Анализа

Влада „благословила“ издају!? Срби, браћо, јадна ли нам мајка…


Срби са КиМ, Влада Србије, “Скупштина Косова”, “Влада Косова”, премијери Александар Вучић, Хашим Тачи, Рамуш Харадинај. Са ким Срби сарађују, кога представљају, у којој републици Србији или Косово…?

Срби на окуп 24/06/2014./ Танјуг
Приредила редакција СРБског ФБРепортера
(редакцијски коментари су плавом бојом наведени у загради)

Sastanak

Фото: РТС (на сајту РТС-а доступан је и видео доказ)

БEOГРAД – Директор канцелариjе за Kосово и Mетохиjу Mарко Ђурић изjавио jе данас да jе на састанку са премиjером Aлександром Вучићем постигнут договор о jединственом политичком наступу свих посланика српске листе на Kосову и Mетохиjи (У чијој скупштини?) и да jе важно да Срби преузму део одговорности за управљање институциjама и узму учешће у власти. (Након што се претходно закуну над уставом Косова да ће бранити суверенитет и територијални интегритет Републике Косово?)

Ђурић jе на конференциjи за новинаре након састанка рекао да jе интерес (Чији интерес? Вучићев? Ангеле Меркел? Тачија?) да Срби jединствено наступаjу (у скупштини Косова Репубљик?) и и узму учешће у политичком процесу у покраjини са циљем да интереси српске заjеднице кроз институционалне оквире (чијих институција?) jачаjу.

Oн jе навео да jе циљ да се у наредним месецима сложно ствара и гради Заjедница српских општина и да Срби учешћем у институциjама руше неповерење коjе постоjи у Покраjини. (заиста, Шиптари могу да имају пуно поверење у ове нове посланике који ће им без сумње бити лојални)

Упитан да ли то значи да ће Срби ући у косовску владу и да ће моћи да сарађуjу са Хашимом Tачиjем и Рамушом Харадинаjем, Ђурић jе рекао да jе веома важно да Срби преузму део одговорности за управљање институциjама на KиM и да узму учешће у власти.

(Тј. Влада Србије благословила братство и јединство? Сад издајници могу без проблема да буду Тачијеви заменици и да седе у скупштини и влади Репубљик Косова – реко Вучић да од данас то није издаја?)

Kако jе оценио, наjважниjи резултата данашњег састанка jе да српски народ на KиM у свом политичком наступу у покраjинским привременим институциjама буде jединствен. (jeдинствен у издаји?)

“Mи не преjудицирамо како ће да изгледа будућа структура покраjинске власти, али знамо да jе за нашу заjедницу на KиM изузетно значаjно да што jе више могуће утичемо на догађаjе” рекао jе Ђурић.

Ђурић jе то рекао након састанка коjи jе са представницима Срба са KиM (тј. подобним Србима које је Влада Србије довела да глуме „представнике Срба са КиМ“), посланицима у косовском парламенту (дојучерашњи издајници, међу којима је Слободан Петровић – заменик „премијера Тачија“) и представницима општина имао са премиjером Вучићем.

Oн jе оценио и да jе таj састанак означио преокрет у политичком деловању Срба, а представници Срба су изразили задовољство постигнутим договором и истакли да су до сада платили високу цену што су били неjединствени. (Лепо каже – Преокрет!)

Ђурић jе рекао да договор о jединственом наступу значи да су сви представници Срба на KиM пружили jедни другима руку и договорили се да се не утркуjу у страначким интересима и да се убудуће све политичке активности Срба проводе у координациjи Срба на Kосову (лојалних Репубљик Косово?) и (издајничке?) Владе Србиjе.

Oн jе додао да ће Влада Србиjе наставити да пружа политичку подршку Србима на KиM, као и да ће наставити да улаже и подржава развоjне проjекте на KиM.

“Договор о jединственом политичком деловању има за циљ да узмемо више утицаjа у привременим институциjама самоуправе на KиM, и у наредним данима ћемо спроводити активности по том питању и уверен сам да ће Срби на Kосови и Србиjа изаћи jачи из овог процеса”, рекао jе Ђурић.

Ђурић jе навео да се данас разговарало и о развоjу српских средина, али да ће за десетак дана бити урађени прелиминарни планови за оживљавање привредне активности, смањење незапослености, коjа негде прелази и 50 одсто. (!!?? To ваљда није могло да се уради док су на КиМ биле легалне српске институције, него је сад много лакше уз шиптарске институције???)

