ДЕШАВА СЕ...

ВИДОВДАН: Званично ЗАБРАЊЕН „ПРАЗНИК“ ЗА СРБЕ


Након 1929. године, краљ Александар Карађорђевић је забранио званично прослављање Видовдана као „државног празника“.

10.06.2014. ФБ профил Dragoslav Bokan, за ФБР приредила Биљана Диковић

ВИДОВДАН КОЛАЖ СРБСКИ ФБРЕПОРТЕР

Видовдан је избачен из празничног календара државе којој је овај спомен НА САМО СРПСКИ ПРАЗНИК био сувише „националистички“ и (по краљу Александру) супротстављен режимској идеји „интегралног југословенства“.

Све што је било „само српско“ није више имало државну и краљевску подршку иза себе.

Тако да је Александар чак одустао и од изградње деценијама припреманог „Видовданског храма“ (Ивана Мештровића), који је све до 1929. године био сањани идеал Карађорђевог одрођеног потомка.
Испада да је Мештровић имао више интересовања за надљудски подвиг кнеза Лазара и других српских јунака на Косову од доскорашњег команданта српске војске са Солунског фронта.

Овакав став одрицања од српства у корист апстрактног (смути-па-проспи) „југословенства“ у коме се вештачки изједначавају Матија Губец, Милош Обилић и Мартин Крпан био је страшни акт апостазије, чин апсолутне и неопростиве издаје српских националних интереса и светосавске српске идеје.

Тада је уништен и онај романтични дух српства који је својом крвљу и вером изнео наш величанствени подвиг Ослобођења Косова 1912. године, Одбране Отаџбине 1914. године и Ослобођења свих српских земаља 1918. године.

Само десетак година после битака на Куманову, Церу, Колубари и Кајмакчалану, српско-југословенска држава је ДОБРОВОЉНО И САМОУБИЛАЧКИ из сопственог Духовног Устава и срца свог бића избацила Косовски Завет (заједно са припадајућим му светим Видовданским празником). Само зато да би нова југословенска Краљевина задовољила све своје (убрзо ће се показати – неверне и вечно незадовољне) несрпске и неправославне поданике, али и ондашњу међународну заједницу.

Сви су били задовољни осим Срба. Изданих и остављених од сопственог краља и врховног команданта.

Тада почиње и суноврат наше државе, војске, националне културе… који ће се у пуном светлу показати 1941. године.

Снага СКОЈ-а и популарност КПЈ су директна последица слабљења и урушавања српства.
Српски национализам је, наиме, уочи Другог светског рата потпуно изједначаван са усташтвом и комунистичком пропагандом (као „екстремне идеологије“).

Како радили, тако им је и „Бог помогао“.

И дан-данас трпимо последице ове махните опседнутости краља Александра идејом да влада над што већом територијом и „троименим народом“ некаквих наводних „Југословена“.

Духови мртвих српских ратника, витезова и јунака свих векова одбране Отаџбине су бесрамно понижени. А српски народ тада остављен на цедилу и припремљен за страшно клање у НДХ и коначно страдање у Титовој варијанти Александрове „Југославије“.

Свака последица има своје (духовне и идејне) узроке.
И она срећна и она (као у овом случају) кобна последица.

5 replies »

 1. Уз све уважавање Бокана,али ово је будалаштина.Величати Мештровића ,а поништавати краља Ујединитеља је одвратно..Он је стврно веровао у Југословенство и погрешио је,чак је то главом платио,али данашњи Југословени су за презир,а не тадашњи.Југославија јесте једна велика идеја,али и још већа заблуда,коју су Срби прескупо платили и плаћају.

  Свиђа ми се

  • Ko veliča Meštrovića?
   Ali nije I.M. UKINUO VIDOVDAN KAO DRŽAVNI PRAZNIK U JUGOSLAVIJI (a sa Vidovdanom i poštovanje Kosovskog zaveta).
   Ne sudim ja kralju Aleksandru, već svakom otvoreno i kobno antisrpskom potezu ma sa koje strane dolazio.
   On je izdao svoje saborce koji nisu umirali za to da se odbaci Vidovdan i sve što on predstavlja.
   To je užasno.
   Meštrović nije Srbin i zato ne može nikako biti izdajnik. On je iz svojih (umetničkih i finansijskih) razloga insistirao na realizaciji Vidovdanskog hrama, koji je ispao iz svih kombinacija posle 1929. godine i nove politike doma Karađorđevića.
   Mene možete slobodno vređati i potcenjivati. Vaša stvar. Od toga Srbiji neće biti ni gore ni bolje.
   A od ukidanja Vidovdana (što je kasnije samo preuzeo i nastavio J.B. Tito) je bilo ogromne, nenadoknadive štete.

   Свиђа ми се

 2. Odusevljava me svako pominjanje i velicanje nase istorije , isto koliko me i uzasava velicanje politike pojedinaca koji su svojom ludoscu ili budalastinom vodili nas Srbe, koji volimo svoje srpstvo u sulude sukobe iz kojih smo izlazili kao pobednici koje pobeda kosta, nikad manje od jedne trecine stanovnistva i uvek razorene zemlje posle cega se javljaju lesinari da nas dokrajce. Nadam se da se u ovoj recenici prepoznaju svi nasi najveci likovi , koje ne bih pojedinacno nabrajao. Jedva cekam da se pojavi neko ko moze da nas ucini ponosnim na poreklo jos necim , osim stradanjem.

  Свиђа ми се