ДРУШТВО

Шешељ: Долазим!


„Значај повратка др Војислава Шешеља је вишеструк. Хашки трибунал, који западним силама представља оруђе за глобално обликовање јавног мњења по питању оправданости њиховог „демократског“ начина прекрајања Европе и света, има све више потешкоћа да оправда пресуде Србима. Зато пуштање др Шешеља не треба сматрати преседаном или неким изненађењем, већ логичном одлуком – каже др Димитријевић и додаје да Шешеља треба разумети што не прихвата гаранције Републике Србије, односно јемство кумова Томислава Николића и Александра Вучића.

– Шешељ вероватно сматра да њихова реч, поступак и свака врста гаранције немају тежину због ранијих поступака према њему, али и њихових тренутних резултата. Уколико Шешељ буде пуштен на слободу, запад ће покушати да обликују јавно мњење према својим потребама, како Хашки трибунал не би потпуно изгубио кредибилитет код ментора – каже Димитријевић. „

424503_64355_f

Војислав Шешељ поручио страначким пријатељима да долази

***

Шешељ: Долазим!

26. 06. 2014. Ј. Олуић Вести
Фото: Бета/АП

Војислав Шешељ, који је без пресуде у притвору у Шевенингену већ једанаест и по година, према изворима „Вести“ доћи ће у Србију ако Влада у року од седам дана да тражене гаранције Хашком трубуналу за његово привремено ослобађање. Радикали га очекују већ на Видовдан, али остаје непознато да ли ће гаранције бити пружене, пошто је лидер радикала поручио да нема намеру да се придржава услова који се своде на кућни притвор у његовој кући у Батајници.

Шешељев политички ученик, премијер Александар Вучић, нашао се у небраном грожђу, јер је веће председавајућег судије Жан-Клода Антонетија затражило од власти у Београду да се изјасни да ли може да гарантује спровођење услова под којим би Војислав Шешељ на иницијативу самог судског већа био привремено ослобођен.

Не верује издајницима

Правни саветник лидера радикала, београдски адвокат Милан Терзић, каже за „Вести“ да Шешеља „не занима гаранција издајничке власти, јер ту власт Шешељ не признаје.“

– Захтев из Хага да се таква српска влада изјасни о гаранцијама за пуштање Шешеља на привремену слободу доказ је да је Трибунал одавно требало да донесе одлуку о обустављању поступка. Уколико Вучићев и Николићев режим поступи по налогу већа Трибунала, отворено ће признати да са њима учествују у завери против Војислава Шешеља – каже Терзић.

Вучић се плаши сиротиње

– Не плаши се Вучић Шешеља, већ како да одигра и да задовољи Хаг, али и да себе не изложи осуди српске јавности. Како год било, Вучић је свестан да је Шешељ синоним јунаштва и победе над Хагом. Народ, у незавидној економској ситуацији, можда у Шешељу потражи спас, и то је оно што га плаши – открива извор близак напредњацима.

Он подсећа да се Шешељ писано изјаснио на предлог председника већа Антонетија и рекао да предлог прихвата као прекид суђења, али и то да ће по повратку у Србију да настави да се бави политиком и учествује у јавном животу Србије. Такође је нагласио да не прихвата полицијски надзор, ни кућни притвор.

– Шешељ нема намеру да по повратку у Београд тражи одобрење од српске власти да излази из куће у Батајници, нити ће дозволити да му Вучић и Хаг одређују с ким ће да се виђа и дружи. И то по цену да се не врати у Србију – каже Терзић.

Извор „Вести“ близак врху СРС-а оцењује да се Шешељ враћа у политички живот Србије на велика врата као победник у бици против Трибунала и подсећа да је лидер радикала рекао да одбија ношење огрлице, наруквице или „наножнице“, којима се вређа људско достојанство.

– Шешељ нам је рекао: „Долазим.“ Нема дилеме да ће одмах да критикује издајничку српску власт и да прича како је победио Хашки трибунал – поносно кажу радикали у земунској централи која је ових дана у знаку припрема за што бољи дочек Војислава Шешеља.

Главе у песку

427279_062602c3_if

Др Милан Димитријевић

Др Милан Димитријевић, међународни експерт за стратегију и односе с јавношћу, указује да медији стидљиво преносе ову вест, а политички врх неефикасно заобилази ту тему.

– Значај повратка др Војислава Шешеља је вишеструк. Хашки трибунал, који западним силама представља оруђе за глобално обликовање јавног мњења по питању оправданости њиховог „демократског“ начина прекрајања Европе и света, има све више потешкоћа да оправда пресуде Србима. Зато пуштање др Шешеља не треба сматрати преседаном или неким изненађењем, већ логичном одлуком – каже др Димитријевић и додаје да Шешеља треба разумети што не прихвата гаранције Републике Србије, односно јемство кумова Томислава Николића и Александра Вучића.

– Шешељ вероватно сматра да њихова реч, поступак и свака врста гаранције немају тежину због ранијих поступака према њему, али и њихових тренутних резултата. Уколико Шешељ буде пуштен на слободу, запад ће покушати да обликују јавно мњење према својим потребама, како Хашки трибунал не би потпуно изгубио кредибилитет код ментора – каже Димитријевић.

Извор „Вести“ близак врху напредњака, признаје да је српски премијер у проблему, јер шта год да одлучи биће крив.

– Шешељ је створио Вучића као политичара, а и захваљујући радикалима данашњи премијер Србије добио је стан, али је истина и то да је Вучић данас премијер и да Трибунал од њега тражи гаранције за Шешељеву привремену слободу – каже један од премијерових страначких сабораца, такође бивши радикал.

Љајић: Обавезан да пристане на кућни притвор

314543_ljajic2-foto-beta_igРасим Љајић: Први пут се дешава да оптужени одмах каже
да неће да поштује услове које поставља Трибунал

Српска радикална странка саопштила је да ако режим Александра Вучића и Томислава Николића поступи по налогу претресног већа поводом услова за ослобађање и гаранција, онда ће учествовати у завери против Војислава Шешеља.

Председник Националног савета за сарадњу с Хашким трибуналом, министар Расим Љајић, изјавио је да Србија још није званично обавештена о захтеву за гаранцијама.

Љајић каже да је реч о случају без преседана да Влада из медија сазнаје о условима које судско веће поставља.

– Када примимо тај захтев ући ћемо у редовну процедуру која је важила за све оптуженике и донети у складу са тим одлуку о гаранцијама – казао је Љајић.

Гаранције главна тема

Љајић је рекао поводом поруке Шешеља властима у Београду да се „не играју главом“ и да не дају гаранције против његове воље, казао да су гаранције „управо главна тема“ и да у противном не би било ништа спорно.

– Влада је аутоматски давала гаранције за све оптуженике. Али први пут се дешава да оптужени одмах каже да неће поштовати услове које поставља Трибунал, а од нас се тражи да поштујемо Устав и дамо те врсте гаранције. Држава је вољна и спремна да све уради, али мора оптуженик да сарађује када је реч о поштовању свих услова које веће тражи – казао је Љајић.

Он је нагласио да је Хашки трибунал у проблему због процеса Шешељу и да је Влада Србије свесна да суд тражи излаз из те ситуације, али да Србија ипак мора да се односи коректно и равноправно према свим оптуженицима. Он је подсетио и да Влада Србије нема комуникацију са Шешељем, јер је он то не жели, и да једини контакт остварује с представницима српске амбасаде.

Дочек и митинг?

У централи СРС-а кажу да Шешељ стиже на Видовдан у суботу и да му припремају велики дочек на београдском Тргу Републике.

– То ће да буде митинг добродошлице српском јунаку – Шешељу. То је онај исти Трг Републике где се пре једанаест и по година Шешељ поздравио са Србијом и рекао да иде да победи Трибунал. То је исти трг на коме је Томислав Николић, тада Шешељев заменик, рекао: „Ако неко од вас у наредних месец или два, види негде Зорана Ђинђића, реците му да је и Тито пред смрт имао проблема са ногом“ (Ђинђић се повредио на фудбалу) – кажу у централи СРС-а.

Чим су чачански радикали из врха странке чули да се очекује повратак Шешеља из Хага, започели су припреме за организовани одлазак у Београд ради дочека. Саша Трифуновић, председник СРС-а у Чачку, до сада се пријавило много житеља Моравичког округа из разних странака који су заинтересовани за дочек Војислава Шешеља.

2 replies »