АКТУЕЛНО

Бранко Жујовић: Маневарски опсег украјинског процепа


Извештачена дрчност и опречност изјава српских политичких званичника базде на припрему терена за потпуно усаглашавање спољнополитичких позиција Београда са политиком ЕУ, по истом бесловесном принципу свршеног чина којим се пристало на фактичко одустајање од Косова и Метохије.

06.08.2014. Глас Русије, за ФБР приредила Биљана Диковић

© Collage: Voice of Russia/Burov Vladimir опширније: http://serbian.ruvr.ru/2014_08_06/Manevarski-opseg-ukrajinskog-procepa-9527/

© Collage: Voice of Russia/Burov Vladimir

Љупко Петровић је 1991. године у Барију разочарао естетиком игре, али је Црвеној звезди и Србији донео титулу европског шампиона у фудбалу. Уз доста среће, која (дакако) увек прати храбре, развлачећи до досаде игру, успео је једанаестерцима и сјајним одбранама Стевана Стојановића да доскочи незгодним Олимпиковим играчима. Остало је историја јединог правог успеха српског фудбала.

Сто дана након формирања владе у Београду, спољнополитичка ситуација Београда је супротна. У Немањиној 11 нема Дејана Савићевића, Миодрага Белодедића, Владе Југовића или Роберта Просинечког. Нема чак ни Драгог Канатларовског или Драгише Бинића. Београд који већ дуго спољнополитичку лопту развлачи на средини европског терена ствара само утисак да их има. Нема их. Има нешто страначких првака прескромних могућности, чланова асоцијација крупног капитала и нешто политиколиких мешетара.

У стварности, Београд има инфлацију хвалоспева и неиспуњених обећања да ће се доћи до европске шаргарепе, а да ретко ко, част изузецима, указује да од департизације, суштинске борбе против корупције, процвата економије, заустављања задуживања државе, медијских слобода и истеривања на чистац нелегалних послова тајкуна нема ништа.

Шта више, извештачена дрчност и опречност изјава српских политичких званичника миришу на припрему терена за потпуно усаглашавање спољнополитичких позиција Београда са политиком Европске уније, по истом бесловесном принципу свршеног чина којим се пристало на фактичко одустајање од Косова и Метохије.

Ко ових дана прочита кочоперне изјаве српских званичника, помислио би да они са европским и америчким бирократама разговарају заиста на равноправној основи. Онако, уз значајну дозу самопоуздања, достојанства и националне самосвести. То на жалост није тачно. Верујем да код већине српских званичника само присуство пуких амбасадорчића пречесто изазива аритмије равне политичким прединфарктним стањима.

Знатно брже него што је очекивао, званични Београд потрошио је нови, горепоменути претприступни лилихип, намењен искључиво унутрашњој употреби. Уследили су нови сетови уцена и тестова евроатлантске правоверности, попут оног који је недавно приредио амерички амбасадор изазивајући на тему поштовања територијалног интегритета Украјине.

Биће тих евроатлантских провлачења Београда кроз блато политичке хипокризије још. Мени лично је бедна позиција државника који се куне у територијални интегритет чланице УН, за рачун сила које су прво његовој држави отеле добар део територије, коју би сада некако да угурају у исте те УН, а онда у предметној чланици УН организовале државни удар и штошта још.

Напросто, не може се истовремено тврдити да је Србија мала и немоћна и да јој нико не може командовати и наређивати. Није прикладно ни умесно изјавити да Србија не може да уводи санкције великим државама. Значи ли то да санкције сутра може да уводи малима и немоћнима?

Рупе на српском државном броду крпе се деценијама опречним изјавама, које се пласирају без сношења последица за речено на унутрашњем плану. Та замајавања светске и домаће јавности смешкањем западу и намигивањем истоку промовишу се у државотворну мудрост.

Јуче смо имали отворена признања да ће се у ЕУ моћи тек након признања Косова и Метохије, а паралелно се тврдило да ЕУ нема алтернативу. После избора имали смо исте тврдње када је сарадња са Русијом у питању. Дошло је време да се грозна пасивност на плану успостављања тешњих економских веза са Русијом више не може покривати ужеглим паролама о истоку и западу.

Проевропска Србија упала је наглавачке у украјински процеп властитог, невештог, бесмисленог развлачења на средини терена. Украјински опсег за спољнополитичке маневре Србије постао је претесан, прети да спљеска Србију. Њеним политичарима сада остаје да у погодном тренутку саопште како простора и могућности за преокрет више нема. И биће у праву. Србија је саму себе осудила на ЕУ и НАТО. Волео бих да ме време демантује.

