АКТУЕЛНО

ПРОТЕСТ У НОВОМ САДУ – ДОСТА ЈЕ БИЛО.РС: Зашто је Александар Вучић лажни реформатор и борац против корупције? НЕ ДАМО ЗЕМЉУ ИСПОД ЖИТА!


Како се продаје испод жита? 

Земља, силоси и објекти четири предузећа у реструктуирању се непосредном погодбом продају „Арапима“ по цени од 22 милиона евра. Из личних карата, које су рађене у октобру прошле године по налогу тадашњег министра привреде Саше Радуловића силоси, објекти и опрема процењени су на пет милиона евра. Продаје се „Арапима“ непосредном погодбом по цени од 20% процењене вредности, за мање од милион евра. Земља се продаје по цени мањој од 6.000 евра по хектару. ТАЈНИМ УГОВОРОМ. БЕЗ ЈАВНОГ НАДМЕТАЊА.

19.07.2014. dostajebilo.rs, за ФБР приредила редакција (извештај са лица места – из НС)

dosta je bilo

Пошто је друг Шеик пријатељ Александра Вучића, Премијер и његов кабинет, Синиша Мали и Млађан Динкић, новим тајним уговором без тендера понудили су 3.800 хектара државног земљишта којим  управља Министарство одбране у Карађорђеву БЕЗ НАКНАДЕ, уз поделу профита 20% нама, 80% њима. Замислите да наши пољопривредници добију земљу на овакав начин? 

Зашто је Александар Вучић лажни реформатор и борац против корупције?

  • ЗАТО што прави тајне уговоре.

  • ЗАТО што је спречавао бившег министра привреде Сашу Радуловића да уведе ред у Агенцију за приватизацију и СИЕПА.

  • ЗАТО што му Млађан Динкић и даље води пропалу економску политику.

  • ЗАТО што мисли да су спас страни инвеститори са сумњивим капиталом, а не наша привреда.

  • ЗАТО што не знамо где троши новац из буџета.

  • ЗАТО што не удара ТАЈКУНЕ тамо где их заиста боли – у њихове off-shore компаније и имовину.

  • ЗАТО што не решава 24 спорне приватизације, него хапси преко таблоида.

  • ЗАТО што не решава проблеме социјално угрожених грађана… али је јако забринут.

campaign logo

Како се продаје испод жита? 

Земља, силоси и објекти четири предузећа у реструктуирању се непосредном погодбом продају „Арапима“ по цени од 22 милиона евра. Из личних карата, које су рађене у октобру прошле године по налогу тадашњег министра привреде Саше Радуловића силоси, објекти и опрема процењени су на пет милиона евра. Продаје се „Арапима“ непосредном погодбом по цени од 20% процењене вредности, за мање од милион евра. Земља се продаје по цени мањој од 6.000 евра по хектару. ТАЈНИМ УГОВОРОМ. БЕЗ ЈАВНОГ НАДМЕТАЊА.

Ово им није било доста. Хоће и државну земљу у општини Кула, преко 2.000 хектара, коју данас обрађују индивидуална домаћинства из општине Кула. Добила су је у закуп на јавном надметању и плаћају је 400 евра по хектару. Заппошљавају и прехрањују своје породице и запослене раднике, преко 400 људи. Уместо тога, Александар Вучић је одлучио да наша домаћинства нису довољно добра, да их избаци са земље у септембру, да изузме то државно земљиште из поступка следеће лицитације за закуп државног земљишта, и да га да „Арапима“ по цени од 250 евра по хектару. А „Арапи“ су обећали да ће у радерних неколико година запослити и свих 300 људи… Претпоставља се да ће добити и субвенције од државе… 

„За борбу против корупције најважнија је транспарентност. Она је најбољи лек и не кошта ништа: транспарентност трошења новца пореских обвезника, транспарентност власништва над имовином, транспарентност off-shore компанија. Ово се постиже са три закона: Закон о АПР-у, Закон о буџетском систему и Закон о пореклу имовине.“ – пише на информативном листићу организатора протеста.
Закон о АПР-у: да се зна крајњи власник off-shore компаније. Да би се регистровала у АПР-у потребно је физичко присуство власника фирме и његова изјава под кривичном и материјалном одговорношћу да је компанија његова.
Закон о буџетском систему: месечно објављивање трошења свих буџетских средстава, јавно објављивање свих уговора, списак свих физичких и правних лица која добијају средства из буџета по било ком основу.
Закон о пореклу имовине: пописати и проверити порекло имовине. Ово би се односило отприлике на 5% најбогатијих, код осталих 95% нема шта да се проверава.

