АКТУЕЛНО

Скандали у епархији бачкој и још по негде препорука за чин…


Приликом гоњења владике Артемија, монаштво, архимандрит Симеон и сам Владика били су суочени са најгором пропагандом из свих могућих медија.
Медијски линч није имао границе, и све је било политички прихватљиво, јер се радило и о “Православним талибанима”, “Зилотима”, “националистима”, “реметилачким фактором” којег се требало отарасити, а свако филовање о “националистима лоповима, који краду од деце и народних кухиња” и све што иде уз тај стереотип, било је добродошло.
За то време и годинама у назад, екуменистичке владике које су узурпирале власт у СПЦ, развијале су бизнис са људима блиским свим властима.
Са екуменизмом, папизмом и глобализмом иде и крупан капитал, сумњиве трансакције, криминал, дипломатија, утицај, моћ, женидбе игумана итд. Манипулација религиозним осећањима почетника у вери се подразумевала.

12.07.2014. СРБИ НА ОКУП, за ФБР приредила Биљана Диковић

panaret

Пре неколико дана сајт “Борба за Веру” објавио је њихов стари чланак: “Како су екуменисти прогонили последњег српског старца оца Тадеја Витовничког”, где се види копија писма једног читаоца дневним новинама “Гласу Јавности” из 2002 године.
То писмо моћи ћете да прочитате у нашем првом коментару испод ове објаве.

Покојни о.Тадеј је, као што се зна, под мистериозним околностима изведен из свог манастира и доведен у једну приватну кућу у Епархију бачку, у град Бачку Паланку, код породице Грубор-Сикира.
Како је тај процес текао можете прочитати доле, у писму из 2002 године, али тадашња питања многих верника, шта ради болесни калуђер код мирјана поред толико манастира, где би га неговали и пазили, и данас остају отворена.

Породица Грубор, под надимком “Сикира” како је била позната у Бачкој Паланци, деведесетих је отворила кафану под именом “Атос”.
Освећење те кафане обавио је тадашњи викар Епископа бачког Владика Порфирије.
Житељи Бачке Паланке знали су Слободана Грубора као зеленаша, који је позајмљивао новац од побожних људи(док је од бизнисмена и људи на граници закона, узимао новац под камату), да би исти тај новац давао другим људима, али за већи проценат камате, и у томе тражио зараду.
Иако његова супруга Босиљка тврди да је њен муж 10 година био само посредник између зајмодаваца и зајмопримаца уз камату, многи су га знали као оператера зеленашке мафије, где се чак помињао и брат Мила Ђукановића, Аца Ђукановић.

И поред тога што је многима остао дужан на десетине хиљада евра и дојчмарака, а неки су га и тужили, Слободан Грубор и брат његове супруге Петар Савановић, опет су били у жижи јавности после двоструког убиства у Општинском Суду у Оџацима, када је Илија Данилов убио брата Слободанове супруге Петра Савановића и судију Цветановића, а после извршне пресуде којом је Илији Данилову била одузета породична кућа на име дуга.
Иако је и Сикира требало да присуствује том трагичном суђењу, он је на срећу био спречен, јер је служио казну од 6 месеци затвора.

Слободан као такав није сметао Епархији бачкој, па је у више наврата биран као кум на слави Манастира Бођани: Петровдану.

Како се клирици Епархије бачке увек повежу са људима оваквих професија и прошлости, док је обичним верницима немогуће било шта питати, сугеристати, о утицају да не причамо, право је питање за Владике Иринеја и Порфирија.

О стању у Епархији бачкој, писали смо у албумима Криминал у Епархији бачкој 1,2,3 и 4 део..

Пре неколико седмица Епархију бачку потресла је вест о напуштању манастира (још једног) игумана, Игумана бођанског Панарета.