2 replies »

 1. Nemci gledaju EKONOMIJU i ZARADU – a vi Srbi, umesto da izvozite hranu u Rusiju (koja je odbila uvoz iz sankcio-zemalja) – vi cete da sankcionisete Rusiju! BUDALE!

  UDARAC ZA NEMAČKU VLAST: “Mercedes” odbio da uvede sankcije Rusiji!
  Nemačka automobilska industrija neće uvoditi sankcije Rusiji, rekao je direktor “Mercedesa” Diter Zece, koji ne veruje da bi to dalo određene rezultate, već da bi sankcije samo usporile rast koji je svima potreban.
  Samo “Mercedes” je u prvih sest meseci povećao prodaju na ruskom trzistu za 40 odsto, a ukupna investicija većih nemačkih fabrika u Rusiji prelazi 10 milijardi evra u poslednjih pet godina, preneo je RTS.
  Procene govore da bi, ukoliko trgovina sa Rusijom stane, oko pola miliona Nemaca ostalo bez posla.
  Zece (gen. direktor) je na prezentaciji nove celokupne game dostavnih vozila izneo podatke da su Rusija i Juzna Amerika jedine zemlje gde se prodaja moze siriti, kao Kina, ali u kojoj da bi se prodao proizvod, morate imati zajedničku investiciju sa domaćim partnerom.

  http://www.intermagazin.rs/udarac-za-nemacku-vlast-mercedes-odbio-da-uvede-sankcije-rusiji/

  Свиђа ми се

 2. POSLEDNJI TRZAJI UMIRUĆEG ZAPADA
  Amerika i Evropska unija su doživele monetarno -ekonomski fijasko. Trilioni američkog deficita i održavanje Evropske unije u kliničkoj smrti su potražili spas u destabilizaciji svetskog mira. Ranjena zver, se ne odriče , pohoda na tuđe ekonomske i prirodne resurse, ne bi li nadomestili finansijski bezdan u koji upadaju sve dublje. Ruskoj federaciji uvode nekakve ekonomske sancije a sami ne znaju šta će sa sobom. Članice Evropske unije na okupu održava Briselska birokratija lažnim izveštajima o dobrom globalnom finansijskom stanju EU . Više od polovine država članica Evropske unije su odavno bankrotirale, U mnogima se vulkani socijalne napetosti odavno puše, Dan i čas erupcije samo što se nije dogodio.Secesija preti da prepolovi Grčku, Španiju, Italiju. Austrija, Engleska, Grčka,i mnoge druge žele da izađu iz Unije. Bugarska je opustošena i ucenjena, Poljska se budi iz bajke. Česi i Slovaci ne bi više bivše okupatore da nose na svojim leđima. Na sve to Amerika, guranjem evropskih zemalja na Rusiju, dodatno usložnjava njihov inače sve bezizlazniji položaj. Briselski birokrata je, na zapovest Bele kuće , zamrzavanjem izgradnje „Južnog toka, Bugarima udario nož u leđa. a u budućem vremenu, ovim nesuvislim potezom i čitavoj zapadnoj Evropi. Mađarskoj, Austriji, Italiji, Švajcarskoj. Pakleni plan fašisoidne američke administracije bio je da eliminacijom „JUžnog toka“ u Bugarskoj nanese neprocenjivu ekonomsku štetu najpre Srbiji, potom i svim državama koje se na tom toku treba da nađu. Američke ambasade u Bugarskoj , Srbiji , Mađarskoj, Hrvatskoj, praktično predstavljaju svu vlast u ovim vazalnim državama pa nije nikakvo čudo što od svojih vazala zahtevaju bezgrešnu poslušnost, odanost i slugeranjstvo .Očajnički pokušaj Zapada da okupacijom Ukrajine priđu Ruskoj federaciji i nanesu joj smrtonosni udarac, sve više liči na bumerang koji će se najpre vratiti Evropi i pretvoriti je u devastiranu površinu a potom i nezajažljivoj pljačkaškoj i ratno huškačkoj Americi kao odgovor na poluvekovne pretnje i razaranja polovine sveta. Razumni deo hristoljubivog a i onog drugog humanog čovečanstva očekuje od Rusije, od Kine, Indije, Brazila i ostalih slobodoljubivih naroda da se svrtstaju u odbrabeni tabor i svim političkim i vojnim sredstvima suprotstave novom evroatlanskom satanističkom naci-fašističkom raj(h)u Zapad je jazbina Zveri a taj Aspidin porod (pod maskama masona, iluminata, trilaterale, bildenberga, Hazara) treba
  zbrisati sa lica zemlje pre nego što oni ostvare svoje nacističke namere.
  Miodrag Tomić Stublinski
  6. avgust 2014.

  Свиђа ми се