ДЕШАВА СЕ...

Украјина из часа у час… Хунта и данас убија свој народ – У пуцњави код Славјанска погинула деца… Клинтонова тражи да САД притисне Москву… Ослобођени руски новинари…


10.06.2014. Настављене ратне операције – украјинске снаге убијају свој народ!

10:54 Више од хиљаду Украјинаца тражи помоћ у Белгородској области РФ

10:00 Порошенко наложио да се направи хуманитарни коридор на југоистоку Украјине

08:50  Ослобођени руски новинари

08:40  МСП РФ: Запад почео да се озбиљније односи према кршењу људских права у Украјини 

Реакције на збивања у Украјини у западним земљама постају све озбиљније, изјавио је опуномоћени представник МСП РФ за људкса права, демоктратију и владавину права Константин Долгов.

„Данас скоро сви главни међународни играчи, укључујући представнике Европске уније, коначно су почели да подржавају принципијелну позицију Русије, и говоре да је неопходно прекинути казнену операцију“, рекао је он.

Према речима Долгова то се догађа умногоме захваљујући објављивању „Беле књиге“. Публикација министарства спољних послова обухвата догађаје у периоду од новембра 2013. до марта 2014. године. Ускоро ће бити допуњена новим чињеницама злочина, које су извршиле украјинске власти.

08:30  НАТО појачава присуство у источној Европи 

Конгрес САД ће предложити појачање војног присуства на источним границама земаља чланица НАТО-а. Ово је изјавио амерички сенатор Џон Макејн.

Он је нагласио да се не ради о стварању нових војних база НАТО у Европи, већ о консолидацији снага и ресурса постојећих структура. Према речима Макејна те мере неопходно је предузети „у вези са украјинском кризом“.

Амерички председник Барак обама раније је изјавио да САД планирају да појачају присутство у источној Европи, због чега ће он тражити од конгреса да издвоји допунских милијарду долара.

08:20  Русија подсетила Украјину да је недопустиво осигуравати своју безбедност на рачун других 

Русија је подсетила Кијев на недопустивост осигурања своје безбедности на рачун других. Овај став изнео је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на прес-конференцији са финским колегом Ериком Туомиојем.

Према речима министра спољних послова РФ то питање не тиче се избора Кијева између различитх војно-полтиичких савеза „Овде се не ради о удаљавању од НАТО и приближавању ОДКБ или супротно, већ о испуњавању елементарног договора, не осигуравати своју безбедност на рачун других – нагласио је Лавров.

Министар је такође позвао Украјинце да направе свој избор слободно и сами, без мешања споља. 

08:10  МСП Француске: Европска унија није спремна да прими Украјину у чланство 

По мишљењу министра спољних послова Француске Лорана Фабијуса Европска унија није спремна да прими у своје чланство Украјину. Шеф француског спољнополитичког ресора рекао је да Кијев треба да одржава добре односе како са ЕУ, тако и са Русијом.

08:00  У Руској Федерацији расте број избеглица из Луганска  – У врло кратком временском периоду из Луганска у Русију упутило се више од две хиљаде избеглица. Ово је изјавио шеф самопроглашене Луганске народне републике Валериј Болотов.

Према његовим речима Луганск углавном напуштају деца и жене. При томе у протеклих 24 часа у Ростовску област је из источних украјинских региона стигло укупно 7300 људи.

Број избеглица стално расте. Ово се догађа због војне операције, коју кијевске власти спроводе како би угушиле протесте присталица независности на истоку Украјине.

07:50  Гранатирање Славјанска

07:30  Ноћно гранатирање Краматорска

07:10  Пронађена доктор Лиза којој се губио траг у Украјини 

Директор фонда Праведна помоћ, чланица председничког Савета за људска права (СПЧ) Јелисавета Глинка, позната и као доктор Лиза, пронађена је. Она је била на југоистику Украјине у хумантарној мисији.

Њени сарадници су на друштвеним мрежама објавили да је са њом изгубљен контакт.

Јелисавета Глинка налазила се у Доњецку, где је сакупљала за угрожене у сукобима на југоистоку Украјине лекове и хуманитарну помоћ.

*************

спасите децу донбаса

*************

ОЕБС позвао украјинске власти да заштите цивилно становништво  – ОЕБС је поново нагласио да треба прекинути насиље у сукобу у Украјини. Како је речено у прес-служби организације, оружје, које користе две стране, не сме да буде претња цивилном становништву.

Истовремено ОЕБС је нагласио да за сада нису добили информације од посматрача у Украјини, које би могле да потврде или негирају да украјинске снаге користе ВБР код Славјанска.

Самоодбрана је саопштила да кијевске снаге настављају да гађају град и његову периферију. Према њиховим речима, безбедносне снаге користе хаубице, самоходне минобацаче Тулипан и ВБР Град.

Крвави Славјанск 09.06.2014.


Изгубљен контакт са доктором Лизом која се налази у Украјини 

Познати руски филантроп, чланица председничког Савета за људска права (СПЧ) Јелисавета Глинка, позната као доктор Лиза, нестала је на територији Украјине. Ово је саопштила на њеном Фејсбук профилу Лана Журкина, Глинкина помоћница. Глинка је кренула на југоисток Украјине у хуманитарну мисију. Она је планирала да се у Доњецку састане са руководиоцем мисије УН за људска права Маријаном Коцеровом, руском заштитницом грађана Елом Памфиловом и украјинским омбудсманом Валеријом Лутковском.

Народна самоодбрана Славјанска