ВЕРА

Шиптари задовољни Aмфилохијевом изјавом да је Oбилић МОЖДА И AЛБАНАЦ (!) (аудио)


Metropolitani Amfilohije, aktualisht metropolitan i Kishës Ortodoskse serbe në Mal të Zi, ka thënë sot në Gazimestan me rastin e “Vidovdanit” se ka gojëdhëna për Millosh Obiliqin (Kopiliqin) që thonë se ai mund të jetë shqiptar, e disa thonë se është serb.

Митрополит Амфилохије, који је актуелни митрополит СПЦ у Црној Гори, рекао је на Газиместану, поводом „Видовдана“ да постоји предање у вези са Милошем Обилићем (Копилићем) које каже да је можда Шиптар, а други говоре да је Србин“ – каже се у заглављу портала на шиптарском „Индексонлајн“.

amfilohije

Није важно ко је био Обилић, важно је да је он, као и Ђерђ Кастриот – Скендербег ратовао за добро грађана који су живели на овој земљи и ми не треба да делимо хероје, већ они треба да нас спајају“, наводи Индексонлајн његове речи.

Овај портал још наглашава да је м. Амфилохије навео да су Шиптари и Срби увек живели заједно и ратовали заједно. Ову вест су пренели сви важнији медији очигледно задовољни што је први пут овако јавно са српске стране потврђена теорија да је Обилић Шиптар. 

Беседa Митрополита Амфилохија na Газиместану
(Извор: Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска)

Да подсетимо, узгред, да су шиптарски нацисти 1999. после НАТО-окупације накратко променили име градићу Обилић у Кастриот. Позната је чињеница да велики део историјских личности, од Стефана Немање до Карађорђа, шиптарска псеудонаучна актуелна историографија сматра за Шиптаре. Само присвајање појма „Илири“ је новијег датума, док се у Средњем веку, по разним документима, са тим појмом нису идентификовали Шиптари већ јужни Словени (у Аустрији је државно одељење које се бавило решењем српског питања називало „Илирска канцеларија“).

Постоји неслагање између академских представника шиптарских сепаратиста и масе која тај сепаратизам спроводи на делу. Тако, док интелигенција тврди да су Богородица Љевишка, Пећка Патријаршија шиптарске цркве, маса је спремна да ове задужбине српског народа на један миг својих лидера опустоши. То се дешавало и 17. марта 2004. када су Шиптар запалили „своју“ Богородицу Љевишку.

Да ли ће „признање“ свештених лица да је „можда“ Милош Обилић Шиптар променити однос масе сепаратиста према културним споменицима, остаје да се види.

Споменик Милошу Обилићу (Копилићи) у Грачаници који је планиран да се злоупотреби као разлог за стварање заједничке косоварске нације још увек није срушен.

***

Транскрипт беседе Митрополита Амфилохија на Газиместану за Видовдан 2014

Од те љубави нема веће, ријеч је Божја Господња, да неко живот свој положи за ближње своје. Ми се налазимо, драга браћо и сестре… налазимо на једном таквом мјесту гдје су витезови четрнајестога вијека на челу са великомучеником косовским Лазаром живот свој положили за вјеру и за отачаство, за правду Божју и за истину Божју.

Ово је мјесто са тог разлога свето мјесто.

Гледајући данашњим очима оно што се догодило, ако нам очи нису слијепе, видјећемо да је косовска битка била битка против муратовске тираније, против насиља, не само Цара Лазара, него и свих оних који су живјели овдје на овим просторима у то вријеме.

Борба против тираније равна свакој таквој борби за правду Божију и за истину, у свим земаљским народима Европе и шире од Европе.

Има једна ствар коју заборављамо и ми Срби православни, али заборављају и наша браћа Албанци који су данас заједно овдје са нама на овим кососваким просторима.

У тој косовској бици нису само учествовали Срби већ и сви они који су у то вријеме припадали ондашњој држави, и међу њима, нема никакве сумње и историјски се то потврђује да је био и један добар део Албанаца, предака данашњих Албанаца на Косову и Метохији, који су, заједно са великомучеником косовским Лазаром и са Милошем Обилићем бранили своја огњишта, своје достојанство и борили се против насиља и против тираније. Отуда није чудо да има неких историчара албанских који кажу да је Милош Обилић био Албанац.

Уопште није битно толико, да ли је био Албанац или је био Србин – битно је да је он био Милош Обилић који је супротставио се и живот свој жртвовао против насиља и против тираније, оно на што је човјек позван и у оно вријеме, и данас и у будућа времена.

Али је још нешто битно – подвиг великомученика кососвског Лазара и Милоша Обилића и оних који су заједно са њима живот свој жртвовали за отаџбину, тај подвиг би требао да буде уразумљење нама савременима, потомцима Цара Лазара, Милоша Обилића и потомцима оних Албанаца који су овдје на истом овом мјесту као ондашњи хришћани, припадници ондашње државе Србије – Рашке, који су такође свој живот овдје жртвовали.

