АКТУЕЛНО

Украјина из часа у час… 30.07.2014.: У Горловки за три дана погинуло 27 људи, укључујући четворо деце… Бела кућа скрива крваву операцију кијевске војске на истоку Украјине…


bojeva dejstva

30.07.2014. Украјина из часа у час…  (фото, видео)  за ФБР приредила Биљана Диковић

Руски полицајци ће добити посао у УН и ОЕБС-у

Руски полицајци ће добити посао у УН и ОЕБС-у

МУП Русије планира да формира своју мисију при УН и ОЕБС-у.

То ће омогућити безбедносним снагама да учествују у разради и праћењу специјалних, мировних и међународних операција, да их надзиру и лобирају за интересе Русије, као и да се консултују са страним колегама у правним питањима. Експерти сматрају да ће на тај начин руски полицајци, између осталог, моћи да помогну међународној заједници у решавању конфликта у Украјини.

Међутим, за сада МУП РФ нема законску основу да шаље своје припаднике у УН и ОЕБС. У тим организацијама Русију представљају само дипломате.

Чешки премијер против санкција и „гвоздене завесе“ на граници РФ са Украјином

Чешки премијер против санкција и „гвоздене завесе“ на граници РФ са Украјином

Чешка не подржава увођење свеобухватних антируских санкција, које би могле да нанесу штету узајамној трговини обе стране, изјавио је у интервјуу за прашки лист Hospodářské Novinyчешки премијер Бохуслав Соботка.

Он се нада да развој међународних догађаја неће довести до нове „гвоздене завесе“ на граници РФ и Украјине.

По речима премијера, главну улогу у регулисању садашње кризе у Украјини треба да одигра дипломатија. Зато он подржава иницијативу председника Чешке Милоша Земана, који је своју земљу предложио за медијатора у регулисању руско-украјинских односа.

Још осморо на „црној листи“ ЕУ, међу њима и први заменик шефа кабинета председника РФ

Још осморо на „црној листи“ ЕУ, међу њима и први заменик шефа кабинета председника РФ

ЕУ је на такозвану „црну листу“ санкција ставила још осам особа из Русије, међу којима је први заменик шефа кабинета председника РФ Алексеј Громов, министар унутрашњих послова Крима, четири руска бизнисмена, као и два представника самопроглашених на истоку Украјине „народних република“.

ЕУ је увела санкције првом заменику шефа кабинета руског председника Алексеју Громову, а на црној листи су се нашли и четворица руских бизнисмена, два представника самопроглашених на истоку Украјине „народних република“ и министар унутрашњих послова Крима, саопштено је у среду у „службеном листу“ ЕУ.

На списку су се нашли акционари банке Русија Јуриј Коваљчук и Никола Шамалов, бизнисмени Аркадиј Ротенберг и Константин Малофејев, министар унутрашњих послова Крима Сергеј Абисов, председник Врховног совјета Доњецке републике Борис Литвинов и портпарол Луганске републике Оксана Чигрина.

На црној листи налазе се и руски концерн Алмаз-Антеј, нискобуџетна авиокомпанија Добролет и Руска национална комерцијална банка.

У тексту објављеном у „службеном гласнику“ ЕУ наглашено је да је Алмаз-Антеј стављен на списак као произвођач система противваздушне одбране, Добролет као једина компанија која лети на Крим, а Руска национална комерцијална банка је главни играч на кримском финансијском тржишту.

Земље Г7 спремне да уведу нове санкције Русији

Земље Г7 спремне да уведу нове санкције Русији

Европска унија је у уторак Руској Федерацији увела пакет секторских санкција, које ће бити објављене у „службеном листу“ ЕУ у четвртак 31. јула, а ступити на снагу дан по објављивању. САД су истог дана увеле санкције Банци Москве, ВТБ и Росселхозбанци.

Земље Велике седморке спремне су да уведу нове санкције Русији због њеног става о Украјини, каже се у заједничком саопштењу Г7.

„Русија још увек има могућности да изабере пут деексалације, који може да доведе до укидања санкција. Али ако то не учини, ми смо и даље спремни да повећамо цену за непријатељске активности, каже се у саопштењу. Земље „седморке“ поново су оптужиле Русију за дестабилизацију ситуације у Украјини.

Москва је више пута изјављивала да је језик санкција у комуникацији са Русијом непримерен и контрапродутиван.

Експерти из ОЕБС-а изложени опасности, јер Кијев не жели да прекине борбе код границе

Експерти из ОЕБС-а изложени опасности, јер Кијев не жели да прекине борбе код границе

Москва је узнемирена због борбених дејстава на истоку Украјине, које представљају директну претњу цивилима и излажу опасности међународне посматраче ОЕБС-а, који су стигли на границу РФ-Украјина, односно на граничне прелазе Доњецк и Гуково, саопштено је из министарства спољних послова РФ.

Из дипломатског ресора Кијеву је упућен позив да прекине војну операцију и седне за преговарачки сто.

