Биљана Диковић

СРБИЈА ПОД ВОДОМ (15.дан): Из часа у час – ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА у три града и 15 општина


Ванредна ситуација у градовима Крагујевац, Шабац и Сремска Митровица, као и у општинама Обреновац, Љиг, Уб, Лајковац, Осечина, Параћин, Мионица, Свилајнац, Шид, Косјерић, Бајина Башта, Крупањ, Мали Зворник, Коцељева, Владимирци.

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да је пронађено 780 од 809 пријављених несталих особа, да је за 18 од 29 преосталих потврђена смрт, а за 11 особа се још трага.

Како је наведено на сајту РХМЗ-а /28.05./, краткотрајни нагли порасти водостаја са могућношћу изливања, очекују се у наредна три дана на Млави, Пеку, Тимоку, а сличне прогнозе важе и за Јасеницу, Лепеницу, Ресаву.
На Колубари са притокама, водостаји ће током 29. и 30. маја бити у краткотрајним порастима са достизањем упозоравајућих нивоа а слична ситуација се очекује и на водостајима Нере и Брзаве.
Према прогнози, на водотоцима бујичног карактера на Моравици, Бјелици, Ибру, горњем току Западне Мораве и на Јужној Морави са притокама, у периоду од 29. до 31. маја, очекују се краткотрајни нагли порасти водостаја.

Забрана воде за пићеИнститута за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић – Батут“ је саопштио да је забрана воде за пиће на снази у Поморавском округу у Деспотовцу, Свилајнцу, Ћуприји, Параћину, затим у Јужнобачком округу у Бачу, Браничевском и Подунавском округу у Смедеревској Паланци, Петровцу и Жабарима (на снази стална забрана). Забрана употребе воде на снази је и у Љигу, Лајковцу и Мионици у Колубарском округу, док у Мачванском округу забрана воде за пиће и честих прекида у водоснабевању има у Владимирцима и Крупњу. На подручју Београда водоснабдевање је редовно изузев Обреновца где је у прекиду, док је у Гроцкој забрањена за пиће. Стална забрана употребе воде на снази је у Ћићевцу у Расинском округу, док у Варварину насеља Обреж и Катун немају редовно водоснабдевање. У Рашком округу стална забрана употребе воде од раније је у Тутину, док је забрана употребе воде у насељу Ушће у Краљеву. У Нишком округу забрана употребе воде је у Дољевцу и Ражњу, а у Пироту је забрањена вода за пиће у Бабушници.

* СПИСКОВИ ЕВАКУИСАНИХ У ЦРВЕНОМ КРСТУ 011/2620-616
* САЈТ ЗА СВЕ НЕСТАЛЕ ГРАЂАНЕ са СПИСКОВИМА www.nestali.rs

MУП отворио посебне телефонске линиjе за приjаву несталих

БEOГРAД – MУП Србиjе позвао jе све грађане да, за приjаву нестанка особа са подручjа погођених поплавама, позову броjеве телефона дежурног Oперативног центра Mинистарства унутрашњих послова Србиjе
0800100600
011/274-10-19
011/3617-223
011/3617-224

SMS kolaz

Метео-аларм РХМЗ-а - наранџастом и црвеном бојом назначене су области где се очекују опасне, односно веома опасне метеоролошке појаве

Метео-аларм РХМЗ-а – наранџастом и црвеном бојом назначене су области где се очекују опасне, односно веома опасне метеоролошке појаве

28.05.2014. Извори: агенције Бета, Танјуг, НОВОСТИ, Поплаве.рс, Новинар.де, РТВ Војводине, итд… за ФБР приредила Биљана Диковић

***

00:10 Министри подносе извештаје о раду

Извор: РТВ, Бета
На данашњој седници Владе Србије биће разматрани извештаји свих министара о њиховом раду током недавне ванредне ситуације у земљи, а потом и приоритети: обнова путне, железничке, телекомуникационе и електроенергетске инфраструктуре, као и оштећених кућа, школа, болница и других објеката, најавила је потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић.

Михајловић је нагласила да ће 1.600 кућа, које су потпуно уништене у поплавама, до зиме бити обновљене и људи ће имати кров над главом и напоменула да ће у обнови кућа држава или давати новац за реконструкцију, неко ће добити кућу…

Танјуг (Немања Јовановић)

Танјуг (Немања Јовановић)

Пошто је у поплавама у Србији уништено и оштећено 250 мостова, сви ће бити обновљени до краја године, као и већи део железничке инфраструктура, који је оштећен у поплавама, објаснила је Михајловић на РТВ Војводина.

Михајловић је истакла да је цела влада деловала као тим у време ванредне ситуације.

23:45 Вучић: Крећемо у снажну обнову, 18 страдалих, за 11 се још трага

Извор: Танјуг,РТС,РТВ
Премијер Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је влада направила план и да се за неколико дана креће у снажну обнову после штете која је настала у поплавама. Он је прецизирао да је пронађено 780 од 809 пријављених несталих особа, да је за 18 од 29 преосталих потврђена смрт, а за 11 особа се још трага.

Он је за РТС рекао да је направљен план, да постоји неколико ствари које морају да буду дорађене, али да ће обнова земље бити брза, јасна и транспарентна и да очекује да у наредних неколико дана пређемо у снажну обнову.

Бета (Милан Обрадовић)

Бета (Милан Обрадовић)

„Морамо да будемо пажљиви и обазриви, пре свега у Обреновцу, није лако стање ни у Крупњу, није једноставно ни у Свилајнцу, Убу, Коцељеви, Ваљеву, Бајиној Башти… али, рекао бих да је сваког дана све боље“, рекао је Вучић, истичући да предстоји велики посао.

Вучић је рекао да је држава преузела на себе обнову путева, јер локалне самоуправе немају новац за то, да ће држава преузети на себе и обнову електроенергетског система, где ће бити највећи трошкови као и да ће бити обновљене куће свима којима су порушене.

„За неколико месеци, људи неће нигде моћи да виде последице поплава“, рекао је Вучић .

Он је навео да ће држава помоћи пољопривредницима обезбеђивањем семена, ђубрива као и да ће се надокнадити део сточног фонда.

18 страдалих, за 11 се још трага

Он је прецизирао да је пронађено 780 од 809 пријављених несталих особа, да је за 18 од 29 преосталих потврђена смрт, а за 11 особа се још трага.

„Имаћете сутра коначан списак, пошто је рађена обдукција, колико је људи утопљено, колико је преминуло“, рекао је Вучић.

Он је додао да ће у извештају бити наведена имена настрадалих, као и датуми смрти и начин на који су настрадали.

Премијер је још једном као неетичке одбацио дезинформације о стотинама жртава поплава.

Нормализација живота у Обреновцу са седам, осам дана

Он очекује потпуну нормализацију живота у Обреновцу за седам, осам дана.

Вучић је рекао да је у Обреновцу нормализовано стање, али да није реално да се људи врате док канализација не функционише у потпуности, како би се избегла било каква могућност заразе и било каквог проблема.

„До сада никакву врсту епидемија и проблема нисмо имали“, рекао је Вучић и навео да је таквих проблема било у региону, а имали су мање поплаве од нас.

Предложићу да Благојевић контролише новац за обнову

Он је додао да би желео да новцем за обнову земље управља неко из невладиног сектора и најавио да ће ту одговорну дужност понудити програмском директору Ce-SID-a Марку Благојевићу.

Не продајемо „сребрнину“, приватна својина најбоља

Он је казао да ће приватизација појединих предузећа, попут „Телекома“, „Дунав осигурања“ и Аеродрома, бити поштена, али и упозорио да није реч о „продаји сребрнине“, како то неки замишљају.

„Осим Аеродрома ништа ту није ‘сребрнина'“, рекао је Вучић.

Он је подсетио да је „Телеком“ два пута продаван, а да они који су га продавали и нису могли да постигну добру цену сада критикују план да се та компанија приватизује.

„Питање је да ли ‘Телеком’ може да издржи трку са конкурентима“, приметио је премијер и додао да „то знају сви запослени“ и да је најлакше рећи да је неко против, иако је јасно да ће за три године цена те компаније бити мања.

Он је рекао да је потребна поштена приватизација, „а не лоповска“, каква је била раније , да је приватна својина најбољи облик својине и да не треба имати страх од тога.

Вучић је казао да је „Дунав осигурање“ доведен у тешко стање због лошег менаџмента.

„Што се тиче Аеродрома, то је велика прилика за Србију“, рекао је Вучић и додао да нам је потребан већи аеродром, да се очекује дозвола да Ер Србија лети директно и за САД пре краја 2015 године, као и већи број туриста …

„То значи да морамо да имамо већи и бољи и озбиљнији аеродром“ навео је премијер.

Ванредна седница парламента о поплавама

Вучић је најавио да ће бити одржана ванредна седница парламента, на којој ће бити представљен владин извештај о катастрофалним поплавама које су погодиле Србију.

Владин извештај није готов, рекао је премијер и додао да ће тај документ бити готово до наредног уторка или среде.

Он је рекао да ће на тој седници парламента бити изнето шта је урађено, шта се догодило и шта неко мисли шта је погрешно рађено.

Такође је најавио да ће сутра и сам присуствовати седници Скупштине, на којој посланици постављају питања влади.

„Не плашим се да одговарам на питања, иако то неки мисле“, закључио је премијер.

Апсолутно нетачни наводи о притиску на медије и цензури

Он је одбацио оцене из ОЕБС-а о наводној цензури у Србији и нагласио да је апсолутно нетачно да је било захтева за повлачење појединих текстова са сајтова.

Представница ОЕБС за слободу медија Дуња Мијатовић изразила је јуче забринутост због цензуре садржаја на интернету у Србији и позвала српске власти да негују нецензурисану дебату о питањима од јавног интереса.

