Анализа

Шта је Вучић рекао за CNN и зашто је његов интервју прећутан у нашим медијима


Александар Вучић: Знамо да је Србин, Гаврило Принцип, изазвао Први светски рат

8.8.2014.Стање ствари

Вучић за CNN: Србија више неће узроковати ратове у Европи

Премијер Србије Александар Вучић за CNN је изјавио да Србија жели да постане снажан фактор стабилности и сигурности на Балкану али и у цијелој Европи, јавља Анадолија.

На питање како ће Србија одговорити на притиске из Европске уније и из Русије у вези са изградњом плиновода Јужни ток, Вучић је казао да Србија једноставно не жели никакве тензије него, како каже, жели свијетлу економску будућност за своје грађане.

osl-482014„Србија жели да буде фактор стабилности у региону. Већ смо разговарали са нашим европским пријатељима о Јужном току, и јасно им дали до знања да Србија има своје интересе. Никоме више не требају ратови у Европи. Желимо да будемо модерна и напредна држава. Србија жели да до 2020. године постане чланица ЕУ-а. Србија поштује територијални интегритет Украјине, али исто тако смо овисни о плину из Русије. Морамо мислити и о својој економској будућности. Нећемо уводити санкције Русији као друге земље“, рекао је србијански премијер.

Напоменуо је да Србија једноставно више не жели да се враћа у прошлост и да неће више стварати нове тензије и могуће ратове у региону.

Знамо да је Србин, Гаврило Принцип, изазвао Први свјетски рат. Србија више неће узроковати ратове и желимо бити стуб стабилности у региону. Нећемо учествовати ни у каквим ратовима и сукобима. Нећемо више стварати проблеме у Европи. Ми сада усвајамо законе који ће нас приближити чланству у ЕУ. Србија ће постати економски развијена земља“, истакао је Вучић.

(Анадолија/ Ослобођење, 4. 8. 2014)

***

Вучић за CNN – велика вест за цео свет!

У интервјуу за CNN Вучић најпре каже како подржава територијални интегритет Украјине, као и то да Србија сматра да је Крим део Украјине. Потом, све лепше од лепшег, српски премијер тврди да је Гаврило Принцип (српски младић) изазвао Први светски рат. На крају, он се извињава свету, уверавајући га да Србија никада више неће правити проблеме (започињати ратове).

k-482014

Наравно, Вучићу није пало на памет да помене Косово и Метохију. Зашто Запад признаје неповредивост граница држава у Европи када је у питању Украјина, а то исто занемарује у случају Србије? Зар за Србију постоје нека друга правила? Ако постоје, зашто постоје? Ако западне земље и НАТО могу насилно да узму део српске земље, и то оне најсветије, да би тамо формирали парадржаву, зашто тако да не поступају и други. Или, правила и закони ће се поштовати само онда када то моћницима одговара?

Казати да је Гаврило Принцип изазвао (покренуо) Први светски рат (“…triggered the WWI”) веома је лакомислено. Већина озбиљних историчара (па и оних на Западу) клони се таквих упрошћених квалификација и стереотипа, пошто је јасно да се Велики рат спремао неколико година унапред, и да би он избио независно од видовданског атентата у Сарајеву и убиства Франца Фердинанда. Оваквим непромишљеним изјавама председник српске владе окривљује Србе за почетак једног ужасног историјског догађаја – Великог (светског) рата. Овде се само поставља питање, да ли је он (Вучић) то свесно учинио, или се није најбоље снашао пошто је говорио на енглеском језику?

Али, и да је ово друго у питању, тешко би се могао оправдати, јер је могао да прича на српском, а Аманпорова би већ нашла некога да то преведе, зар не? Овако, српски непријатељи тумаче поменуте Вучићеве речи као признање да је српска „злочиначка“ (“терористичка”) природа крива за почетак светског рата у коме је страдало 17 милиона људи. Наравно, само будала може да каже да акт једног обичног човека, борца за слободу или очајника (свеједно), било где у свету, може да изазове било какву озбиљнију последицу по планету, макар да таквом очајнику пође за руком да убије и неког државника из водећих (најјачих) земаља света. Зар би се нешто променило у светској политици, да је, којом приликом, Србин убио Џона Кенедија у Даласу? Јасно је да не би. Светски рат због тога сигурно не би започео. Не би започео ни да га је убио Рус. А зашто не би почео? Па зато што услови за започињање светског рата у том временском периоду нису били сазрели. Несхватљиво… српски премијер је занемарио такву очигледну истину и дао је прилику непријатељима Србије да тврде како се, ето, и Срби слажу (признају) да су кривци за изазивање једне од највећих светских трагедија.