Наглашено је да позив посматрачима представља још једну потврду добре воље РФ која улаже све напоре како би дошло до деескалације кризе у Украјини и престанка неоснованих оптужби Кијева и западних земаља на рачун Москве, а поводом наводно непрописне контроле границе.

Неосноване оптужбе: РФ не крши Уговор о ликвидацији ракета средњег и малог домета

Неосноване оптужбе: РФ не крши Уговор о ликвидацији ракета средњег и малог домета

МСП РФ сматра неоснованим изјаве америчких званичника о томе да Москва крши Уговор о ликвидацији ракета средњег и малог домета.

У ресору је наглашено да се у Русији, такође, нагомилало много оптужби на рачун САД у оквиру Уговора о ликвидацији ракета средњег и малог домета.

Министарство је скренуло пажњу на план Вашингтона да у Пољској и Румунији размести лансере ракета МК-41.

У министарству сматрају да су лансери у стању да испаљују крстареће ракете средњег домета, а њихова копнена варијанта се може сматрати директним кршењем Уговора о ликвидирању ракета средњег и малог домета.

У предграђима Доњецка поново се воде борбе

У предграђима Доњецка поново се воде борбе

У Доњецку се поново чује артиљеријска паљба. Снаге самоодбране воде борбе да пешадијом и тенковима украјинске војске. Заустављен је рад локалне станице за пречишћавање воде. У граду је и даље на снази ограничена испорука воде, пошто канал Северни Доњецк-Донбас ради минималним интензитетом. Затворена је и аутобуска станица.

У Шахтјорску се, такође, воде борбе. Град се гађа из бацача граната и минобацача, користи се авијација. Тако се запалила 16-спратна зграда, а пожар је избио и у складишту нафте.

Луганску због прекида у енергоснабдевању прети хуманитарна катастрофа. На велики врућинама резерве хране почињу да се кваре, црпне станице немају струје.

Ела Памфилова: Украјинске власти не реагују на молбе за помоћ болесној деци

Ела Памфилова: Украјинске власти не реагују на молбе за помоћ болесној деци

Руски омбудсман Ела Памфилова изјавила је да се украјинске власти не труде да организују хуманитарне коридоре за евакуацију тешко болесне деце из зоне конфликта.

Раније су Памфилова, чланови председничког Савета за људска права и шефица фонда Праведна помоћ Јелисавета Глинка позвали врх ЕУ и ОЕБС-а, украјинску владу, власти ДНР и ЛНР као и међународне хуманитарне организације да помогну у евакуацији стотина болесне деце у медицинске установе Руске Федерације.

Протекле недеље су руски омбудсман Ела Памфилова, чланови председничког Савета за људска права и шефица фонда Праведна помоћ Јелисавета Глинка позвали ЕУ, украјинске власти, руководиоце ДНР и ЛНР као и водеће међународне организације за људска права да помогну у стварању хуманитарног коридора за евакуацију тешко болесне деце из зоне конфликта на истоку Украјине у Руску Федерацију.

Реч је о тешко болесној деци од канцера, деци-инвалидима, деци зависној од инсулина и везаној за хемодијализу. Родитељи нису у могућности да их евакуишу из зоне борбених дејстава, за то су потребна специјална транспортна средства и стручна медицинска пратња. Постоје деца која се не могу превозити обичним транспортом, они не би поднели такав превоз дуже од два сата, објаснила је Памфилова у интервјуу за Раша тудеј.

По њеним речима украјинске власти се за сада нису одазвале на молбе родитеља да помогну у евакуацији деце из опасних подручја. „Они су се свима обраћали за помоћ, али украјинска страна није баш одреаговала. А од њих се тражи само договор о могућности евакуације деце са територије коју контролишу, све остало бисмо ми сами урадили. Имамо споразум са руским властима о томе да ће бити обезбеђен специјални превоз, медицинска пратња. Постоје волонтери, који су спремни да пруже помоћ, а договорили смо се и са медицинским центрима у Русији који су спремни да прихвате децу и обезбеде смештај родитељима, рекла је Памфилова.

Како је посебно подвукла руски омбудсман, овде није реч о деци без родитеља, која се налазе под заштитом украјинске државе, и која се према међународним прописима не могу евакуисати без дозволе за њих одговорних државних органа.

Ела Памфилова сматра да украјинске власти у овом тренутку прећуткују постојање проблема, у чему им светска заједница помаже.

У складу са тренутном информативном политиком, њих (болесну децу) покушавају да не примете. Зато се тако мало међународних организација тамо налази. Погледајте, како се извештава о сукобу на Блиском истоку, а како из Украјине. Па то је небо и земља. А у питању су живи људи, деца, они такође имају право на помоћ, на заштиту од метака, од граната, било одакле да долазе. У мени то изазива дубоко неразумевање. Утисак је да је најважније очистити територију, а шта је са тим људима тамо, са цивилима, светску заједницу не занима, закључила је заштитница грађана.

Ела Памфилова је предложила међународним посматрачима и организацијама, својим колегама из Врховне раде као и званичном представнику Стејт департмана Џенифер Псаки да посети границу Русије и Украјине, како би „све видели својим очима“.

