АКТУЕЛНО

ОЕБС ОДБИО ЗАХТЕВ КИЈЕВА ДА УНАПРЕД ОСУДИ „ТЕРОРИСТЕ“ ЗА „ПАД“ МАЛЕЗИЈСКОГ АВИОНА


 ОЕБС СЕ СЛОЖИО СА РУСИЈОМ ОКО ЗВАНИЧНЕ ИЗЈАВЕ ПОВОДОМ ПАДА ЛЕТА „МХ17″…

ИтарТасс ФБР превод: М. Новаковић

July 18, 20:17 UTC+4

Идеја осуде „терориста који су срушили авион“ како је предложила Украјина, није укључена у финалном документу…
OSCE representatives at the crash site of flight MH17

 Представници ОЕБС-а на месту удеса лета „МХ17“

© ITAR-TASS/Zurab Dzhavakhadze

 

VIENNA, July 18. /Mikhail Shcherbakov for ITAR-TASS/. Након пет сати консултација, представници ОЕБС-а су сложили око заједничке изјаве везано за удес Боинга малезијеске авио-компаније, у Украјини.

Председавајући ОЕБС-а, швајцарац Роланд Блес је ово саопштио по завршетку седнице сталног Савета ове организације.

Документ је усвојен у иницијалном облику, и тезе о „осуди терориста за рушење авиона“ које је предложила Украјина нису укључене.

Поред тога, руски стални представник у ОЕБС-у, Андреј Келин, је изјавио да је у документ укључен и параграф којим се захтева стварање услова за трајно и стабилно примирје у Украјини.

„Ово је вероватно први заједнички документ о Украјини где смо успели да уврстимо и наше ставове, од почетка украјинске кризе. Први пут од почетка кризе, документ садржи провизију о неопходном стварању услова за трајно и стабилно примирје, које би требало да буде координисано и поштовано од свих страна конфликта,“ нагласио је Келин.

„Надамо се да ће то ставити крај насиљу у Украјини“, додао је Келин.

„Декларација (изјава) ставља нагласак на потребу стварања услова за приступ месту удеса, и околини, за чланове специјалне мисије ОЕБС-а, МОЦА (Међународне Организације Цивилне Авијације) и других међународних организација које ће истраживати шта се десило,“ нагласио је овај руски дипломата.

„Захтевали смо од локалних власти да сачувају недирнуте делове опреме, остатке авиона, личне ствари и друге ствари на локацији, са циљем очувања места удеса у оригиналном стању. Поред тога, заједничка декларација садржи и позив да се спроведе једна међународна, независна и јавна истрага, у кооперацији са МОЦА, и уз учешће представника Украјине, Малезије и Холандије,“ додао је руски представник у ОЕБС-у, приметивши да се ниједна земља чланица ОЕБС-а није сложила са предлогом Украјине да се у текст декларације уврсти осуда „терориста који су оборили авион“ и тиме аутоматски пребаце одговорност на снаге Самоодбране Доњецка и Луганска.

У међувремену, група од 30 посматрача из ОЕБС-а је стигла на место удеса малезијског Боинга, у области региона Доњецк- изјавила је представница за штампу ове организације, Татјана Бајева, у петак.

Њихов задатак ће бити да прикупе доказе и и осмотре ситуацију на локацији удеса.

Посматрачи ОЕБС-а би требало да буду смештени у Доњецку и путују до места удеса кад год то буде неопходно.

Боинг 777 у власништву Малезијске авио-компаније, на рути Амстердам – Куала Лумпур, се срушио у четвртак увече на територији Украјине, у области Доњецка, у близини села Грабово. У авиону је било 298 људи, сви су погинули…  (фбр превод)

 

3 replies »

 1. Интригантно је што су украјински системи „Бук“ премештени неколико дана раније близу ратног подручја. Шпекулисање о томе да је малтене у исто време Путин летео истим коридором да би његов авион уствари требао да буде циљ, само се заборавља да је то авион бр.1 и да је сасвим сигурно добро опремљен за такве евентуалности. Тешко да су и пилоти и путници били свесни шта им се догодило и да ће бити забележени било какви разговори са контролом лета у вези тога.
  Уосталом, то подручје је сигурно добро праћено радарским системима и са једне и са друге стране, сателитима, како руским тако и америчким, и ако има воље да се изнесе истина, врло лако је то документовати.

  Свиђа ми се

 2. ЦЕО ДОГАЂАЈ ЈЕ НЕВЕРОВАТАН, АЛИ ПОСЛЕ НЕСТАНКА РОДШИЛДОВИХ „ПАРТНЕРА“ НА АВИОНУ ИСТЕ КОМПАНИЈЕ – НИШТА НИЈЕ ЧУДНО, ПОГОТОВО КАДА СЕ РАДИ О ВЕЛИКОМ БРОЈУ ЕКСПЕРАТА У БОРБИ ПРОТИВ “ СИДЕ “ ! 

  Fri, 18 Jul 2014 19:12:15 +0000 от „СРБски ФБРепортер“ : >Editor posted: “  ОЕБС СЕ СЛОЖИО СА РУСИЈОМ ОКО ЗВАНИЧНЕ ИЗЈАВЕ ПОВОДОМ ПАДА ЛЕТА „МХ17″…

  ИтарТасс ФБР превод: М. Новаковић July 18, 20:17 UTC+4

  Идеја осуде „терориста који су срушили авион“ како је предложила Украјина, није укључен у финалном документу…

  “ >

  Свиђа ми се

 3. Није несрећна „украјинска хунта“…. други из далека „вуче конце“, сјетите се само „Ред за хљеб у Сарајеву“, „Пијаца Маркале“… сјетите се пуковника Вокера и „Рачка“…. но, по свему судећи немогу више наћи „др Хелену Ранту“ а и Русија није Србија… међутим постоји озбиљна бојазан да се припрема „Велико глобално зло“ јер умирућа аждаја руши све око себе!

  Свиђа ми се