„Дуња Мијатовић је рекла да је неко скинуо текст из Блица, цензурисао неки Промперт сајт. Сад ја постављам питање, не желећи да потценим значај те теме, да ли сам ја могао то да урадим? Блиц је новина која пише против владе, то је немачко-швајцарска новина. Како сам ја могао да скинем текст, који сам, иначе, погледао, прилично неписмен и глуп текст, који ме је насмејао“, упитао је Вучић.

Он је рекао да такве оцене и оптужбе за цензуру наносе велику штету Србији, а не њему.

„Мислим да је најбоље решење да зато пронађете један случај, нека дође неко из Блица или са ваше телевизије или Б92 и нека кажу да сам једну ствар тражио да буде цензурисана и ја ћу да признам да нисам говорио истину, а после тога биће немогућ мој опстанак на политичкој сцени“, рекао је Вучић.

Он је рекао да у овом тренутку има много важнијих проблема и битнијих ствари за Србију, а то је, између осталог, како да се посветимо економским реформама, које се морају спровести упркос додатним невољама због последица поплава.

„У таквим тренуцима неко је посвећен томе да одвраћа пажњу од свега важног“, приметио је Вучић.

Он је рекао да је власт била оптужена за цензуру и у време дана жалости, јер је, „ваљда, РРА рекла кабловским емитерима да не пуштају програме забавног карактера, попут Пинк мјузика и Фокс лајфа“.

„Срећом, америчка компанија ККР, која је купила СББ, је била коректна и рекла да неће да дају да се певају песме три дана. Али, неки су покушали да за то кажу да је то цензура. Хоћу да људи у Србији то знају. То је врста покварењаштва и непоштовања према своје земље“, рекао је Вучић.

Он је додао да, ако је проблем заправо то што Србија једина у овом региону није увела санкције Русији, онда то треба рећи, а не нападати његову владу за наводну цензуру.

„Рекао сам и нашим страним пријатељима: ако хоћете да ме рушите због тога што је Србија показала да се понаша као слободна земља и доноси слободне и суверене одлуке у вези Русије и Украјине, ја ћу се склонити, јер не желим да штетим земљи“, рекао је премијер и додао да је на том месту да заступа интересе Србије, а не Америке, Русије или ЕУ.

„Докле могу и док могу бранићу интересе Србије, ако видим да ће због тога Србија да има штету, склонићу се. Некима смета хапшење Шарића, некима чињеница да нећемо да уводимо санкције Русији, једини у региону..“, приметио је Вучић.

23:38 Михајловић: Влада дала максимум у ванредној ситуацији

Извор: РТВ
„Сви извештаји министара у Влади Србије о учињеном током поплава које су нас погодиле, су скоро завршени. Ми морамо да се располажемо свим чињеницама, односно да се тачно зна шта је ко од министара и министарстава урадио у том периоду. Не може да се каже да је Влада донела закључак да су локалне самоуправе одговорне за поплаве, али ми морамо да извучемо поуку из свега овога да су локалне самоуправе, али и цело друштво, морали да буду много ефикаснији“, каже потпредседница Владе и председница Комисије за процену штете у поплављеним подручјима Зорана Михајловић.

Она је у емисији „Један на један“ Радио-телевизије Војводине истакла да тужилаштво покушава да утврди све факте о евентуалној одговорности када је реч о пропустима у заштити људи и имовине од поплава, али и да држава убудуће мора да се другачије организује поводом ванредних ситуација.

23:35 Обреновац тражи помоћ за изношење смећа

Извор: Танјуг,РТВ
Градска општина Обреновац упутила је данас захтев Министарству регионалног развоја и локалне самоуправе да апелује на суседне општине како би уступиле своје камионе којима се може изнети кабасто смеће.

Грађани избацују велике количине смећа, а то превазилази капацитете наших служби, па нам треба помоћ, наводи се у саопштењу.

Танјуг (Саша Петровић)

Танјуг (Саша Петровић)

Срђан Милосављевић, начелник Одељења за имовинско-правне и стамбене послове Управе градске општине Обреновац рекао је, на данашњој конференцији за штампу, да су свих десет формираних комисија за евиденцију штете на терену и да пописују насталу штету.

„Најактивнија је комисија која пописује штету у пољопривредним газдинствима. У Пољанама, Конатицама и Великом Пољу је до сада пописано око 100 домаћинстава“, казао је он. Милосављевић је додао да је у току отклањање кварова на струјомерима, како би се стабилизовало снабдевање електричном енергијом центра града, првенствено Дома здравља и општинске управе.

Он је обавестио да је успостављена канализација и да је техничка вода дошла у готово све делове града.

21:55 Поновити попис пољопривреде где је било поплаве

Извор: Танјуг
Директор Републичког завода за статистику Драган Вукмировић предложио је да се на подручјима погођеним поплавама и клизиштима поново спроведе Попис пољопривреде.

Он је на завршној конференцији посвећеној том попису из 2012. године, која је почела вечерас у Суботици, рекао да тренутно стање у 40 општина погођених поплавама више није као у периоду пописа.

Танјуг (Јарослав Пап)

Танјуг (Јарослав Пап)

„Сад смо у ситуацији да то што смо пописивали у 40 општина више није тако. То су општине погођене поплавама. Наша идеја је да изађемо поново на терен, да кроз снимак штете утврдимо стање на пољопривредним подручјима, стање у сточним фондовима, на објектима. Негде ће то бити релативно и једноставно, а негде су клизишта однела читаве територије, негде ће последице бити на дугогодишње засаде“, рекао је Вукмировић.

Он је додао да за тако нешто постоје средства преостала од пројекта Пописа пољопривреде из 2012. године, али да је за то неопходна сагласност Европске уније, која је са 24 милиона евра финансирала тај попис.

С обзиром да током пописа бројне ревизије нису утврдиле ниједну од неправилности, према Вукмировићевом мишљењу, то би такође могао да буде адут у реализацији ове идеје.

„Да покушамо још једном статистику да приближимо реалности, да снимимо оно што се десило да бисмо видели где могу да буду путеви како би се извукли из овога. Јер, нагађања су да ли је штета у пољопривреди оволика, онолика, колико ће то утицати на бруто друштвени производ и све остало. Знате сви да тај посао може да уради једино статистика“, рекао је Вукмировић на конференцији у Суботици.

Он је претходно оценио да ће сада додатну штету претрпети они пољопривредници који су током пописа „сакрили“ део газдинства, јер ће сада и они и њихово село бити потцењени.

20:42 Сателитски снимци о обиму поплава

Извор: Танјуг
Републички геодетски завод саопштио је данас да је обезбедио податке сателитских система на основу којих се могу добити информације о обиму поплава које су задесиле Србију и који се могу користити за потребе планирања активности на санирању штете.

Како је наведено, подаци су обезбеђени кроз реализацију ИГИС пројекта „Успостављање националне инфраструктуре геопросторних података и Центра за даљинску детекцију Републике Србије – засновано на систему ИГИС“.

МУП Србије
МУП Србије

Републички геодетски завод тренутно у софтверима Overland и eCognition анализира снимке SPOT6 сателитског система на основу које ће се добити информација о подручјима под водом и земљиштима која су засићена водом.

Прикупљени подаци, као и резултати анализе могу се видети на Интернету на националном геопорталу – http://www.geosrbija.rs у категорији Поплаве 2014.

На геопорталу, информације са сателитских снимака се могу преклапати са другим просторним подацима, као што су ортофото, катастарске парцеле, адресе, административне јединице, хидрографска и путна мрежа и други доступни подаци.

На тај начин се могу идентификовати објекти и земљиште обухваћени поплавама што у великој мери може помоћи грађанима и надлежним органима да лакше прикупе документацију за процену и накнаду штете узроковане поплавама.

Подаци на геопорталу су корисницима јавно доступни за увид.

Снимци се могу користити за анализу последица поплава, управљање у кризним ситуацијама, као и за планирање система за заштиту од евентуалних будућих природних непогода.

У комбинацији са другим геоинформацијама, сателитски снимци су основа за доношење благовремених одлука за смањење последица непогода и бржи опоравак.

Републички геодетски завод ће наставити да на геопорталу публикује обезбеђене податке у оквиру ИГИС пројекта и из других извора, као и резултате урађених анализа.

Министарства, заводи, агенције и други органи надлежни за решавање последица поплава могу користити обезбеђене сателитске снимке у оквиру свог домена рада, наведено је у саопштењу.

На захтев Републичког геодетског завода компанија „Airbus Defence & Space“ доставила је радарске и сателитске снимке за хитне случајеве за подручја погођена поплавама.

Тако је достављен обрађен и геоереференциран архивски снимак TerraSAR-X радарског система, резолуције 8.25 m, за подручје западне Србије, снимљен 24. јануара 2011. године и снимак ТерраСАР-X радарског система, резолуције 8.25 m, за подручје западне Србије, снимљен 18. маја ове године.

Добијени су и подаци о обиму и распрострањености подручја покривених водом уз реку Саву на основу анализе TerraSAR-X снимка од 18. маја ове године и подаци о стању река и сталних водених површина који су детектовани на TerraSAR-X снимку од 24. јануара 2011. године, што представља анализу коју је урадила страна компанија “German Aerospace Centre“.

Како је наведено реч је и о обрађеном и геоереференцираном снимку СПОТ6 оптичког сателитског система, резолуције пан 1.5m/ms 6m, за подручје западне Србије, снимљеном 19. маја и 21. маја ове године, као и 8. септембра, 13. августа и 30. октобра 2013. године.

