АКТУЕЛНО

ТУЖИЛАШТВУ ХАШКОГ ТРИБУНАЛА (17): ОПТУЖНИ ПРЕДЛОГ ПРОТИВ ВОЈВОДЕ ПРИЈЕЗДЕ ТОДОРА


„Ради исмевања Хашког трибунала, без икакве сумње антисрпског и злочиначког суда, урадио сам оптужне предлоге против 30 знаменитих Срба, чији `злочин` се састоји у томе што су се истакли у борби за ослобођење српског народа и заузимају значајно место у нашој историји и колективном памћењу. Сваки дан објављиваћу оптужни предлог против једног `осумњиченог`. Гарантујем да ћете се сваки пут бар добро насмејати“, каже у својој поруци наш читалац Душан Марић.
Актуелно је, наравно све што је везано за ову тему и за наш сајт, тако да ћемо објавити све „оптужне предлоге“ уваженог читаоца СРБског ФБРепортера.
На крају представљања свих, по информацији господина Марића, тим адвоката из Београда ће „ово мало правно дотерати, па ће то заиста упутити Хашком трибуналу, са предлогом да против наведених подигну оптужницу“ и то доставити медијима.

27.06.2014. за ФБР приредила Биљана Диковић

СТАЛАЋ ТВРЂАВА

ТУЖИЛАШТВУ ХАШКОГ ТРИБУНАЛА – МЕЂУНАРОДНОГ ТРИБУНАЛА ЗА КРИВИЧНО ГОЊЕЊЕ

ЛИЦА ОДГОВОРНИХ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ НА ТЕРИТОРИЈИ БИВШЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ

 

ОПТУЖНИ ПРЕДЛОГ ПРОТИВ ВОЈВОДЕ ПРИЈЕЗДЕ ТОДОРА

 

из Сталаћа

Зато што је одбио све услове које му је турски цар Мемед поставио када је са својом војском стигао под зидине Сталаћа: да му преда град, три товара блага, свог коња Ждралина, своју сабљу навалију и своју супругу Јелицу, па да после тога у част успешно обављеног посла на Пријездином двору другарски пију његово рујно вино, чиме је угрозио мировни процес и изазвао двогодишње сукобе у којима су почињени масовни ратни злочини.

(Ајде да је одбио да му уступи нешто од овога, па да га човек некако и схвати, али да не изађе у сусрет ни једној жељи турског падишаха, е то већ не може да се третира другачије већ као типично српско инаћење и провоцирање рата.)

Зато што је својом сабљом навалијом, која је цару Мемеду толико била запала за око, одсекао главу свом коњу Ждралину, који је цару још више био запао за око, сабљу преко колена поломио на три дела, а онда се са својом супругом Јелицом, која је цару највише била запала за око, попео на зидине тврђаве, са којих су загрљени скочили у мутну Јужну Мораву (која је тада протицала испод тврђаве) и одлетели у вечност.

Зато што је пре него што је скочио у Мораву осумњичени Пријезда Тодор натенане, без трунке кајања, убио две и по хиљаде младих Турака, цвет турске царевине, чија је једина кривица била што су Сталаћ држали под опсадом, а његово становништво убијали, те морили жеђу и глађу, чиме је починио кривично дело прекомерне употребе силе. Тим пре што у Сталаћу и није живело становништво него Срби.

Зато што је свим овим радњама цару Мемеду нанео несношљиви душевни бол, па је овај љуто нарицао и клео, скоро плакао:
„Град Сталаћу да те бог убије!
Довео сам три хиљаде војске,
Сад не водим него пет стотина
А не добих добра ни једнога“,

што је било потресно „стати и гледати“. а посебно слушати.

TODOR-OD-STALACA-tragedija-u-5-cinova-Milos-Cvetic_slika_O_365574

——-

ПОВЕЗАНИ ТЕКСТ:

ТУЖИЛАШТВУ ХАШКОГ ТРИБУНАЛА (16): ОПТУЖНИ ПРЕДЛОГ ПРОТИВ СТАРИНЕ НОВАКА, ЊЕГОВОГ БРАТА ДЕЛИ РАДИВОЈА И НОВАКОВИХ СИНOВА ДЈЕТЕТА ГРУЈИЦЕ И ДЕЛИ ТАТОМИРА