АКТУЕЛНО

Уочи посете Сергеја Лаврова, Бајден у писму „подсетио“ Вучића да „пази шта ради“


Бајденова порука: Срби, држите се Европе!

Између редова – Писмо другог човека сад Вучићу

Аутор: Биљана Бојић, Курир 16.06.2014.
Фото: Маја Мојсовски Рашевић, Дадо Ђилас, Рojтерс

Упозорење – Потпредседник САД, само дан пред долазак Сергеја Лаврова у Београд, Александру Вучићу послао писмо делом посвећено Украјини, уз „подсећање“ да је будућност Србије у ЕУ

dzozef-bajden-1402873457-516579Бајден Вучићу: Уздам се у ваше лидерство како бих био сигуран да ће Србија стајати уз своје европске партнере

БЕОГРАД – Неутралан став по питању украјинске кризе и даље ставља Србију између две ватре – Русије и Америке. Тако је баш дан уочи посете руског шефа дипломатије сергеја Лаврова Београду, српском премијеру Александру Вучићу стигло писмо потпредседника САД Џозефа Бајдена.

Занимљиво је то што је протоколарни повод писма из Америке честитка Вучићу на преузимању функције премијера иако је он заклетву положио још пре два месеца, а порука је највећим делом посвећена Украјини, уз „подсећање“ да је будућност Србије у ЕУ и очекивање јачања односа с Америком.

Јачање односа

– Унапред се радујем нашем раду на заједничким приоритетима, укључујући и промовисање економске модернизације и побољшање инвестиционе климе, као и јачање наших билатералних односа. Ваше лидерство је од кључног значаја за продубљивање односа између наших двеју земаља. САД ће наставити да подржавају залагања ваше владе да од Србије направите фактор стабилности у региону Балкана, али и изван њега – наводи Бајден и истиче:
– Криза у Украјини само је ојачала нашу решеност да подржимо Европу, која је целовита, слободна и живи у миру. Уздам се у ваше лидерство како бих био сигуран да ће Србија стајати уз своје европске партнере у подршци међународним принципима, с обзиром на то да стремите ка правима и привилегијама чланства у ЕУ, као и на то да Србија преузима председавање ОЕБС 2015.

Премијер Вучић је јуче, упитан да ли се Србија везује за осовину Берлин-Москва, одговорио: – Србија има добре и пријатељске односе с Русијом, али Србија жели да буде члан ЕУ. Србија жели најбоље могуће односе с Немачком. Ја мислим да је то паметна, озбиљна, одговорна политика и она која иде у корист нашег народа. Нека будућа влада можда ће такву политику да промени.

Интереси

Истакао је да се Србија показала као искрени пријатељ Русији и да је једина европска земља која није увела санкције Русији, али да ће с Лавровим разговарати о цени гаса јер не разуме драстичну разлику од 360 евра од првог до другог вентила.

– Извините, ако ви црпите нашу нафту и цена на првом вентилу износи 30 евра, а до другог вентила је продајете за 390 евра, то не разумем. Знате, мој брат и отац обожавају Русију, ја волим Русију, волим и Америку, сваку земљу на свету, али ја сам од нашег народа изабран да заступам интересе Србије. Мораћу да замолим да цена гаса буде мања.
Бајден се, иначе, тек на крају писма реченицом осврнуо на улогу Србије у вези са БиХ и Косовом, рекавши да је од кључног значаја залагање да се потпуно нормализију односи с Приштином.

Пазите шта радите

Професор ФПН Предраг Симић каже да није нимало случајно да уочи посете Лаврова стиже писмо чија је недвосмислена порука: „Пазите шта радите!“

predrag-simic-1402873447-516583– Приче о ОЕБС и цензури медија, докторатима биле су пацке, а Бајденово писмо је упозорење, у преводу: „У реду, имате подршку Берлина, али ако вам је циљ чланство у ЕУ, имајте у виду чињеницу да у Унији има 28 чланица и да је најважнија она која није чланица – САД.“ Да је изостала подршка Немачке и канцеларке Ангеле Меркел, писмо би било још експлицитније и оштрије – оцењује Симић и прогнозира да ће од јесени притисци бити интензивирани:
– У одржању своје балансиране политике Србија мора бити пажљива и обазрива јер је то ход по минском пољу.
Вучић: Волим Русију, волим и Америку, сваку земљу на свету, али ја сам од нашег народа изабран да заступам интересе Србије Вучић: Волим Русију, волим и Америку, сваку земљу на свету, али ја сам од нашег народа изабран да заступам интересе Србије

На лето – ВУЧИЋ С ПУТИНОМ И МЕДВЕДЕВИМ

Премијер Вучић очекује да ће се током лета срести с председником и премијером Руске Федерације Владимиром Путином и Дмитријем Медведевим. С њима, како је навео, жели да разговара о „Петрохемији“, „Азотари“, али и цени гаса.

4 replies »

 1. Шта је „чича“ Бајден хтео да каже?
  По англосаксонском праву забрањено је претити прстом. Можеш псовати, спомињати и мајку и оца, анални отвор и „свету рупицу“ али не и изрицати претњу у том смислу.
  Поштовани „дипломата“ на тој слици горе, управо користи кажипрст. у садејству своје изјаве.
  Имали смо ми утиматум који је, наводно, инсценирао Први Светски Рат.
  Г. Вучићу, буди довољно луцидан да се провучеш кроз сплет мрежа које су исплетене… „Рибари“ су врло добро опремљени разнијем “ сонарима“ и другом опремом за изловљавање. Немо’ дозволити да се копрцамо на сувом…

  Свиђа ми се

 2. Како је баба зајебала ђавола, Окомијо се био ђаво да нагна бабу али баба изврдавала дуго али овај упоран ко бизон и онда баба каже даћу ти један задатак па ако успеш ради што си наумио. Баба изчупа једну длаку од оних доњих и да је ђаволу да исправи длаку и онда је на коњу и ђаво пристане. Узме он ону длаку и крене са исправљањем рачунајући да ће он очас посла, међутим како год исправи једну кривину оно се појави друга и ено га још се труди, упоран неки ђаво и тако се баба ратосиља напасти. Можда би нека од ови алапача пошто је блиска да ишчупа једну овој напасти па нек се занима а нас да остави на миру. Јебо Вас овакав поредак. Ови су неизлечиви, никако да сјашу.

  Свиђа ми се