Достављен је и обрађен и геоереференциран снимак Плеиадес оптичког сателитског система, резолуције пан 0.5m/ms 2m, за подручје општине Крупањ, снимљен 21. маја и необрађен снимак SPOT6 оптичког сателитског система, резолуције пан 1.5m/ms 6m, снимљен 21. маја који је коришћен у оквиру сервиса “Emergency Management Service“ ЕУ Цоперницус програма за подручја Лозница, Крупањ, Љубовија, Осечина, Лазаревац, Сремска Митровица, Обреновац и Костолац.

20:28 ЦРВЕНИ КРСТ: Најпотребнија конзервирана храна

Извор: Танјуг
Црвени крст, који је активан у свих 39 средина погођених поплавама, тренутно највеће потребе има за конзервираном храном, изјавила је данас генерални секретар те организације Весна Миленовић.

„Више од 70 одсто примљене помоћи се огледа у води, а свега осам одсто у конзервираној храни и око осам одсто у хигијенским артиклима“, рекла је Миленовић у емисији Око на РТС-у.

РТВ (Мартин Мартинов)
РТВ (Мартин Мартинов)

Она је навела да је конзервирана храна највећа потреба Црвеног крста, и то због услова у којима се људи налазе, јер је потребно да имају неки готов оброк.

Када је реч о Црвеном крсту Београда, она је навела да су потребни брашно, уље, шећер и пасуљ, зато што су у пакетима, за људе који су у приватном смештају.

“До сада је Црвени крст Србије на терен опремио 653 тоне помоћи из Београда, док је 51 организација из Србије у корист оних који су погођени припремила 1.760 тона“, рекла је Миленовић.

Она је истакла да је највише напора, ових дана, уложено да се у Обреновцу оспособи пут за пружање хуманитарне помоћи грађанства.

“Дневно ту преузима помоћ између 1.800 и 3.000 људи. За сада смо то добро успоставили. Још су нам потребни договори са локалним штабом, а видећемо како ће ићи са повратком грађана јер ће се та потреба сигурно увећати када се више грађана буде и вратило“, рекла је Миленовић.

Према њеним речима, огромне активности има и Црвени крст Београда који збрињава потребу у храни и хигијени за више од 15.000 људи у приватном смештају и око 4.000 људи у прихватним центрима.

19:55 Шер: Држава није положила тест демократичности

Извор: Бета
Анализа Интернет слобода у току ванредне ситуације коју је спровела Шер фондација (Схаре) показала је да Србија током поплава није прошла „тест демократичности“, због „бурних реакција њених челника на критику, цензуре у медијском извештавању и удара на друштвене мреже“.

Како се наводи у анализи, први проблеми су се појавили у извештавању традиционалних медија и изјавама званичника који су престали да разликују термине „ванредно стање“ и „ванредна ситуација“. 

Танјуг/АП (Paul Sakuma)
Танјуг/АП (Paul Sakuma)

Шер је током анализе систематски пратио и бележио ситуацију на интернету, где се показало да садржаји, али и цели интернет сајтови „нестају“ или постају недоступни.

„Једна од првих страница која је ‘нестала’ јесте обавештење градоначелника Београда Синише Малог, са званичног сајта града. Радило се о молби грађанима Обреновца да не напуштају своје домове“, упозорава Шер.

Додаје се да су брисани блогови новинара и грађана, да су уклањани извештаји грађана са сајта поплаве.рс, да је нестало „Огорчено писмо“ упућено премијеру Србије, као и да је фреквенција радио-аматера уступљена Горској служби спасавања, да би им касније била враћена.

Шер упозорава да су поједини грађани приведени на информативне разговоре у полицију због „ширења панике на друштвеним мрежама“, те да су запрећене казне од шест месеци до пет година затвора.

Шер објашњава да су те казне одређене Кривичним закоником, али да се члан односи на ширење нетачних информација које могу да изазову панику када се то чини путем медија и других сличних средстава или на јавним скуповима.

„Блогови или профили на мрежама Фејсбук (Facebook) и Твитер (Twitter) не могу да се квалификују као јавна гласила, јер код њих не постоји уредничка одговорност, нити су испуњени остали услови који су предвиђени Законом о јавном информисању“, наводи Шер.

Оцењује се да је јачање притиска на дигитално окружење „само довело до гласнијег и организованијег одговора интернет заједнице која је затражила крај цензуре и почетак одговорности“.

„Прави показатељ зрелости и демократичности државе је подложност критици јавности. Држава не сме директно да угрожава право на слободно ширење и пријем информација, а треба да створи и предуслове да ни било ко други ту слободу не може да угрози“, саопштио је Шер.

Анализу је спровео Шер дифенс (Defence) који је део Шер фондације, настао са циљем да се бори за јавни интерес у областима приватности, слободе говора, надзора над електронским комуникацијама, транспарентности и ефикасности рада државних органа.

18:19 Михајловић: Влада дала максимум у ванредној ситуацији

Извор: РТВ
„Сви извештаји министара у Влади Србије о учињеном током поплава које су нас погодиле, су скоро завршени. Ми морамо да се располажемо свим чињеницама, односно да се тачно зна шта је ко од министара и министарстава урадио у том периоду. Не може да се каже да је Влада донела закључак да су локалне самоуправе одговорне за поплаве, али ми морамо да извучемо поуку из свега овога да су локалне самоуправе, али и цело друштво, морали да буду много ефикаснији“, каже потпредседница Владе и председница Комисије за процену штете у поплављеним подручјима Зорана Михајловић.

Она је у емисији „Један на један“ Радио-телевизије Војводине истакла да тужилаштво покушава да утврди све факте о евентоуалној одговрности када је реч о пропустима у заштити људи и имовине од поплава, али и да држава убудуће мора да се другачије организује поводом ванредних ситуација.

mc.rs

mc.rs

„Постоји Закон о ванредним ситуацијама и зна се ко командује активностима. Морамо то да урадимо још детаљније тако што ће ту бити укључне и локалне самоуправе. Данима се нагађа кој је крив за Обреновац и ко је требало да прогласи евакуацију, али као што ни цунами није могао да буде предвиђен, тако ни поплава код нас није могла да се предвиди. Када је реч о процени штете и утврђивању евентуалне одговорности, ништа неће бити урађено на основу утисака, већ на основу свих докумената и аката које имамо. На нама је да покажемо шта смо урадили и шта ћемо даље“, каће Зорана Михајловић.

На питање како коментарише изјаву премијера Александра Вучића да су говото сви министри добро радили, Зорана Михајловић каже да она не може да каже да је неко од министара лоше радио свој посао.

„Мој је утисак да смо се сви максимално трудили. Радили смо у тако хаотичним условима. Ипак, ја нисам схватила да се неко из Владе хвалио како смо супер радили, али треба рећи да је то био први пут да смо се трудили да радимо заједно. То је ситуација у којој један министар не може много сам да уради. И не, нисмо ми министри деловали као ученици који слушају свог разредног. Па то је Кризни штаб и ту нема много приче, ту се ради оно што мора да се уради како би ствари биле боље“, истиче Зорана Михајловић.

Она додаје да ће на сутрашњој седници Владе ће бити достављени сви извештаји министара, а потом ће Влада тачно и детаљно утврдити динамику обнаве путне инфраструктуре како бисмо имали нормалан транспорт робе и људи.

„Други приоритет је обнова кућа грађана, јер нам је јесен готово пред вратима. Податак је да је 1.600 кућа скроз уништено и наравно да ће тим људима бити обезбеђен кров на главом. Наравно, не може све одједном, али ће се цело лето радити. Држава ће да заврши све кад је реч о путној инфратстукрути, када је реч о кућама, неко ће добити део новца да обнови кућу, други који је остао без крова над главом добиће кућу, али све у складу са могућностима“ истиче Зорана Михајловић.

Додаје да је у Србији уништено 250 мостова, што малих што великих и да ће краја године већина бити обновљена.

„Може се рећи да ће до краја године 80 одсто путне инфраструктуре бити завршено. Рачунамо на новац од европског фонда солидарности и ИПА фондова. Наћи ће се новац, променићемо намену кредита које смо већ узели, дакле, нећемо их користити за оно што смо на почетку хтели“, каже Зорана Михајловић.

Она додаје да се нада да су машине-багери које су потопљене у површинским коповима угља, осигуране, али, како је рекла, то још мора да се провери.

„Знам да је менаџмент Колубаре у неколико наврата расписивао и обарао тедере за осигурање, остаје нам да видимо какво је ту стање. Ако машине нису осигуране, ту је одговоран менаџмент ЕПС-а“, каже Зорана Михајловић.

Она истиче да се неће мењати стратешки правци када је реч о најављеним реформским мерама Владе Србије.

„Али због ове ситуације која нас је задесила, ти стратешки правци мораће да се дораде“, навела је Зорана Михајловић.

Упитана да прокоментарише критику ОЕБС-а да се у Србији криши слобода говора када је реч о интернету, потпредседница Владе каже да се „не бави друштвеним мрежама“, али „подржава да људи имају свој став и да кажу оно шта мисле“.

„Немам никакав проблем са тим. Ако је ОЕБС упутио неке критике, ја сам за то да се то питање отвори на Влади. Али морам и да кажем да ми свакако није пријало да слушам приче да у Обреновцуи има 500 мртвих“, рекала је Зорана Михајловић, а на питање да ли јој је познато да је један таблоид објавио насловну страну на којој је писало да „Мртви лешеви плутају Обреновцем“, истиче да за то није чула.

18:06 Ваздушна пушка у хуманитарној помоћи из Холандије

Извор: Новости
Цариници су данас у пошиљци хуманитарне помоћи из Холандије намењеној угроженима у недавним поплавама открили једну ваздушну пушку калибра 4,5 мм, са јаким оптичким нишаном и 750 дијабола.