Бан Ки Мун апеловао на хитан прекид борбених дејстава на подручју пада авиона

Бан Ки Мун апеловао на хитан прекид борбених дејстава на подручју пада авиона

Генерални секретар УН Бан Ки Мун апеловао је на хитан прекид борбених дејстава у рејону пада малезијског авиона на истоку Украјине како би се омогућио несметани прилаз чланова истражног тима. Ово се каже у саопштењу званичног представника светске организације.

По његовим речима генерални секретар је узнемирен због извештаја да група форензичара и експерата и даље не може да отпочне посао због тешких борби, које се воде на подручју несреће.

Путнички авион Боинг 777 срушио се 17. јула у Доњецкој области. У авиону је било 298 људи, укључујући 85 деце. Сви су погинули.

МСП РФ: Нове санкције ЕУ потврђују непостојање жеље да се нађе излаз из кризе у Украјини

МСП РФ: Нове санкције ЕУ потврђују непостојање жеље да се нађе излаз из кризе у Украјини

Нове санкције, које је ЕУ увела Руској Федерацији потврђују одсуство политичке воље и жеље да се нађе излаз из кризе у Украјини, саопштено је из министарства спољних послова РФ.

Наглашено је да су активности ЕУ у супротности са прописима СТО, рестриктивне мере у финансисјкој сфери имају негативне последице и по банке ЕУ, које послују у РФ.

МСП је упозорио да санкције могу да утичу на економску ситуацију у Европи, посебно, да изазову раст цена на енергетском тржишту.

У дипломатском ресору је неразумевање изазвала одлука ЕУ да уведе забрану трговине оружјем са РФ.

Москва је разочарана неспособношћу ЕУ да игра своју улогу у глобалним пословима, „срамота је што Европска унија говори речима Вашингтона“, наглашено је у МСП РФ.

Браниоци Шахтјорска

21:00 Лавров: Кери обећао да ће утицати на Кијев да прекине дејства на подручју пада авиона  – Министар спољних послова РФ Сергеј Лавров изјавио је да је амерички државни секретар Џон Кери обећао у телефонском разговору да ће утицати на украјинску страну да прекине борбена дејства у зони пада малезијског авиона.

Министар је рекао да су се усагласили да будући састанак контакт групе за Украјину у Минску буде усмерен на постизање договора за спровођење Женевског споразума од 17. априла и „мапе пута“ коју је председник ОЕБС-а и швајцарски председник Дидије Буркхалтер предложио у изради женевског документа.

20:45
 У Горловки у Украјини за три дана погинуло 27 људи, укључујући четворо деце  – У Горловки у Доњецкој области у гранатирању украјинске војске, у периоду од 27. до 29. јула погинуло је 27 људи, укључујући четворо деце, док је око 100 повређено, саопштено је из градске скупштине.

Према подацима високог комесаријата УН за људска права и Светске здравствене организације, од средине априла до 26. јула, у Украјини је убијено око 1200 цивила, преко 3-4 хиљаде људи је повређено. Градови Доњецк, Луганск и Горловка у последње време представљају жаришта, они су редовно изложени гранатирањима.

20:30
 Бела кућа скрива крваву операцију кијевске војске на истоку Украјине  – Вашингтон скрива војну операцију на истоку Украјине, у којој су безбедносне снаге под контролом Кијева, упркос свим међународним прописима стигле до гранатирања мирних градова. Вашингтон, истовремено наставља са изношењем неоснованих оптужби на рачун Москве, речено је у министарству спољних послова РФ.

Кијевске власти су у априлу на истоку Украјине започеле војну операцију, уперену против незадовољних фебруарским државним ударом становника региона.

Москва је ову операцију назвала казненом и позвала Кијев да је одмах прекине.

20:15
 Гранатирање кијевских снага – камера кијевског војника


20:00
 МСП: Вашигтон ће осетити губитке услед деструктивне и кратковиде политике  – Реални губици услед деструктивне и кратковиде америчке политике у вези са увођењем санкција Русији биће врло опипљиви за Вашингтон, речено је у министарству спољних послова Русије.

У ресору је наглашено да ће санкције само довести до компликовања билатералних односа и стварања неповољног контекста у међународним пословима.

МСП је скренуо пажњу на елементе бескрупулозне трговинско-економске конкуренције у акцијама САД и нагласио да је искључиви циљ санкција обрачун са Русијом због њене независне политике.

19:45
 РФ ће предложити УН и ОЕБС-у хитно формирање хуманитарне мисије за Украјину  – Руска Федерација ће упутити предлог УН, ОЕБС-у, Међународном комитету Црвеног крста и Међународној организацији за миграције да хитно формирају хуманитарну мисију за исток Украјине. Ово је изјавио министар спољних послова РФ Сергеј Лавров на конференцији за новинаре у Душанбеу.

Он сматра да руска страна у ту мисију може да укључи миистарство за ванредне ситауције.

Лавров је уверен да и друге земље имају механизме и ресоре који могу да помогну по том питању.

