Бранко Станић

Бранко Станић: Даринка у Бечу


Darinka i Marko u Becu

Бранко Станић

ДАРИНКА У БЕЧУ

Аматерско позориште “Вожд“ јесте аматерско, али професионално ради. Овога пролећа, тачније 25. маја 2014. године, одржали су и своју прву представу у иностранству. И то не било где него баш у Бечу, у граду који је одувек важио за један од центара европске, а, богме, и светске културе.

А све је почело пре 4,5 године када су вршњаци, тада петнаестогодишњаци, Душан Симић и Филип Рајковић, другови од како памте за себе, са још десетак младих Мишараца одлучили да оснују праву позоришну дружину. Дотле су њих двојица, разним пригодама у окриљу Задужбинског друштва „Први српски устанак“ – Мишар изводили скеч Вожд и Вуле и изгнанству по тексту др Драгана Илића. И тако, од 29. новембра 2009. године воде се званично као културно удружење. Месец дана касније изводе своју прву представу – До последњег поклона, намењену деци. Потом следе Власт Бранислава Нушића, Мишарска битка Крстивоја Илића, Косовски бој Љубомира Симовића, Небески крунски савет Богдана Секендека

IMG_9594„Како ли ће све проћи у Бечу“, као да се пита Филип Рајковић, глумац, сценограф и директор АП „Вожд“

IMG_9639Заједно на сцени, заједно и у аутобусу – Филип и Вања

IMG_9647А сад право у Беч

IMG_9654Пљусак за дочек

Прве представе изведене су у месту где су и основани – на Мишару. Њихов труд није остао незапажен. Уследили су позиви за гостовања и у другим местима – Накучани, Прњавор, Лајковац… И, наравно, Шабац, град најближи Мишару.

Прошлог лета, на 207. годишњицу од Мишарске битке, баш на Мишару, АП „Вожд“ извело је нову позоришну представу – Свадба без Даринке. Била је то адаптација истоименог романа Живорада Степандића коју је за позоришно извођење приредио Душан Симић. Прича потиче из патријархалних времена када су о судбини младих одлучивали старији не водећи много рачуна о њиховим осећајима… Представа се није завршила на само једном извођењу. Наставила је живот преко Шапца, Прњавора, а овог маја стигла је чак до Беча.

IMG_9723 Бечки метро савршено функционише

IMG_9725У то су се увериле и наше девојке

IMG_9733 Пред одлуком куда прво

IMG_9738 У Бечу заиста има шта да се види

IMG_9744 Филип у улози и туристичког водича

IMG_9746 Док се нису разишли по Бечу

IMG_9798 Којим правцем?

IMG_9803 Сусрет у метроу

IMG_9836У Шенбруну

IMG_9888 Новинарка усликала фотографа

Позив за гостовање у иностранству стигао је од Татјане Кукић Јанк преко популарне друштвене мреже Face Book-a. Успостављена је преписка са Душаном Симићем, носиоцем једне од главних улога у овој причи. Све је утаначено и договорено. Представа ће се извести 25. маја у бечком театру Akzent. Но, на недељу дана пред полазак у Аустрију Србију је задесила катастрофа. Незапамћене киша и поплаве направиле су пустош. Требало је спашавати животе и имовину, а на представу више нико није мислио. Из Беча је стигао предлог да се представа откаже. На пар дана пред заказани термин небо се смиловало и напаст је попустила. Душан јавља: „Не отказујте представу, стижемо у заказано време“. Тако је и било. Кренуло се у суботу ујутру, дан пред извођење представе. Већ поподне дружина је била у Бечу. Дотле сунчани дан, одједном се намргодио и с неба је пљуснула киша, да дружину подсети из какве је Србије дошла. Све је то кратко трајало, а остало је било како се није ни очекивало. Позитивно, наравно. На крају је кулминирало завршном сценом када је публика, стојећи, дуготрајним аплаузом, од срца, наградило све учеснике на бини. Ни за време представе нису изостали аплаузи да потврде сјајно изведене сцене. Није изостао ни гласан смех у комичним ситуацијама, а многим дамама измамљене су сузе, дарнуте у срце судбином главних јунака драме.