Овај инцидент откривен је на граничном прелазу Батровци захваљујући мобилном скенеру који непрекидно ради на том граничном прелазу, наводи се у саопштењу Управе царина.

 Гранични прелаз Батровци(Гранични прелаз Батровци)

Помоћ је превозио камион холандских регистарских ознака којим је управљао холандски држављанин српског порекла, а након што је уочено оружје на скенеру цариници су камион детаљно преконтролисали и у товару половне одеће, обуће и хигијенских средстава пронађена је поменута пушка.

Возач камиона је изјавио да је пушка његова и да је он ставио у товар, али како се ради о врсти оружја, случај је предат у даљу надлежност полицији, наводи царина и подсећа да ово није усамљен случај да појединци покушавају да искористе сваку, па и кризну, ситуацију за своју корист.

У претходном периоду је захваљујући сарадњи са другим државним органима откривено да поједини товари чак нису дошли на места на која су са граничног прелаза упућени, већ да је роба завршила, на пример, на пијацама.

Истраге о таквим случајевима су у току и ускоро очекујемо конкретне резултате.

18:00 Пајтић: Покрајина ће санирати штету у Јамени

Извор: РТВ, Бета
Председник Владе Војводине Бојан Пајтић изјавио је данас да ће штету у селу Јамена, које је у Срему највише настрадало у поплавама и било потпуно под водом, Покрајина санирати у наредних шест месеци. Председник војвођанске владе је рекао да је одбрана у Покрајини била ефикасна захваљујући улагањима током 10 година, када је у изградњу и реконструкцију насипа уложено више од 30 милиона евра, а годишње се у њихово обнављање додаје три милијарде динара.

„Тренутно су тамо инспекције, тимови за дезинфекцију и процењује се штета. Помоћи ћемо пољопривредницима у механизацији, биће санирана инфраструктура и тамо где су објекти оштећени, помоћи ћемо грађевинским материјалом“, казао је Пајтић на конференцији за новинаре у Новом Саду.

vojvodina.gov.rs; Бета

vojvodina.gov.rs; Бета

„У водопривреду се мора улагати превентивно, пре него што проблем настане и тада је мања опасност, штета и приправност, а лакше је санирати последице“, рекао је Пајтић.

Потпредседник Владе Војводине и командант Покрајинског штаба за ванредне ситуације Горан Јешић рекао је да је та одбрана била једна од најкомпликованијих у историји, те да ће трошкови бити велики.

„Трошкови да читаву оперативу одбране ставите у погон нису мали, биће трошкова и у одбрани Ирига, а процене су да ће само рачун за струју код црпних пумпи бити око два милиона евра“, казао је Јешић.

Како је рекао, ниједан живот није био угрожен, а свега око 6,7 одсто сремских ораница је страдало, за шта су заслужни људи из водопривреде и додао да не сме доћи до централизације водопривреде у Србији да би се таква ефикасност сачувала.

„Они су доносили одлуке и процене, а ми смо им само пружали политичку подршку“, казао је он и додао да је у протекле три године уложено око 100 милиона евра у водопривреду, те да су захваљујући томе сачувани инжењери и спречен њихов одлив у приватни сектор.

Директор Јавног водопривредног предузећа Воде Војводине Мирко Аџић рекао је да ће ово бити једна од најскупљих одбрана од поплава и упозорио да се у Војводини сваке године дешавају сличне акције, само што оне медијски нису толико пропраћене.

У одбрани од највеће историјске воде на Сави код Сремске Митровице претходних недеља било је ангажовано 1.200 стручњака, 1,5 милиона џакова, 600 тешких машина и направљено 40 километара привремених насипа.

17:56 Производња делимично обновљена – копови и даље под водом

Извор: РТВ
На још једном копу Поља „Д“ у Колубари обновљена је производња па ће термоелектранама стизати два пута више угља него до сада. Међутим друга два копа и даље су под водом, а њихово исушивање трајаће месецима.

РТВ

17:55 Крупањ: Највећа претња клизишта

Извор: РТВ
Након стабилизације водотокова и повлачења река у корита на подручју општине Крупањ највећу претњу представљају клизишта. Штета се још сабира а све снаге сада су усмерене на то да се живот нормализује и профункционише инфраструктура.

На основу првих процена штета на објектима и разореној путној и комуналној инфраструктури у Крупњу износи три милијарде динара.

Танјуг (Немања Јовановић)
Танјуг (Немања Јовановић)

Сада велики проблем праве бројна клизишта која не престају да прете. А један од значајних приоритета јесте одржати под контролом епидемиолошку ситуацију

Прецизни подаци о причињеној штети у општини Крупањ биће познати до тридесетог маја.

16:55 РХМЗ: Могуће изливање неких водотокова

Извор: Бета
Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) упозорио је данас да ће водостаји већег броја река, међу којима су Колубара, Млава, Јасеница и Белица, бити у порасту у наредна три дана и да је могуће изливање делова тих водотокова.

Како је наведено на сајту РХМЗ-а, краткотрајни нагли порасти водостаја са могућношћу изливања, очекују се у наредна три дана на Млави, Пеку, Тимоку, а сличне прогнозе важе и за Јасеницу, Лепеницу, Ресаву.

На Колубари са притокама, водостаји ће током 29. и 30. маја бити у краткотрајним порастима са достизањем упозоравајућих нивоа а слична ситуација се очекује и на водостајима Нере и Брзаве.

Према прогнози, на водотоцима бујичног карактера на Моравици, Бјелици, Ибру, горњем току Западне Мораве и на Јужној Морави са притокама, у периоду од 29. до 31. маја, очекују се краткотрајни нагли порасти водостаја.

РТВ (Јан Вало)

РТВ (Јан Вало)

16:52 Милић: Три кривичне пријаве због ширења панике

Извор: Бета
Начелник београдске полиције Веселин Милић рекао је данас да су против три особе поднете кривичне пријаве због „ширења панике“ јер су преко друштвених мрежа објављивале лажне податке о броју настрадалих у поплавама.

...

Милић је у Скупштини града Београда рекао да су кривичне пријаве поднете против људи које су наводили да је у Обреновцу страдало више стотина житеља што, како је рекао, није тачно.

Одборник Скупштине града из редова опозиционе Демократске странке Балша Божовић, осврнувши се на недавне поплаве, затражио је да истражни органи утврде да ли је било одговорних за тешке последице.

Он је председника Србије Томислава Николића позвао да упути извињење грађанима и онима који су изгубили ближње у поплавама, због тога што је кривицу свалио на њих.

„Па, не мислите ваљда да су грађани криви што нису евакуисани на време“, казао је Божовић.

Он је оценио да су разна нагађања по друштвеним мрежама о броју страдалих у поплавама последица тога што не постоје званични подаци о именима погинулих и списак несталих особа.

14:25 СРЕМСКА МИТРОВИЦА – Вучић: Сутра коначан број и имена страдалих у поплавама

Извор: Бета, Танјуг
Председник Владе Србије Александар Вучић најавио је да ће сутра бити објављен коначан број и имена страдалих у поплавама.

Коначан број поднетих захтева за нестале је 38. Срамота је да неки људи желе да виде већи број мртвих. Свако име и презиме биће доступно јавности, као и то да ли су се утопили или умрли од болести током поплава“, рекао је Вучић новинарима код насипа у Сремској Митровици.

Бета (Драган Гојић)
Бета (Драган Гојић)

Вучић је као дезинформације одбацио наводе да се у Лазаревцу спаљују лешеви страдалих у поплавама.

„Ми немамо високе пећи у Лазаревцу, али то говори само да имамо велики број људи који не желе добро својој земљи“, рекао је Вучић.

Премијер је најавио да ће на седници Владе рећи министрима чијим је радом задовољан а чијим не, а затим ће о томе обавестити и јавност.

Вучић је навео да грађани Сремске Митровице нису бранили само свој град и своје огњиште, него и друге градове у Србији.

„Показали смо да Србија може да буде јака и шта можемо да постигнемо када смо сложни. Имали смо и мало среће, јер се Сава излила у Хрватској и Републици Српској“, рекао је Вучић.

Додао је да се у наредним годинама мора радити на изградњи обалоутврде, где не постоји, али да се прво морају јачати бедеми ослабљени током последњих поплава.

Вучић је рекао да ће Влада преузети финансирање обнове некатегорисаних и категорисаних путева оштећених бујичним поплавама, јер већина локалних самоуправа нема новца да то уради сама.

Премијер је навео да је градоначелник Сремске Митровице Бранислав Недимовић добро радио свој посао, за разлику од неких градоначелника, попут шабачког, који су тврдили да им нису потребни ни џакови ни песак.

Недимовић је рекао да је пре 11 дана ситуација на насипу била драматична, а данас сунце сија и вода се повукла.

„Струка је успела да направи насипе и на левој и на десној обали Саве код Сремске Митровице, тако да смо спасили град. Нисмо имали људских жртава, имали смо штете само на пољопривредном земљишту. Ово нам је био и наук, јер смо пре 40 година имали велику поплаву и мало смо се опустили“, рекао је Недимовић.

Недимовић се захвалио људима који су учествовали у изградњи насипа, а посебно младима који су се први одазвали.

Током шетње до насипа Вучић је у разговору са грађанима Сремске Митровице рекао и да се мора помоћи у новцу и семенском материјалу становништву Републике Српске и да ће о томе разговарати са председником РС Милорадом Додиком.

Не одустајемо од реформи

Вучић је изјавио данас да влада, и у околностима потребе санирања последица поплава, неће одустати од економских реформи и економског напретка земље.

„Не само да ћемо да вратимо оно што је било, већ ћемо да Србију градимо и унапређујемо. То је наш посао. Ништа неће да стане“, поручио је Вучић.

Премијер је уверен да ће се земља обновити и да ће се ући у развој много брже него што то неки мисле.