18:55
 Лавров: Кијев грубо крши резолуцију СБ УН, јер не прекида дејства у зони пада авиона  – Кијев грубо крши резолуцију СБ УН 2166, јер није прекинуо борбена дејства у зони пада малезијског авиона, спречавајући на тај начин међународни тим стручњака да што пре започну рад. Ово је изјавио министар спољних послова РФ Сергеј Лавров на састанку са младим дипломатама у Дуншабеу.

Он сматра да је неопходан искључиво законски приступ у обезбеђењу објективне и независне истраге о авионској несрећи изнад Украјине.

Министар је нагласио да Москва инсистира на директном спровођењу резолуције СБ УН.

18:40
 РФ сумња у способност Запада да усагласи решење конфликта у Украјини  – Руска Федерација сумња у способност западих колега да постигну споразум о решењу кризе у Украјини, изјавио је министар спољних послова РФ Сергеј Лавров на састанку са младим таџикистанским дипломатама у Душанбеу.

По његовим речима уместо реализације договора они практично подстичу украјинске власти на насилна дејства против властитог народа.

Он сматра да само тако може да се оквалификује изјава да Кијев има пуно право да користи сва расположива средства, укључујући оружане снаге.

18:30
 РФ се поново залаже за почетак преговора о Украјини  – Неопходно је наћи мирно решење конфликта у Украјини, које би обезбедило права свих грађана и области у земљи, изјавио је министар спољних послова РФ Сергеј Лавров данас на прес-конференцији после разговора са министром спољних послова Таџикистана Сироџидином Асловом.

„Наравно, размотрили смо оружани сукоб на истоку Украјине. Слажемо се да је неопходан прекид крвопролића и хитни почетак преговора“, рекао је Лавров.

Према подацима комесаријата УН за људска права и Светске здравствене организације током специјалне операције на истоку Украјине од средине априла до 26. јула убијено је 1129 цивила, а 3442 рањено.

18:20 Лисенко: Украјинска војска не користи балистичке ракете  – Кијев не користи балистичке ракете у борбама на истоку Украјине, пошто су оне сувише моћне, изјавио је у среду за Риа Новости портпарол Информативног центра Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Андреј Лисенко.

Раније је Лисенко изјавио да украјински председник Петар Порошенко спрема нови план напада на снаге Самоодбране, који треба да буде „непријатно изненађење“ за њих.

Телевизијска станица Си-Ен-Ен известила је позивајући се на обавештајне изворе из Сједињених Држава да је украјинска војска у борбрним дејствима почела да употребљава балистичке ракете малог домета са бојевим главама тешким 454 килогама и радијусом дејства од 89 километара.

18:10 Црне кутије нису довољне за комплетне резултате истраге  – Руски ваздухопловни стручњаци који заједно са страним колегама раде на истрази о рушењу малезијског авиона Боинг 777, који се на истоку Украјине срушио 17. јула, сматрају да разлоге за пад авиона неће бити могуће установити само на основу информација из црних кутија.

Према речима руских стручњака, преовлађујућа верзија о ракетном удару само индиректно може да буде потврђена на основу црних кутија. По мишљењу експерата, треба сакупити све олупине авиона и склопити их у целину. Тек тада ће бити могућа комплексна процена оштећења.

18:00
 Харцизк – ваздушни напад фосфорним бомбама

17:50 Обама не третира односе САД и Русије као хладни рат  – Амерички председик Барак Обама, у саопштењу о ситуацији у Украјини, рекао је да неслагања САД и Русије по том питању не треба да прерасту у нови хладни рат.

Русија данас себе изолује из међународне јавности. То је њен избор. Али постоји и други избор за Русију, нагласио је Обама.

Према речима америчког лидера, Русија мора да схвати да ће Сједињене Државе наставити да подржавају украјинске власти. Такође, Обама је изјавио да ће наставити контакте са Владимиром Путином, Петром Порошенком и врхом Европске уније ради регулисања украјинске кризе.

Сједињене Државе су јуче увеле нове санккције Русији.

17:40 ОЕБС почиње праћење руско-украјинске границе  – Посматрачка мисија ОЕБС-а започела је данас рад у Ростовској области, на руским граничним прелазима са Украјином, Гуково и Доњецк, саопштио је шеф мисије Пол Пикар на састанку са руководством области.

Заменик губернатора Ростовксе области Вадим Артјомов упознао је пристуне чланове мисије ОЕБС-а са насталом ситуацијом. Он је између осталог нагласио да је током борбених дејстава у Донбасу Русија 16 пута гађана са украјинске стране. Такође, Ростовска област је примила на лечење 208 рањених Украјинаца.

17:30
 У борбама у близини Доњецка за 24 сата погинуло 19 људи  – Током једног дана борбених дејстава код Доњецка на истоку Украјине погинуло је 19 људи, а у болнице је примљено више од 30 повређених, објављено је на сајту регионалне администрације.

