ДРУШТВО

Историјски пројекат Сребреница: Одбацити захтев лажних невладиних организација


SREBRENICA HISTORICAL PROJECT

Postbus 90471, 2509LL
Den Haag, The Netherlands
+31 64 878 09078  (Holland)
+381 64 403 3612  (Serbia)
E-mail: srebrenica.historical.project@gmail.com
Web site: www.srebrenica-project.com

 

САОПШТЕЊЕ ЗА ШТАМПУ

 

Влада Србије треба одлучно да одбаци непримерени захтев лажних „невладиних организација,“ Центар за културну деконтаминацију, Фонд за хуманитарно право, Хелсиншки одбор за људска права у Србији, Иницијатива младих за људска права, Комитет правника за људска права и Жене у црном, да 11. јул прогласи Даном сећања на „геноцид“ у Сребреници.

nvo-natasa-kandic-sonja-biserko-jelena-milic

   Захтев је неутемељен по низу критеријума.

Подносиоци захтева не представљају „цивилно друштво“ у Србији, како се, између осталог, лажно представљају. Све наведене организације су дугогодишње експозитуре  страних политичких интереса у Србији и делују захваљујући материјалним средствима која примају из страних извора. Они немају морални, грађански или било какав други статус у српском друштву да би Влади Србије могли подносити захтеве било какве врсте.

ngo-licence  Током дугогодишње обимно документоване делатности, све наведене организације су показале потпуно одсуство објективности и хуманости, што се у првом реду одражава у дискриминаторском односу према жртвама недавног грађанског рата у Босни и Херцеговини. На примеру Сребренице то се види из порицања равноправног статуса хиљадама жртава српске националности из сребреничког краја које су страдале од 1992. до 1995. Та чињеница убедљиво показује да је њихова наводна брига за комеморисање жртава уствари политички ангажована глума. Самим тим, они су морално дисквалификовани да се оваквим поводом јавно оглашавају или испостављају било какве захтеве званичним установама.

Тврдња подносилаца да је и одлуком Међународног суда правде Србија обавезана да удовољи њиховом захтеву такође је лишена сваког основа. У парници коју су против Србије повеле сарајевске власти из Босне и Херцеговине, МСП је, напротив,  2007. године донео закључак да Србија не  сноси одговорност за догађаје у Сребреници. Самим тим, захтев Србији да по овом питању заузме званичан став, иако ниједна држава у окружењу или даље не комеморише српске жртве – потпуно је неприкладан.

Додатни крупан разлог за одбацивање захтева наводних „невладиних организација“ је чињеница да су догађаји у Сребреници у јулу 1995. контроверзно питање у вези са којим још увек не постоји ни правни нити друге врсте стручни или јавни консензус.

Влада Србије нема ни моралну ни правну обавезу да удовољава тенденциозном и отворено једнонационалном захтеву група за притисак које оперишу на њеној територији, које су финансиране из иностранства и раде за стране интересе, али се систематски лажно представљају као аутохтони део српског „цивилног друштва.“

Уместо тога, уколико Влада Србије жели да подстакне сећање на невине жртве, она треба да почне тако што ће установити Дан сећања на све који су током двадесетог века положили своје животе у одбрани српског  народа или су геноцидно страдали од стране суседа или страних освајача – само зато што су били Срби.

2 replies »

  1. Предстоји деценијске борбе за истину. Ако Бог да сви насљедници комуњара да им се затре сјеме па да их више не видимо на власти. Биће то дуго и тешко. Зашто се још увијек дужи доношење судске одлуке о рехабилитацији ђенерала Чича Драже? Једноставно, доношењем те одлуке значило би ревизију свих уџбеника и поново писање историје 2. св. рата према чињеницама а не према идеологији. А то судије, САНУ, црвене странке и партије не дозвољавају.

    Свиђа ми се

  2. Pa nas su u skoli ucili sasvim naopako o Srbskoj istoriji. I sada deca ti podlih izdajnika, koji sistematski prekrajaju nasu nacionalnu istoriju, ta deca koja su zahvaljujuci svojim roditeljima u vrhu srbske vlasti, sve cine da do kraja uniste moj narod. Bio sam ucesnik setnji u Nisu. Ali ovo je vth podlosti zapada i domacih izdajnika=vlasti.

    Свиђа ми се