„Нећемо одустајати од наших циљева – економских реформи и економског напретка земље, иако смо се суочили са реално великим проблемом“, поновио је.

Према његовим речима, постоје реални проблеми обнове путева у планинским деловима, те ће, како је најавио, вероватно већ сутра уредбом држава преузети на себе ту обавезу, јер локалне самоуправе за тако нешто немају новца.

Такође, до краја ове или средином следеће године радиће се и на обнови категоризованих и некатегоризованих путева. Вучић је указао да ће доста проблема бити у пољопривреди и да ће се ту помагати кроз донације семена, горива, и да ће се све учинити да се помогне и сточном фонду тамо где је штета највећа.

Упитан да прокоментарише критике појединаца на оно што је урађено, Вучић је рекао да многи не знају законе који, рецимо, за елементарне непогоде потичу још из 1992. године, а за процену штете – из 1987. године.

„Видим да нису читали законе и не знају надлежности“, рекао је Вучић и додао да свакако надлежни тужилац испитује одговорност сваког органа и сваког човека.

Он је додао да не би волео да се у природној непогоди, током које су се грађани ујединили да одбране земљу, нађе разлог за политичке свађе, али и да је увек спреман да се испита било чији рад или нерад.

„Поносан сам на оно што сам лично радио, и на ангажман највећег броја министара, њихов труд, посвећеност и рад, а видећемо шта су други радили“, закључио је премијер.

13:57 ПАНЧЕВО – Амонијак нешто виши од просечних вредности

Извор: РТВ
Резултати мерења амонијака, након јучерашњег акцидента у Азотари, показују да је његова просечна концентрација била око 47 микрограма по метру кубном, што је половина од дозвољеног.

Према подацима Завода за јавно здравље, које ради ова мерења, то је нешто више од просечних вредности за ово доба године, а која су углавном око 20 микрограма.

РТВ (Јан Вало)

РТВ (Јан Вало)

Ово је последица јучерашњег цурења амонијака, до којег је дошло приликом покретања погона карбамид, односно након испада због нестанка струје.

Према речима покрајинског инспектора за заштиту животне средине Шимона Банчова оба извора електроснабдевања била су прекинута када је дошло до испада потројења у Азотари, што је највероватније проузроковано ударом грома.

Како је објаснио градски већник за екологију Владимир Деља прекиди у електро снабдевању већ су се дешавали у фабрикама јужне зоне што је, како је оценио, недопустиво.

Он је поручио да би требало испитати стабилност електромреже у овом делу Панчева.

Данас се у Панчеву састао и тим за дефинисање плана за поступање у ванредним ситуацијама које могу довести до загађења животне средине.

Град је у обавези да донесе овај план, јер се налази у трећој, односно најгорој категорији, када је реч о екологији. Овој ситуацији, поред хемијске индустрије, доприноси и повећана концентрација чађи.

План ће, како је најављено, садржати и две новине.

Члан градског већа Панчева, задужен за екологију, Владимир Деља, рекао је да је до сада за свако обраћање медијима тражена дозвола из Новог Сада, што је, како је оценио, успоравало доток информација.

Данас је представљена и анализа квалитета ваздуха у последњих годину дана, која је показала да су главне загађујуће материје суспендоване честице и чађ.

Честице су, како је објашњено, само у фебруару 11 пута прекорачиле граничне вредности, због чега ће се у наредном периоду радити на смањивању ове врсте загађења.

13:52 Тадић: Таблоиди „спинују“ о поплавама

Извор: Танјуг
Председник Нове демократске странке Борис Тадић изјавио је данас да неки таблоиди, вероватно у оркестрацији са неким из власти, данима покушавају да дискусију о узроцима поплава и начину на који се на њих реаговало усмере у погрешном правцу, пре свега тако што кривицу приписују владама које је водила Демократска странка.

Тадић на конференцији за новинаре, међутим, није желео да упире прстом на политичке наручиоце оваквих текстова, јер, како је рекао, не жели да оптужује без доказа.

Неискоришћена средства за Шабац, у мандату претходне владе

Он је упозорио да се неодговорним и неаргументованим текстовима, о ненаменски потрошеном новцу Светске банке, који је био намењен побољшању система заштите од поплава, урушава однос Србије са том финансијском институцијом.

Истичући да извештај о реализованим пројектима и утрошеним средствима може да се прочита на веб-сајту Светске банке, Тадић је прецизирао да је та међународна финансијска институција Србији 2005. године одобрила 25 милиона долара кредита за заштиту од поплава, а 2007. још 49,3 милиона долара.

Влада је, према његовим речима, из буџета од 2008. до 2011. године за ту намену издвојила још 110 милиона, тако да је за неколико година у одбрану од поплава уложено укупно 160 милиона евра.

Бета (Ненад Петровић)
Бета (Ненад Петровић)

Тадић је истакао да није искоришћено само пет одсто средстава које је Светска банка определила за одбрану од поплава у Србији, али за то, како је истакао, није одговорна влада коју је водила Демократска странка.

„Према извештају Светске банке из 2014. године, последња средства су повучена 2013, дакле у мандату претходне владе. Ако је било грешака, оне су везане за ових пет одсто неискоришћених средстава, а она нису искоришћена управо у Шапцу на критичном месту које је брањено претходних дана“, рекао је Тадић.

У Шапцу је, како је навео Тадић, током владе Мирка Цветковића изграђено 19 километара насипа и да то није урађено, штета од поплава које су недавно погодиле Србију била би несагледива, а од неповучених средстава требало је да се изгради још око два километра.

И раније било поплавних таласа, али није било жртава

Тадић је, такође, истакао да је, у време када је он био председник, било поплавних таласа на Дрини и Тиси, који су били већи него они који су нас погодили протеклих дана, али да није било људских жртава, зато што се знало ко шта ради и ко како реагује у ланцу командовања након прогноза РХМЗ.

„Читава дискусија о томе ко је крив и покушај пребацивања кривице на оне који нису криви треба да се рационализује кроз расправу у влади и парламенту, уз учешће стручњака. Нико унапред није амнестиран, то кажем за владу која је постојала у време док сам био председник и ове после“, рекао је Тадић.

Истина о томе ко је у последњих 20 година урадио свој део посла и каква је била динамика улагања у одбрану од поплава треба, према Тадићевим речима, да доведе до побољшања система заштите, како би српско друштво у будућности било боље организовано у таквим кризним ситуацијама.

„Данас се као 90-их поново креирају предрасуде, шаљу у јавност информације које немају логичног основа и које не могу да грађанима обезбеде мир. Сада се појављује и некакав Харп систем и само нам још пророци фале“, рекао је Тадић.

Влада не може да се амнестира тако што ће се кривица пребацити на претходнике

„Опозиција је претходних дана показала висок ниво културе понашања и нико није нападао владу у тренутку када се земља брани, али анализа мора да се уради сада, и то је једино нормално понашање, а не да се влада амнестира тако што ће се кривица пребацити на претходнике“, рекао је Тадић.

Он је као покушај скретања пажње јавности описао и тврдње таблоида о његовој наводној умешаности у финансијске малверзације у предузећу „Галеника“, истичући да са тиме ни он, ни странка коју је водио, немају никакве везе и да је спреман да иде и на полиграф, како би то доказао.

13:35 ОБРЕНОВАЦ: У ТЕНТ-у поново на мрежи блок А3

Извор: РТВ
У Термоелектрани „Никола Тесла А“ данас је пуштен у рад и повезан на електроенергетски систем блок А3, снаге 305 мегавата, саопштила је Електропривреда Србије.

Како се наводи, то је трећи блок који је пуштен у рад након принудног гашења блокова због катастрофалних поплава у Обреновцу и околини.

Танјуг (Сава Радовановић)

Танјуг (Сава Радовановић)

Враћање блока А3 на мрежу је важан технички предуслов за скоро пуштање у рад и блока А5 на истој термоелектрани, а потом почиње редовни годишњи ремонт блока А3 како би био спреман за рад у зимској сезони.

За викенд је пуштен у рад блок А1, снаге 210 мегавата, а јуче је на мрежу укључен и шестомегаватни блок Б1 на ТЕНТ-у Б. Након стабилизације рада овог блока искључен је блок Б2 на којем је започет редовни годишњи ремонт.

12:28 Сочи послао прву серију хуманитарне помоћи Србији, активно учествовали у акцији српски грађевинари

Из Сочија су послате прве две тоне хуманитарне помоћи за жртве поплава у Србији. Помоћ ће бити достављена амбасади Републике Србије у Москви, саопштио је данас за Итар-Тас заменик председника Српске јавне организације у Сочију, Радован Јевтић.

Сочи послао прву серију хуманитарне помоћи Србији, активно учествовали у акцији српски грађевинари

Према његовим речима, у акцији прикупљања новчаних средстава и основних потрепштина учествовали су грађани Сочија и српски грађевинари који раде на градилиштима у Сочију. Пункт за пријем хуманитарне помоћи организован је у скадишту једне од српских грађевинских компанија. Радници ове и других фирми, где раде углавном држављани земаља Балканског полуострва, уплатили су на специјалне рачуне своје дневне зараде.

“Првобитно су у Србију послата прикупљена средства за хигијену и дезинфикацију, постељина, јастуци и покривачи. Срби, који живе у Сочију, купили су храну и минералну воду“, – рекао је представник српске компаније “Путеви Ужице“, Никола Лукаћ. Према његовима речима, почетком јуна кроз Москву, за Србију ће послати следећу серију хуманитарне помоћи – кревете и кревеце.

Српска општина у Сочију је најбројнија у Краснодарском крају. У изградњи олимпијских објеката учествовало је око 6. 000 Срба, сада тамо настављају са радом око 1,5 хиљада грађевинара из Србије.