17:20
 МСП РФ: Извештај УН о Украјини је необјективан и лицемеран  – Кључна порука извештаја се састоји у томе да влада Украјине може легитимно да примењује силу и тако фактички оправда казнена операција украјинске армије, изјавио је званични представник МСП РФ Александар Лукашевич. Комесаријат УН за људска права је необјективан и лицемеран, изјавио је званични представник МСП РФ Александар Лукашевич.

„Ми смо врло пажљиво проучили још један, четврти по реду извештај, који је објавио врховни комесаријат УН за људска права на основу информација које је припремила посматрачка мисија за људска права у Украјини. Главни закључак: извештај је необјективан и лицемеран. Шта значи његова главна порука да влада Украјине може легитимно да примењује силу са циљем да успостави закон и ред на истоку земље. Тако се фактички оправда казнена операција украјинске армије“, стоји у саопштењу Лукашевича, које је објављено на сајту МСП РФ. Читајте више

17:10 Руски грађани жртве борбених дејстава у Украјини  – Кијевске власти су спремне за прекид ватре на истоку земље, изјавио је у уторак државни секретар САД Џон Кери.

„Украјинци су спремни да прихвате обострани прекид ватре – сада, не у будућности, него сада“, рекао је Кери, говорећи у Вашингтону после сусрета са министром спољних послова Украјине Павлом Климкином. Према његовим речима, до прекида ватре би требало да дође на основу мировног плана председника Украјине Петра Порошенка.

Осим тога, државни секретар САД је изјавио да је са министром спољних послова Русије Сергејом Лавровом разговарао о могућности за предузимање конкретних мера за прекид ватре у Украјини.

„Ми смо се сложили да постоји могућност да се покуша са конкретним предлозима, како би се кренуло напред“, рекао је Кери.

17:00
 Руски грађани жртве борбених дејстава у Украјини  –  Током борбених дејстава у југоисточним областима Украјине регистровано је 16 случајева гранатирања Ростовске области РФ у којима је погинуо један руски држављанин, а девет је рањено, саопштила је управа Ростовске области.

Такође, оштећени су стамбени објекти у пограничним руским местима, као и административне зграде на граничним прелазима.

Ростовска област граничи се са Донбасом у Украјини, у коме се активно одвијају борбе између украјинске војске и снага Самоодбране.

14:10
 Украјина – избеглице – документарни филм

12:35 Градоначелник Кличко саветује Кијевљане да се утопле уочи „тешке зиме“  –  Градоначелник Киејва Виталиј Кличко прогнозира тешку грејну сезону за Украјину и препоручује Кијевљанима да набаве грејалице и утопле куће. „Морамо бити поштени – имаћемо тешку зиму. И ми морамо урадити све како би ова зима била што безболнија за становнике главног града. Ми морамо информисати становништво о важности уградње технологија за уштеду енергије, изолације и утопљавња кућа и додатних грејних тела, ако је потребно електричне, а не гасне рингле на шпорету“, стоји у саопштењу Кличка на његовом сајту. Градоначелник је препоручио и да се провере комуникације и електрична мрежа, како би спремни дочекали већу потрошњу електричне енергије за време грејне сезоне. Кличко је рекао да Кијев поседује само половину количине гаса која је потребна за грејну сезону и да власти траже алтернативу. Влада Украјине је већ препоручила министарству за регионални развој, грађевинарство и комуналне услуге да проучи могућност смањења за два степена минималне температуре у становима до почетка грејне сезоне, како би се уштедео гас. Гаспром је раније прешао на авансно плаћање за испоруке гаса Украјини због дугова Кијева и смањио испоруке. У Гаспрому тврде да увођење аванса неће утицати на испоруке руског гаса у Европу. Украјинска влада је изјавила да планира да донесе неколико одлука којима би стимулисала прелазак потрошача са природног гаса на друге врсте горива. Нафтогаз је 16. јуна, одмах после преговора са Гаспромом око аванса. Поднео жалбу Арбитражном суду у Стокхолму са захтевом да се уради ревизија уговора о испоруци гаса. Украјинска компанија посебно инсистира на смањењу цене гаса и тражи од Гаспрома 6 милијарди долара за преплаћени гас, који је испоручен од 2010. Руски концерн се са своје стране обратио Арбитражном суду у Стокхолму са тужбом против Нафтогаза због дугова, који су на дан када је почело авансно плаћање износили 45 милијарди долара.

12:20 Барак Обама о санкцијама: Русија мора да плати високу цену за своје поступке – Амерички председник Барак Обама изјавио је да су нове америчке санкције против Русије у вези са оружаним сукобом у источној Украјини и против Московске банке, ВТБ и Руске пољопривредне банке, као и грађана и предузећа.