Игуман Панарет је манастир напустио са кћерком поменутог Грубора Сикире, и отишао у Београд у приватни стан.
И поред негирања из Епархије, и манастира Ковиља и Бођана, и тврђења да је Панарет од пре Божића, па до Васкрса на студијама у Грчкој, вест је потврђена када је Панарет дошао у мајици и фармеркама у СУП Бач, да одјави пребивалиште.

После невероватне потере за Панаретом, кога је у Београдски стан сместио његов теча, Панарет се однедавно вратио у манастир, где чека да се прашина слегне и да поново постане Игуман, уз познато Иринејевско-порфиријевско лицемерје да се ништа није догодило, и “да су то измислили зилоти и Кулски расколници који немају љубави”.

С обзиром да је нешто слично урадио и данашњи владика Андреј Ћилерџић који се после вратио са чином архимандрита, и после постао владика, није немогуће да и о.Панарет добије митру.

После избора Јеронима ватиканског и ковиљског за Викарног Епископа, као и других Иринејевих епископа, од Немачке до Швајцарске, можемо се надати још скандалознијим вестима из Епархије бачке.

 

Извор: ФБ страница ИСТИНА ЈЕ САМО ЈЕДНА-ВЛАДИКА АРТЕМИЈЕ

***

Подсећања: Како су екуменисти прогонили последњег српског старца оца Тадеја Витовничког
субота, 22 август 2009. сајт БОРБА ЗА ВЕРУ
ГДЕ ЈЕ OТАЦ ТАДЕЈ?

Реч је о човеку код кога су многи долазили да траже помоћ, савет и тумачење

 

Један сам од оних многобројних православних верника који су имали срећу да упознају оца Тадеја Штрбуловића, старца монаха, исписника нашег патријарха Павла. Осамдесетосмогодишњи старац ушао је у манастир Витовницу још као четрнаестогодишњак, 1928. године, јер је родом из истоименог села поред манастира, које се налази на обронцима Хомољских планина, у непосредној близини Петровца на Млави.

Значи, готово читав свој животни век провео је као монах, служећи по разним манастирима Србије (Раковица, Покајница), добивши чин архимандрита и поставши игуман манастира Витовница. У тај манастир, саграђен још у време краља Милутина, због оца Тадеја су долазили људи из свих крајева бивше Југославије, па и иностранства. Било је верника свих конфесија (православни, католици, протестанти, чак и муслимани), атеиста, радозналица. Сви они су долазили да га чују, виде, да траже помоћ за своје проблеме, савет, тумачење. И сви они су и добијали то што су тражили: благу реч, јеванђеље, Христову науку из уста човека који је, то је више него сигурно, био надахнут, даровит, прозорљив. Тако је тај манастир, релативно забачен и неугледан, постао право средиште православне духовности, место ходочашћа, откровења за многе који су ту долазили да чују проповеди оца Тадеја. Многи су тек ту открили шта је хришћанство на живом примеру оца, многи су се и замонашили захваљујући њему.

 

Нема спокоја

Истовремено са том идиличном и хармоничном причом текли су догађаји који су све нас вернике збуњивали и изазивали стрепњу. Уместо да му и сама српска Црква буде захвална за такав јеванђељски и мисионарски рад, оцу Тадеју је у више наврата забрањивано да комуницира са верницима, чак и да их виђа, био је смењен са места игумана (наводно, на сопствени захтев), у манастир су доведени неки нови монаси који су били све, само то не. Причало се и да му је сам живот угрожен. Проблеми су кулминирали када је за епископа Браничевске епархије, чије је седиште у Пожаревцу, изабран Игнатије Мидић. Од тада отац Тадеј више нема ни мира ни спокоја. Понављам, ради се о старцу од 88 година, чија је једина жеља да умре у миру манастира Витовница, близу места рођења, ту где је провео готово сав свој живот посвећен служењу Богу и људима. Но, тако не мисле и високи званичници Српске православне цркве. Почиње прави прогон старца, чак изгон изманастира. Никаквих званичних одлука ни дописа, само тако, сазнајемо да је отац чак негде у Црној Гори, у околини Колашина, наводно склоњен да би имао мира од многобројних верника који гa опседају. И да je то учињено по његовој жељи. После једне зиме проведене тамо, у потпуно неприкладним условима, оца враћају у Витовницу. Но, не задуго.

