КОСОВО И МЕТОХИЈА

И званично: Одлуке из Бриселског споразума неуставне


7 август 2014.
Аутор:

Објављивањем у Службеном гласнику РС одлуке Уставног суда о неуставности и незаконитости Уредбе Владе Србије којом су привременим приштинским институцијама уступљене копије земљишних књига са Косова и Метохије, и формално је тај акт (проистекао из Бриселског споразума) стављен ван снаге.

ivica-dacic-i-eston-briselski-sporazum-409x230

Тиме је и сам Бриселски споразум де факто оцијењен као неуставан, односно оспорен је практично поптис представника државе Србије на истом.

Подсјетимо, Уставни суд Републике Србије донио је још 30 јануара одлуку да Уредба о посебном начину обраде података садржаних у катастру земљишта за Аутономну покрајину Косово на основу које је Влада РС уступила копије земљишњих књига са територије АП Косова и Метохија албанским властима у покрајини, у вези са чиме је иницијативу поднијела Демократска странка Србије (ДСС). Првог дана августа, и званично је објављена у Службеном гласнику.

У образложењу одлуке се наводи да је Влада РС у више наврата захтијевала да се застане са поступком како би се донијели потребни закони у вези АП Косово и Метохије, међутим до данас није донијет нити један закон који регулише ту материју.

Будући да је спорна Уредба донијета на основу Бриселског споразума поставља се питање уставности осталих правних аката донијетих на основу њега, па и самог споразума, за који је, према општим оцјенама стручне јавности, још од момента његовог потписивања било јасно да је неуставан.

У Влади Србије за сада не коментаришу чињеницу да је одлука проистекла из Бриселског споразума поништена.

6 replies »

 1. Ово је више него иритантно. Уставни суд Србије, као највиши судски орган по Уставу је уједно и највећа подршка рушењу истог. Управо нечињењем. Сетимо се да им је требало више од 3 године да се изјасне по питању Статута Војводине. ЧЕКАЛИ СУ ПРОМЕНУ ВЛАСТИ ДА ТО УЧИНЕ. А онда су послушно застали са оцењивањем уставности Бриселског Споразума, на захтев Николића и још пар захтева тадашњег премијера Дачића. Да би се сада огласили кад се већ увелико спроводи БС. КАКВА ФАРСА! ТИХ 15 ЛАКРДИЈАША БИ МОРАЛИ ХИТНО БИТИ УХАПШЕНИ ЈЕР ИЗНУТРА РУШЕ УСТАВНИ ПОРЕДАК ЗЕМЉЕ. УМЕСТО ТОГА ПРИМАЈУ ХИЉАДЕ ЕВРА ПЛАТУ, ИМАЈУ ОБЕЗБЕЂЕЊЕ, СЛУЖБЕНИ АУТОМОБИЛ И НЕБРОЈЕНЕ ДРУГЕ ПРИВИЛЕГИЈЕ. ЗАУЗВРАТ НАРОДУ КОЈИ НЕМА ЛЕБА ДА ЈЕДЕ ВРАЋАЈУ В Е Л Е И З Д А Ј О М.

  Свиђа ми се

 2. I STA SADA? Prase i celi OBOR misle da mogu tako da sve i svasta POTPISUJU, pa posle da ne priznaju te potpise?
  Piso – briso – i izviiso?
  Ej, marvo – pa jel vi niste ucili ISTORIJU o WWi+WWII+ o Vatikanu, tj. DA SE SA TAKVIMA NE IGRA, NE HVATA U KOLO, A KAMOLI DA SE POTPISUJE?!
  Ma bre, razapecete te ko svinjsku kozu, a pre toga te naterati sve briselske WCe da POLIZES!
  I ti mislis da si maher, njih da prevaris?
  Hoce piski – nece piski?

  Srbijo – jadna li si….kada te takvi VODU- niz vodu…

  Свиђа ми се

 3. Имајући у виду притисак под којим се УС изјашњавао о овом питању, разилажење судија у процесу расправе, састав овог Суда и значај питања о којем је требало донеети пресуду – заиста сам позитивно изненађен пресудом. Очигледност неуставности велеиздајничког бриселског споразума и одлука и уредби које је Влада на основу њега донела и обавештеност и став јавности о том кршењу Устава, суд ије имао куд и морао је судити у складу са Уставом.

  Питање је велико шта ће даље бити после ове пресуде и да ли ће од ње бити ишта, али у правној и тзв. демократској држави ово би значило само једно: кршење Устава од стране власти чији је првенствени задатак обезбеђење уставности друштвеног и државног поретка, као и огроман значаја питања на којима је вршено насиље над Уставом – подразумевају само то да је даљи корак покретање кривичног поступка против свих чланова злочиначког удружења које је радило против државног суверенитета и интегритета, на огромну штету државе и нације.

  Да ови неодосманлијски властохлепци имају барем зеру морала, части и поштења, одмах сви поднели оставке и донелу пре тога одлуку о покретању нових избора. Али, сумњам да ће њима то пасти на памет, а од народа који Космет пустио низ воду такође не очукејм ништа добро…

  Мртво море у Страдији…

  Свиђа ми се

 4. Jeste, Caslave. Bilo bi hvalim te Gospode, kad bi ovo bilo ono decije: puj pik, ne vazi….A daleko od toga da je tako….Ili su opet smislili nacin da se izvuku ( a u stvari nisu) ili nam opet odvracaju paznju od necega…? Dok je njih u vrhu, nista ne verujem!

  Свиђа ми се

  • Ne verujem im ni ja, ali je ovo dobar pocetak za svrgavanje hohstaplera koji su uzurpirali vlast i deluju protiv ustavno. Sve sto su radili i rade na unistavanju Srbije, je ilegalno i podlezno ponistavanju.

   Свиђа ми се