Окупација

Објављен снимак прес конференције са Сергејем Белоусом – режирана фарса пропагандних испостава кијевске хунте


Историјски пројекат Сребреница*
Стефан Каргановић,
„Одбор за слободу Сергеју Белоусу“
Ден Хаг, 6. август 2014.

 

 ИЗВЕШТАЈ О СТАЊУ СЕРГЕЈА БЕЛОУСА У УТОРАК, 6. АВГУСТА 2014.

 

Као што смо већ известили, магистар историје Сергеј Белоус, родом из Харкова, Украјина, нестао је у петак увече, 1. августа 2014. године убрзо након преласка руско-украјинске границе у Доњецкој области. По незваничним информацијама, Сергеј и двојица колега новинара били су задржани на једном од контролних пунктова под контролом украјинске војске. Током наредна три дана ништа се није знало о њиховој судбини. У уторак 5. августа 2014. сазнало се да су Сергеј и двојица колега, Роман Гњатук и Сергеј Бојко, пребачени у Кијев на ислеђивање. Пошто је грађанин Украјине, кијевске власти прете Сергеју Белоусу да ће га против његове воље послати на одслужење војног рока у украјинској војсци и да намеравају да га пошаљу у зону војних операција на истоку земље.

Сергеј је данас, без својих колега Гњатука и Бојка, освануо на пропагандној емисији украјинске телевизије у граду Дњепроџерџинск, који се налази на неколико стотина километара од зоне где су били задржани, и на територији под контролом олигарха Игора Коломојског, кога је хунта именовала за „гувернера“ Дњепропетровске области где се овај град налази. У видео запису конференције за штампу приказани су један сарадник украјинске службе безбедности, униформисана припадница милиције и Сергеј Белоус:

Први је узео реч безбедњак који је окупљеним новинарима (од којих ни један није показан на објављеном видео материјалу) изложио службену верзију догађаја. Она гласи да су у петак 1. августа увече, на територији Доњецке области, „неидентификована, униформисана лица“ киднаповала Сергеја Белоуса и његове колеге, везали их, ставили им кесе на главе, одузели им сву опрему и да су их после неколико дана вожње аутомобилом скинули до голе коже и оставили везане и беспомоћне на друму. Наишла је патрола украјинске војске и преузела бригу над киднапованим новинарима, пруживши им сву неопходну помоћ. Затим је реч дата видно растројеном и стресом оптерећеном Сергеју Белоусу, који је потврдио службену причу, уз честе интервенције униформисане припаднице милиције која је седела до њега и исправљала и допуњавала његово излагање. Из необјашњених разлога, Белоусове колеге Гњатук и Бојко нису узели учешће на прес конференцији.

Belous2Украјински званичник је истакао да правно скрупулозне власти Украјине разматрају подизање оптужнице за „противзаконито лишавање слободе“ против неидентификованих киднапера имплицитно повезаних са Доњецком Народном Републиком, а у складу са одредбама члана 146 Кривичног закона Украјине.

На конференцији није било понуђено никакво објашњење како се Белоус нашао у Дњепроџерџинску, на приличној удаљености од Доњецка, нити је прецизирано када су украјинске снаге преузеле одговорност над њиме. Белоус је дипломатски избегао да пружи одговор на то питање изјавивши да је неколико дана био везан и са повезом преко очију тако да ни њему нису познате све појединости. Јасна пропагандна порука са ове прес конференције је да су Белоуса и колеге киднаповали бандити у саставу снага самоодбране Доњецке Народне Републике. Нема објашњења зашто би они то сада учинили када Сергеј Белоус већ око месец дана слободно борави на њиховој територији, конкретно у граду Доњецку. Ако се сугерише да су хтели да опљачкају његову опрему, није јасно зашто нису искористили бројне раније могућности да то учине, као ни зашто би то уопште чинили у светлу чињенице да је извештавање Сергеја Белоуса од почетка кризе ишло њима у прилог. Други део пропагандног циља прес конференције очигледно је да се истакне брижан однос украјинских власти према својим грађанима (Сергеј Белоус има украјинско држављанство) и да се, као контраст томе, истакне мародерско понашање припадника покрета отпора на истоку земље.

„Одбор за слободу Сергеју Белоусу“ енергично осуђује јавну злоупотребу заробљеног Сергеја Белоуса од стране тајне службе и пропагандних испостава кијевске хунте, на начин који подсећа на сличне епизоде најгоре врсте из совјетских времена. Поред тога, изражавамо разумну сумњу да су Сергеја Белоуса и колеге киднаповале, и неколико дана држале ван контакта са светом, управо снаге актуелних кијевских власти које су једине имале мотив да ометају њихову новинарску делатност.

На крају фарсичне прес конференције нема конкретних назнака о даљој судбини Сергеја Белоуса. Ако су Белоуса киднаповали противници хунте, а хунта га пронашла и спасила, па чак разматра покретање кривичног поступка против криваца, било би логично да покажу Сергеја Белоуса како напушта конференцију као слободан човек. Међутим, на видео сегменту који је емитован то се није догодило.

Имајући у виду претње које је пре неколико месеци Сергеју Белоусу упутио Трећи Секретар украјинске амбасаде у Београду, упозоравајући га да особље амбасаде будно прати његов новинарски рад који је недвосмислено критичан према хунти и њеној политици, страхујемо да Сергеј Белоус и после овог пропагандног коришћења није слободан човек. Постоје назнаке да се хунта спрема да Сергеја Белоуса, као грађанина Украјине, мобилише у своје војне снаге и пошаље на „источни фронт.“ Оперативци украјинске службе безбедности тамо би лако могли да организују Сергејево убиство под изговором да је погинуо у борбеним дејствима.

Сада је потребније него икад да се изврши снажан притисак на кијевске власти да безусловно и без одлагања ослободе Сергеја Белоуса и омогуће му одлазак са територије под њиховом контролом. Молимо све људе добре воље да контактирају најближе од украјинских  дипломатских представништава на списку који следи и да захтевају хитну слободу за Сергеја Белоуса:

Украјинска дипломатска представништва

Embassy of Ukraine, London, UK

Ambassador: Andrii Kuzmenko
Address: 60 Holland Park, London W11 3SJ.
Phone: 00 44 207 727 63 12
Fax: 00 44 207 702 17 08
Email: emb_gb@mfa.gov.ua   

Embassy of Ukraine, Washington D.C., USA

Ambassador: Olexander Motsyk
Address: 3350 M Street N.W., Washington D.C., 20007, USA.
Phone: + 1 (202) 349 2920 (main), + 1 (202) 349 3376 (consular section)
Fax: +1 (202) 333-0817
Email: emb_us@mfa.gov.ua  

Embassy of Ukraine, Paris, France
Ambassador: Oleg Kobzistiy
Address: 21, avenue de Saxe, 75007 Paris.
Phone: +331 43 06 07 37
Fax: + 33 (0) 1 43 06 02 94
Email: ambassade-ukraine@wanadoo.fr  

Embassy of Ukraine, Belgrade, Serbia

Address: 4, Paje Adamova St. Belgrade, The Republic of Serbia
Phone: (00 381 11) 367 24 11, (00 381 11) 367 24 12
Fax: (00 381 11) 367 24 13
Email: emb_sm@mfa.gov.ua

Embassy of Ukraine, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
[Амбасада Украјине у Загребу опслужује Босну и Херцеговину]
Address: Voćarska cesta 52, Zagreb, 10 000 Croatia
Phone+385-1-4616296
Fax+385-1-4633726
Email:   emb_hr@mfa.gov.ua, ukremb@zg.t-com.hr

 

___________

*SREBRENICA HISTORICAL PROJECT

Postbus 90471, 2509LL
Den Haag, The Netherlands
+31 64 878 09078  (Holland)
+381 64 403 3612  (Serbia)
E-mail: srebrenica.historical.project@gmail.com
Web site: www.srebrenica-project.com

 

1 reply »

  1. Јел ово зато што је овај Сергеј сарадик Вучелића и Вулина? Није хтео да обуче униформу ополченија,е сада ће му навући униформу нацигвардије.

    Свиђа ми се