Поново га одводе у непознатом правцу. Ипак, сазнајемо да је „склоњен“ у једну приватну кућу у Бачкој Паланци, на самој граници са Хрватском, код извесног човека, који му није ни род ни пријатељ, већ само извршилац нечијих директива.

 

Писма патријарху

Старца ипак „великодушно“ доводе недељом и великим црквеним празницима да присуствује служби у манастиру Ковиљ, који је уједно и седиште викарног епископа јегарског и бачког Порфирија. Доводе га и одводе, тако да му нико од обичних верника не може прићи, затражити благослов, проговорити с њим коју реч. Кад питате епископа Порфирија за дозволу да то урадите, добијате неодређен и смушен одговор, у стилу: „Отац је стар и исцрпљен, потребан му је мир“. Па, зар је то мир, када га протерају из манастира, цркве, храма, код људи који су неверници, и раде за државну безбедност, по оним информацијама којима располажемо? Мало чудно, готово невероватно!

По последњим информацијама отац Тадеј је поново одведен у непознатом правцу, јер је сувише људи сазнало где га крију, те су долазили у Бачку Паланку покушавајући да ступе у контакт с њим.

Епископ Игнатије не жели ни да разговара на ту тему, иако су му верници из његове епархије писали петиције са захтевима да се отац Тадеј врати у манастир Витовницу. Оба епископа бачка, Иринеј и Порфирије, чине то исто. Бројни верници су писали и патријарху Павлу, обавештавајући га шта се догађа са оцем Тадејом, но без икаква одговора. Зато се обраћам медијима, у име многобројних верника, тражећи одговор од званичника СПЦ: где је отац Тадеј, и зашто му се све то чини? Уколико се, наравно, неки од медија усуди да објави ово писмо.

Ненад Марковић, Београд

Извор: „Глас јавности“, понедељак 2. децембар 2002, стр.22.

4 replies »

  1. Svi vi braco treba da citate vise Jevandjelje i to sa tumacenjem jer vi imate neku novu veru za koju se borite na nacin na koji je opravdan neznanjem o Bogu ,lenjoscu i ljuskom slaboscu.U ovom nastrojenju u kom se nalazite po principu ulicarsko prst u oko tehnika vide se samo kompleksi ,frustracije i raznorazni psihosomatski problemi .Kada bi sve to psiholosko oruze uprli u same sebe i oznojili se u trudu pokajnicke prakse crkve u radu na sebi ne bi se na ovakav nacin ponasali kao poslednje alapace koje izogovaraju ceo komsiluk pa na kraju jos i okrenu solju i prorokuju.Cujte braco glas crkve Hristove a ne autisticne glasove i pomisli demonske.Molimo se Bogu da nas sve prosvetli Blagodacu svojom inace ako vam se na ovom vasem izlaganju bude temeljio vas zivot u Hristu moze da se desi da ga nikad ne sretnete ni ovde ni u vecnosti.Ne dao Bog.Setimo se Sv. Jovana Krstitelja na Jordanu i njegov poziv ,,Pokajte se jer se priblizilo Carstvo Nebesko“.Ovo vazi za sve nas. Hristos Vaskrse Vaistinu Vaskrse.

    Свиђа ми се

  2. Кад нису могли да ућуткају Ненада Марковића, који је тако упорно питао где је отац Тадеј, ућуткали су новине у којима је то питање поставио. Глас јавности је престао да излази.

    Свиђа ми се

  3. Сјајан текст. Знао сам још онда да је отац Тадеј изгнан од владике али овако детаљан текст из новина ми је промакао. Хвала.

    Свиђа ми се