Љиљана Булатовић-Медић

ЗАПИС ИЗ РУСИЈЕ: ДАНАШЊЕ, БИВШЕ И БУДУЋЕ… (3)


ПОВЕЗАНО: ЗАПИС ИЗ РУСИЈЕ: ДАНАШЊЕ, БИВШЕ И БУДУЋЕ… (1)

ЗАПИС ИЗ РУСИЈЕ: ДАНАШЊЕ, БИВШЕ И БУДУЋЕ… (2)

*Прекрасни Краснодар, бајковити братски Армавир…
28. марта до 1.априла 2014.
*
У Армавиру: једино на свету Друштво пријатеља генерала Ратка Младића

24.07.2014. аутор: Љиљана Булатовић-Медић, за ФБР приредила Биљана Диковић

Поздравни билборд у Севастопољу

Поздравни билборд у Севастопољу

Идем на Крим, у Севастопољ, 13-15 маја 2014…

У Москви је 9. маја на Црвеном тргу одржана величанствена смотра војне снаге и озбиљности Руске Федерације посвећена 70-годишњици ослобођења од немачких фашиста. Било је то охрабрујуће за руске и украјинске страдалнике у Украјини, на које се острвио нови фашистички савез да би остварио неостварене Хитлерове циљеве у Европи и шире.
Потом је председник РФ, Владимир Владимирович, како Руси воле да га зову, истог дана победоносно и заштитнички отишао на Крим у победничком расположењу. Да потврди да се Крим вратио под окриље својој матушки Русији.

Који дан пре тога добила сам позив за учешће у Међународном културно-патриотском Форуму, названом “Хероји Великог отаџбинског рата – градови и људи“ (у част 70-годишњици ослобођења од немачких фашиста). Организатори су били: Министарство културе РФ са Фондом «Стварање», Руско војно-историјско друштво уз подршку Министарства културе републике Крим, Министарство образовања републике Крим, администрација града Севастопоља, Фонда «Руски мир», Россотрудничества, Међународна невладина организација «Федерација мира и сарадње“, Сверуски друштвени покрет “Желим живот у Русији“ и др.
Да сам сањала не бих лепше досањала: идем у херојски, историјски, град споменика, романтични град руске славе и хришћанске цивилизације, лепоте – Севастопољ… На Крим… Можда и на историјску Јалту (помишљала сам)… Планирано је да идемо и у град мученик Керч…

 • Полуострво Крим заузима простор на северу Црног мора и стратешки је увек било важно као један од мостова из Европе на војном и трговинском путу даље ка Азији или у обрнутом смеру.
  krim13

  КРИМ

  У античко време Крим су насељавали Скити и Сармати, а од 7. века пре Христа на Криму су почеле да ничу грчке колоније. Уједињавањем грчких колонија, односно Грка са Скитима и Сарматима у 5. веку пре Христа настала је Босфорска краљевина. Ово је била хеленистичка држава у којој се говорио грчки језик и веровало у пантеон грчких античких „богова“.
  Од 1. века пре Христа до 4. века кримско полуострво припадало је Римској империји. Нападали су га и привремено освајали Готи (у 3. веку), Хуни (у 4. веку), затим туранско племе Бугара, па за њима и туранско племе Хазара које је степама Волге и Дона од Крима до Кавказа владало од 7. до 10. века. Између 8. и 10. века хазарски владари и властела примили су јудаизам.
  Руски и грчки додири на Криму почели су у 10. веку. Јужни појас Крима је од средине 9. века до 12. века био део Византијског царства. Источни део Крима је у 10. веку освојио кнез Кијевске Русије Свјатослав, а до краја 10. века кнез Владимир је освојио византијски град Херсонес. Византијски цар Василије II и кијевски (руски) кнез Владимир договорили су 987. покрштавање Руса. Кнез Владимир је крштен 988. у Херсонесу, у близини данашњег Севастопоља, на Криму, а каже се да је на реци Дњепру исте године извршено масовно крштење Руса. Ови догађаји називају се „крштењем Русије“.
  Шта о томе мисли руски председник Владимир Путин. Он је 18. марта 2014. поводом присаједињења Крима Русији поручио: „Да би се схватило зашто је направљен управо овакав избор, довољно је знати историју Крима, знати шта је Русија значила и шта значи за Крим, а шта Крим за Русију. На Криму је буквално све натопљено нашом заједничком историјом и поносом. Ту је древни Херсонес у којем се крстио Свети кнез Владимир. Његов духовни подвиг – окретање православљу – предодредио је заједничку културну, вредносну и цивилизацијску основу која обједињава народе Русије, Украјине и Белорусије.“
  (‘’Православље’’, СПЦ, 2014., др Александар Раковић)

