АКТУЕЛНО

Западни медији критикују Вучићеву неспособност, диктатуру и цензуру- у светлу поплава у Србији…


„Вучић је током рекордних поплава својим шоу-наступима и ауторитарним понашањем, које су нон-стоп пратиле телевизијске камере „сејао панику, збуњивао власти и појачавао хаос“, пише немачка штампа. Тагесцајтунг из Берлина пише да власти у Србији, кандидату за Европску унију, посежу за цензуром као у „своја најгора времена“.

***

Западни медији критикују Вучићеву неспособност, диктатуру и цензуру у светлу поплава…

30 мај 2014, СРБски ФБРепортер

УВОДНА РЕЧ ФБР УРЕДНИКА…

Док наш премијер хита „грлом у јагоде“ у Меркелин гвоздени загрљај, оглашавајући на сва уста и грла, њему потчињених водећих медија, како Немачка (а не Русија) постаје нови стратешки партнер Србије… И наглашавајући да путује у Меркелину „Вучју јазбину“ у Берлин, да би тамо на лицу места добио „мишљење и инструкције“ од позамашне „фирерке ледено-равнодушних очију“…

…На тај начин мизерно обележавајући своје прве дане „апсолутистичке владавине“( осакаћеном и ускраћеном Србијом) још једним државно-просјачким покушајем да од колонијалне и бездушне Европе искука још неки неповољни мега кредит…

Вероватно да господар Вучић није обавештен каквим тоном и са каквим ниподаштавњем његове (без)личности, управо водећи немачки медији, описују- прво његову личну, па потом и режимску: неспособност, неморалност, диктатуру, и цензуру- јавно испољену у светлу недавних катастрофалних поплава у Србији.

Уосталом ево једног упечатљивог примера како је немачка штампа описивала Вучићево понашање током поплава (цитат из чланка „Дојче Веле“-а):

„Вучић је током рекордних поплава својим шоу-наступима и ауторитарним понашањем, које су нон-стоп пратиле телевизијске камере „сејао панику, збуњивао власти и појачавао хаос“, пише немачка штампа. Тагесцајтунг из Берлина пише да власти у Србији, кандидату за Европску унију, посежу за цензуром као у „своја најгора времена“.

Остале детаље, о томе како су неки водећи западни, пре свега немачки, медији оценили Вучићев „диктаторски перформанс“ током ове кризе, прочитајте у наставку, где вам стављамо на увид три упечатљива новинарска чланка (у прилогу), које смо „позајмили“ са сајта „Дојче Веле“…

ФБР уредник Миодраг Новаковић

—————————————————-

vuccich_II_2704

Вучићев шоу и гушење критике

 • Datum 30.05.2014
 • Autor Dijana Roščić
 • Urednik Nemanja Rujević
 • Deutsche Welle

Вучић је током рекордних поплава својим шоу-наступима и ауторитарним понашањем, које су нон-стоп пратиле телевизијске камере „сејао панику, збуњивао власти и појачавао хаос“, пише немачка штампа.

Тагесцајтунг из Берлина пише да власти у Србији, кандидату за Европску унију, посежу за цензуром као у „своја најгора времена“. Међутим, критичари владе се не дају, констатује лист: „Апелом против цензуре“, грађани критички настројени према режиму и новинари почетком ове недеље су се успротивили жестокој репресији према онима који мисле другачије.

Брисање критичких текстова са интерната критикују синдикат новинара НУНС и омбудсман Саша Јанковић. У последњих неколико дана одмеравање снага између владе и њених политичких противника личи на трку, десетине порука са критикама нестају са интернета чим се појаве.

„Захтевамо хитан престанак свих напада на слободу изражавања“, пише критички блог Пешчаник. Одмах га је подржало око 80 организација и појединаца. Они траже да „слободу и владавину права“ поштује и премијер Александар Вучић, као најдоминантнији политичар у земљи. „Вирус који се зове цензура опустошио је интернет“, жали се независни портал Телепромптер.

Квалификација „Моја специјалност је цензура“ треба да се убаци у Вучићеву биографију. Из оптицаја је посебно брзо повучен прилог на блогу портала Либрето у којем се, веома аргументовано, захтева Вучићева оставка.