И после њих био је онај велики витез кога данас Албанци и у Албанији и овдје не без разлога славе као великога свога витеза. То је Скендербег Ђорђе Кастриот. То је онај Ђорђе Кастриот Скендербег за кога пева Петар други Петровић Његош да је Скендербег срца Обилића, ал умрије тужним изгнаником.

Борио се… Сви су се борили онда који су овдје живели. И за вријеме великомученика косовскога Лазара и за вријеме Скендербега Ђорђа Кастриота, борили су се управо за правду, за истину, за своје достојанство, за свој народ. То је оно што би да нас требало да нас који овдје живимо и који смо учесници другачијих догађања од оних која су била у оно вријеме.

Да нас отријезни… и нас Србе православне на овом светом мјесту, и Албанвце који заједно са нама живе и живјеће као штос у били у прошлим временима да нас отријезни да се вратимо једни другима, да се вратимо једни другима управо преко великомученика кососвског Лазара, Милоша Обилића и Скендербега Ђурђа Кастриота, и преко мати Ангелине, Албанке, треће мајке, као што рече овох дана његова светост наш Патријарх у Тирани при освећењу храма Христовог Васкрсења – треће мајке српског народа… мајка Југовића, мајка Јевросима, и Ангелина од Аријанида албанскога племена. Три мајке има ссрпски народ. И мајка Ангелина, и Скендербег и Милош Обилић и великомученик косовски Лазар, намјесто да нас дијеле, да нас завађају, призвани су и они, а и ми призвани да слиједимо њиховим путем борећи се за правду и за истину као што су се и они борили.

Велико знамење које истичем са тог разлога што је овдје овом безумном нашем сукобу савременом данашњем дошло до скрнављења спомена тих људи и тих витезова. Па ево, синоћ и данас открио се, поново се вратио споменик Милошу Обилићу у Грачаници.

Неки од ових са стране који су дошли, они су се спасили у том сљепилу које је обујмило све нас овдје и вратили га… ја морам да вам искрено кажем, пошто је стављен у Грачаници, гледам ко ће сад и како ће се односити према Милошу Обилићу. Ако се буду односили наша браћа Албанци на онај безумни начин као што се то догодило у овом нашем помрачењу новијег времена, онда тај споменик неће дуго остати.

Али, ако се браћа Албанци, са којима заједно живимо и живјећемо овдје јер је Бог дао довољно и сунца и земље, довољно дао Бог и плодова земаљских да можемо сви да се овдје тиме хранимо, дакле, да се угледамо на претке своје, на Ђурђа Кастриота и Милоша Обилића и великомученика кососвског Лазара и светињу споменика Милошу Обилићу да сачувамо себе ради, своје дјеце ради, своје будућности ради, и кроз то да се вратимо оном заједничком подвигу нашем који је подвиг за слободу против тираније, против насиља ма од куда она долазила и да се кротз ту борбу и тај подвиг заједнички збратимимо љубављу на коју нас је Бог призвао.

И да будемо надахнути овом истином коју смо изговорили – да нема веће љубави од оне да неко живот свој жртвује за ближње своје.

У то име нека је благословен овај дан, и нека би будућност овог народа и нашег и албанског и других који овде живе био у знаку великомученика косовског Лазара, Милоша Обилића, у знаку Ђорђа Кастриота Скендербега и свих оних који су живот свој положили за ближње своје. Амин, Боже дај.

(Транскрипт – СРБски ФБРепортер)

11 replies »

 1. Šta je covjek rekao? Ja ne vidim da on naziva Obilica njihovim potomkom, već kaže da nije ni čudo sto ga neki od njihovih tj albanskih istoricara prisvajaju
  Pa šta ako ih zove bracom? Kamo sreće da ima u meni toliko ljubavi pa da ih mogu bratom nazvati. Druga iliti prva zapovijest glasi ljubi brata svojega kao sebe samoga- a to je covjek!!
  Pricajuci da smo nekad rame uz rame bili i ima svoju istorijsku osnovu…
  Jedva ste docekali da imate nekog novog da kritikujete ko da vam nije dosta olosi koje imate i za sto da kritikujete
  Po čemu ste bolji od njega. Zašto vidiš trun u oku brata svoga a brvno u svom ne vidiš
  I ako je pogrijesio umjesto da osjetite zal za njim a vi puni mrznje