Уместо да штити наше пропале приватизаторе, даје им повољне кредите, не наплаћује им пореске дугове, влада може да заштити велики број грађана:

Закон о здравственој заштити – да сви грађани имају оверене књижице, и они који раде и незапослени, и старачка домаћинства, и пољопривредници, сви. Устав гарантује здравствену заштиту свима.
Закон о стечају и Закон о приватизацији – повезивање радног стажа за све запослене. Није посао запослених да наплаћује доприносе, то је посао државе

                  НЕ ДАМО ЗЕМЉУ ИСПОД ЖИТА!

О којој земљи се прича – о преко 3.800 хектара земље, силосима и објектима четири предузећа у реструктуирању:
Бачка ад Сивац, Јадран ад Гајдобра, Млади Борад ад Сонта, Агробачка ад Баћ, о државној земљи у Карађорђеву преко 3.800 хектара, о државној земљи у општини Кула преко 2.000 хектара.

И  ЗАШТО СЕ МИ БУНИМО?

Бачка земља се мимо закона и јавног тендера продаје по цени од 6.000 евра по хектару. Домаћа индивидуална пољопривредна домаћинства би платила преко 10.000 евра по хектару када би само могла да дођу до земљишта!
Земља у Кули сеиздаје мимо закона и јавног тендера по цени од 250 евра по хектару. Домаћа пољопривредна домаћинства данас плаћају 400 евра по хектару.

ВИДИТЕ ПРОБЛЕМ?
ДОСТА ЈЕ БИЛО!

 

Покрет „Доста је било – Саша Радуловић“, поводом штетне и противуставне одлуке владе Александра Вучића да преко 10.000 хектара војвођанског земљишта, непосредном погодбом, без јавног тендера, прода или да у закуп арапској фирми „Ал Равафед“, организоваће јавни скуп у 13 градова Србије у периоду од 18. до 26. јула, под слоганом „Не дамо земљу испод жита!“

Грађани ће на скупу моћи да потпишу петицију против тајне продаје земљишта непосредном погодбом и захтев за транспарентном продајом земљишта на јавном тендеру на коме могу да учествују и наша индивидуална пољопривредна домаћинства. Скуп ће бити најављен и на конференцији за медије, која ће се одржати у петак, 18. јула 2014. год. у Новом Саду, а планирана је и трибина са представницима удружења пољопривредника, која ће се одржати у Сомбору, 19. јула у 20:30 часова, у сали МЗ Нова Селенча, Сонћански пут 24.

Детаљан програм скупа:

Београд, 18 – 26. јул, 16:30 – 21:00, испред Института Сервантес у Кнез Михаиловој улици;

Нови Сад, 18 – 26. јул, 16:30 – 21:00, Змај Јовина 2;

Сомбор, 19. и 25. јула, 18:00 – 22:00, угао улице Краља Петра и Лазе Костића;

Суботица, 20. и 21. јула, 18:00 – 22:00, Трг Слободе 1;

Кикинда, 21. и 22. јула, 18:00 – 22:00, Трг спрских добровољаца 23;

Зрењанин, 22. и 23. јула, 18:00 – 22:00, Краља Александра I Карађорђевића (испред робне куће „Београд“);

Панчево: 23. и 24. јул, 18:00 – 22:00, угао Војводе Радомира Путника и Војводе Живојина Мишића;

Вршац: 24. и 25. јул, 18:00 – 22:00, локација ће бити накнадно одређена

Сремска Митровица, 25. и 26. јул, 18:00 – 22:00, локација ће бити накнадно одређена;

Шабац, 25. и 26. јул, 18:00 – 22:00, Господар Јевремова 1;

Крагујевац, 25. и 26. јул, 18:00 – 22:00, угао 27. марта и Краља Александра I Карађорђевића;

Ниш, 25. и 26. јул, 18:00 – 22:00, угао Обреновићеве улице и Светозара Марковића;

Кула, 26. јул, 18:00 – 22:00, локација ће бити накнадно утврђена.

 

 

 

1 reply »