Он је током рекордних поплава протекле седмице својим шоу-наступима и ауторитарним понашањем, које су нон-стоп пратиле телевизијске камере „сејао панику, збуњивао власти и појачавао хаос и конфузију“. Прича подсећа на ранију улогу Вучића међу радикалима, време када је он био министар информисања било је у знаку гушења медија.

Влада је притом скоро цело медијско тржиште учинила својим подаником, пише даље берлински дневник. Реномирани лист Политика, новинска агенција Тањуг, други највећи лист Новости и највећа ТВ станица РТС – све је у власништву државе. Због тога је логично да ТВ Нова, коју делом финансира немачки капитал, не може да добије националну фреквенцију, супротно домаћим законима, јер та станица инсистира на својој независности. Под насловом „Бог и Вучић“ лист Данас је прошлог викенда анализирао дубље узрока проблема са медијима. „Вучић води странку са елементима Фаланге (шпански фашисти). Странка која није изнутра демократска, не може ни споља да обезбеди демократију. У Србији имамо дириговане медије“, завршава цитат и свој чланак, тац из Берлина.

Истраге и откопавања

Због катастрофалних поплава у Србији је 51 особа изгубила живот, четири се још увек воде као нестале, цитира Стандард премијера Вучића који је те цифре у четвртак изнео у парламенту. Најгоре поплаве икад забележене у земљи, ангажовале су и правосуђе: Три особе у притвору на по 30 дана, због наводног ширења лажних информација преко друштвених мрежа. У случају осуде, прете им казне затвора од шест месеци до пет година. Истрага се води и против градоначелника Обреновца. Протеклих неколико дана је био оптужен да је касно покренуо евакуацију града. (…) У Аустрији, покренутом акцијом Нацхбар ин Нот (Сусед у невољи) за помоћ поплављеним подручјима, само за недељу дана је прикупљено милион евра. То је саопштио аустријски јавни сервис ОРФ у четвртак, а преноси Стандард.

0,,15742225_303,00

Интернет не ћути ни кад је потоп

 • Datum 28.05.2014
 • Autor Nemanja Rujević
 • Urednik Ivan Đerković
 • Deutsche Welle

 

Фејсбук, Твитер и небројени независни блогови један су од ретких начина да се грађани у Србији упознају са наличјем поплава; да прочитају „незваничну“ верзију по којој су надлежни реаговали дилетантски.

У понедељак је твитераше у Србији забавила и истовремено расрдила преписка београдске хале Комбанк Арене и Црвеног крста Београда. Из Арене, која је служила као привремено прихватилиште за људе из Обреновца и околине, хтели су да знају када ће неко доћи да покупи претеклу хуманитарну помоћ (слика доле). Да им не заузима простор на трибинама. Црвени крст их упућује на Кризни штаб.

Манифестација неорганизованости одвија се путем Твитера и то јавно – преписку свако може да прочита. Тај пример показује две ствари које обележавају постпоплавне дане: прво, надлежни се и даље нису снашли, не знају ко је зашта задужен, а изгледа нису разменили ни телефоне па морају да се дописују на интернету; друго, интернет је једини канал на којем се могу наћи критике власти, мада и тамо има покушаја цензуре.

Исти призор, различите слике

Званично, за неколико десетина мртвих грађана и штету од милијарду евра крив је искључиво библијски потоп (премијер Александар Вучић) који је послао лично Бог (директор Србијавода Горан Пузовић) јер је у Србији поново заказана геј парада против закона живљења (патријарх Иринеј). И још су криви грађани који су одбили правовремено понуђену евакуацију јер немају поверења у власт (начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић), док је држава изванредно обавила свој посао (председник Томислав Николић).

Верзија која се може сазнати путем друштвених мрежа сасвим је другачија – то је прича о држави која три дана није ништа предузимала иако је прогноза времена јасно указивала на поплаве; о држави у којој добровољци стихијски раде посао цивилне заштите, солидарни грађани су у улози робних резерви, а хотели глуме прихватилишта.

