БАРИКАДЕ

Цинизам је у томе што су Срби сами склонили барикаду. Не народ – него ови Срби који су доведени на власт


Косовска Митровица: приликом интеграције «нису пружили» отпор

Тимур Блохин, Глас Русије
18. јун 2014.

RTS bruka

Фотографија (и подвлачење): ФБРепортер, скрин шот са сајта РТС-а

Многи српски медији су представили дати догађај као «добровољну» демонтажу, што, како показују одазиви непосредно са места догађаја, уопште не одговара истини.

Барикада која је три године делила српски и албански део Косовске Митровице, ноћас је била уклоњена помоћу тешке технике, пребачене из централне Србије. Локална полиција и КФОР посматрали су акције Срба, никакви инциденти нису фиксирани. Многи српски медији су представили дати догађај као «добровољну» демонтажу, што, како показују одазиви непосредно са места догађаја, уопште не одговара истини.

Довољно је сетити се да од самог тренутка појаве барикаде као реакције на покушаје да се север покрајине интегрише у систем такозваног независног Косова, европски чиновници свих боја обрушили су се на локалне Србе са критиком због, тобоже, ограничавања слободе кретања, за коју примере чешће видимо у делу Косова који се налази под контролом Приштине. Навешћемо један цитат из излагања представнице невладине немачке организације 2013. године: ”Демонтажа барикаде била би позитиван сигнал немачком парламенту и јавности, како би они подржали одређивање датума Србији за почетак преговора са ЕУ”.

Жељени датум је добијен, али притисак по косовском питању на Београд очигледно се наставља. Своје мишљење поводом наручилаца демонтаже барикаде изнео је Милан Јездић, главни уредник интернет-издања Срби на окуп са севера Косова:

Нова влада нам је то урадила. Неки кажу да је то вероватно један од договора задње посете Александра Вучића Ангели Меркел, да је ово један од корака у том такозваном напретку између Београда и Приштине у тим преговорима. То је јасно. То су урадили у току ноћи да се не би народ окупио.

Интересантно запажање дао је данас на својој страници у друштеним мрежама становник Косовске Митровице, аналитичар Марко Јакшић: барикаду су уклонили 18. јуна, на исти дан када су тачно пре 15 година последњи југословенски војници и полицајци напустили Косово и Метохију у складу са резолуцијом 1244… Чудна игра са симболичном барикадом, у симболичном дану.

Она јесте симбол отпора јер нормална је ствар да барикада ништа није могла да спречи у физичком смислу — каже Милан Јездић, – али је цинизам у томе што су Срби сами склонили барикаду, не народ, него ови Срби који су доведени на власт. То је страшно. То је један пораз.