У САД је забрањена куповина обвезница ових банака или повезаних са њима правних лица, као и њихове имовине за више од 90 дана. Све остале трансакције са овим банкама су дозвољене. Санкције су уведене против Уједињене корпорације за бродоградњу. Обама је признао да је сврха санкција – да ослабе руску економију, али је приметио да „ово није нови хладни рат.“

У говору у Белој кући поводом нових санкција, амерички председник је рекао да се „Русија изолује од света и сарадње и одбацује односе које је градила деценијама.“ Према његовим речима, проширење рестриктивних мера, је повезано са чињеницама да Русија не сарађује са међународном истрагом поводом пада малезијског авиона у Украјини и не иде путем дипломатског решења кризе у тој земљи. Читајте више

12:05 ЕУ проширила списак санкција против Русије – Санкције, које Европска Унија планира да уведе Русији због догађаја у Украјини, ће обухватити приступ Москве технологијама за нафтну индустрију, приступ руских државних банака капиталу ЕУ, као и извоз наоружања и вишенаменских производа, стоји у заједничком саопштењу председника Европског савета Хермана ван Ромпеја и председника Европске комисије Жозеа Мануела Бароза.

Гасни сектор није обухваћен санкцијама.

Европска Унија је спремна да укине санкције против Русије, када Русија, по њеном мишљењу, почне активно да учествује у проналажењу решења за украјинску кризу.

У складу са планом ЕУ, санкције се уводе на три месеца. После тог рока влада Европске Уније ће поново размотрити то питање.

11:50
 ДНР планира да прекине сарадњу са ОЕБС – Власти Доњецке Народне Републике (ДНР)планирају да прекину сарадњу са ОЕБС у истрази пада малезијског Боинга, саопштила је руководилац прес-службе ДНР Клавдија Куљбацка.

Према њеним речима, представници организације су током последње недеље под разним разлозима одбијали да извршавају своју мисију на месту пада авиона, на све начине кочили активност војске ДНР и помагали украјинској армији да припреми контраофанзиву.

„Уз помоћ представника ОЕБС украјинска армија је, под изговором да они морају да стигну на место трагедије, опколила малу групу војске ДНР, која је чувала место пада авиона. Сада је украјинска армија методски уништава“, саопштила је Куљбицка.

11:35 
Уништени пункт кијевских снага између Шахтјорска и Тореза

11:20 Уништена оклопна возила кијевских снага у Дебровци

11:05 Размена рањених и мртвих између кијевских снага и Народне војске 

10:55 Руски хуманитарни коридор за рањене и мртве украјинске војнике

10:40 ММФ: Санкције против Русије могу утицати на светску привреду – Јачање санкција против Русије негативмо ће утицати на привреде Европске Уније, земаља ЗНД, као и на целокупну светску привреду, саопштено је у извештају Међународног монетарног фонда.

Према оценма ММФ, могуће смањење испорука гаса из Русије у Европу је „значајан“ ризик, узимајући у обзир да РФ испоручује око трећине гаса који се користи у ЕУ.

10:25
 Прва група ОЕБС стигла у Ростовску област – Прва група посматрча мисије ОЕБС је стигла у Ростовску област, саопштено је из ФСБ Русије.

Експерти ће радити на граничним прелазима са Украјином. Према подацима ФСБ, 8 посматрача је руско-украјинску границу прешло на граничном прелазу Весело-Вознесенска.

Синоћ из Москве је стигло још 5 експерата, међу њима и руководилац мисије Пол Пикар. У области ће у наредном периоду радити 19 људи.

10:10
 Средства масовне хистерије – западним медијима није потребно расветљавање трагедије малезијског авиона – српски превод09:55
 Припадник Народне војске: Русија ће почињати у Новорусији

09:40 МСП РФ: САД, Велика Британија и Литванија ограђују кијевске власти – САД, Велика Британија и Литванија покушавају да ограде кијевске власти, које спречавају спровођење независне међународне истраге катастрофе Боинга у Доњецкој области, стоји у саопштењу МСП РФ.

Тако је министарство прокоментарисало чињеницу да су Лондон, Вашингтон и Виљнус блокирали иницијативу о доношењу у СБ УН резолуције, која подсећа на резолуцију 2166, и којом се тражи хитан прекид борбених дејстава у зони пада авиона.

„На жалост, наша иницијатива је без пардона стопирана од стране представника САД, Велике Британије и Литваније“, речено је у МСП РФ.

09:25
 Обама о санкцијама: То није нови хладни рат

09:10 Заменик премијера ДНР: Кијев намерно поткопава преговоре

08:55 Број украјинаца који су затражили руско држављанство премашио 27 хиљада – Више од 27 хиљада Украјинаца је затражило руско држављанство, а више од 48 хиљада је затражило азил, саопштено је у Федералној миграционој служби Русије.

Према подацима ФМС, од почетка конфликта Украјину је напустило више од 730 хиљада људи који се сада налазе у Русији.

Раније је комесар за дечја права Павел Астахов рекао да је у Русији статус избеглица добило више од 233 хиљаде Украјинаца.

08:40
 Наришкин: Санкције Јапана против Русије су контрапродуктивне – Санкције Јапана Русији су правно неосноване и контрапродуктивне, изнео је своју тачку гледишта председник руске Думе (доњи дом парламента) Сергеј Наришкин.

Према његовом мишљењу, најважније је да таква пракса „ничим неће помоћи народу Украјине, где се води прави грађански рат и где свакодневно гину цивили од руку сопствене, украјинске армије“.

