Љиљана Булатовић-Медић

ЗАПИС ИЗ РУСИЈЕ: ДАНАШЊЕ, БИВШЕ И БУДУЋЕ… (1)


„У овом историјски смућеном, некако предратном и ратном времену моји изабрани сасвим ексклузивни сусрети, догађаји, разговори… у Москви. Краснодару и Краснодарском крају, у Армавиру и селу Лјапину… Потом по Криму и Севастопољу… Најзад – у Букурешту, Кишињеву, Тераспољу и по Приднестровљу… имају смисао сведочанства за будућност и носе одговорност за ово данас.
Имала сам велико задовољство и посебну одговорност да у протекла три месеца, по позиву руских патриотских институција и удружења учествујем у неколико, рекла бих културно-просветитељских и антифашистичких манифестација, посвећених 70-годишњици победе над фашизмом и у Години културе у Руској федерацији, на којима смо разговарали о томе како неговати словенске културу и писменост, православне вредности, очувати хуманистичке идеале, поштовати историју и сачувати је од смишљених накнадних манипулација, о антифашистичкој борби СССР-а и њених савезника, неговати поштовање хероја победе над немачко-фашистичким окупаторима, а надасве – борити се за решавање свих проблема цивилизованим дијалогом, да би се очувао мир у свету и јединство православних словенских земаља и народа…“каже на почетку ЗАПИСА наша уважена сарадница и члан редакције, новинар и публициста Љиљана Булатовић-Медић. Поштовани читаоци СРБског ФБРепортера пред вама је први у низу текстова-записа из Русије, са тог „путовања части по позиву“

25.06.2014. аутор: Љиљана Булатовић-Медић, за ФБР приредила Биљана Диковић

Москва: Завршна сцена величанственог догађаја - проглашење жена Лидера мира

Москва: Завршна сцена величанственог догађаја – проглашење жена Лидера мира

Москва, Међународни конгрес жена и промоција мојих књига

25-28. марта

Једно од таквих удружења је Међународни Савез друштвених организација “Лидери мира“, са седиштем у Москви. Први пут ми је прошле, 2013.године послало позив да учествујем у њиховом Конгресу и обавештење да ћу добити Међународни знак друштвеног признања “СРЕБРНИ ГОЛУБ“. Искрено, нисам очекивала да ће то бити тако величанствен и садржајан скуп представница и делегација жена из разних земаља света.

Идеју су усагласиле и започеле ,,Жене нашег града“ Русије, Украјине, Белорусије, Македоније и Канаде. Од тада овај Савез одржава сваке године саветовања, изложбе, такмичења, научне скупове по разним земљама, а број чланица је стигао до 39! Осим поменутих, активне су жене из Дагестана, Бугарске, Арапских емирата, Јерменије, Немачке, Литваније, Кипра, Естоније, Канаде, Немачке, Македоније, Сирије, Кубе, Хрватске, Црне Горе, Јапана, Индије, Абхазије, Чешке…

На Конгресу износимо своје виђење по личном избору најзначајнијих проблема живота и предлажемо закључке и будуће акције. Прошле године, на пример, најузбудљивије је било казивање представнице Украјине, која је и депутат Украјинског парламента: упозоравала је на драматичну политичку и социјалну реалност у Украјини, која може имати тешке последице и залагала се за уједињење свих словенских земаља. Овог пута је описивала страдање народа, као последице фашистичке агресије Запада на Украјину.

Ја сам, полазећи од тога да “ми припадамо оним женама, које у свом темељу имају поштовање за природну породицу; да се првенствено старамо за физичко и ментално здравље свих генерација, а нарочито за васпитање наших потомака и њихову будућност; да се боримо против изопачености, које су све надмоћније у животу од природних, здравих, традиционалних вредности;“ указала да је, после дроге, нашу свакодневицу угрозила агресивна хомосексуалност, као обележје живота квази елите.
Тзв.родна равноправност доводи до неприродних бракова између истог пола. Породица у свом природном облику престаје да се поштује. Мајка постаје сувишни елемент породице. Све се своди на површно, проблематично и – разблудно! Инцест и педофилија, дечја порнографија, педофилија међу верским поглаварима – постају уобичајена вест. Криминал постаје природни начин остваривања богатства, а прљави новац промовише најбестидније облике проституције.
Такав след распада породице доводи до свакодневних, све бројнијих и све суровијих, до сада непознатих облика злочина у породици…
Стога сам одлучила, аналитички се припремајући за овај наш Конгрес, да упозорим да је крајње време да зауставимо ново зло:
Педофили желе иста права као и хомосексуалци! Пре свих, амерички психолози су почели редефинисати педофилију на исти начин као што су редефинисали хомосексуалност неколико година у назад. Педофилија је већ добила заштићен статус од стране Савезне владе САД.“

Усвојен је предлог да до следећег конгреса или саветовања размотримо ову тему у оквиру начелне – “Очување традиционалних вредности здравог живота породице“, да преузмемо одговорност и предузмемо глобалну, планетарну акцију!

