АКТУЕЛНО

(!!!) „Цивилно друштво тражи од Србије да 11. јули прогласи Даном сјећања на геноцид у Сребреници“


Портал klix.ba преноси вест да су организације НВО сектора послале захтев председнику, влади и Парламенту Републике Србије да се 11. јули прогласи „Даном сећања на геноцид у Сребреници“ (!?) – ПИТАМО СЕ ДОКЛЕ ЋЕ СЕ У ИМЕ НАРОДА СРБИЈЕ ЧИНИТИ УСТУПЦИ И СРБИМА ПРИПИСИВАТИ НЕУЧИЊЕНА ДЕЛА УБИСТАВА И ЗЛОЧИНА?
СРЕБРЕНИЦА ЈЕ ДОКАЗАНО ИЗ ВИШЕ ИЗВОРА, ЧАК СТРАНИХ ЕКСПЕРАТА И УЧЕСНИКА У ПОЛИТИЧКОМ И ВОЈНОМ ЖИВОТУ СРБА ТОГ ВРЕМЕНА – НАМЕРНО ИСКОНСТРУИСАН И ИЗМИШЉЕН ЗЛОЧИН, КАО И МАРКАЛЕ И РАЧАК… ХОЋЕ ЛИ НЕКО РЕЋИ ДОСТА НЕОСНОВАНИМ ОПТУЖБАМА  – У НАШЕ ИМЕ!??? ХОЋЕ ЛИ НЕКО ВЕЋ ЈЕДНОМ ПРОЦЕСУИРАТИ СВЕ ТЕ КОЈИ ГОДИНАМА ШИРЕ ЛАЖИ И НЕИСТИНЕ О СРБИМА?!

У наставку преносимо писмо…

09.07.2014. за ФБР приредила Биљана Диковић

srebrenica - muslimani vojnici sa oruzjem (7)

Сребреница – муслимани, војници са оружјем

„Предсједнику, Влади и Парламенту Србије данас је упућен захтјев да се 11. јули прогласе Даном сјећања на геноцид у Сребреници и да се негирање геноцида законски санкционише, тако што ће се прогласити кривичним ђелом.

Цивилно друштво тражи од Србије да 11. јули прогласи Даном сјећања на геноцид у Сребреници
НВО Центар за културну деконтаминацију, Фонд за хуманитарно право, Хелсиншки одбор за људска права у Србији, Иницијатива младих за људска права, Комитет правника за људска права и Жене у црном су у писму упућеном највишим државним органима Србије истакле да, имајући у виду одлуке Међународног суда правде и Међународног кривичног суда за бившу Југославију (Хашки трибунал) којима је утврђено да је у Сребреници почињен геноцид, као и извињење предсједника Републике Србије Томислава Николића из априла 2013. године, у вези са одговорношћу државе Србије за геноцид у Сребреници, желе да вјерују „да се не ради о пуком испуњавању обавеза под међународним притиском или пак, прагматичном чиновима и ’патриотској’ жртви без конкретних мјера које прате тако важне изјаве, већ о озбиљним покушајима раскида са теретом злочина у недавној прошлости, заснованом на уважавању достојанства жртава геноцида у Сребреници“.

Ове НВО су изразиле увјерење да ће институције државе Србије, а на првом мјесту, предсједник Републике, уважити одлуке међународних судова, јер, како се наводи, континуирано негирање, прећуткивање и релативизовање геноцида представља управо кршење одлука међународних институција правде.

„Да и на дјелу желите да покажете да Вам је стало до добросусједских односа, праведног мира и поверења у регији и да имате политичку вољу и морални капацитет да геноцид у Сребреницу назовете геноцидом и тиме уважите жртве, али и ваше суграђане и суграђанке који су исказали саосјећање, солидарност и одговорност према жртвама геноцида“, истакнуто је у упућеним захтјевима.

„Дан сјећања на геноцид у Сребреници – прогласите!“ представља вишегодишњу кампању коју су покренули Центар за културну деконтаминацију, Фонд за хуманитарно право, Хелсиншки одбор за људска права у Србији, Иницијатива младих за људска права, Комитет правника за људска права и Жене у црном, фебруара 2009. године, након што је 15. јануара 2009. Европски парламент усвојио Резолуцију о 11. јулу, као Дану сјећања на геноцид у Сребреници.