11:55 Савет Федерације Русије позвао регионе да помогну братском српском народу

Руски Савет Федерације (Горњи дом руског парламента) обратио се субјектима Руске Федерације позивајући их да укажу помоћ Србији због поплава које су је задесиле у мају 2014. године.

Савет Федерације Русије позвао регионе да помогну братском српском народу

У документу се наводи да је Савет Федерације “дубоко потресен великом природном непогодом у земљама балканског региона и најискреније изјављује саучешће породицама и пријатељима жртава“.

Чланови Савета Федерације су подсетили да је “Русија била једна од првих држава која се одазвала званичној молби владе Србије“ и “величина помоћи која долази из Русије ће наставити да расте“. Размере катастрофе и даља претња захтевају “знатне напоре, рад и средства како би се нормализовао живот у земљи“.

“Због овакве ситуације Савет Федерације се обраћа органима државне власти субјеката Руске Федерације са предлогом да се укаже финансијска, хуманитарна и друга помоћ Србији и да се такав посао организује на њиховим територијама“, – наводи се у документу. Такође се у обраћању Савета Федерације “позива руска јавност да пружи помоћ братском српском народу који се нашао у невољи, са којим нас везује тесна сарадња и дубока осећања пријатељства и разумевања“.

 

11:49 САЈТ poplave.rs ОБЈАВИО ИМЕНА НЕСТАЛИХ ЛИЦА

На сајту, у делу nestali.poplave.rs, грађани Србије могу да пријаве чланове породица, родбине и пријатеље нестале у поплавама које су задесиле нашу земљу

КЛИКНИТЕ ОВДЕ – Сајт је објавио имена и податке неких од несталих лица.

nestali-_620x0

11:42 МАЛИ ЗВОРНИК – Почели радови на дренажи клизишта код Старог Моста

Извор: Танјуг
На брду изнад Старог моста у Малом Зворнику, захваћеном великим клизиштем, данас почиње постављање дренажних цеви ради одвођења воде са тог подручја и спречавања нових одрона.

Одлука о томе донета је синоћ на седници Кризног штаба на основу мишљења већине стручњака који су ових дана обишли клизиште у Малом Зворнику и закључили да се оно може смирити једино одвођењем воде са захваћеног подручја, објављено је на сајту општине.

Због хитности овог посла почетне радове изводиће радници јавног комуналног предузећа из Малог Зворника, док ће у међувремену бити покренута процедура ангажовања стручне фирме која ће се бавити овим послом.

Twitter/@zerkalosolaris

Twitter/@zerkalosolaris

Уколико временске прилике дозволе, данас ће бити урађени нови снимци клизишта из ваздуха како би се утврдило да ли има промена и нових померања.

У општини Мали Зворник почеле су активности на прелиминарној процени штете настале услед елементарних непогода, а према речима начелника за привреду, урбанизам и инспекцијске послове Бранка Радића формирана је Комисија за процену штете која ће до 30. маја, урадити грубу процену.

Он је изјавио да су три екипе проценитеља на терену и врше прелиминарну процену, која спада у прву фазу овог посла. Истовремено, грађанима се деле обрасци, а рок за њихово попуњавање и пријаву штете општини је 2. јуни.

Радић је појаснио да ће на основу података из пријава, комисија изаћи на терен и извршити детаљну анализу и процену штете причињене у поплавама и клизиштима на подручју општине Мали Зворник.

Центар за социјални рад, у сарадњи са запосленима у испостави Националне службе за запошљавање, по налогу Општинског штаба за ванредне ситуације, сачинио је списак радно способних корисника социјалне помоћи који ће бити позивани да учествују у радовима на реконструкцији и обнови путева и других објеката у општини оштећених у елементарним непогодама.

Након седмодневне обуставе наставе због ванредне ситуације ђаци у Малом Зворнику поново иду у школу.

Превоз ученика до школе преко бране на хидроелектрани одвија се уз појачане мере безбедности и пратњу полиције.

11:29 БЕОГРАД – Одбору није достављен извештај о поплавама

Извор: Бета
Одбор Скупштине Србије за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и телекомуникације данас није разматрао предузете и планиране мере за санацију штета од поплава, како је било предвиђено дневним редом, да би сачекао извештај Владе Србије о томе. Посланичка група ДС затражила хитно одржавање седнице Скупштине Србије посвећене поплавама.

Председник одбора Милутин Мркоњић је расправу о санацији штете од поплава скинуо са дневног реда уз образложење да га је потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић обавестила да влада о томе припрема комплетан извештај и да за расправу треба сачекати да се тај извештај заврши.

Танјуг (Милојко Марковић)
Танјуг (Милојко Марковић)

Дневним редом је било предвиђено да информацију о мерама које су предузете до сада за санацију штете изазване поплавама и планираним мерама поднесе Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, а седници Одбора је присуствовала помоћница министра Александра Дамјановић.

ДС тражи седницу у вези са поплавама

Посланичка група ДС затражила је одржавање седнице на којој би поред појединих министара у влади, начелник Генералштаба ВС и начелник Сектора за ванредне ситуације у МУП и други, одговарали на питања посланика у вези са актуелном темом, односно о поплавама.

Демократе траже да на тој седници буду и директор Републичког хидрометеоролошког завода Србије и председници општина које су највише погођене поплавама, а тема седнице би била – чињенице и околности које су довеле до људских жртава и метеријалне штете у поплавана на територији Србије.

На посланичка питања, према мишљењу ДС, поред начелника Генералштаба Љубише Диковића и начелника Сектора за ванредне ситуације МУП Предрага Марића, треба да одговарају министри Велимир Илић, Небојша Стефановић и Братислав Гашић.

Предлажу да се на седницу позову и директор Републичког хидрометеоролошког завода Владан Коцић, директор ЈВП „Србијаводе“ Горан Пузовић, дирекотр ЈВП „Београдводе“ Милош Миловановић, градоначелник Београда Синиша Мали.

У предлогу за одржавање седнице ДС предлаже да буду позвани и председници општина Обреновац Мирослав Чучковић, Сремска Митровица Бранислав Недимовић, Параћин Саша Пауновић, Смедеревска Паланка Радослав Милојичић, Свилајнац Предраг Милановић, Крупањ Раде Грујић и Шабац Милош Милошевић.

***

ГУБИТАК ДАЦА

***

Извор: Танјуг

СРПСКА – Цвијановић: Штета могла да буде мања

Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић изнела је податак да је недавним поплавама погођено 58 одсто укупног становништва Српске и 40 одсто њене територије, уз оцену да је штета могла да буде мања да су постојали јаки одбрамбени системи и да се све радило према правилима.

Председница ентитетске владе је поручила да ће одговарати сви који треба да одговарају и додала да нису све локалне заједнице подједнако добро реаговале на ванредну ситуацију.

„То не значи да се катастрофа могла зауставити, али су се последице могле свести на мању меру. Нису сви спремно одговорили на тај очигледно велики проблем, или изазов који је био пред нама и мораћамо да лоцирамо одговорност“, рекла је Цвијановић за БХТ1.

twitter/@SasaMagazinovic

twitter/@SasaMagazinovic

Упозорила је да се катастрофама мора бавити уз системски приступ и да се мора мењати законодавство, утврдити и санкционисати пропусти и унапредити легислатива за неку наредну катастрофу.

У градовима и општинама у којима је на снази ванредна ситуација тако ће, најавила је Цвијановић, остати још неко време, с обзиром да предстоје веома тешке активности везане за санирање последица водене стихије.

БиХ: У поплавама срушено 7.500 кућа, 80.000 расељених

Поплаве које су погодиле Босну и Херцеговину уништиле су 7.500 кућа, а 80.000 људи који су морали да напусте своје домове сада су у статусу расељених особа, прелиминарни су резултати анализе Министарства за људска права и избеглице БиХ.

Помоћник министра Марио Ненадић истакао је да је у првим данима поплава број расељених био знатно већи, а да су најгоре прошли они којима је куће уништила вода или су нестале на некима од бројних клизишта.

„Око 7.500 породица се не може вратити у своје куће“, јасан је Ненадић, уз прецизирање да се око 2.500 особа тренутно налази у колективним центрима.

Решавање проблема особа које су у поплавама остале без домова требало би бити међу најважнијим питањима за донаторску конференцију посвећену обнови БиХ коју је министар спољних послова Златко Лагумжија најавио за јул, након што до 18. јуна буде довршена процена штета по методологији Светске банке и Фонда Уједињених нација за развој, преноси „Дневни аваз“.

Шеф мисије Међународног монетарног фонда за БиХ Рон ван Роден потврдио је спремност те институције да пружи финанцијску помоћ за обнову земље.

***

10:52 БРИСЕЛ – Предложена донаторска конференција за помоћ Србији и БиХ

Извор: Танјуг
Премијерка Словеније Аленка Братушек предложила је на неформалном састанку шефова држава чланица ЕУ да се одржи донаторска конференција за помоћ Србији и БиХ које су недавно претрпеле велику штету због поплава.

Братушек је уверена да ће таква конференција бити организована, пренела је словеначка агенција СТА.

Бета/ХИНА (М. Дропулић)
Бета/ХИНА (М. Дропулић)

Премијерка је додала да председник Европске комисије Жосе Мануел Барозо сматра да је најбоље причекати док се не види колика је штета од поплава.

Барозо је изјавио у уторак, после неформалног самита европских лидера у Бриселу, да ће ЕУ помоћи Србији и БиХ да преброде последице поплава.

„Комисија интензивно ради у координацији са земљама чланицама да се помогне земљама Балкана“, рекао је Барозо новинарима касно синоћ, после радне вечере 28 шефова држава и влада земаља чланица ЕУ.