На српску жалост, председник српске владе се није зауставио само на тврдњи да је Србин изазвао Први светски рат. Већ у следећој реченици Александар Вучић сасвим “укопава” своју отаџбину, окривљујући је за изазивање ратова у новијој историји Балкана и Европе. Наиме, он је потом рекао за CNN да “ми желимо мир и да не желимо да и даље правимо проблеме” (“… we are striving for peace … not to cause any more problems”). Свакако, ако српски премијер тежи миру, тада је јасно да поменути “проблеми” могу бити само ратови које је Србија, по његовом мишљењу, “изазивала” у свету и Европи у последњих сто година. Оно што би се ретко ко усудио да каже – чак ни највећи српски непријатељи не окривљују Србију за све ратове у последњих сто година – рекао је српски председник владе. Престаћемо да будемо злочести и убудуће ћемо бити добри! – поручио је Александар Вучић у име свог “вољеног” народа српског, онако како то чине деца која су (из обести) поразбијала прозоре у комшилуку.

На крају, српски премијер, да би читаву лакрдију око “српске кривице” за нереде у свету довео до врхунца, умирује CNN публику речима “да Срби сада желе мир и да желе да буду стуб стабилности у региону”, што је, ваљда, само по себи “велика вест за цели свет”. Као да свет нема другог посла него да мисли о томе где је Србија и ко су Срби. Шта је човек тиме (“вест за цео свет”) рекао или шта је желео да каже, тешко је разумети; а сличан исказ би вероватно могао да буде узет за предмет озбиљне научне студије о менталном склопу једног уцењеног вазалног владара у банана републици.

Д. Гостељски

(Корени, 6. 8. 2014)

24 replies »

 1. Да ли смо ми Срби осуђени да стално бирамо између марионета, полтрона и плаћеника, неуких, грамзивих нео комуниста који по сваку цену раде на испуњавању западних интереса који резултирају сиромашењем, исељавањем и изумирањем српског народа. Ми више немамо ни за кога да гласамо сви су се измењали и сви редом су били потпуни аматери и људи недорасли историјском тренутку и величини народа на чије су чело стали.Ово неће на добро да изађе, нема нових људи, а ове комуњаре су се све изређале. Како погледати у сутра, како се надати стварању моћне државе са бројним и моћним народом? Опстаће и живеће овај народ али сиромашан, културно деградиран, стар и оронуо. Која је то формула која ће нас васкрснути, где се крије, у којим људима?

  Свиђа ми се

 2. Srbija, sprske zemlje i srpski narod su bili stalno zrtve kolonijalnih drzava – Zapadnoevropskih i Turske. Tu nema nista drugo da se dodaje. Austrougari spremili napad na Srbiju i Rusiju 1912, da bi se pomogla Turska. No, dodje do pobune naroda u Austrougarskoj i u austrogarskim vojnim garnizonima. Zato car povuce naredbu o napadu, pa ce je obnoviti 1914 – kad je planski ubijen Franc Ferdinand. Da bi se reklo – sad imamo razlog za napad na Srbiju.

  Свиђа ми се

 3. Vidim niko neche da se seti da smo mi staro sloveni I jedina bracha staroslovenska rusija mozhe I podrzhava nas,, tolko nashim izdajnicima treba nacistichka evropa! A ti vuchichu glupi stojachesh pred Vladimirom na kolenima I to ochen skoro!

  Свиђа ми се

 4. Овог антисрбина и издајника треба спречити по сваку цену да и даље чини штету држави Србији и нацији…

  Свиђа ми се

 5. Можда и није лоше у овом периоду имати аматере на власти. Па њих нико не узима за озбиљно, ни ЕУ, ни Руси ни СРБи.
  А не брините кад за то дође време, а брзо ће, по Божијем промисли, доћи ће прави СРБи на власт да воде СРБски народ ка економском, културном и духовном просперитету!

  Свиђа ми се

 6. Вучић је агент CIA-e (читај гестапо), од свих могућих и немогућих врлина које може да посједује један човјек, Вучића краси 0,00%. ,,Дивим,, се његовој импозантној затуцаности и
  умишљености. Било би лијепо а и пожељно да затуцани
  гоподин не даје изјаве које дотичу Србе и БиХ, осјетљиви смо на свињарије, које већ дуже вријеме, постирају високи
  дужносници(читај слуге запада) на нашки политичари из
  Србије, подмећу Србима из БиХ.
  Користан и добронамјеран савјет Србима из Србије, сљедећи пут кад изађете на изборе гласајте за коње, волове и магарце, вјерујте ми мања ће бити Ваша срамота и најмање 1,0% ће Вам бити боље.

  Свиђа ми се

  • Петре, у потпуности си у праву. Мада, треба и то рећи, да унесрећени Срби стално имају избор између зала, па им се чини да бирају мање. Иначе, слажем се да ова политичарска багра из Србије мора престати да штети интересима Републике Српске, под изговором да је Србија потписница Дејтона. РС су људи крвљу створили и ниједан српски политичар по цену било чега не сме да је угрожава. Понашање Вучића у стилу НЕЋЕМО НИКАД ВИШЕ, МАМА, БИЋЕМО ДОБРИ, је за гађење. Али, и Милошевић је за Амере био фактор стабилности на Балкану, па знамо шта су му урадили. Тако ће и ова гњида да прође. Живеће овај народ. ЖИВЕО ГАВРИЛО ПРИНЦИП, СРПСКИ ЈУНАК

   Свиђа ми се

 7. Možda je on izlupao ali da mora da budemo manji od makovog zrna moramo. Neka neko pročita „Knjigu o Molutinu“. Vrlo poučna priča o satiranju srpskog naroda i svega što je vredno radi isterivanja neke pravde ili zarad lakomislenih političara. Ne pravimo problem (figurativno rečeno) nema ratova a mi imamo šanse da preživimo. Biće vam jasnije kad pročitate knjigu!

  Свиђа ми се

   • Knjiga o Milutinu nema veze sa ovakvim gledanjem stvari na poliiku – uostalom sve Dankove knjige pisu o srpskoj neslozi i propasti srpskog seljka. Nama je potrebna strategija zivota koju odavno nemamo jer nas vode pogresni ljudi, srpska istorija je prepna hrabrosti i junastva a kojekakve jajare nas prodaju non stop radi svojih licnih interesa,

    Свиђа ми се

 8. По вашем мишљењу политичком или јајарском издајничком Србију ће да узјаши како се коме дигне то јест нас обичне грађане а ваша дупета су обезбеђена. Незнам почемусте ви садашња власт бољи од жутих гована и они су трчали у европу по сваку цену као и ви садашња власт. Мене као држављанина Србије нико по демократском праву није питао да се изјасним дали хоћу или нећу у евр.униу.

  Свиђа ми се

 9. Мислим да неки не залужују пристојан третман и коментар , а пре свега талог који води Србију. Бојим се да то већ јако дуго траје јако дуго. Корумпирани необразовани примитивни грамзиви . Селекција се врши готово цео век

  Свиђа ми се

  • ЗНА ОН ВРЛО ДОБРО ДА ЈЕ ПРИНЦИП ЗЛОУПОТРЕБЉЕН, АЛИ ЈЕ ОН ПРОЈЕКТОВАН ДА ИЗВОДИ РАДОВЕ ЗА ТУЂЕ ИНТЕРЕСЕ, ТО МУ ЈЕ У ОПИСУ ПОСЛА,

   ИСТО КАО ШТО МУ ЈЕ ТОКОМ КАРИЈЕРЕ БИО ПОСАО ДА ИГРА РОЛУ ФАНАТИЧНОГ ПРИМИТИВНОГ СРБСКОГ НАЦИОНАЛИСТЕ ЗАЈЕДНО СА СВОЈИМ ВОЈВОДОМ ШРЕКОМ, КОЈИ МУ САД ЧУВА ЛЕЂА И АМОРТИЗУЈЕ НАПАДЕ НАЦИОНАЛНЕ ОПОЗИЦИЈЕ (ДВЕРИ).

   Свиђа ми се

 10. Ovome bi trebalo zaista zapusiti usta.Kakva drskost i ljigavost govoriti takve gluposti i strahote u ime srpskog naroda.Sve vise i vise me je sramota da kazem odakle sam,zbog toga kakvog mi debila imamo na vlasti,a kojeg je izabrao zaludjeni narod.

  Свиђа ми се

%d bloggers like this: