АКТУЕЛНО

Хаг тражио гаранције од Београда да ће Шешељ бити стављен у кућни затвор под сталном стражом !? (фбр анализа)


…А разлог, зашто „победнички НАТО“ Хашки трибунал држи све ове године у илегалном заточеништву др Шешеља, лежи у томе, да за протеклих 11 година нису успели да му нађу никакву кривицу, те су одлучили да га казне маратонским заточеништвом у истражном притвору- и тиме осигурају континуитет хармоничне политичке издајничке сцене у Србији, на чијем челу су „иронијом судбине“ данас нашли управо Шешељеви (не)верни кумови и бивши блиски сарадници- а сада партијски „пребези“ и национални издајници…

nikola seselj

ИНИЦИЈАЛНА РЕАКЦИЈА ВОЈИНОГ СИНА НИКОЛЕ, НА ФЕЈСБУКУ… КРИМИНАЛНИМ РАДЊАМА ИЛЕГАЛНОГ ХАШКОГ ТРИБУНАЛА И „ПОСТ-ПЕТООКТОБАРСКИХ“ ИЗДАЈНИЧКИХ СРПСКИХ РЕЖИМА, ДР ШЕШЕЉ РОБИЈА ВЕЋ 11 ГОДИНА ПОТПУНО НЕВИН. МОЖЕМО САМО ДА ЗАМИСЛИМО КАКАВ ЈЕ ТО КАТАСТРОФАЛНИ УДАРАЦ И ТРАГЕДИЈА ЗА ЊЕГОВУ ПОРОДИЦУ… ЗАТО ПОДРЖИМО У ОВИМ (ЗА ЊЕГА) КРИЗНИМ ВРЕМЕИМА, И ДР ШЕШЕЉА И ЊЕГОВУ ДИВНУ ПОРОДИЦУ… (коментар аутора)

 

И ПОСЛЕ ХАГА ХАГ: Хашки трибунал затражио гаранције од српске владе да ће Шешељ бити стављен у кућни затвор под сталном стражом !?

одлука1

одлука2

24 јун 2014, СРБски ФБРепортер

Пише: Миодраг Новаковић

——————–

Данас је Хашки трибунал донео још једну „небулозну одлуку“ (заведену под службеним бројем: IT-03-67-T) везано за случај најдуже утамниченог политичког затвореника у модерној европској историји, проф др Војислава Шешеља.

Наиме, о чему се сада овде ради…

Хашки трибунал, нашавши себе у ћорсокаку, да је након 11 година илегалног задржавања др Шешеља у Хашкој притворској јединици, још увек потпуно неизвесно, да ли ће, и када (ако икада) бити донешена правоснажна судска пресуда у предмету против држављанина Србије др Војислава Шешеља- под помпезним насловом „удруженог злочиначког подухвата“, која се у стварност своди на (не)обични политички вербални деликт!?

У данашњој судској одлуци већа којим је председавао нервозни француски судија Жан Клод Антонети, а статирали: излапела италијанска „судијица“ Флавија Латанци, и „брзосклепана замена за баксузног судију Харкофа“, вијетнамац Мандије Нианг- за чије судске квалитете не знамо, али зато озбиљно сумњамо да је уопште писмен, пошто је након преузимања предмета и иницијалног обећања да ће до лета (овог господњег) проучити „мега-садржајни“ судски предмет Војислава Шешеља- да би потом „ревидирао свој став“, и изјавио да сада појма нема када ће, и да ли ће (ако икада) уопште успети да се „упозна“ са предметом.

——————–

Али невезано за то, политичко-субверзивна улога Хашког трибунала према Српској нацији је у случају Шешељ (као и у случајевима других Срба, који чине апсолутну већину хашког робијашког корпуса) потпуно остварена, и др Шешељ је судским срамотним заврзламама хашког квази суда већ „де-факто осуђен“ без правоснажне судске пресуде на „доживотну робију“, од које је већ одлежао 11 година.

Овде је важно напоменути да се ради о човеку који је са становишта било ког правног система у свету потпуно невин- све док му се не докаже да је „крив“.

А разлог, зашто „победнички НАТО“ Хашки трибунал држи све ове године у илегалном заточеништву др Шешеља, лежи у томе, да за протеклих 11 година нису успели да му нађу никакву кривицу, те су одлучили да га казне маратонским заточеништвом у истражном притвору- и тиме осигурају континуитет хармоничне политичке издајничке сцене у Србији, на чијем челу су „иронијом судбине“ данас нашли управо Шешељеви (не)верни кумови и бивши блиски сарадници- а сада партијски „пребези“ и национални издајници…

———————-

У данашњем образложењу своје наводно „хуманитарне одлуке“ да омогуће (ако се стекну „услови) привремено пуштање на слободу др Шешеља, односно да „се брани са слободе“ од хашких фантомских осуда (које већ више од једне деценије уопште „не држе воду“)- суд наводи да се руководио чињеницом да је коначна судска одлука била заказана за 30 октобар 2013, али да сада након увођења у судско веће „полуписменог“ вијетнамца Ниенга, практично немају појма, када ће исти бити у стању да се „упозна“ са предметом Шешеља. На страну што тај судија уопште није лично учествовао у процесу, те тако није уопште у стању да исти објективно сагледа, нити у њему учесвује.