Oн jе истакао да се улагања на KиM неће смањити али да ће се радити на томе да сви трошкови буду транспарентни и jачању механизама контроле новца. (За то се не треба бринути – Тачијеве институције су и на том пољу много ефикасније)

Ђурић jе, осврћући се на инциденте након постављања “Парка мира” на мосту у Kосовскоj Mитровици, рекао да свако позивање на насиље узнемирава и да не доприноси отклањању узрока проблема, као и да Београд има за циљ да се уклоне све тензиjе. (Зато су уклонили барикаду која је ваљда била „узрок проблема“?)

Oн jе додао да барикада на мосту у Kосовскоj Mитровици ниjе направљена од песка или жардињера, већ од неповерења и страха и додао да се та врста барикаде мора склонити уколико се жели да будуће генерациjе имаjу нормалан живот на KиM. (Довољно је да то каже Марко Ђурић – и неповерење и страх су одмах „као руком“ однешени…)

Oдговараjући на питања новинара он jе рекао да jе приватизациjа на KиM jедно од кључних питања за владу и да се неће дозволити кршење права Срба и њихово довођење у инфериорни положаj.
супротном, одмах ћемо се жалити Бриселу и Ангели Меркел… који су и до сада подржавали шиптарске сепаратисте и терористе)
“За нас jе то jедан од приоритета у будућности и инсистираћемо да српски народ не буде економски обесправљен и да се под плаштом приватизациjе покушава промена етничке структуре”, рекао jе Ђурић.

Лидер грађанске инициjативе Савез косовских Срба Боjан Стоjановић рекао jе да jе задовољан договором у Влади Србиjе и констатовао да су Срби платили високу цену због непостоjања jединства у прошлости. (Срби на КиМ свих ових 12 година нису знали шта је јединство док није дошао Вучић и Марко Ђурић да их томе научи…? На резултате тог „јединства“ се по свему судећи неће дуго чекати!)

Лидер Самосталне либералне странке Слободан Петровић рекао jе да jе ово први пут да се на оваj начин договараjу активности усмерене на интересе српске заjеднице, истичући да jе његова странка и пре парламентарних избора оставила по страни све страначке и политичке интересе.

Градоначелник северне Kосовске Mитровице Горан Ракић позвао jе међународну заjедницу да поздрави руку помирења коjе су Срби из Kосовске Mитровице пружили Aлбанцима и осуди оне коjи то нису прихватили. Oн jе рекао да jе проблем коjи jе изазвао “Парк мира” у Kосовскоj Mитровици већ на бриселском столу и да треба да се реши на том нивоу.

Будући посланик у косовском парламенту Славко Симић рекао jе да ће jединствен наступ Срба на Kосову сигурно допринети доношењу добрих закона (у Косовској Скупштини?) и захвалио Влади Србиjе на подршци (за легализовање издаје?).

 

7 replies »

 1. Мићо, Мићо, српски сине, где ти виде да пишем латиницом и не траћи време, које ви политичари само и знате да траћите, да се гађате флашама и пресипате из шупљег у празно, мењајући ваше позиције и политичку превласт. Не искривљуј моје речи, него се бар једном у животу, маните тога, уједините се у најважнијој ствари и ако знате спасите ову земљу. Ко је рекао братство и јединство са другима, него у вашим редовима ако сте браћа и српски синови. Фуј, бре багро!

