Бомбардовање

Николић у УН: Косовски преседан отворио нова жаришта


Преседник Србије упозорио је да је косовским преседаном започела ера недоследне примене међународног права, да су отворена нова кризна жаришта и поручио да Србија очекује да се и у њеном случају примењује једнака правда и правичност као и за друге.

28.05.2014. Танјуг-НОВОСТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић

0un (1)_620x0

ЊУЈОРК – Преседник Србије Томислав Николић упозорио је вечерас да је косовским преседаном започела ера недоследне примене међународног права, да су отворена нова кризна жаришта и поручио да Србија очекује да се и у њеном случају примењује једнака правда и правичност као и за друге.

„У нашем случају десио се парадокс и направљен је преседан за који су тврдили да се не сматра преседаном. Онда се догодио Крим, када су се власти и народ Крима, проглашавајући независност, ослониле на „чувени косовски преседан који су земље запада саме створиле““, рекао је Николић на седници Савета безбедности УН.

Он је констатовао да је очигледно потребно смислити нову реч која би означавала „преседан који није преседан“, што је супротно логици, поштовању међународних правила…

„Свака одлука, била она праведна или не, мора следити неко правило или пропис, а постојање међународног права гарантује правну сигурност, укида волунтаризам и арбитрарност и обезбеђује законитост. У супротном, савремена цивилизација се нимало не би разликовала од средњовековне и ми у том случају ништа не бисмо научили из прошлости“, упозорио је шеф српске државе.

Србија је увек поштовала и без изузетка поштује територијални интегритет сваке државе чланице УН, подвукао је он додајући да је сила без правде за осуду.

„Србија очекује да се и у њеном случају примењује једнака правда и правичност, као и на друге државе“, поручио је Николић, нагласивши да Србија не признаје једнострано проглашену независност Косова и Метохије, али преговара и преговараће са Приштином у жељи да свим становницима Косова и Метохије обезбеди мир и просперитет.

Он је истакао да је то константа ове и сваке будуће Владе и да се Србија методом изнуривања неће принудити да призна једнострано проглашену независност Косова.

„Нико од нас не треба да очекује да мирно и добровољно учествујемо у самоуништењу“, поручио је председник Србије.

Николић је подсетио да је Бриселски споразум био „истинска вододелница“, а Србија је дијалогом недвосмислено показала да је конструктиван партнер и да је спремна на компромисе у циљу стабилизације и напретка читавог региона.

Сада је, додао је, важније него икад пре да обе стране буду посвећене и искрене у дијалогу, а наредни период кључан је у имплементацији договореног и у даљој нормализацији односа Београда и Приштине због чега се мора одвијати под будним оком УНМИК-а.

Он је изразио очекивање да ће у томе драгоцену помоћ пружити ЕУ, посебно током даљих преговора у Бриселу али и у овкиру европских интеграција.

Николић је упозорио да најава формирања такозваних оружаних снага Косова нарушава не само дијалог, већ да најтеже крши одредбе Резолуције 1244, представља претњу стабилности у Србији и региону и подрива ауторитет УН.

Николић је оценио да Србија почетак процеса приступања ЕУ сматра и великим подстицајем за даљи рад на унапређивању животних услова српског народа на Косову и Метохији, али истовремено је поставио питање како Унија може да води преговоре са Косовом у вези споразума о стабилизацији и придруживању.

„Србија нема механизам да то спречи, али може да постави питање: Да ли је Европска унија заједница држава или је заједница држава и парадржаве? Да ли ће се опет десити преседан који није председан?“, упитао је он истичући да ЕУ мора да води рачуна о међународном праву, и правилима из којих је и сама настала, јер ће у супротном битие пољуљани сами темељи на којима почива.

Уколико се донесе одлука да Косово и Метохија самостално преговара са ЕУ, то би европску породицу одвело у безакоње, хаос и општи волунтаризам, оценио је Николић.

Председник Србије се осврнуо и на предстојеће парламентарне изборе на КиМ, указујући да је Србија охрабрила своје сународнике у покрајини да гласају.

Привремене институције из Приштине су, међутим, припремајући се за изборе, како је нагласио, чиниле све да Србима оспоре бирачко право.

„Позив прогнанима да гласају на обрасцима, са обележјем независне државе, која је то постала протерујући их са њихових вековних огњишта, њих четвртину милиона, представља пример врхунског лицемерја и провокације! Манипулацијом бирачким списковима Приштина је покушала да утврди нову, присилно измењену етничку структуру и тако директно утиче на резултате гласања“, указао је он.

Председник Србије је такође апеловао да се очува улога Унмика, истакавши да је он последња брана политици промоције једнострано проглашене косовске независности.

Он је рекао да се противи иницијативи да се под изговором „преоптерећености“ и бављењем другим ургентнијим питањима прореде седнице СБ посвећене Косову.

Николић је рекао да подржава иницијативу да се формира специјални суд и канцеларија тужиоца са седиштем ван територије Косова и Метохије за све процесе који ће проистећи на основу резултата истраге Специјалне истражне радне групе.

Србија ће, како је истакао, пружити пуну подршку да кривци буду процесуирани, као и до сада.

Николић се осврнуо и на бомбардовање СРЈ 1999, напоменувши да се не жали на неправду и бол који су нам нанети и не тражи плаћање ратних репарација у класичном смислу, али да ће све док је председник Србије помињати право Србије на обештећење.

3 replies »

  1. Evo imitacije čovjeka koji je oličenje ne-čovjeka koji čak podržava i izdajstvo kao vrlinu, i tako je suprotan samom sebi koja predstavlja lik predsjednika Srbije, nezavisno da li ova kreatura predsjednika potiče iz iskustva znanja, ili pak se razvija dvoličnom vještinom koja iznalazi iz u-opštenih znakova ljudskosti u jad ne-ljudskosti, koja, nikada neće moći doći do uspostave ljudskog, već naprotiv ovaj jad razvijaće onu negativnu opoziciju prema ljudskom. I, sada u najmanju ruku predsjednik ostatka Srbije nije kadar obezbjediti ni jednu vrijednost koja bi predstavila vrijednost ovom kukavnom kuknjavom, koja je sama sobom poremetila vrijednost bilo kakve hrabrosti ili gordog ponosa. Predsjednik odmah na početku ovog zamišljenog govora, spomenu Paradoks: upravo je on paradoks i to nepodnošljiv zdravoj ljudskoj svjesti, Izdao Kosovo da bi ga sada branio govorom, ono što je izdao desnom rukom ovdje brani lijevom, i svi koji ovo slušaju znaju da je izdajica. On kaže da poštuje sve države, a svoju izdao jeste veliki Licemjer. On poziva da mu se pomogne, a on nije pomogao svojoj braći na Kosovu, jeste veliki Lažov. Predsjednik Srbije dosegnu sam sebe u paradoksu, i još gore, svoditi ovdje pred licem svijeta bilo kakav moral i etiku kao Izdajnik je čista spekulacija i to malograđanska, u kojoj on kao subjekat čini objekat Srbije, koju je doveo do ostatka i to je konkretna situacija, iz koje predsjednik kaže: da će se truditi da stanovnicima Kosova i Metohije će obezbjediti mir i prosperitet,a sveo Srbiju u ostatak bijede. Jasno je, da je ovaj i ovakav predsjednik ono ljudsko uronio izdajom i ovim jadom od sebe sama u ono ne-ljudsko, i kao takav on ovdje, u UN postaje tragedija po sebi, i takva tragedija od čovjeka je užas paradoksa sam po sebi.

    Свиђа ми се