У данашњем образложењу своје одлуке, хашко судско веће наводи да суд може да пусти на „привремену слободу“ (читају- у „кућну апсу“) оптуженика, само ако земља домаћин да гаранције да ће он бити тамо саслушаван (односно одазивати се хашком, али и српским судовима) по потреби. Као и да неће представљати опасност ни за једну имагинарну жртву његовог имагинарног вербалног деликта!?

——————–

Веће у својој одлуци ставља акценат на изјаву Шешеља (од 17 јуна)- да једини (срамни) услов наводног пуштања на слободу, који он прихвата, јесте да неће напуштати територију Републике Србије- одбијајући да носи полицијски „мониторинг“ уређај, или да се редовно пријављује судско-полицијским органима; као и да ће свакако наставити учествује у политичком животу Србије, на јавним скуповима и да даје изјаве медијима- и са посебним задовољством критикује рад „хашког квази-трибунала“.

Тужилаштво се формално не слаже са оваквом одлуком, истичући да је Шешељ у хашком притвору имао одличан медицински третман, и да Шешељ није успео да докаже да су његова права прекршена у односу на мега-маратонску дужину поступка- али је тужилаштво ипак и само свесно да „хашки циркуски поступак“ против Шешеља мора евентулно да се оконча, те у свом поднеску условно пристаје да Шешељ буде пребачен из Хашког затвора у српски „кућни затвор“, под условом да не угрожава имагинарне жртве и имагинарне сведоке, његових имагинарних вербалних деликата, и да тамо буде доступан хашком суду сваког момента (чак и када тај суд ускоро буде престао да постоји?)

——————–

У кључном делу своје одлуке хашко веће захтева од Србије да Шешељ буде стражарно спроведен са аеродрома у Холандији до места „кућног притвора“, као и да се Србија обавеже да ће га по налогу суда стражарно спровести назад у Холандију када се за то укаже потреба.

…Да Србија гарантује Шешељев „кућни притвор“, што ће свакако бити задовољство за његове бивше кумове и „кумиће“, који данас „ведре и облаче“ Србијом (односно њеним остатком)!?

…Да и код лекара мора да иде искључиво под оружаном полицијском стражом. Да му се за време трајања „кућног притвора“ одузме пасош. Да осигурају (наводно) безбедност др Шешеља- очигледно Хашки трибунал не зна за српску „кумовско-владарску“ традицију „одсецања главе“ (чим траже од „мачора да чува сланину“)!?

Хашко веће такође захтева детаљан извештај о томе шта је Шешељ радио у „кућном притвору“ (и шире) сваких 14 дана.

———————

На крају је хашко веће затражило и формално мишљење Краљевине Холандије о овој одлуци- за коју нема сумње да ће „сиромашна Холандска краљевина“ бити више него срећна да се ослободи овог неугодног политичког затвореника, који их је у протеклих 11 година и поприлично „коштао“- не само пара, већ и ионако окрњеног угледа…

Хашко веће је обавезало Републику Србију и Краљевину Холандију да се овом предлогу изјасне у року од седам дана. Што опет значи, да ако и дође до „пуштања“ Шешеља из Хашког затвор у кућни затвор, то се неће десити за најмање десетак дана….

——————–

Шта рећи на све ово- још једна хашка фарса, са циљем доживотног затварања др Шешеља, односно његове физичке елиминације- овај пут уз „помоћ“ издајничког српског режима!?

Но, да ипак сачекамо крај ове отужне хашке приче, односно да чујемо мишљења „раскошне“ Холандске краљевине, и „евро-поунијаћене“ (и „напредњачки уназађене“) Републике Србије…

…Али без обзира на њихове евентуалне „позитивне одлуке“- Последња ће свакако бити одлука др Шешеља, који се свих ових година доказао као Неприкосновени Владар и „демистификатор“ мрачне Хашке суднице…

 

Написао Миодраг Новаковић

 

