ДЕШАВА СЕ...

Драган Ђоговић: „С једне стране алфа-мужјак, с друге меко срце, а на Дрини ћуприја…“


  • Доброг политичара карактерише аутентичност, капацитет за дијалог, дипломатске вјештине, асертивност, критичка оштрина и искуство на „бази „, што значи да не смије бити чисти теоретичар

  • У тој суровој ери човјечанства, опстајале су само оне групације чији алфа-мужјаци су били својим умним потенцијалом на висини свог задатка.

    Dragan Djogovic

Драган Ђоговић
19.7.2014.

Сви ми желимо да будемо коначно у безбрижном стању, у којем би могли опуштено да се ослонимо на професионалну стручност јаких лидерских личности, које смо предходно изабрали, да граде њиховим политичким ангажманом перспективну и сигурну будућност државе Србије. Нажалост, још су то пусти снови, који морају до даљњег да чекају на преображај у јаву!

Негодовање због недостатка политичке компетентности међу активним политичарима је широко распрострањено, и не постоји особа међу свима нама која није с времена на вријеме на неки себи својствен начин изражавала своју срџбу на политичаре, за које се сматра да воде штетну погрешну политику.

Претеча политичара био је алфа-мужјак, у вријеме док су људи још лутали у малим групама или хордама по пустарама. Методама домишљивости он је штитио своје сроднике и водио искључиво рачуна о преживљавању и опстанку групне заједнице, уживајући притом у свим привилегијама које је имао. У тој суровој ери човјечанства, опстајале су само оне групације чији алфа-мужјаци су били својим умним потенцијалом на висини свог задатка. Постепеним увећавањем волумена припадника таквих група, развијало се временом друштво и организација социјалног система, до нивоа којег сада имамо.

У данашње вријеме изврсног политичара дефинише способност креирања и спровођења концепта, који су потребни као мјере, које се односе на успјешно управљање и изградњу друштва као заједнице, и да без устаљених фраза зна да пласира у пракси поенте своје државне и националне политике, предходно образложене једноставним језиком којег свако разумије.

Осим тога, доброг политичара карактерише аутентичност, капацитет за дијалог, дипломатске вјештине, асертивност, критичка оштрина и искуство на „бази „, што значи да не смије бити чисти теоретичар. Сваком политичару поткованим свим овим наведеним компонентама, отворена су сва врата, да са лакоћом придобије наклоност својих бирача, дође и одржи се на власти.

Kolaz1Постоји ли уопште политичар оваквог кова? Постоји! Он је с оне стране Дрине, предсједник је РС и зове се Милорад Додик, сложили се неки са мојом оцјеном или не,  де факто чињенице говоре саме од себе да је то тако!

Рапидан пад животног стандарда, економски колапс, раздор у класним слојевима људи и нула кома шипак утицај у вањској политици, узрок је фалшне политике коју воде лоши политичари. Упркос свему томе, они у својим малверзацијама свјесно и са јединим зацртаним циљем да под сваку цијену остану на власти, убјеђују јавност да је ипак све то што раде добра и исправна политика.

Такви политичари у стању су и да најбоље могуће постојеће идеје непоправљиво униште, својим поступцима у њиховој реализацији. Да оваквих политичара има у изобиљу, за чије именовање би било потребно неколико метара овог текста, сувишно је посебно наглашавати.

Све ово је у суштини цјелина политичког естаблишмента, који се доживљава као посебно прљаво позориште, у коме је сценарио представе увјек исти, задржавање власти.

Грађани помно желе за политичке представнике искључиво патриоте, који би недозвољавајући да нам други кроје нашу судбину чували виталне националне интересе, као и професионалне експерте своје струке, који би својим иновативним пројектима стварали базу ефицијентне привредне економије и поправљали имиџ државе на свјетској дипломатској сцени.

Ако се настави овако са залуђујућом реториком, а не са ефикасним дјелима, морају се грађани озбиљно и забринути запитати, да ли ће уопште имати икакве шансе, пре него што им се изврну цријева, да дочекају следеће редовне парламентарне изборе.

Неки ново истасали алфа- мужјаци, чекају на своје регрутовање, са иновативним идејама.

________

О аутору

Драган Ђоговић је бизнисмен, уметник, публициста, хуманитарац и активиста. Рођен у Сарајеву, српски држављанин. Живи од своје ране младости у дијаспори.

3 replies »

  1. „и нула кома шипак утицај у вањској политици“ ha ha ovo mu je super vrlo kreativno, ali nazalost i istinito, smejao sam se pola sata. Inace se takodje potpuno slazem sa autorom za Dodika.

    Свиђа ми се

  2. Госп. Ђоговићу, само пар питања за вас. Гдје је тај алфа мужјак био кад смо стварали РЕПУБЛИКУ СРПСКУ? Зашто тај алфа мужјак врати хрватима преко американаца грађу из Јасеновца? Зашто тај алфа мужјак избриса без знања парламента границу кроз Брчко ? Ако ми одговорите на ова питања знаћу да нисте плаћени за овај текст.

    Свиђа ми се