У Севастопољу се 14. Јуна 2013. обележила 230. годишњица оснивања града. Севастопољ је одувек град руске ратне славе.
“Историја Севастопоља нераскидиво је везана за име његовог оснивача – Јекатерине Друге. У априлу 1783. године руска царица је издала Манифест о придруживању одузетог од Турака Крима Руској империји. Буквално неколико дана касније она је потписала указ о оснивању Црноморске флоте. 13. маја исте године у Ахтиарски залив који се налази у југозападном делу полуострва ушло је 11 бродова Азовске флотиле. Њоме је командовао учесник Чесменске битке вице-адмирал Федот Клокачов. Касније им се придружило 17 бродова Дњепровске флотиле, поставивши основу Црноморске флоте. Неколико месеци касније Ахтиарском насељу дато је име Севастопољ, у преводу са грчког – величанствени град“, историчар, аутор књиге “Придруживање Крима очима сведока“, Наталија Болотина.

Севастополь

Севастополь

Око стотину угледних друштвених радника, научника, публициста, ратних антифашиста ветерана из 19 земаља света одазвало се овом позиву: из Финске, Украјине, Белорусије, Чешке, Швајцарске, Придњестровља, Литваније, Латвије, Естоније, Сан Марина, Македоније, Француске, Италије, Србије…
Како доликује, најпре смо посетили древни град Херонес, у коме се крстио Свети кнез Владимир, где су боравили и деловали и Ћирило и Методије на путу ка вечној слави…

Своја саопштења на задате теме и расправе водили смо у прикладним институцијама: најпре у Националном музеју херојске одбране и ослобођења Севастопоља на тему Однос времена и покољења, са тезама: Фалсификовање историје Другог светског рата у модерним уџбеницима; Велике битке у Другом светском рату на ослобађању Крима; Неофашизам и геополитички сигурносни проблеми у свету; Поуке из Другог светског рата и војно-патриотско васпитање омладине; Други светски рат – подвиг војника и градова; Други светски рат и садашњост; Кохезија и солидарност народа и држава у борби против нацистичке освајача; Улога Русије у успостављању безбедности у савременом свету; Војно-историјска баштина у споменицима историје и културе народа; Славне странице историје: ослобођење Севастопоља.

У атмосфери потпуне заинтересованости излагали су хероји Совјетског савеза, генерали учесници славних страница ослобађања Севастопоља, који су и аутори значајних књига, научни експерти, ректори, професори, адвокати, депутати.

Међународни форум у Севастопољу - обраћање Љиљане Булатовић

Међународни форум у Севастопољу – обраћање Љиљане Булатовић

Признаћу без лажне скромности да су ме присутни поздравили посебним аплаузима: зато што сам дошла из Србије, зато што им се допао мој говор и зато што сам аутор књига о генералу Младићу, који је овде веома познат и поштован. Када сам директору Музеја поклонила књигу о Генералу на руском језику и заставу Србије сви присутни су устали и дуго аплаудирали… Међутим, остало је запамћена моја уводна напомена да су догађаји последње деценије нарочито у свету, јасан знак да фашизам и нацизам није побеђен пре 70 година. Да се он само притајио и сада новим начинима и у новим савезима остварује Хитлерове циљеве…