Он је подсетио да је ЕУ одмах након првих захтева за помоћ из Србије и БиХ послала стручњаке, чамце и хеликоптере да помогне угроженом становништву.

„Сем тога, имамо и средства из фонда солидарности, којима Србија може да приступи као да је чланица ЕУ“, указао је Барозо, додајући да је сада на влади Србије да достави извештаје о штети.

10:42 БЕОГРАД – На рачун владе уплаћено 12,6 милиона евра

Извор: Танјуг
Новчана помоћ угроженима у поплавама која стиже на рачун Владе Србије данас укупно износи око 1,45 милијарди динара, односно око 12,6 милиона евра, објавило је Министарство финансија Србије.

Према подацима министарства, наведеним на порталу http://www.mfin.gov.rs до сада је на динарски рачун уплаћено око 1,16 милијарда динара, односно око 10 милиона евра, као помоћ угроженима од поплава.

Преко Pejpal рачуна, према подацима министарства, у исте сврхе, уплаћено је 58,58 милиона динара, односно нешто више од пола милиона евра.

На девизни рачун је уплаћено је 1,74 милиона евра, 328.035 долара, 15.535 швајцарских франака, 376 британских фунти, милион руских рубаља, 1.550 норвешких круна, 10.700 данских круна, 2.200 шведских круна и 100 канадских долара.

srbija.gov.rs

10:31 Шабац: Санација терена у поплављеним селима

Извор: Танјуг
Штаб за ванредне ситуације града Шапца саопштио је данас да је и даље ангажован на санацији терена у селима Миокус, Мрђеновац и Орашац, које је поплавила Добрава, као и у Мајуру, где је ситуација алармантна, због високог нивоа подземних вода и изливања септичких јама.

У току дана на локацији Мајура биће постављена пумпа капацитета 30.000 литара у минути.

Танјуг (Немања Јовановић)
Танјуг (Немања Јовановић)

Како наводе из Штаба, ниво воде у свим местима, опао је за 10 до 15 центиметара, захваљујући заједничком ангажовању екипа из Аустрије, Сектора за ванредне ситуације, шабачког „Водовода“ и Водопривредног предузећа „Сава“.

Епидемиолошка ситуација је под контролом, али се спроводе превентивне мере дезинфекције на путним правцима који воде из подручја у којима се још увек налази вода из полавног таласа, како би се спречила појава и ширење заразних болести.

Штаб за ванредне ситуације упозорава возаче да су дезо-баријере постављене на пет пунктова на уласцима у град из свих праваца и да вожњу прилагоде ситуацији.

Стручне службе Завода за јавно здравље обавиле су дезинфекцију пруге кроз индустријски круг „Зорке“ до фабрике „Бели лимови“, ради безбедног транспорта материјала и саобраћај је нормализован.

Водоснабдевање је уредно и вода је исправна, а у свим селима где постоји потреба, допрема се флаширана вода и распоређене су цистерне.

Све школе на градском и сеоском подручју редовно изводе наставу, а са радом су почели и сви вртићи осим вртића „Бајка“ у насељу Тријангла.

Контрола поврћа на пијацама врши се свакодневно, а произвођачи су и даље у обавези да код шефова месних канцеларија обезбеде потврде да роба није из поплављеног подручја.

Сточна храна и даље се дели на пункту у пољопривредној школи, има је у довољним количинама, а приоритет су пољопривредници из поплављених села, наводи се у саопштењу.

***

АРЧИБАЛД РАЈС

***

10:22 ПАРИЗ – Николић: Србија мора да се опорави

Извор: Танјуг
Председник Србије Томислав Николић изјавио је у интервјуу француском дневнику „Кроа“ да Србија мора да се опорави од последица поплава и да ће 75 одсто трошкова отклањања штете сносити држава и појединци.

„Србија је кроз своју историју бивала у ситуацијама у којима се можда неко други не би опоравио. Ова катастрофа је природна. У целој несрећи народ се потпуно ујединио и стао уз своју власт“, рекао је Николић.

Према његовим речима, Србија се добро организовала, грађани су апсолутно учествовали у спасавању људи и имовине. Врло брзо нам је притекла техничка помоћ из многих земаља, додао је он.

Бета (Милан Обрадовић)

Бета (Милан Обрадовић)

„Имамо огромне штете на енергетским објектима, путној инфраструктури, а у приватној имовини – куће, имања, засади, стока – све је отишло и нестало“, казао је председник Србије.

„Мислим да ћемо од све помоћи која нам пристиже са свих страна отклонити четвртину штете. Све остало ће бити на терет државе и појединаца. Ми ћемо обезбеђивати грађевински материјал, столарију, они ће обезбеђивати физичку радну снагу. Србија мора да буде велико градилиште“, рекао је Николић.

Николић, који је протекле недеље боравио у Паризу и разговарао са председником Француске, рекао је да је Оланд прихватио његов позив да посети Србију, као и да је Оланд упутио позив премијеру Александру Вучићу да дође у Париз.

Говорећи о европским интеграцијама, Николић је рекао да Србија испуњавањем услова за пријем у ЕУ уређује саму себе, а то да ли ће и када постати чланица Уније зависи више од ЕУ него од Србије.

„Хипотетички гледано, и да нас не приме у ЕУ, ми ћемо своју земљу уредити по европским правилима зато што је филозофија живота у ЕУ – уређено друштво, стабилна економија, слободно тржиште, људска и мањинска права – идеал коме тежи и Србија“, рекао је Николић.

Коментаришући јачање десничарских партија и хомофобије на изборима за европски парламент, Николић је рекао да у Србији не постоји таква појава и да је то у последње време феномен ЕУ.

„Ја мислим да се многи ваши грађани осећају као бродоломник који је ушао у чамац и мисли да више ништа не може да му се деси. Није чланство у ЕУ спас од свих проблема, није ЕУ ковница злата да свако захвати колико може“, казао је он, додајући да су се неке државе и грађани можда превише „размазили“.

На питање како објашњава феномен „југоносталгије“ у многим бившим републикама, Николић је изразио уверење да је у питању „економска носталгија“.

Србија је у међувремену, према његовим речима, успоставила изванредне односе са свим државама региона, а у односима с Хрватском једино постоји „бесмислени процес пред Међународним судом правде“ по међусобним оптужбама за геноцид.

Говорећи о украјинској кризи, Николић је рекао да Србија има превише својих мука да би размишљала „о томе како се велики свађају и када ће велики да се помире“.

„И сами смо жртве тога што у свету не постоје правила и што се поједине државе различито понашају у истим ситуацијама, па негде признају право народа на самоопредељење, а негде не признају“, рекао је он.

Упитан да објасни шта значи то да је и Србија жртва, Николић је одговорио: „Како нисмо жртва када је скоро половина света признала независност Косова и Метохије?“

Он је поручио да Србија неће мењати однос ни према Русији ни према ЕУ и да жели што дуже да остане ван тог сукоба.

Поводом обележавања стогодишњице Првог светског рата, Николић је рекао да Србија нема чега да се стиди, као ни Француска.

„Ми смо те (1914.) године нападнути од стране много јачих сила. Јуначки смо се борили да одбранимо своју државу“, нагласио је он.

Коментаришући покушаје да Србија буде оптужена за избијање рата, Николић је подсетио да су узроци и последице истражени, да је по окончању рата одржано међународно суђење на којем су утврђени кривци и да је 100 година касније тешко променити чињенице.

***

Tel Aviv ambasada pomoc

***

09:57 БЕЧЕЈ – Мишеви „попасли“ 530 хектара усева

Извор: РТВ
На њивама ПИК Бечеј право је опсадно стање – мишеви су, ни мање, ни више, просто, обрстили преко 530 хектара јечма, пшенице и луцерке.

Ратари ПИК Бечеј ових дана воде борбу са најездом мишева, који су већ уништили 151 хектар јечма, 132 хектара пшенице и 250 хектара луцерке. По речима руководиоца Радне јединице Ратарство Милорада Лончаревића, штета је већ сада око 16 милиона динара, а очекује се да ће бити и већа.

РТВ (Ненад Јовићевић)

РТВ (Ненад Јовићевић)

„Ово је изузетна појава, коју не памтим за последњих тридесет година, колико радим у ПИК. Најезда мишева прво се појавила на овој парцели и сада се полако сели ка Бечеју“, каже Лончаревић.

Мишеви немилосрдно брсте усеве на уздигнутом терену који није угрожен подземним водама. Нису уништене само њиве ПИК Бечеј, већ и оне у приватном власништву.

Ратаре ПИК брине чињеница да се поред њиве са јечмом, која је већ 50 одсто уништена, налази и њива са кукурузом, који је лепо кренуо, због чега се плаше да ће мишеви и на њој направити штету.

Да би донекле ублажили материјалну штету, у том пољопривредном комбинату ће уништене површине јечма разорати и посејати кукуруз краће вегетације, који ће бити употребљен за справљање силаже.

09:35 Око 3.600 људи из Обреновца остало у прихватилиштима

Извор: Бета
Заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић изјавио је да су данас у Обреновцу почели да раде Дом здравља и полицијска станица и да је у прихватилиштима остало око 3.600 људи евакуисаних из те београдске општине.

„Око 3.600 људи из Обреновца остало је у прихватилиштима, а ради се на стварању услова за њихов повратак. Дом здравља и полицијска станица су кренули са радом, а 24 сата се односи отпад који грађани износе из својих кућа“, казао је Младеновић за Телевизију Пинк.

Упитан какво је стање са клизиштима у земљи, Младеновић је рекао да су формирани тимови који праве извештаје и позвао грађане да ако виде клизишта позову надлежне који ће доћи на терен.