„Кивни су људи који су имали непосредно искуство са поплавама, и још важније, са реакцијом надлежних на њу. Друга група кивних су они који су се о томе информисали путем друштвених мрежа и алтернативних медија“, каже Михаило Тешић, маркетиншки стручњак и блогер. „Нажалост, то и даље оставља огромну већину грађана који се о свему информишу путем телевизије – не заборавимо да је Србија земља у којој људи проведу више времена испред телевизора него било где у Европи. ТВ конзументи су пре свега слуђени јер су их надлежни системски оставили у мраку, пуштајући искључиво информације које се могу подвести под промоцију одговорних политичара или под позиве за помоћ и солидарност“, наводи Тешић за ДW.

Међу кивнима је свакако и Александра Вуковић из Обреновца, са привременим смештајем у Београду. Она нам је прошле седмице испричала да њу и њене суграђане нико није упозорио на пуцање бране, као и да је на евакуацију чекала дан и по. Сада смо је поново контактирали са питањем како реагује на медијске извештаје.

„Тужна сам и бесна због сваке изјаве која нађе простор у класичним медијима, а простор нађу само оне које су политички коректне према владајућој диктатури једноумља. Нема другог мишљења до оног да су грађани криви јер су поплавили себе сопственом неодговорношћу и да су опоменути од Бога. Сагласна сам, међутим, да се држава одлично снашла – с обзиром какве кадрове има. И јесте ово опомена за нас грађане јер смо их такве изгласали.“

Контраефекат цензуре

Осим дилетантске реакције, грађани владајућој гарнитури замерају и коришћење поплава за личну промоцију. Тако је полиција једва спречила физички напад на министра Селаковића – министар је, у црној ветровци и са верним новинарима, стигао у Крупањ у тренутку када мештани још нису добили ни основну помоћ. Државна новинска агенција Тањуг је покушала да исфилтрира вест и да остави само класичну изјаву Селаковића – у Крупњу је тешко и тако даље. Тек када се снимак проширио интернетом, и медији су известили о незадовољству грађана. „Вучић и његови министри су видели прилику да се покажу као делатници, као хандс он политичари. У пракси се то сводило на лоше режиране рекламе – Фекетић на десети степен“, каже Тешић.

Фекетић – топоним познат из снежне спасилачке акције Александра Вучића – није био довољан наук да се интернету дизгине не могу затезати као класичним медијима који су упућени на државне огласе и подложни утицајима. Ових дана се одвија нови покушај уподобљавања интернета, неколико критичких блогова нестало је са изворних страница, док су неки портали оборени хакерским нападима. При томе би непознати цензори требало да знају макар следеће правило: једном на интернету, заувек на интернету.

Цензурисане критике власти (у неколико случаја ради се о позивима Александру Вучићу да са комплетном свитом поднесе оставку) преносе се и множе, постају популарне баш зато што су забрањене. Један твитераш примећује: „Ова власт не зна чак ни да цензурише како ваља.“

Огласио се и заштитник грађана Саша Јанковић који бележи да се „све чешће поједине информације и критике повлаче из јавно доступних средстава информисања и информационог простора“, да се новинарима саветује да избегавају критику, а да се грађани позивају на информативне разговоре због наводног ширења панике путем Фејсбука. Колико је познато, у полицију су позвани грађани који су шпекулисали о броју жрвата у Обреновцу, наводећи да су у питању стотине или хиљаде. Саша Јанковић каже да „никад нико није приметио, утврдио, ни забележио последице“ тог наводног ширења панике.

Симпатизери власти и тобоже неутрални душебрижници ових дана упозоравају да није време за критике, јер има пречег посла. Тешић мисли да је управо најбоље време за критике јер ће тренутни српски алтруизам убрзо проћи, а ако не буде критика и консеквенци систем ће остати непромењен. „На дуже стазе је јако тешко преточити емпатију у конкретну акцију. Људи реагују на драму и на шокове. Када се агонија развуче, природна реакција је подизање прага толеранције, нарочито када многи у Србији имају своје проблеме, муче муку са личним сиромаштвом и недостатком опција за побољшање живота. У споју са бројним изворима забаве и скретања пажње које медији сервирају, постаје још лакше брзо заборавити било какву трагедију.“

Обреновчанка Александра Вуковић такође зна да ће ова „предивна солидарност“ ишчилити. Њен стан на првом спрату у центру Обреновца остао је нетакнут – вода није стигла дотле – али зна да има људи којима треба помоћ. Властима не верује. „Засукаћмо рукаве да сами подигнемо свој град, зато што верујем да новац од помоћи ни овог пута неће отићи на праву адресу“, каже она.