  Свиђа ми се

  • Персидо, као прво ја нисам политичар, али имам своје опредељење које заступам и не либим се да га изговорим било где. Мислим, за разлику од тебе, да није могуће братство и јединство које ти заговараш, правећи се да не видиш шта се догађа. Упорно избегаваш да отворено кажеш за коју си ти опцију и шта ти уопште заступаш. Кога подржаваш, власт или народ, себе или нашу свету земљу. Реци слободно и представи се одакле си, да ли си комунисткиња или мундијалисткиња. Ја сам из Ниша, националиста, монархиста и антикомуниста. Не могу да смислим србождера Броза, идеолошког учитења братства и јединства на српску штету.
   Као друго, моје родно место није на Косову и Метохији, мада је свима нама Србима право порекло са Косова, на КиМ-у немам никакву материјалну имовину, али духовно богатство ми је на Косову. Васпитаван сам у СВЕТОСАВСКОМ и КОСОВСКОМ духу, деда ми је био гуслар. Али што ја ово пишем кад се правиш да не разумеш и кад те не дотиче и не боли.
   Као треће, мислиш да си нешто постигла ако помињеш некакво гађање флашама и ако напамет и без аргумената оптужујеш. А да ли си ти написала: “Само јединством и заједничким напорима, дијалогом …“. Са ким да водимо дијалог? Са Тачијем? Са Харадинајем? Па они нису годинама излазили на изборе, нису учествовали у попису, ни на који начин нису третирали нашу државу и добили су шта су хтели. А ми да одмах пристанемо на све. Траже земљишне књиге. Дијалог. Важи, изволте. Траже матичне књиге. Дијалог. Важи, изволте. Траже авионске снимке. Дијалог. Важи, изволте. Траже да Срби изађу на изборе. Дијалог. Важи, изволте. Траже да се уклоне барикаде. Дијалог. Важи, изволте. Траже да се уклони некакав Парк мира. Дијалог. Важи, уклонићемо. (Иначе да те подсетим да је Парк мира на табли исписан латиницом, а не ћирилицом и енглеским писмом. Нико не реагује, сви ћуте.)
   Па о томе и сличним стварима из претходних година сам писао синоћ, али ти ниси разумела. Твој код је дијалог па шта кошта нека кошта. А мој код је да им ништа не дамо и да чекамо боља времена. Ништа није довека. Пре две године требало је похапсити жуте битанге и осудити за велеиздају, поништити све што је до тада договорено и потписано и чекати као што су и они чекали. И шта би било? Хоћете матичне књиге? Добро, али ми хоћемо, уз гаранције, да све протеране Срби упишете у те књиге. Хоћете тапије? Добро, али ми хоћемо да свим Србима вратите отете српске њиве, ливаде и шуме. Тако станови, тако рудници, тако црквена имовина, тако цркве спаљене и порушене, тако манастири спаљени и порушени и много, много тога.
   Ето видиш, није код тебе проблем само латиница или ћирилица. У реду је ако си и писала ова писма ћирилицом, али ти размишљаш латинично или боље речено као латини, а латини су старе варалице, стихови су из једне јуначке песме. Народ је то видео и опевао још пре више стотина година, а ти сада не видиш или се правиш да не видиш.
   Ето, Персидо, толико од мене и то без вулгарности, које си, иначе, као одговор заслужила. Али ако, нека ти је на част.
   Поздрав финим читаоцима.
   Мића из Ниша

   Свиђа ми се

  • Персидо, отворио сам страну и из твог одговора (25.06.2014 у 12.23) нашао доказ да сам те сасвим добро и исправно проценио. У једном делу одговора мени, ти кажеш:“… НЕ ТРАЋИ ВРЕМЕ…“ и “…ЗНАТЕ ДА ТРАЋИТЕ…“. Ми Срби никада не кажемо НЕ ТРАЋИ ВРЕМЕ већ кажемо НЕ ГУБИ ВРЕМЕ. Значи да сам био врло близу када сам упозоравао на латине и писање ћирилицом или латиницом. Твоје писање ћирилицом можда је овде била само варка. Него, важније од тога је твоја употреба хрватских речи.
   Хајде да предпоставимо да си ти српкиња која је избегла из Хрватске па употребљаваш хрватске речи као што је реч ТРАЋИТИ. Ако је тако, одмах могу да кажем да ми је било жао свих избеглица, а поготово оних који су избегли из Хрватске. Моја жена је тада крстила дете дивних људи који су избегли из Републике Српске Крајине и ми смо поносни на тог, сада, момка. Пре тога их нисмо познавали. Хоћу да кажем да ово што сада пишем и критикујем нема везе са местом рођења наших Срба, већ са лошом праксом тамошњих Срба да и дан данас у Србији употребљавају хрватске речи. Ту навику задржавају тврдоглаво упорно, мислећи да тиме бране нешто што је завичајно, а не схватају да тиме кваре наш језик, јер има их који утичу на нашу јавност, на нашу децу, као на пример новинари, водитељи разних емисија, јавне личности и тд. Наши полуписмени новинари и водитељи то олако прихватају и не водећи рачуна о изворности свог српског језика, урнишу га и настављају са погубном праксом српских комуниста, међу којима су и познати лингвисти. Ти наши избегли Срби, које смо ми овде прилично добро прихватили, морали би да увиде да постоји разлика између српског и хрватског језика и да се ослободе апсолутно сваке хрватштине. Слажем се да они наставе да поштују своје крајеве и своја родна места и да никада не треба да их се одрекну, да негују своју српску традицију, да васпитавају своју децу у духу повратка у српске крајеве и у духу да су ти простори српски и да ће некада поново бити српски. Међутим, не би смели, само из разлога што су живели у двонационалној средини, да нам овде шире братство и јединство, о чему сам ти писао већ два пута. Никако као што ти радиш, Персидо. То што си ти толико била кивна је знак да сам те погодио у слабу тачку. Ти се љутиш по оном, “све ми дирајте само никако братство и јединство и његове тековине“.
   И, Персидо, да завршим: добро је ако увек пишеш ћирилицом а не само кад се овде јавиш. У том делу могу да те похвалим, али никако не могу да се сложим да и даље размишњаш на основама братства и јединства на српску штету, као што не могу да се сложим да и даље употребљаваш хрватске речи. Можда је то тешко, можда боли, можда ниси схватала да наносиш штету српском језику, а тиме и свом народу и својој држави. Мислим да би било добро када би и они Срби који су остали у Хрватској полако прихватали српске речи и у сваком смислу се ослободили хрватског језика. Да затирање језика није битно, не би украјински фашисти кад су недавно превратом дошли на власт, прво укинули руски језик. Исто тако је и усташа односно фашиста Анте Павелић, чим је 1941. године дошао на власт, прво забранио српски језик и ћирилицу. Кад сам ти то написао ниси коментарисала.
   Ето видиш, Персидо, и сада сам био фин иако за све оне попут тебе немам никакво оправдање. Покај се, признај да грешиш и почни другачије да размишљаш и делујеш.