Бета/МУП

Бета/МУП

09:21 Шеварлић: Пољопривредници морају бити солидарни

Извор: Танјуг
Агроекономиста Миладин Шеварлић сматра да неће бити несташице основних пољопривредно-прехрамбених производа због поплава и додаје да пољопривредници у овом моменту морају да покажу солидарност и помогну једни другима.

„Не верујем да ће бити несташица основних пољопривредно -прехрамбених производа имајући у виду да добар део подручја није захваћен поплавама, посебно она подручја на којима се доминантно производе егзистанцијално најзначајнији пољопривредно- прехрамбени производи или сировине за производњу“, рекао је Шеварлић гостујући на РТС-у.

mc.rs

mc.rs

Он сматра да ће бити већих губитака у сточарству, воћарству и повртарству и да ће се све то одразити на погоршање спољнотрговинског биланса извоза и увоза пољопривредно прехрамбених производа.

Процене су да је око 500 милиона евра директна штета од поплава, а Шеварлић каже да ће индиректне последице бити много веће а то се огледа у губитку механизације, економских објеката, немогућности организовања производње и у уништеним засадима којима треба више година да се обнове.

„Тек после извештаја општинских комисија и надлежних државних органа имаћемо праву слику о стању које нас је задесило“, нагласио је Шеварлић.

Он је апеловао на пољопривреднике да помогну једни другима и то тако да се од субвенција које добијају газдинства са поседом већим од пет хектара, издвоји 4.000 динара по хектару у посебан фонд солидарности за помоћ угроженим пољопривредним произвођачима, без обзира на то да ли су регистровани или не.

Шеварлић каже да треба размислити и да ли крупна стока да се враћа на поплављена подручја или да се одведе на пашњаке који се тренутно не користе.

Он је апеловао и на општинске штабове да волонтерски укључе око 3.000 незапослених агронома, ветеринара да помогну људима на терену.

08:35 ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ – Трећи дан нема ТВ програма

Извор: Бета
Око сто хиљада становника из Шумадије трећи дан нема ниједан телевизијски програм због нестанка електричне енергије на предајницима на планини Рудник, говоре незадовољни гледаоци.

У Електродистрибуцији у Горњем Милановцу, која обезбеђује снабдевање електричном енергијом овог краја, саопштавају су да је због невремена у понедељак поподне дошло од нестанка струје и да се ради на отклањању кварова. 

Илустрација: Бета (Милош Мишков)
Илустрација: Бета (Милош Мишков)

Како агенција Бета сазнаје, сваки предајник треба да има исправан агрегат који се укључује у случају нестанка електричне енергије, али једино је ТВ Пинк радила до јуче, али је и њихов сигнал престао да се емитује.

Сада су гледаоци без икаквог ТВ програма из градова и делова општина Горњег Милановца, Љига, Аранђеловца и Тополе.

***

Извор: ФоНет

Поплава открила нове жртве

МАГЛАЈ – Радници који су поправљали електричне инсталације оштећене у поплавама северно од Добоја су, пошто се вода повукла, пронашли остатке људских тела, за које верују да се ради о особама несталим током рата вођеног од 1992. до 1995. године, изјавила је данас портпарол Института за нестале особе Босне и Херцеговине Лејла Ченгић.

Претпоставља се да се ради несталим становницима Маглаја, јавља АП.

Од готово 30.000 особа које се воде као нестале током рата, трећина је лоцирана у масовним гробницама, углавном у БиХ.

Добој (Twitter/@nedadmemic)
Добој (Twitter/@nedadmemic)

***

08:27 БАЧ – ЈКП: У Бачу вода није забрањена за пиће

Извор: Танјуг
Јавно-комунално предузеће „Тврђава“ из Бача саопштило је вечерас да мера забране употребе воде за пиће није на снази у тој општини.

„Јавном-комуналном предузећу Тврђава из Бача које обавља послове јавног водоснабдевања на територији општине Бач, до данашњег дана није достављено никакво Решење надлежне Санитарне инспекције о примени мере забране употребе воде за пиће из јавног водовода тј. таква мера у општини Бач није на снази“, наводи се у сапштењу.

Раније у току дана из Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић – Батут“ је саопштено да је забрана воде за пиће на снази у Поморавском округу у Деспотовцу, Свилајнцу, Ћуприји, Параћину, затим у Јужнобачком округу у Бачу, Браничевском и Подунавском округу у Смедеревској Паланци, Петровцу и Жабарима (на снази стална забрана).

...

04:10 НОВИ САД – Хуманитарни плес за пострадале у поплавама

Извор: Танјуг
Хуманитарни плесни перформанс под називом „Данце вс Флоодс“ (Плесом против поплава) окупиће многобројне новосадске и београдске плесне школе, на платоу Спенса у Новом Саду, најавили су организатори те манифестације.

Намера им је да мноштво забавних плесних категорија окупи велики број љубитеља плеса и грађана, који ће својим донацијама помоћи породицама угроженим у поплавама које су задесиле нашу земљу.

МУП Србије

МУП Србије

Публику очекује уживање у „soul train line-u“ (плесне колоне кроз које појединачно један за другим могу да плешу сви, па чак и публика), „cypherima“ (плесни круг) и забавном дружењу.

На хуманитарном плесном перформансу, који почиње у 17 сати, биће организовано прикупљање и разврставање донација, као и фотографисање које ће се „плаћати“ СМС-ом на број 1003, за настрадале у поплавама.

Идеју да кроз плес као уметнички израз анимирају публику и интерактивно је укључе у хуманитарни догађај осмислио је наш истакнути плесач Мирослав Балог (bboy Goofy) а у томе су га подржали Плесно удружење Грув и КИЦ Младост, уз подршку Ање Стефановић (Unja Green, Reebok амбасадорка) и Николе Балога (DJ Mooka).

03:25 Сточна храна за седам општина

Извор: Танјуг
Компанија Делта Аграр, која послује у саставу Делта Холдинга, од данас покреће акцију пружања подршке јачању сточарске производње у седам општина погођених поплавама, у оквиру које ће пољопривредницима донирати 190 тона сточне хране.

Како се наводи у саопштењу Делта холдинга, у оквиру овог хуманитарног пројекта надлежни из Делта Аграра ће у наредне две недеље обићи општине Параћин, Обреновац, Трстеник, Бајину Башту, Крупањ, Смедеревску Паланку и Ваљево и донирати укупно 190 тона сточне хране.

Twitter/@smirnoff-ice
Twitter/@smirnoff-ice

Потребе за сточном храном дефинисали су кризни штабови општина, преко којих ће донација и бити реализована.

Пољопривредницима ће бити понуђена и стручна помоћ инжењера сточарства, ветеринара и других стручних служби Делта Аграра, а могућ је и откуп стоке која буде утовљена, наводи се у саопштењу и додаје да је подршку пројекту дала и америчка компанија „Pioneer“, један од највећих произвођача семена у свету и дугогодишњи партнер Делта Аграра.

Вредност ове акције за помоћ пољопривреди је 50.000 евра, чиме су укупне донације Делта Холдинга за отклањање последица поплава достигле 438.000 евра, пише у саопштењу.

01:40 ПАРАЋИН – „Бука за Параћин“ бубњарски перформанс за помоћ

Извор: Танјуг
„Бука за Параћин“ назив је окупљања бубњара који ће се синхронизирано одвијати по целој Србији, а у Параћину ће се одржати у 18 сати у центру града, саопштила је Информативна служба општине Параћин.

Циљ бубњарског перформанса је да се у градовима који нису погођени поплавама анимирају грађани у прикупљању хуманитарне помоћи.

Параћин  (Фејсбук/Бокац Фото)
Параћин (Фејсбук/Бокац Фото)

„У Параћину где је скоро 5.000 домаћинстава оштећено, суштина је да Параћинци буду виђени. Да их чују, виде и да о њима говоре велики медији и тако помогну да Параћин изађе из вела невидљивости, половичних и погрешних информација на националним фреквенцијама“, стоји у саопштењу које је потписала шеф протокола Општинске управе Виолета Ћосић.

Параћину ће бити потребна озбиљна, планска и делотворна помоћ државе да санира штету, чије ће процењивање доћи на ред када се заврши чишћење, прање и дезинфекција целог града, наводи се у саопштењу.

„Покажите солидарност на тај начин што ћете забележити први културни догађај у нашем граду после поплава 15. маја“, истиче се у позиву новинарима.

***

ВРЕМЕ:

У Србији ће, према изгледима времена за седам дана, до 4. јуна, у четвртак бити променљиво облачно, мало свежије, местимично са кишом и локалним пљусковима са грмљавином.
У петак ће бити свежије са појачаним северозападним ветром, а очекује се местимично киша, пљускови и грмљавине.
Више падавина очекује се у источним јужним и централним крајевима. У суботу у већини места очекује се престанак падавина.
Затим ће до краја периода пре подне бити претежно сунчано, а после подне нестабилно са локалним пљусковима и грмљавином нарочито у планинским пределима.

Више о времену сазнајте овде.

———————-

ПРЕТХОДНИ ЧЛАНАК ОД 27.05.2014.

СРБИЈА ПОД ВОДОМ (14.дан): Из часа у час – ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА у три града и 15 општина

UPOTREBA MEHANIZACIJE U ODBRANI OD POPLAVA

Ванредна ситуација у градовима Крагујевац, Шабац и Сремска Митровица, као и у општинама Обреновац, Љиг, Уб, Лајковац, Осечина, Параћин, Мионица, Свилајнац, Шид, Косјерић, Бајина Башта, Крупањ, Мали Зворник, Коцељева, Владимирци. Забрана воде за пиће на снази је у Поморавском округу у Деспотовцу, Свилајнцу, Ћуприји, Параћину, затим у Јужнобачком округу у Бачу, Браничевском и Подунавском округу… Read More ›