ВЕСТИ ИЗ СВЕТА

Руси уплаћују новац за поплављене – Браћо, колико могу…


 

Руси уплаћују новац за поплављене

Амбасада Србије сакупила до сада 40 тона хуманитарне помоћи и 160.000 евра

Посольство России в Республике Сербии
30.5.2014.

Љубов Максимовна (Фото Љ. Милинчић)

Москва – Слика прва – жена са штапом улази у хол Еуроаксис банке у Москви. У руци стеже новчаницу од 1.000 рубаља. Прилази шалтеру икаже – ово је за поплављене Србе. Благо, осмехнуто лице. Стрпљиво чека да службеници попуне формуларе, да благајна обави свој посао. Зове се Љубов Максимовна, дуго је у пензији, целог живота је радила у фабрикама. Зна, каже, шта значи кад је тешко. Пензија није велика, али зрно, по зрно. Чула је на радију за поплаве и одмах дошла. Зашто помаже Србима – па зато што су браћа, зато што су као и ми… просто зато што им треба помоћ.

„Немојте да пишете…ја то онако…није много, толико могу.”

Пред шалтером је и Љиљана Бојат, њу су колеге из руске фирме „Такеда” замолиле да у име свих однесе у банку новац који су сакупили.

Листамо дебели регистратор у коме су сложене уплатнице из целе Русије – само јуче, уплаћено је милион рубаља, прекјуче, исто толико. Највише је појединачних уплата.Привлачи пажњу она из Хабаровска, тамо је прошле године била слична катастрофа.Знају људи шта значи кад се остане без ичега. Једна Светлана је уплатила 150.000 рубаља (готово 5.000 долара), Сегреј – 75.000 рубаља, Михаил из Чебоксарија – 10.000, Алина из Петербурга – 3.000.

Из села Атемар – 5.000 рубаља – сиротим Србима. Листамо даље – Новокузњецк, Калуга, Казанај, Салехард – град на северном поларном кругу: „Братском народу”…

Слика друга – амбасада Србије у Москви, старији човек чека испред капије да се отвори, јутрос је примио пензију и одмах,право у амбасадуда однесе помоћ. Испред конзулата ред,доносе људи постељину, ћебад, одећу, обућу, млеко за бебе, пелене, храну, воду, средства за хигијену… Два камиона Министарства за ванредне ситуације однели су више од 15 тона помоћи на аеродром, одакле ће специјалним летом кренути за Србију.Пре тога је део помоћи у неколико наврата послат авионима „Ер Србије”.

Амбасадор Славенко Терзић каже да је до сада амбасада прикупила преко 40 тона хуманитарне помоћи и 160.000 евра у новцу.

„Веома сам задовољан динамиком прикупљања помоћи, која се и даље наставља. Одзив не само руске државе него и народа је изузетан, несебичан и врло пријатељски. Донатори су рускефирме и грађани. То је заиста дирљиво и представља још један доказ искрене и дубоке солидарности руског са српским народом.”

Маријана Шкорић из амбасаде посебно истиче помоћ руских волонтера Константина Саравандија, Николаја Левсика, Митја Алесковског, који су преко друштвених мрежа окупили много Руса и заједно с њима свакодневно раде по 12 сати.

Иван Николајев, волонтер, свој ангажман објашњава чињеницом да је, пошто је био кум на венчању Рускиње и Србина – постао Србин.

А задовољни су и волонтери,о њиховој исхрани бринула су се два позната српска ресторана у Москви – „Беотурс”, са већ легендарном Перком на челу, и „Боеми”.

Поред Москве, помоћ је прикупљана у Петербургу, Сочију, Волгограду, Пемзи, Самари, Краснодару, Курску… У њима не постоје наши конзулати, па су целу организацију преузели руски хуманитарци.

—————————————————————————

Браћо, колико могу

Дирљив је и пропратни текст Андреја из Вороњежа: „Браћо, колико могу” (уплатио је 300 рубаља – огромна сума за онога ко нема).

Из Владивостока, са Далеког истока – новац и порука: „Братском народу Србије”, из Чељабинска „Станите на ноге, браћо”, из Тјумена, једноставно: „Пострадалима од поплава”.

Љ. Милинчић
Чланак листа „ПОЛИТИКА“, објављено: 30.05.2014.

***

СПАСИБО БРАТЬЯ!!! Русија послала у Србију четврти авион са хуманитарном помоћи

30.05.2014. Глас Русије

Фото: РИА Новости

Фото: РИА Новости

Русија је послала у Србију четврти авион са хуманитарном помоћи. Раније су три авиона Министарства за ванредне ситуације Ил-76 пренела више од 105 тона хуманитарне помоћи, још 40 тона је испоручено у Бањалуку.

 

 

4 replies »

  1. А за то време Политика и Новости као главне вести пласирају рагби, бејзбол, разводе америчких глумаца, испразне теме о ЕУ, демократији….силовањима у Индији, демонстрацијама у Бразилу, рату дрогераша Јужне и Средње Америке…дуелима интелектуалаца који би најрадије један другом очи извадили…Банда! Највећи про..литет у Србији заштићен плаштом власти и НАТО-а.

    Свиђа ми се

  2. Најежиш се од среће, а онда се смрзнеш од јада кад знаш да ће Благојевић управљати тим средствима.

    Свиђа ми се