  Свиђа ми се

 2. Просто је невероватно, да ове речи изговара Амфилохије Радовић, свештеник и владика СПЦ. ЗНАМ, ШТА ЈЕ ОВАЈ ВЛАДИКА ГОВОРИО РАНИЈЕ о истој теми, а сада сасвим нешто друго. Веровао сам, да Амфилохије никада неће овако наступити – поготово не на Видовдан и на Газиместану, јер сам гледао филм (ДВД) где Амфилохије сопственим рукама учествује у откопавању страдалника на КиМ у задњем рату, зашто се променио? Узгред, све што је изговорио на Газиместану не одговара историјској истини, сем једнога – да је Скендербег српског порекла из породице Црнојевића. Није истина, да се не зна ко је Милош Обилић. Наука је утврдила, боље рећи један научник- професор – ДРАГОЉУБ СИМОНОВИЋ , из Ниша, данас је у пензији. Он је проучавајући српске народне песме Косовског и покосовског циклуса , захватајући и песме које Вук Караџић није открио (нарочито са предела Југоисточне Србије) према свим научним параметрима утврдио ко стоји иза имена Милоша Обилића. То је лично брат кнегиње Милице – Никола Вратковић, и чије је име српски народ сакрио из предострожности према Турцима, дајући му псеудоним. Према томе, Милош Обилић је СРБИН И ПОТИЧЕ КРВНО ИЗ ДИНАНАСТИЈЕ НЕМАЊИЋА, јер је Милица потицала из фамилије Стефана Вукана најстаријег сина Стефана Немање. Нажалост, Амфилохије није обавештен о овоме, јер се наша званична историографија и не бави овом темом, па није ни могла да га обавести о овом открићу. Међутим, и да је којим случајем знао за овај податак, питање је да ли би поступио другачије. Очигледно, СПЦ ГУБИ КОМПАС. оВО ЈЕ ПРАВО СВЕТОГРЂЕ од стране представника СПЦ КОЈА ЈЕ У ЈЕДНОМ ИСТОРИЈСКОМ ПЕРИОДУ САЧУВАЛА СРПСКИ НАРОД ОД ПОГРОМА ОД СТРАНЕ ТУРАКА.

  Свиђа ми се

 3. Ovi sumanuti crni popovi još crnje duše, ne samo što izdadoše Kosovo, nego veliku Srpsku istoriju izdaju šćipetarima, tako će i Nemanjići i knez Lazar postati šćipetari. Dok Vatikan zločince proglašava svetcima, ovi crni popovi proglašavaju Srpske heroje zločincima. Ovi crni popovi su opasniji i od Otomanske imperije i od Austrougarske imperije, i od Hitlera i čak su opasniji i od Vatikana.

  Свиђа ми се

 4. pa svaki polupismen covek ako je nesto hteo da nauci zna da albanci u evropu 14 vek ito krajem kada ih turci dovode iz njine zemlje u aziji prvo u spaniju pa na balkan tako da albanaca na balkan nema do 15 16 vek a drzavu im prave britanci 1913 gde oduzimaju skadar grad koji je najduze bio prestonica srba.Inace u aziji je postojala drzava arbanasa

  Свиђа ми се

 5. Можда је и Хашим Тачи директни потомак Милоша Обилића –
  по митрополиту АМПИЛАТИЈУ?

  Драган Славнић

  Свиђа ми се

 6. Kako nije sramota te ljude koji su od pape dobili prsten na dar,a dobro znamo da prsten na dar od pape dobijaju samo kardinali,da nose odoru SPC-e !? Kako vas nije sram Amfilohije Radoviću da nakon šurovanja sa papom i dobijanja darova od istog ,vi nekom držite slovo i još više ponižavate ovaj poniženi i osakaćeni narod ? Kako vas nije stid samog sebe,a posebno kako vas nije stid da niko od vas nekoliko,što dobiste prstenje od pape niste našoj javnosti i saopštili kakvim su vas darovima u vatikanu obasipali,i zbog čega,čime ste dželata Srbskog zadužili da danas bude dobar prema vas „par“ iz SPC ? Takvim gestom vi ste pljunuli na svoj narod i neće vas moći oprati ni Sava ni Dunav ..

  Свиђа ми се

 7. „Уопште није битно толико, да ли је био Албанац или је био Србин – битно је да је он био Милош Обилић који је супротставио се и живот свој жртвовао против насиља и против тираније, оно на што је човјек позван и у оно вријеме, и данас и у будућа времена“
  Када г. амфилохије Радовић који је заједно саг. Иринејом Буловићем од папе добио Бискупски крст и прстен изговори ове речи на видовдан на светом месту Газиместену,онда то само може да значи да је то много битно и да је Милош Обилић без икакве сумње био Србин.Сви они који су делатношћу крадљиваца историје Српског народа били доведени у сумњу ко је био Милош Обилић после ове Изјаве могу бити захвални господину Амфилохију што им је отклонио ову сумњу.

  Свиђа ми се

 8. Strašno šta reći… ovo mora da je lično angela sročila a picousti dao ovima da pročitaju. Šiptari falsifikatori. Jednu bitnu stvar ste zaboravili skender beg je bio -Srbin

  Свиђа ми се

 9. + Митрополит…??? …шмрче бело или јео бунике…рекао би народ просто, јер очигледно – не стиди се ни митре коју носи а ( ТРЕБАЛО би ) ни шта збори…+

  Свиђа ми се

 10. jos jedno od bezumlja parazita koje ovaj stradalni narod mora da trpi,razapet,nedoklan,unisten.Koliko su to njegovih poklali i organe im povadili ti koje on naziva bracom.Zar on ne zna da mi je brat onaj kog mi majka rodi a ne onaj to koga imenuje to katolicko bradato cudoviste a ako ne veruje neka pita familije cijih se najmilijih organi prodaju na trzistima svetskih metropola./odvratno/

  Свиђа ми се