ГЕОПОЛИТИКА

Немци стигли у Београд да “притисну” Србију у вези Косова. Штефан Филе се вечерас неслужбено састаје са Вучићем


Немци стигли у Београд да “притисну” Србију у вези Косова

andreas-sokenhof-hans-joahim-falenski

09/07/2014. Срби на окуп

Београд — Посланик и спољнополитички саветник владајуће немачке коалиције Андреас Шокенхоф и Ханс Јоаким Фаленски долазе данас у дводневну посету Београду.

На дневном реду ће, како је најављено у Берлину, бити питања везана за припреме Србије на путу ка ЕУ, даља примена споразума Београда и Приштине, односи са Косовом, као и привредна ситуација у Србији.

Како је речено, они долазе да се информишу о напретку Србије у процесу евроинтеграција, дијалогу с Приштином и примени Бриселског споразума и да се упознају са стањем српске привреде.

Немачки посланици ће, како је речено у амбасади, разговарати са премијером Србије Александром Вучићем, министром привреде Душаном Вујовићем, министарком задуженом за европске интеграције Јадранком Јоксимовић, директором Канцеларије за Косово Марком ђурићем и представницима опозиције.

Посланик немачке владајуће коалиције Андреас Шокенхоф представио је 2012. године седам тачака које Немачка очекује од Србије на путу ка ЕУ.

Први међу тим условима је потписивање правно обавезујуће изјаве Београда и Приштине која би била спроведена до краја преговора о пријему, а Шокенхоф је као пример навео уговор о добросуседским односима.

(Бета-Танјуг)

***

Б92: Штефан Филе се вечерас неслужбено састаје са Александром Вучићем

stefan-file-aleksandar-vucic-1

09. јул 2014. НСПМ

БРИСЕЛ – Европски комесар за проширење Штефан Филе допутоваће вечерас у Београд, сазнаје Танјуг из извора у Европској комисији.

Филеова посета је незваничне природе, а у Београду ће се задржати на путу за Котор, где се сутра одржава неформални састанак шефова дипломатија земаља Западног Балкана, на коме ће учествовати и шеф дипломатије Србије Ивица Дачић.

У Комисији кажу да за вечерас нису предвиђени званични сусрети.

Према ТВ Б92, Филе ће се током боравка у Београду неформално састати са премијером Александром Вучићем.

Након Котора, комесар ће продужити за Дубровник, где ће се одржати самит шефова држава и влада у региону.

(Танјуг)