Влада Јапана је у понедељак увела нове санкције Русији због ситуације у Украјини. Оне подразумевају замрзавање актива у Јапану лицима која су умешана у припајање Крима Русији и у „дестабилизацију ситуације на истоку Украјине“.

08:25
 Интервју са браниоцима Луганска

08:10 Камерон прети Русији још јачим санкцијама – Британски премијер Дејвид Камерон тврди да ће ЕУ усвојити још јаче санкције против Русије. Премијер је опет инсистирао на томе да је политика Москве према Украјини неприхватљива за Запад.

Британски аналитичари су обратили пажњу на то да је изјава Камерона била непосредно после сусрета представника ЕУ у Бриселу, где се дискутовало о могућности „драматичне ескалације санкција“ против РФ. Није искључено да ће то укључити и „трећу фазу“ која ће обухватити многе секторе руске економије.

08:00 У Доњецкој области од експлозији мине погинуло седморо људи – У Доњецкој области на истоку Украјине седморо људи, међу којима и троје деце, погинуло је од експлозе мине. Немили догађај одиграо се у селу Берестово у Артомјовском рејону, саопштила је Доњецка обласна администрација.

07:55 CNN: Украјинска армија користи балистичке ракете – Украјинска армија у борбама на истоку земље користи балистичке ракете малог домета, саопштио је CNN, позивајући се на обавештајне изворе САД.

Према информацији ТВ канала, власти последња два дана користе ракете са бојевим главама од 454 кг и радијусом дејства од 89 километара. То је оружје са највећом разорном моћи, које се до сад примењивало у конфликту, констатовао је CNN.

Један од извора ТВ канала је изјавио да ће САД тешко показати сателитске снимке који потврђују лансирање ракете тог типа.

07:40
 Кијев планира да ускоро добије приступ на место пада Боинга – Кијев планира да ускоро добије приступ на место пада Боинга, изјавио је вршилац дужности премијера Украјине Владимир Гројсман, који је на челу комисије за истрагу авионске несреће.

Према његовим речима, разрађен је план на основу кога ће украјинска армија ући на територију где је пао авион и где се још увек могу налазити тела жртава.

Представници ДНР су у понедељак изјавили да је нађено још 16 тела путника који су погинули у овој несрећи.

07:25
 Донбас – преглед вести

07:10 Батаљон „Зарја“

29.07.


28.07.

18:20
 233 хиљаде Украјинаца добило статус избеглице у Русији – 66 региона Русије је прихватило избеглице из Украјине, а тај статус је званично добило 233 хиљаде људи, саопштио је руски комесар за дечја права Павел Астахов.

Према његовим речима, „од тога је 34.503 деце и 751 трудница, од којих се 90 породило у Русији“.

Река избеглица са југоистокаУкрајине у РФ је значајно порасла од јуна месеца због дуготрајних борни између присталица независности Донбаса и кијевске армије. У пограничну Ростовску област свакодневно стиже од 500 до 2 хиљаде људи.

18:05
 Кијев ће дозволити стручњацима да посете место пада Боинга, када га освоје – Кијев ће омогућити међународним експертима да посете зону пада малезијског авиона кад је ослободе од проруских снага, саопштио је представник Савета за националну безбедност и одбрану Украјине.

Према његовим речима, украјинска власт не може гарантовати безбедност на територији која је под контролом проруских снага.

Раније је премијер Холандије Марк Руте захтевао од украјинских власти да прекину борбена дејства око места трагедије. Холандски и аустралијски стручњаци већ трећи дан не могу да стигну из Доњецка до места пада малезијског авиона.

17:50
 Прелиминарни договор ЕУ око санкција РФ – Чланице ЕУ су постигле прелиминарни договор по питању увођења економских санкција Русији због ситуације у Украјини, саопштио је Ројтерс, позивајући се на дипломатске изворе.

Нове санкције ће обухватити област нафте, одбране, испоруке вишенаменских производа и технологије. Оне могу бити бити поново размотрене после три месеца.

Нешто раније је директор рејтинг агенције Fitch Чарлс Севил изјавио да ће санкције ЕУ утицати на економију РФ, али да ће то нанети штету и европској економији. Према његовим речима, „свака земља има своје односе са Русијом, али ће свако на свој начин и да плати своју цену“.

17:35
 Донбас на ивици еколошке катастрофе – Авдејевска коксно-хемијска фабрика, која се налази у зони борбених дејстава у Доњецкој области Украјине, регион Донбас, је остала без струје. Последњи од четири далековода, који су снабдевали фабрику, је оштећен 28. јула, саопштила је прес-служба групе „Метинвест“, која је власник фабрике.

Ако фабрика у потпуности обустави рад, може доћи до избацивања отпадних индустријских вода, у којима је концентрација отровних супстанци неколико стотина пута већа од дозвољене норме, а то ће довести до еколошке катастрофе у региону.

Радници фабрике покушавају да покрену резервне генераторе, како би обезбедили електричну енергију.

17:20
 Прес конференција Игора Стрелкова о ситуацији у Донбасу

17:05 Нафтогаз захтева ревизију уговора о транзиту гаса – Украјинска нафтна компанија „Нафтогаз Украјине“ захтева од руске енергетске комапније Гаспром ревизију уговора о количини и условима транзита природног гаса преко територије земље од 2009-2019. године, преноси агенција УНН, позивајући се на председника Управног одбора украјинског холдинга Андреја Кобољева. Кобољев је рекао да ће се посебно обратити пажња на измене у методику књижења гаса.

Шеф „Нафтогаза Украјине“ раније није искључивао могућност да ће се холдинг, у случају да Гаспром не пристане на преговоре о измени транзитног уговора, обратити у Арбитражни суд у Стокхолму.

16:40
 МСП РФ позвао ЕУ да штити људска права – У извештају посматрачке мисије УН о Украјини нема најважнијег – захтева Кијеву да прекине казнену операцију на југоистоку земље, стоји у саопштењу МСП РФ.

Високи комесаријат УН за људска права је објавио свој извештај у коме се говори о многобројним рушењима главних међународних хуманитарних права са стране Кијева и проруских снага с истока Украјине. То је првенствено коришћење тешког наоружања и артиљерије с обе стране, што доводи до великих жртава међу цивилима.

Коментаришући извештај, Москва позива ЕУ да предузме реалне кораке за решавање проблема у области људских права.

16:25
 Москва захтева од Кијева да прекине са нападима на територију РФ – Москва захтева од Кијева да прекине са нападима на територију РФ, стоји у саопштењу МСП Русије.

Цариници на руском граничном прелазу Гуково су у уторак били мета минобацачког напада украјинске армије. Зграда царине је још једанпут оштећенам саоштено је у Управи.

„Судећи по свему, Кијев је јако забринут због инсталирања посматрачке мисије ОЕБС на граничном прелазу Гуково. Мисија је позвана да обави мониторинг ситуације на руско-украјинској државној граници“,стоји у саопштењу.

16:10
 Оптужбе против Русије попримиле ирационални карактер – Последњи пуцњи на маргинама информационог рата против Русије које је испалио амерички амбасадор у Кијеву Џефри Пајет, поново су били ћорци. Министарство одбране Русије назвало је намештеним сателитске снимке са руским самоходним оруђима која су тобоже гађала Украјину. Амерички амбасадор је објавио фотографију на свом Твитеру 27. јула. А два дана касније се испоставило да то нису подаци америчких шпијунских сателита. Снимке је направила приватна америчка корпорација Дигитал Глоб. Такве може да добије свако ко плати.

Када су љубимицу дописничког корпуса Стејт департмента, секретара за штампу Џен Псаки питали шта је требало у таквим комерцијалним фотографијама држати у тајности, а затим открити јавности, она је обећала да ће утврдити. Руска војска каже да снимке таквог квалитета, које је немогуће анализирати, можете направити било где. Када би све то било озбиљно, они се не би тако објављивали, каже бивши високи сарадник Реганове администрације Пол Крејг Робертс. Појава снимака на Твитеру, сматра он, још једна је потврда да је реч о пропагандном рату. Читајте више

Извор: Восток, Глас Русије, РТ, КП, АННА    

3 replies »

 1. Сваки дан одлагања одлучне акције значи је да непријатељ постајao све јачи, а ти све слабији.
  Фактичким признавањем пучистички-организованих избора и њиховог „победника“ Порошенка, Русија је омогућила САД и њиховим западним вазалима да још глуме „легалистички“ праведнички бес, и изграде чврсту платформу за мас-медијску сатанизацију Русије и Путина која је увелико у току.
  Гледајући из перспективе нашег незамењивог дводеценијског искуства, јасно је да је драгоцено време већ изгубљено, најпре у дипломатском смислу.
  Непрестано руско дипломатско правдање није начин да се ЕУропљанима
  отворе очи да коначно преузму одговорност за сопствени континент.
  Чини се да би још само превентивна шок-терапија неке врсте успела Русију да покрене из дефанзиве у офанзиву.

  Католици се неће смирити док не осете бол на својим леђима.

  Свиђа ми се

 2. КОМЕ ЈОШ НИЈЕ ЈАСНО ДА ЈЕ У ТОКУ ГЕНОЦИД ПРЕМА ОРТОДОКСНИМ ВЕРНИЦИМА, КАО ОДМАЗДА ЗА ОМЕТАЊЕ УМИШЉЕНОГ ПРОЈЕКТА „ОТИМАЈ СВЕ ШТО ПОЖЕЛИШ“ ?

  Wed, 30 Jul 2014 21:41:09 +0000 от „СРБски ФБРепортер“ : >РЕПОРТЕР posted: “

  30.07.2014. Украјина из часа у час…  (фото, видео)  за ФБР приредила Биљана Диковић

  Руски полицајци ће добити посао у УН и ОЕБС-у

  Фото: РИА Новости

  МУП Русије планира да формира своју мисију при УН и ОЕБС-у.

  То ће омогући“ >

  Свиђа ми се