„Надам се да ће моји суграђани памтити шта им се десило: да оно што знају, мисле и осећају бар овога пута неће бити препеглано роботским изјавама са телевизије и да ћемо у наредном периоду опет бити уједињени у тражењу одговорности за све што нам се десило.“

Можда јој се жеља и оствари – премијер је већ најавио да ће се случајем Поплаве позабавити тужилаштво. Испитаће се, додаје, пре свега реакција локалних званичника.

napad_na_selakovica

Тврдоглави грађани или неспособна власт?

 • Datum 20.05.2014
 • Autor Nemanja Rujević
 • Urednik Ivan Đerković
 • Deutsche Welle

 

Библијски потоп, то је хипербола коју је искористио Александар Вучић, премијер Србије. Док се вода у Обреновцу повлачи и оставља пустош, многи грађани бесно оптужују надлежне за спору реакцију.

У информативним емисијама прогноза времена по правилу иде на крају. Када иде на почетку то значи да нешто не ваља. Прошли уторак (13.5.) био је последњи дан када је прогноза времена ишла на крају Дневника РТС-а. Већ тада је гледаоцима – а посебно надлежнима – морало бити јасно шта се спрема. „На европском метео-аларму већи део Србије – Срем, Поморавље, запад и југозапад земље – обележени су црвеном бојом што представља највиши степен упозорења, овога пута на обилне падавине. Од среде до петка, у Србији ће пасти онолико кише колико обично падне за два месеца – 120 литара по квадратном метру“, рекла је водитељка. Иако је прогноза оманула (за три дана пало је 170 литара кише), и она је била довољно апокалиптична да се долазеће падавине схвате озбиљније него што су схваћене.

„Три дана пред катастрофу људи су позивани да се евакуишу и то су одбијали, то је српско неповерење у власт“, рекао је Предраг Марић, начелник сектора за ванредне ситуације. „Људи су чекали да им вода дође до носа, а онда су излазили на терасе и тражили помоћ. То је изазвало трагедију. На крају је полиција морала на силу да изводи људе“, тврдио је даље Марић у јучерашњој емисији Кажипрсту на Б92. Премијер Александар Вучић био је још оштрији, каже да такву неодговорност одраслих људи одавно није видео. Да ли се заиста радило о неодговорним грађанима који одбијају евакуацију или о дилетантској реакцији надлежних који те грађане нису на време ни обавестили шта се спрема?

Поглед из стана Александре Вуковић у улици Вука Караџића у Обреновцу. Фотографија начињена у петак ујутру

Нису имали појма шта раде

Александра Вуковић не делује као неодговорна грађанка. Та девојка је са мајком у стану у самом центру Обреновца чекала на позив и упутства за евакуацију. У четвртак увече је пратила како колају дезинформације и гласине. На локалној телевизији је чула да центар града није угрожен. На Фејсбуку је запазила преписку у којој је учествовао и Војин Несторовић, директор за корпоративне послове у ТЕНТ-у.

Несторовић у четвртак касно увече пише: „Ево сад сам дошао са терена. Колубара је пробила насип и иде према Стублинама и према Обреновцу. На Вашариште ће доћи за пет сати. […] Предложио сам да се укључе сирене, али Чучко мисли да би то изазвало панику!“ Чучко је Мирослав Чучковић, председник општине Обреновац. Он инсистира да се информације прослеђују само путем локалне телевизије коју грађани у ноћи са четвртка на петак више не могу да виде – искључена је струја.

0,,17646616_404,00

„У петак ме је око пет ујутро пробудило трубљење аутомобила и галама на улици“, прича Александра за ДW. „Тада смо још могли пешке да изађемо из зграде (слика лево), али нисмо знали куда да идемо. Спаковала сам моје и мамине ствари, комшилук ми се буквално смејао због тога.“ Док је улицама још могло да се хода и вози, Александра је од спасилачке акције видела једино војне камионе који су евакуисали децу. Возили су их у једну основну школу коју ће неколико сати касније прогутати вода. Тада су деца пребачена у другу школу. „Они заправо нису имали појма шта раде“, прича Александра. Један Обреновчанин рекао нам је да су многи његови суграђани у петак око девет сати још доводили децу у вртиће – ни бројни родитељи ни васпитачице нису знали колико је ствар озбиљна јер им то нико надлежан није саопштио.