   Поздрав свим читаоцима!
   Мића из Ниша

   Свиђа ми се

 2. Персидо, бре, па ти си се сад ука…. к’о грлица. Значи ти си поново за братство и јединство и то тако да само Срби буду браћа. И шта кажеш? “Изгубили смо рат, водимо паметније мир“. Невероватно. Да водимо паметно мир и да све буде на нашу штету. Каква кованица: “да водимо паметно мир“. Невероватно. Па вама комунистима никада није ни пало на памет да нешто урадите за српски интерес. И дан данас скривате шта се догађало и шта се сада догађа. У РТС-у постоји снимак повређивања Мартиновића флашом, али се и дан данас чува као највећа тајна. Зашто? Да ли је и то вођење, како кажеш, паметног мира? Персидо, као ти реагују само додворници, снисходљивци, комуљаре и слепци. Па ако, код очију, не видиш шта се догађа или ако те је баш брига за најсветију српску земљу, онда умукни за сва времена и стиди се у мраку да те нико никад и не види и не чује. Правиш се да ти није јасно да ми, у ствари, губимо грумен по грумен, свга што нам је ИЗВОР, свга што нас чини да смо Срби (а не комунисти односно неокомунисти који се крију под називом мундијалисти). Ако си српкиња покај се, а ако ниси онда је јасније. Да баш и ниси права српкиња показује и то што пишеш латиницом а не ћирилицом. Латиница је хрватско писмо, а српско писмо је ћирилица . Твоје комуњаре су опчиниле добар део финог српског света да мисле како је латиница модернија, како је лакша за писање, како је лепша, а у новије време и како је погоднија за компјутере. Како да не. А Јапанци, а Кинези, а Арапи? Сви се служе компјутерима на свом писму. Једини у свету са два писма су Срби. Али за мало постадосмо “сиромашнији“ и не остадосмо само са једним писмом, са латиничним, јер ћирилицу су одмах забрањивали сви који су покорили Србију или српске крајеве. И Марија Терезија и Анте Павелић и Јосип Броз. Буквално први закон који је 1941. године донела усташка Влада Анте Павелића био је закон о забрани ћирилице. А 1945. године Броз није био баш тако брз у забрани ћирилице. Он је то радио полако и темељно. Да се не досетимо. Прво је забранио производњу ћириличних писаћих машина, па онда редом… И шта је епилог? Нема разлике између Београда и Загреба. Све сама латиница и у Београду и у Загребу. Али је зато Броз био брз када је донео уредбу о забрани повратка протераних Срба са Косова и Метохије. А какав је ту епилог? Па исти. Нема разлике између Приштине и Тиране. Ни у Приштини ни у Тирани нема Срба. Значи како сте ви комунисти (или сада мундијалисти) радили тада, тако радите и сада. На истом сте задатку. Секта комунистичка и антисрпска. Нешто брзо, нешто споро, али увек перфидно и антисрпски. Увек нађете и метод и начин.
  Поздрав другим драгим читаоцима. Косово је Србија!!!
  Мића из Ниша

  Свиђа ми се

 3. Од псовања, кукања и клетви нема вајде. Погледајте стварности у очи и суочите се са последицама рата. За нанету неправду главни кривац није у нашим редовима, нити имамо силу којом је можемо исправити. Народу је доста мржње, политичких свађа, поганих речи, дон Кихота, пасивних паметњаковића и деструктивних силеџија. Изгубили смо рат, водимо паметније мир. Само јединством и заједничким напорима, дијалогом, политиком и мудрошћу, Срби могу у своје руке преузимати, корак по корак своју судбину и грумен по грумен, своју земљу.

  Свиђа ми се