All

Вељко Бојић – Хоћу ли да плачем или да пјевам, ја не знам сам. Сјутра је Видовдан….


О Видовдану и о нама Србима у огледалу видовданском, некад и сад

Вељко Бојић књижевник и сликар из Лос АнђелесаVidovdan

… Хоћу ли да плачем или да пјевам, ја не знам сам. Сјутра је Видовдан….
… Косово је било као мелем за све наше ране које комуњаре и јамари не затроваше. Лазарев пут је био голгота српског народа. Али другог није било! А сада хоће и тога да нас ријеше….
… Комунизам је био и још је увијек највеће зло које се могло догодити српском народу, који га је обогаљио и ментално оштетио за сва времена.

Ево сјајне компарације: кад је Аустрија напала Србију 14. године, са свих страна свијета похитали су добровољци да се ставе под барјак Бошка Југовића, јер је то био позив косовског завјета.  Само из … Монтане пошло је 4500 добровољаца, знајући да су Аустријанци већ потопили… брод Бриндизи који је превозио 180 добровољаца, али то за њих није значило ништа. На Солуну  је упркос свега било 70 000 добровољачких пушака које су пробиле фронт на Кајмакчалану. Зар то није највећа потврда косовског завјета и етике чојства и јунаштва.
Погледајте рат 90-их година прошлог вијека. 200 000 војних обавезника разбјежало се по свијету да не буду регрутовани. Зар то само по себи не говори о изопачености система који је све позитивне стране наслеђа уништио у младим  људима.

Свака генерација је позвана да брани добро, слободу и уверенитет. Пет вјекова Срби нису напустили Лазара као највиши принцип борбе за правду и истину. У чему се састоји величина српског народа, ако не у одбрани Косова?

(Овде можете послушати цео звучни запис)

___________
Извор: Јована Бојић Баљошевић

 ***

Вељко Бојић — СКРАЈНУТИ ПИСАЦ
(одломци из биографије)

Вељко Бојић се родио 1931. године у Липову код Колашина. Школовао се у Колашину и Пећи, а правни факултет завршио је у Загребу 1957. године. У Загребу је радио као правни заступник до 1963. године у предузећу „Вентилатор“, и успјешно се наметао тамошњем културном кругу. Непоправљиви антикомуниста имао је снажну жељу да се домогне “слободног свијета”, што је и остварио 1963. године. Три године трајала је његова борба око имигрантског статуса, на релацији САД и Француска, да би се коначно скрасио у Калифорнији, у којој ће остати до краја.

Вељко спада у оне кршне Црногорце, којега је природа обдарила физичком љепотом и бистрим умом, које је дорадио добрим школама, и уљепшао манирима загребачке и париске господе. Од најранијих дана у њему је заживила побуна, која му није дозвољавала да се скраси и мирује, морао је стално да се покреће и потврђује, пушта машти на вољу.

Вељко Бојић посједује креативну имагинацију, како у поезије тако и у сликарству. Његова списатељска способност и елоквентно изражавање залаже се за одбрану права покорених и понижених, његово митско и бујно виђење човјека у универзуму, са великим познавањем његове природе, историје и културе, чини га изузетним писцем и сликаром.

Бојић је, закључно са 2005. годином, објавио 25 књига, са преко 40 наслова: романа, приповједака, поезије и драма, и има припремљене рукописе за још 4 књиге, које је планирао објавити у 2006. години. Бојићева проза, романи и приповјетке, па и драме, су веома обимни, и у овој краткој биографији није могуће износити шири суд о њима.
Вељко Бојић је један од највећих живих српских родољуба, али помоћи од својих никад није имао, све ово урадио је и објавио сам.

Сликар Вељко Бојић је имао више изложби, самосталних и групних, гдје је излагао своја платна надахнута надреалистичком имагинацијом, често пута фигуративна, осмишљена у приповјести миту и епској машти, да саопште поруку, коју свака велика умјетност мора да има. У посједу има стотињак слика (спремне за изложбу), а које се могу видјети на компјутерској мрежи angelfire гдје се могу видјети и сва остала његова дјела и могу добити информације о набавци књига овог најплоднијег српског писца у дијаспори.