ДРУШТВО

Не пропустите… Нове дубокоумне изјаве „мађионичара“ Марка Ђурића


„Прецртаваћемо ‘косовски цртеж’ „

Marko madjionicar

Извор: Б92  6.06.2014.

Београд – Избори на Косову и Метохији су за Србију посао од националног значаја и важан вид политичке борбе, каже шеф Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Он је рекао да је изузетно важно да српски представници освоје што више мандата, како би држава имала „полугу утицаја и притиска“ у наставку преговора у Бриселу.

„Избори су далеко од регуларних, али за нас су метод политичке борбе. Албанци са Косова се плаше да неће моћи да спроведу све што хоће ако ми контролишемо део институција“, рекао је Ђурић у Кажипрсту.

На питање како, после оклевања и чињенице да је Влада став о изборима изнела тек јуче, објаснити Србима да Београд не мења став према власти у Приштини, Ђурић каже да је суштина у томе да је став непроменљив.

„То је суштински моменат. Ми себи не смемо да дозволимо да то сматрамо парламентом државе Косово. То неће сматрати ни људи које ми пошаљемо у те покрајинске привремене институције у Приштини. То су покрајински избори и никакав другачији став није могућ за нас„, рекао је Ђурић.

На питање о изгледу гласачких листића и чињеници да за разлику од локалних избора, они сада нису статусно неутрални, Ђурић каже да за државу Србију то није грб државе Косова.

„На северу Косова ће листићи имати одговарајуће мере да људи на биралиштима немају непосредан сусрет са тим логом. За нас то није обележје државе. Мислим да ће људи који добију гласачки листић имати прилику да прецртају тај грб или тако нешто. Ми у Београду имамо грб, у Војводини грб, за нас то није грб независне државе. Искрено, волели бисмо да нема тог логотипа, тог цртежа ког ћемо прецртавати, али ово је за нас метод политичке борбе“, рекао је Ђурић.

Ђурић сматра да је већина потеза косовских Албанаца, али и дела међународне заједнице усмерена ка збуњивању Срба, минимизирању српске заједнице и покушајима да се смањи њихова излазност. Разлог за њихове потезе, каже, јесте страх да ће Срби контролисати део институција.

„Они не могу да конституишу скупштину, нити да изаберу владу без договора са српским посланицима. Устав је такав, такви су прописи, а ни међународна заједница не би пристала на њихово брутално гажење„, каже Ђурић.

На констатацију да је и понашање власти у Београду могло да збуни Србе, Ђурић инсистира да нема говора о оклевању.

„То није било оклевање, већ врло пажљиво разматрање околности које су се мењале из сата у сат. Премијер је уложио много времена у разговоре са представницима Срба са КиМ, као и сви ми са представницима међународне заједнице. Вагали смо укупне услове за одржавање избора са једне и националне интересе са друге стране. Одлука је донета из практичних разлога, јер узимањем што већег дела мандата условљавамо формирање власти и јачамо своју позицију“, рекао је Ђурић.

Шеф Канцеларије за КиМ је рекао да ће већи број мандата значити јачи инструмент државе Србије у покрајинској влади, као и да „никада, откад је Косова и Метохије и Срба на њему, није било лако борити се за права Срба“.

„Што већи број мандата је од суштинског значаја за формирање Заједнице српских општина и за јачање преговарачке позиције Београда“, рекао је он.

Како каже, после избора ће се у Бриселу преговарати о постизборним потезима Боеграда и Приштине.
Ђурић истиче да су Србима на Косову сада потребни „дисциплина, посвећеност и одговорност коју су некада приказивали Албанци на Косову“.

Шеф Канцеларије за КиМ је дао реч да ће трошење новца за КиМ бити јавно и у складу програмима Владе и Канцеларије, а одбацио је оцену да је чињеница да је његово место једно од последњих попуњених после републичких избора у Србији знак да нема интересовања за Косово и Метохију.

Такође, Ђурић је рекао да се ради на решавању случаја Оливера Ивановића и да Србија и даље гарантује за њега и захтева пуштање из притвора.

„Мода ми никад није била јача страна“

Упитан да ли ће носити својеврсну униформу, као његов претходник Александар Вулин, Ђурић каже:

„Не улазим у модне стилове, то ми никад није била јача страна. Облачићу се као и досад.“

1 reply »