АКТУЕЛНО

РУСИЈА – 22. јун: ДАН СЕЋАЊА И ТУГЕ


Пред зору у недељу 22. јуна 1941. Хитлерова армија и авијација прекинуле су мир на западној граници Совјетског Савеза. Отпочело је извођење операције по ратном плану “Барбароса“.

У Русији се обележава Дан сећања и туге. 22. јуна 1941. када је фашистичка Немачка не објављујући рат напала Совјетски Савез, и почео Велики отаџбински рат који је однео скоро 27 милиона живота.

22.06.2014. ФБ страница СЛОБОДНА СРБИЈА – РУСИЈА, Глас Русије, за ФБР приредила Биљана Диковић

22 јун
Немачке јединице извршиле су инвазију на СССР дуж целе граничне линије између Балтичког и Црног Мора са 134 дивизије и 73 дивизије у резерви. Ово је била највећа Немачка операција у Другом светском рату. Три армије са скоро четири милиона војника, 3.300 тенкова и 2.000 авиона, подржано од стране 650.000 војника, немачких савезника Финске и Румуније и касније придруженим војницима из Италије, Хрватске, Словачке и Мађарске, напали су Совјетски Савез преко широког фронта, од Балтичког до Црног мора. Немачка и њени савезници су замало постигли потпуно тактичко изненађење. Највећи део Совјетског ваздухопловства је уништен на земљи а совјетске армије су биле преплављене надирућим трупама силе осовине. Немачке трупе су окружиле милионе совјетских војника, који су због недостатка залиха и појачања морали да се предају.

Планом нацистичког вође Адолфа Хитлера названим “Барбароса“ било је предвиђено уништење совјетских армија у граничним областима и брзо заузимање европског дела СССР. Немачка армија је у почетку веома брзо напредовала, али је већ на самом крају 1941. било јасно да је план за брзо уништење совјетске Русије доживео неуспех.

Захваљујући невиђеној храбрости Руског народа, остварена је ВЕЛИКА ПОБЕДА НАД НАДИРУЋИМ ЗЛОМ а заједнички задатак Европе и читавог света је да сачувамо то сећање за будуће генерације, обзиром да су забележени бројни покушаји фалсификовања историје и покушаји минимизирања улоге Совјетског Савеза у Другом светском рату.

И ове године ће ветерани и грађани испред Вечне ватре на Гробу незнаног јунака минутом ћутања одати пошту жртвама, у четири сата ујутро, у време када су нацистички тенкови пре 70 година прешли совјетску границу. Руски председник ће као и сваке године положити венац на Гроб незнаном јунаку у Москви, док ће грађани масовно палити свеће у црквама у знак сећања на жртве Другог светског рата.

Према анкетама независног института Левада, 60 одсто Руса сматра да је СССР могао да добије рат сам, без помоћи савзника. Више од 26 милиона совјетских грађана, цивила и војника, погинуло је између 1941. и 1945. подаци су министарства одбране.

Рат на истоку је био један од најразорнијих ратова у људској историји.

 

ЗНАЧАЈНО: Напад Немачке на Русију десио се НА ИСТИ ДАН када су 1812. Наполеонове трупе у походу на Москву прешле реку Њемен и на дан када је 1940. Француска потписала капитулацију.

 

Данас је недеља 22. јун . БОГ И СРБСКИ НАРОД СУ УЗ РУСЕ И РУСИЈУ ! ! !

Официальный трейлер фильма „Брестская крепость“

***

22. јун – Дан сећања и туге у Русији

 

9RIAN_02451498.HR.ru

У Русији се обележава Дан сећања и туге.
22. јуна 1941. фашистичка Немачка је не објављујући рат напала Совјетски Савез, почео је Велики отаџбински рат који је однео скоро 27 милиона живота.

На територији Русије заставе су данас спуштене на пола копља, полаже се цвеће пред споменике, одаје се пошта минутом ћутања.

У Москви у којој живи скоро 150 хиљада ветерана Великог отаџбинског рата планирано је више од хиљаду комеморација.

Председник Руске Федерације Владимир Путин ће положити венац испред Вечите ватра крај Гроба незнаном јунаку у Александровском парку. Погинулима у рату ће одати пошту чланови владе, парламента, ветерани и представници јавности.

У меморијалном комплексу Поклонаја гора ће извести реквијем, а у црквама, џамијама и синагогама се одржавају богослужења.