IMG_9925 Овде ћемо ручати

IMG_9931 У друштву љубазне домаћице Тање

IMG_9950 Сви заједно са љубазним домаћинима

Љубазна домаћица Татјана, или присније Тања, разјаснила је касније све нејасноће у вези доласка Аматерског позоришта „Вожд“ у Беч. „Пријатељица моје мајке, казала је она, гледала је представу у Шапцу. Била је одушевљена и одмах је позвала моју мајку и рекла јој да је обавезно морамо извести и у Бечу за нашу дијаспору. Тако је кренуло…“

А Тањина мајка, сталожена госпођа Ана Кукић, по завршетку представе, рекла је: „Ја сам средњу школу завршила у Шапцу. Чим се књига појавила, прочитала сам је и одушевила ме је. Предложила сам Горану Марковићу, нашем режисеру да сними филм по овој књизи, али то се није остварило. Када ми је пријатељица из Шапца рекла за представу рекла сам ћерки да по сваку цену мора довести ту позоришну групу у Беч…“

Тања је напоменула: „Ово је било први пут да у овом позоришту гостује нека аматерска група. Дотле су увек долазили глумци из професионалних позоришта, највише из Београда..“

Сав приход од улазница биће упућен у хуманитарни фонд за настрадале од поплава у Србији.

Тања је наговестила и могућност да се Свадба без Даринке изведе и у Цириху, у Швајцарској. Ако се то оствари, Даринки је отворен пут у Европу.

IMG_9979Последњи договор

IMG_10088 Почиње окупљање

IMG_10095 Атмосфера испред театра Akzent у Бечу

Ова позоришна представа урађена је заједно са глумцима НДА „Весело мајмунче“ и КМТ „Сцена маска“. Да их све поменемо (уз улогу у представи), из сва три ансамла, јер су заиста заслужили:

 • Марко Рибић, слуга Срећко
 • Нина Стокић, Даринка Лазић
 • Душан Симић, Марко Достанић
 • Душан Ранковић, Петар Достанић
 • Милица Поповић, Даница Достанић
 • Филип Рајковић, Јован Лазић
 • Вања Павловић, Зорка Лазић
 • Никола Јовановић Џони, Иван Лазић
 • Нада Благојевић, Ружа Лазић
 • Тамара Петровић, баба Катица
 • Ана Стефановић, Ката
 • Теодора Смиљанић, Милена Јовановић
 • Филип Хушидић, Добросав Јовановић
 • Филип Симић, Митар
 • Марија Петровић, игуманија Аполинарија
 • Милош Јовановић, др Андра Јовановић
 • Драгољуб Манојловић, официр гестапоа
 • Душан Карић, љотићевац
 • Ђорђе Митровић, приказа
 • Данијела Јаковљевић, приказа
 • Милица Остојић,шминкер и маскер
 • Милош Теодорчевић, техничар светла
 • Слободан Петровић, техничар светла
 • Милан Докић, техничар тона

Режија: Душан Симић и Марко Рибић

Darinka i Marko u Becu Даринка и Марко у Бечу

IMG_10119 Последњи наклон публици

Са њима пут Беча упутили су се и Дарко Павловић Даруља, да видео камером сними представу на бечкој сцени, Светлана Љубић Цеца, да текстом забележи сва дешавања на иностраној премијери, Бранко Станић, звани Бранко, да фото апаратом овековечи атмосферу и Љубица Симић Буба, вођа пута, да све буде како треба.

АП „Вожд“ не мирује. За 13. август, на дан обележавање Мишарске битке, спрема нову представу посвећену истовремено и стогодишњици од избијања Првог светског рата. Биће то Време смрти на основу истоименог романа Добрице Ћосића. И са овом представом АП „Вожд“ има велике планове.

IMG_10139Уручење поклона – један је био и „Карађорђева чутура“ Стевана Симића са Мишара

IMG_10151 У повратку Душан, Марко и Ана имали су за сваког лепу пригодну реч

 

3 replies »

 1. Na zalost, tek sad sam procitala ovaj clanak I saznala za ‘Vozd’ tu divnu grupu nasih mladih glumaca. Odusevljena sam cinjenicom da jos uvek postoje mladi koji svoju mladalacku energiju koriste na tako pozitivan nacin i usmeravaju ka pravilnim ciljevima. Na taj nacin donose radost I sebi I mnogim drugima koji imaju zadovoljstvo da ih vide I cuju. Nadam se da ce posle osvajanja Evrope jednog dana stici I do Kanade (samo da nadjemo nacin da prevazidjemo trosak putovanja).
  Svaka cast i svim onim malo starijim pratiocima/profesionalcima bez cijeg doprinosa se ne moze.
  Posebne pohvale Branku I za rec I za sliku.

  Свиђа ми се

  • Хвала Шећо! Заиста су постигли сјајан успех. Сада су им и у Европу одшкринута врата… Не морају чекати, не знам ни ја већ коју годину, да би закорачили по њој…

   Свиђа ми се