ADDENDUM>

https://www.facebook.com/seseljklub/posts/1639997902891012

ВЛАДА СРБИЈЕ НЕМА ПРАВО ДА ДА ГАРАНЦИЈЕ КОЈЕ ТРИБУНАЛ ОД ЊЕ ТРАЖИ.Закон о сарадњи са Хашким трибуналом Чл 36. ст 1 предвиђа да Влада Србије може дати гаранције за одбрану оптуженог са слободе. Одбрана са слободе значи да се над њиме не примењуније ни једна мера обезбеђења присуства (па чак ни забрана напуштања територије Републике Србије). Влада по Закону нема таква овлашћења, нити има обавезу да спроводи налоге Хашког трибунала такве природе.
Пракса Трибунала је изнедрила систем договарања са оптуженима, где су оптужени добровољно прихватали услове које им је постављао Трибунал. Управо због тога је сам Шешељ прихватио обавезу да не напушта територију Републике Србије јер му ту обавезу чак ни држава не може конституисати на основу Закона о сарадњи са Трибуналом и истовремено одбио да прихвати било каква друга ограничења слободе. Држава ако даје неке гаранције може да их да само да ће привести и испоручити оптуженог ако се то од ње затражи, а никако да ће њени органи директно испуњавати упутства и наређења Хашког трибунала.
То је противправно, то је противзаконикито и какве год Влада да да гаранције оне неће имати правно обавезујућу снагу за др Војислава Шешеља. Упозоравамо све полицајце који би евентуално испуњавали наређења претпоставњених и ограничавали Шешељу слободу да би тиме учинили кривични дело неосноваог лишења слободе и да би били кажњени по закону јер правни основ за њихово поступање не постоји.
Правни основ може постојати једино у одлуци домаћег суда а не органа звршне власти. Што се тиче мера за обезбеђење присуства окривљеног, судски органи Републике Србије су једини надлежни да одреде мере обезбеђења присуства оптуженог (преко судије за претходни поступак) и то само у стриктно одређеним условима за потребе вођења кривичног поступка пред домаћим судом – тако да суд Србије нема надлежност нити правни основ да ограничи слободу Шешељу, а извршна власт по Уставу не може ограничавати слободу кретања својим држављанима (за то је потребна одлука суда).
Тако да је ван сваке дилеме питање да ли Влада Србије има право да изда гаранције онако како то од ње захтева сам Трибунал. Она то право нема. Она може да изда гаранције за одбрану са слободе тачније гаранције да ће привести и ииспоручити оптуженог ако се од ње то затражи (али с обзиром да је Влада после ослобађања хрватских злочинаца спустила ниво сарадње са Хашким трибуналом на технички ниво, то практично значи да не може да гарантује ни да ће га испоручити)
А сам оптужени и Трибунал могу да се договоре око режима и услова привереног укидања притвора. Шешељ је већ изнео свој став.

 

 

17820081194b4fbb4654ea0438912283_368x249 

РЕФЕРЕНЦА:

http://www.icty.org/x/cases/seselj/tord/fr/140624.pdf

 

 

5 replies »

 1. Vojvoda Seselj je PODCENIO PODLOST Zapada (i domacih izdajnika) – pa se busao u grudi i otisao vuku u celjust (zapadna izreka: „Ne treba skakati vuku u celjust“). Da je napravio anketu medju srbskom dijasporom – svi bi mu rekli – NE IDI ZLOTVORIMA PRED OCI, a kamoli u zatvor! Zapad je odavno napravio Seseljovu psihoanalizu (kao i svima) i igrao je tkdj. na njegovu kartu HRABROSTI! Za ovih proteklih 12 godina (makar u azilu u Rusiji) Seselj bi: 1) ostao ZDRAV i NE ZATROVAN i tesko oboleo , 2) mogao bi izdaleka da deluje i organizuje preko svojih poverenika direktno na dogadjaje u Srbiji , 3) mogao bi biti sa svojom porodicom!
  Eee, moj Seselje – SA SOTONOM (Hagom) se NE PRAVE NIKAKVI UGOVORI NITI DEAL! Ziv nam dosao, i SADA KORISTI NJIHOVE METODE pod moto: „UPOZNAJ BOLJE NEPRIJATELJA – KAKO BI ZNAO DA GA BRZE SAVLADAS“!
  Shiri ovaj moj komentar!

  Свиђа ми се

 2. Госп. Новаковићу, у нашем језику не постоји реч судијица, осим као деминутив од судија. Зато вас молим да не идете трагом измишљене ЕУ родне равноправности.

  Свиђа ми се

  • @Слободан- У праву сте, али пошто се не ради о нашој жени судији (нити по мом уверењу о судији у правом смислу те речи- све хашке судије сматрам обичним инквизиторима и егзекуторима „победничке правде“), намерно сам користио израз „судијица“, с тим што сам пропустио да га ставим под наводе (сада сам то исправио)… Некако ми се израз „судијица“ више уклапао у иронични смисао речинице, не само као деминутив, већ и као „физички сразмеран“ излапелој „судијици“ Латанци.
   Вама у сваком случају хвала на добронамерној примедби… (аутор)

   Свиђа ми се

 3. БУДАЛАШТИНА !

  Tue, 24 Jun 2014 18:57:34 +0000 от „СРБски ФБРепортер“ : >Editor posted: „…А разлог, зашто победнички НАТО Хашки трибунал држи све ове године у илегалном заточеништву др Шешеља, лежи у томе, да за протеклих 11 година нису успели да му нађу никакву кривицу, те су одлучили да га казне маратонским заточеништвом у истражном притв“ >

  Свиђа ми се