АКТУЕЛНО

ОДБИО ДА ЈЕДАН ЗАТВОР ЗАМЕНИ ДРУГИМ: ПОЛИТИЧКО ЗАТОЧЕНИШТВО ШЕШЕЉА СЕ НАСТАВЉА (фбр коментар)


*

—————————

Шешељ остаје у (илегалном) притвору

Хашки трибунал обуставио је данас процедуру привременог пуштања на слободу Војислава Шешеља пошто оптужени није желео да се обавеже на ограничење слободе кретања на територији Србије

ХАГ – Хашки трибунал обуставио је данас процедуру привременог пуштања на слободу Војислава Шешеља пошто оптужени није желео да се обавеже на ограничење слободе кретања на територији Србије.

Првостепено веће под председавањем судије Жан-Клода Антонетија донело је одлуку о обустављању те процедуре и наложило да се Владе Србије и Холандије обавесте о тој одлуци, саопштио је Хашки трибунал.

 Шешељ у Хагу

У образложењу се подсећа да је Веће отпочело процес консултација у којем су учествовале релевантне стране, као и Србија и Холандија, како би се оптужени евентуално привремено ослободио с обзиром на продужење судског поступка који се против њега води због замене једног судије.

Такође се подсећа да је пуштање Шешеља на привремену слободу изискивало известан број ограничења, те да је Влада Србије своју сарадњу условила формалним и недвосмисленим обећањем оптуженог да ће поштовати одређене услове.

Веће у одлуци даље наводи да Шешељ није желео да се обавеже на ограничење слободе кретања у границама територије Србије те да, сходно томе, прекида започету процедуру његовог евентуалног привременог ослобађања.

Хашки трибунал је 4. јула дао рок од три дана Шешељу да се изјасни да ли ће поштовати услове за привремено ослобађање.

Лидер СРС Војислав Шешељ изјавио је у уторак да не намерава да се писано изјасни да ли ће поштовати услове Хашког трибунала за евентуално пуштање на привремену слободу, наведено је у интерном меморандуму Хашког трибунала.

Главни услов је да буде под надзором српских власти од тренутка ослобађања па све до повратка у Хаг, затим да поштује услове кућног притвора током читавог трајања привремене слободе.

Шешељ би требало да пристане и да преда пасош српским властима, као и да не буде ни у каквом контакту са жртвама и сведоцима и да не покушава да на њих утиче ни на који начин.

Један од услова је и да Шешељ не омета процедуру нити ток правде и да о свом случају разговара само са члановима свог правног тима.

Према захтеву Трибунала, Шешељ би, такође, морао да се стриктно повинује сваком захтеву српских власти како би им омогућио да поштују обавезе које им намеће одлука о привременом ослобађању.

Шешељ се 23. фебруара 2003. године добровољно предао Хашком суду, где се изјаснио да није крив ни по једној тачки оптужнице, која га терети за злочине против човечности и кршење закона и обичаја ратовања од 1991. до 1993. године у Хрватској, БиХ и Војводини.

Од тада је у притвору у Шевенингену, а његов предмет је и даље у претресном поступку, који је почео 2007. године.

Тужилаштво је крајем 2010. завршило изношење доказа, а оптужени, који се сам брани, није желео да износи никакве аргументе одбране.

3 replies »

  1. Као прво, за које бабе здравље још постоји „танјуг“ кога подржава окупатор и кога је извадио из нафталина. Значи ми смо окупирани још 1944. уз помоћ авио бомбардовања истих ових окупатора који су и сад на сцени, а прпомогоше и Руси. А омогућили су су да неколицина из „наше“ удбе како год и ком облику прво постара да се Срби покажу онакви какви нису а онда им је опет омогућено да опљачкају сву земљу и народ при том чинећи невиђене злочине. Тако је србском роду окачен терет који нисам сигуран да га може носити. А Аг или Хаг или мочвара је вешало и гиљотина а богами и неомашћен колац за плашење Срба. Значи страшило али више ругло и безчашће. Поставља се питање дали је вредело и дали ће слобода уопште доћи која би могла да послужи као задовољење. Овај свет срља у несрећу и нисам сигуран да ће кројачима претходних ратова поћи за руком то што су наумили јер су у сукобу са Богом. А ту се зна победник. Па ваљда неће победити ова педерска дружина. Војо капа доле. Нака нам је Свевишњи упомоћ.

    Свиђа ми се

  2. Зар је лаж слагати лажова, зар је крађа украсти од лопова, зар је превара преварити преваранте ? Па зашто је онда Шешељ искрен у договору са праварантима и лажовима из Хага ? Зашто није искористио могућност да дође у Србију и Покрене народ на отпор против подмукле окупације и затирања свега Српског и Србије ? Зар треба да се плаши последица један родољуб те величине ?

    Свиђа ми се

%d bloggers like this: