Ванредно Стање

ИЗВЕШТАЈ: Ево шта су министри радили током поплава у Србији


Велимир Илић је од поплава бранио пет градова, Зорана Михајловићева је радила на евакуацији, док је Расим Љајић обезбеђивао исушиваче зидова из Турске и затварао радње несавесних трговаца. То стоји у извештајима министара о њиховима активностима у време поплава и ванредног стања. Сви чланови Владе су били дужни да их доставе премијеру Александру Вучићу пре два дана, сазнају београдски медији.

31.05.2014. ВЕСТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић

Доставили извештаје премијеру Александру Вучић: Министри у Влади Србије

Доставили извештаје премијеру Александру Вучић: Министри у Влади Србије

„Има превише страна. Написао сам оно што сам радио. Навео сам у њему неке пропусте, али они нису били велики. Ја сам био ангажован у Чачку, Лучанима, Пожеги, Бајиној Башти, Свилајнцу, Книћу и разним селима. Ту су биле хаварије“, изјавио је за „Блиц“ министар за ванредне ситуације Велимир Илић.

Већ на основу добијене информације о најављеним обимним падавинама, Министарство саобраћаја и инфраструктуре је 14. маја организовало 24-часовна дежурства. Министарка Зорана Михајловић за „Блиц“ наводи да је већ тада њено министарство успоставило пуну координацију са свим јавним предузећима „Путевима Србије“, „Железницама“, „Коридорима“, агенцијама за луке и пловне путеве и свим осталим у својој надлежности.

„Сва механизација и људство били су даноноћно ангажовани како би се сачували људски животи и имовина грађана. Организовали смо превоз добровољаца који су бранили насипе на Сави а и сваког наредног дана били смо ангажовани на превозу угрожених људи и добровољаца који су подизали бране на свим угроженим локацијама“, каже Михајловићева.

Веома обиман извештај поднео је и Расим Љајић, министар трговине, туризма и телекомуникација. Он је у њему написао да је најургентније из Републичке дирекције за робне резерве стигла помоћ у виду 85 тона хране у укупној вредности од око 200.000 евра.

Представници Љајићевог министарства током ванредног стања разговарали су са представницима Амбасаде Турске, из које је стигло 400 исушивача зидова, а треба да стигне још 400.

Министар трговине је у извештају навео и да су тржишни инспектори, поред редовних наџора, извршили 321 ванредну контролу малопродајних објеката на основу пријава грађана, као и да су у девет случајева инспектори затворили радњу и одузимали робу.

Један од обимнијих извештаја доставио је министар полиције Небојша Стефановић. Он је у њему навео да је током поплава дневно било ангажовано чак 7.500 припадника МУП-а. Они су били укључени у акције спасавања, евакуације, обезбеђивања имовине, изградње бедема и достављања хуманитарне помоћи. Стефановић је навео и да је седам полицијских хеликоптера учествовало у акцијама спасавања.