Марија Перић (право име познато редакцији) ни сама није била обавештена о размерама поплаве, иако је у Општини Обреновац задужена за комуникацију. „Грађани, па ни ја, нисмо били обавештени о озбиљности ситуације, као ни да је потребна евакуација, осим позива становницима насеља Шљивица да се евакуишу. То насеље је било прво погођено и претрпело је највећу штету“, каже Марија за ДW. „Добила сам задужење да примам пријаве где се налазе угрожени које је потребно евакуисати. Нисам схватала колико је ситуација озбиљна док узнемирени људи нису почели да долазе, описивали су да је ниво воде дошао до првих спратова кућа и да су људи заробљени на поткровљима и крововима“, додаје она.

Кућни љубимци остављени

Неорганизованост која је владала три дана пошто су метеоролози практично најавили поплаве илуструје и позив Обреновчанима да не напуштају своје домове који је дошао лично од градоначелника Београда Синише Малог. Та вест на званичном порталу београд.рс појавила се у петак, а у међувремену је уклоњена.

Почнеш да мислиш само на себе

Када је вода већ поплавила приземља, Александри Вуковић, њеној мајци и комшијама остало је само да чекају чамце. „Пролазили су спорадично и војни чамци, морали смо да их дозивамо. Питали су где има беба и мале деце, али се више нису враћали. Страшно је што дође моменат када само на себе мислиш. Можда је то нељудски, а можда је сасвим природно“, прича Александра. Она је на крају прошла добро – у суботу је дозивала један чамац који је покупио њу и мајку. „У чамцу је био командант Жандармерије Миленко Божовић. Питао нас је зашто смо још увек ту. Објасниле смо да до тада нико није дошао по нас, да нисмо имале праве информације“, додаје Александра. Могла је да одахне тек када је аутобусом пребачена у Железник, у халу ФМП-а, где је сазнала да је и остатак породице на сигурном.

САМООРГАНИЗАЦИЈА ПУТЕМ ТВИТЕРА…

Себи су у великој мери препуштени и грађани широм Србије, солидарни у покушају да помогну угроженим подручјима. Друштвене мреже су се усијале, грађани скупљају потрепштине, неки други нуде камионе, неки подижу бране… „Ово што до сада видимо највише личи на разне видове грађанског самоорганизовања“, пише Дејан Илић на Пешчанику. „Ако не може боље, то је одлично. Међутим, за шта ће нам онда држава и њени чиновници (у Сектору за ванредне ситуације има их 4.000)? Да враћају авионе са спасиоцима? Да нас плаше Библијом и миленијумским катастрофама? Да нам објашњавају како смо ми ипак боље организовани од других иако је наша несрећа десетоструко већа? Не видим зашто од њих не бисмо захтевали више од тога.“

Александра је кивна јер зна да и данас хиљаде Обреновчана чекају помоћ, да немају хране и воде. Кивна, јер верује да је Обреновац жртвован, да је вода пуштена како талас Савом не би стигао до Београда. Кивна, јер су „на важним местима партијски људи, они који нису стручни“. Нема Додола, облаке нико не контролише, али се Александра пита да ли је морало баш овако. „Људи који су нас евакуисали су професионалци. Били су дивни, све су урадили без панике. Једино се питам зашто је ствар препуштена професионалцима тако касно…“ Рачун природне непогоде и неспособности државе испоручује се ових дана; вода се у Обреновцу полако повлачи. Тринаест мртвих званично. Александра је чула, прича се, да ће на крају бити стотине, можда хиљаду. Било би добро да и то буде само гласина.

 

——————————–

ИЗВОР:

http://www.dw.de/vučićev-šou-i-gušenje-kritike/a-17671955

http://www.dw.de/internet-ne-ćuti-ni-kad-je-potop/a-17667312

http://www.dw.de/tvrdoglavi-građani-ili-nesposobna-vlast/a-17646897

 

1 reply »