као увреду) , али да нас наши рођени неће да схвате када говоримо српски е то већ не умем да разумем.Артикулација, адвертајзинг, транспарентност (ово нарочито не подносим јер се у техници тај израз користи да се дефинише особина провидних материјала) едукација, евалуација, корелација, чак се наставници српског нервирају када кажем србски а не српски као да никада нису чули за византијску школу, на супрот немачке чији је протагониста Вук Стефановићсрбски, хебрејски , бизнатијски, и сл.Корен речи Срб се не мења.Е, сад лингвисти у напад да ме демантујете ако ми не скинете скалп разочараћете ме.

   Liked by 1 person