Наглашавајући важност суочавања са прошлошћу за процес европских интеграција држава Западног Балкана, Европски парламент је, указује се, апеловао да и оне подрже резолуцију и прогласе 11. јули даном сјећања на геноцид у Сребреници и на достојан начин обиљеже годишњицу овог догађаја.

Од фебруара 2009. године до јула 2010. године организоване су сваког 11. у мјесецу протестне акције испред Предсједништва Србије и јавно читање писма упућеном тадашњим предсједницима Републике Србије са захтјевом да се и у Србији, по угледу на Европску унију, 11. јули прогласи Даном сјећања на геноцид у Сребреници.

Од 2010. године, а поводом годишњице геноцида у Сребреници, цивилни сектор је наставио са истим захтјевом.

Уз подсјећање да је овај захтјев подржало више од 100 невладиних организација из читаве Србије, а и тадашњи и садашњи предсједник Србије су се о њега оглушили наводи се и да је Народна скупштина Републике Србије донијела 31. марта 2010. године Декларацију о осуди злочина у Сребреници, али није прогласила 11. јул као Дан сјећања на геноцид у Сребреници.

Потврђујући своју ријешеност да допринесу владавини закона и дубоким трансформацијама у друштву, организације цивилног друштва су указале у писму да то подразумијева кажњивост злочина, као и дистанцирање тог друштва од почињеног геноцида, како у правном смислу, тако и у култури, образовању, науци и умјетности.

„Стога и ове 2014. године захтијевамо да 11. јули прогласите Даном сјећања на геноцид у Сребреници и да се негирање геноцида законски санкционише, тако што ће се прогласити кривичним ђелом“, наглашено је у писму и изражено убјеђење да ће испунити захтјеве и поступити као одговорни предсједник Републике Србије, као одговорна Влада Републике Србије и као одговорна Народна скупштина Републике Србије.

Поводом 19. годишњице геноцида у Сребреници истакнути дио србијанских НВО саопштио је и да организује протестну акцију „11. јул – Дан сјећања на геноцид у Сребреници“ испред Предсједништва Србије 10. јула 2014. године, од 12 до 13 сати.“

kolaz-karganovic-srebrenica srebrenicka-podvala1

3 replies »

  1. Žene u crnom i sve ove NVO koje su potpisnice ovog pisma su sateliti i plaćenici stranih obavještajnih službi u svrhu razbijanja srpskog jedinstva i srpskog etnosa, i stavljanje krivice na srpski narod kao isključivog krivca za dogadjaje u i oko Srebrenice. U Srebrenici nije bilo genocida i o tome nema ni govora. Veće zločine u srebrenici je napravio Naser Orić nego sva srpska vojska.Ako je u Srebrenici i bilo zločina to je posledica dogadjaja u Kravicama, Potočarima,Lučanima i drugim selima oko Drine,gdje su horde Nasera Orića počinile stravična zlodjela nad civilnim stanovništvom. Znaju li te „žene u crnom“ što srpski narod žele zaviti u crno koliko je srpskih žrtava bilo u selima oko srebrenice. Ako su humanitarke kako se predstavljaju što ne traže da se u Sarajevu i Tuzli obilježe prikladno mjesta gdje stradaše nedužni vojnici JNA i druga stratišta širom Federacije,već se dušebrižnici sekiraju za muslimanske žrtve,kao da niko drugi u ovom prljavom ratu nije postradao.Niste vi nikakve žene,vama su stranci koji Vas finansiraju ispili mozak pa sada galamite ko čavke. Kanite se te prljave misije.

    Свиђа ми се

  2. Предлог ове НВО је озбиљна провокација против свих Срба. Ако се прогласи 11. јули то би био ударац и неизвјесна судбина за 1,3 милиона срба у БиХ и Српској. Има ли ико одговоран и нормалан да игнорише у Београду тај захтјев?

    Свиђа ми се