Ољга Гукаленко отвара сесију Форума

Ољга Гукаленко отвара сесију Форума

После Округлог стола доживели смо незаборавну и неописиву посету чудесно потресној Панорами – живописног монументалног споменика хероизма бранилаца Севастопоља у Првом кримском рату 1854 – 1855., споменика који је потом у Великом отаџбинском рату и сам страдао, па три године подизан из рушевина и пепела, да би до сада преко 80 милиона посетилаца из свих крајева света понело утисак дивљења према уметности приказаног и огорчења због обнављања ратних страхота.

Музеј жртава фашизма

Музеј жртава фашизма

Округли сто о Историјско-културном наслеђу у служби духовне и патриотске стабилности Отаџбине, одржали смо у Музеју историјско-меморијалног комплекса “35 Береговаја Батареја“ (35.обалска батерија). И овде нас је херојска историја бранилаца слободе легендарне обалске морнарице Крима освојила и узела под своје. После обиласка подземног меморијалног комплекса и споменик са именима свих погинулих и несталих подсетило ме је на многе невине жртве сулудих окупатора у Другом светском рату, па до данашњих дана.

Представници градова хероја на свечаној завршници Форума у Севастопољу

Представници градова хероја на свечаној завршници Форума у Севастопољу

Пленарно заседање Форума, под именом “Хероји Великог отаџбинског рата – градови и људи“, имали су спектакуларни и свечани карактер. Дошли су и обратили нам се представници свих 13 градова хероја из Совјетског савеза са кратким документарним филмовима о теми – све под геслом “Да бисмо памтили“. Резолуцију и Посланицу народима света усвајали смо кроз разговор и усаглашавали поруке.
Заложили смо се да се сазове Међународни конгрес са темом “Ради мира и живота на земљи“, да би се заштитила културно-историјска истина наше опште историје и борбе против фашизма, за очување будућности младих нараштаја и то у оквиру обележавања 70-годишњице победе чланица антихитлеровске коалиције у Другом светском рату.
Позвали смо УНЕСКО да појача своју улогу и значај у стварању јединствене културно-просветне акције “Кроз образовање ка култури мира“, да би се заштитила млада покољења од утицаја фашизма и неонационализма.

Списак жртава немачког геноцида у Севастопољу

Списак жртава немачког геноцида у Севастопољу

У Посланици, ми учесници овог Форума из 19 земаља, испуњени осећањем одговорности за судбину човечанства, обраћамо се народима света да се удруже у борби за хуманистичке идеале, могућност цивилизованог дијалога народа, за мир. Искрено захваљујемо свима који су страшних 40-их година прошлог века подржали Совјетски савез, примивши на себе страшни ратни удар, свима који су нам помагали братски солидарно и заједно се борили за слободу и независност. Ми то никада нећемо заборавити. За нас је био заједнички непријатељ: фашизам и заједнички циљ: победа над њим. У данашњој ситуацији ми посебно јасно увиђамо неописиву цену и непревазиђену вредност наше заједничке победе. Одајемо захвалност свакоме ко је по цену свог живота ослобађао тада свет.

Ми, „учесници Форума објављују свој чврст став да је недопустиво фалсификовање историје о Великом отаџбинском рату и ширење расистичке и неонацистичке идеологије и захтевамо од ОУН да хитно усвоји међународна документа о заштити права човека на мир и слободу на основу Устава ОУН“. Очигледна је данас веза између фалсификовања историје и оживљавања расизма и фашизма у свету.

Колико су сва излагања била озбиљна и значајна, говори чињеница да ће ускоро бити објављена у Зборнику.
Нажалост, до Керча нисмо стигли. Превише је било посла у Севастопољу, а премало времена да и сам град Севастопољ и његове лепоте доживимо онако како их назначава дивна песма “Севастопољски валс“… Можда неки следећи пут.