Осим тога, имала сам посебну част да на овом угледном међународном скупу представим своје изабране књиге, посебно о Косову и ратном путу генерала Младића и страдању српског народа последњих деценија. То је изазвало узбуђење и показале су посебну заинтересованост за судбину генерала Младића и других оптужених у хашком трибуналу.
Наравно, као сваке године, тако је и овог пута одржана спектакуларна свечаност доделе нових признања „СРЕБРНИ ГОЛУБ“.

 

Максимално почаствована: Љиљана Булатовић међу врховним козачким атаманима у Москви

Максимално почаствована: Љиљана Булатовић међу врховним козачким атаманима у Москви

Москва: Врховнa Управa Козачких војних старешина Русије, Казахстана, Киргизије, Украјине, Белорусије и иностранства

27. марта 2014.

Током Конгреса војни атаман Виктор Владимирович Заплатин пренео ми је позив да будем почасни гост на Заседању Округлог стола козачких војних старешина Русије, Белорусије, Казахстана, Украјине и иностранства. Тема је изузетно озбиљна и актуелна: Ситуација у Украјини и на Криму и историјска улога козачког покрета у по том питању, као и данашњица и будућност козаштва у историји Русије. Атаман Заплатин је био командант Првог козачког добровољачког батаљона у Босни и Херцеговини (у оквиру Војске Републике Српске).
Председава војни атаман Налимов Валериј Иванович, који позива заменика војног атамана свештеника Димитрија Ненарокова да обавимо узбудљиви заклетвени церемонијал.

Посматрам учеснике – све ликови као из ратних војних албума. Колико знам, прва сам жена козакиња која учествује у таквом саветовању. У Београду сам већ добила одликовање за допринос развоју и ауторитету козачког покрета. Генерал Налимов ме представља као сестру из Србије, као заштитника истине о ратном путу генерала Ратка Младића и упорног борца за правду и за истину о страдању српског народа. Од мене очекују да им дам своје и виђење српског народа сукоба у Украјини, посебно о Криму, али и о положају генерала Младића у Хагу. Импонује ми њихова заинтересованост и пажња, којом прате моје излагање. На руском језику, наравно. (Бескрајно захвална времену у којој је моја генерација обавезно у школи учила руски језик.) А ја сам задовољна што могу да им кажем да српски и руски народ никада нису били …. али да ми нисмо у прилици да јавно исказујемо ту своју братску приврженост и благодарност.

Пажљиво су слушали моје излагање да “украјински злочиначки сценарио није случајно започет баш ове 2014.године. Године, у којој се победа над фашизмом у Другом светском рату наглашено са поносом обележава у свим антифашистичким државама, заједницама, друштвима. Разваљивање Украјине јесте америчка НАТО освета Русији, која их је привела принудном одустајању од окупације Сирије (темељнице хришћанства и православља), а агресија НАТО-а 1999. на остатак Југославије била је пробни пројекат новог светског рата, наизглед новог савеза држава фашистичког опредељења, против победница у Другом светском рату. На челу тог новог савеза јесте Немачка, а у темељу је обнова и остварење геноцидних фашистичких циљева из Другог светског рата, што подразумева уништавање корена хришћанске цивилизације: културе и историје, православних земаља и православног живља“.

У складу са својим ставом да су козаци на посебан начин одговорни за суверенитет и достојанство Руске федерације, јер су они основали Русију још у првом веку, јер су они војно-патриотска организација, и не желе да буду неко удружење грађана – Владимиру Владимировичу Путину са овог саветовања упућено је писмо “снажне подршке спољно-политичког курса на очувању мира, стабилности и приоритета права човека“, у време када опет у Русији фашистичка нечист подиже главу, уз толеранцију Запада, козаци су спремни да штите Руску државу и братске народе, уверени да ће бити достојни славе својих предака.

У Прогласу свим козацима велике Русије Национално-ослободилачки покрет за учвршћење суверенитета РФ, између осталог, истиче:
“Већ 20 година Русија се налази у колонијалној зависности од САД. Америка води информативни рат у Русији… Русија и руски народ доведени су до тачке распада и уништења… наметнута Конституција нас обавезује да живимо без идеје, без сопствених политичких решења, без националне стратегије и, значи – без будућности… Ми не прихватамо уништење духовности културе и разрушење основе наше отаџбине – породице…“

 (наставиће се…)