ВЕСТИ ИЗ СВЕТА

ЛЕОНТЈЕВ: Американци су изабрали Порошенка – они су власт у Украјини


ВОДЕЋИ ПОЛИТИЧКИ КОМЕНТАТОР ПРВОГ КАНАЛА РУСКЕ ДРЖАВНЕ ТЕЛЕВИЗИЈЕ О УКРАЈИНСКИМ ИЗБОРИМА

  • Порошенко је за Русију легитиман, као преговарач и несумњиво нелегитиман као председник читавог украјинског народа јер није изабран на легитимним и слободним изборима. Он нема никаква овлашћења да представља југоисток
  • Кијевски политички олош се плаши Русије и мрзи је. Још више се боји властитих екстремиста-нациста, а највише – својих западних газда. Јер, Америка је у суштини једина власт у Кијеву

28.07.2014. ФАКТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић

Михаил Леонтјев

Михаил Леонтјев

 

УТИЦАЈНИ политички аналитичар Првог канала руске државне телевизије Михаил Леонтјев прокоментарисао је у својој ауторској аналитичко-информативној емисији „Однако” ванредне председничке изборе у Украјини.

Факти у целини преносе тај коментар:

         „Ипак, здраво!

Русија је званично објавила да ће поштовати резултате украјинских избора и да је спремна на дијалог са Порошенком.

Излазност на тим изборима, на основу званичних података, била је 60 одсто, у првом реду, због излазности у западним и централним региона јер је излазност на југоистоку била рекордно ниска.

Доњецка и Луганска област, које су се прогласиле републикама, у гласању практично нису ни учествовале.

У победу „чоколадног” Порошенка, кога су Американци унапред изабрали за председника, нико није ни сумњао. Управо овакав избор чини Порошенка прихватљивим партнером за дијалог, обзиром да до сада у Украјини није било никакве власти која реално функционише.

Не можемо на њих гледати као на кијевски политички олош који се плаши Русије и мрзи је, који се још више боји властитих екстремиста-нациста, а највише – својих западних газда. Јер, Америка је у суштини једина власт у Кијеву.

„Нисам баш најбоље разумео, да ли ћете Ви признати победника на изборима и са њим сарађивати” – упитао је руског председника амерички новинар.

„И данас сарађујемо са оним људима који контролишу власт. А после избора, наравно, да ћемо сарађивати и са структурама које буду изабране… Ма, нека им је Бог у помоћи, нека тако држе изборе” – одговорио је Владимир Путин.

Да буде потпуно јасно: Порошенко је за нас легитиман, као преговарач и несумњиво нелегитиман као председник читавог украјинског народа јер није изабран на легитимним и слободним изборима. Он нема никаква овлашћења да представља југоисток.

У крајњој линији, Русију баш брига кога евромајдански део украјинског бирачког тела бира за свог вођу. Порошенко има ту предност што није непосредно умешан у крваве акције екипе Турчинов-Аваков-Наливајченко. Он засад има шансу да маневрише.

Кијевске власти су пред изборе нагло активирале казнену операцију у Донбасу и на правцима Краматорск-Славјанск у Доњецкој области и Рубежное-Лисичанск у Луганској области започеле прави и потпуни рат уз примену артиљерије, авијације и тешке оклопне технике.

Код Лисичанска је заустављен покушај да колона украјинских оклопних возила продре у Луганск.

У Доњецкој области, у Карловки, казнени батаљон Донбас, кога је изнајмио олигарх Коломојски, напола је уништен и као оружана сила више не постоји.

Током своје предизборне кампање, Порошенко је обећао не само да казнена операција у Доњецку неће престати, већ да ће бити убрзана. Зашто?

Потпуно је јасно. Њега су за председника изабрали у „западеншћини” (на западу Украјине).

Порошенко је прагматичан и циничан играч који није склон да сва јаја ставља у исту корпу. Питање је само: колико ће му, његови тренутни ментори, оставити простора за маневар.

Русија је већ саопштила да је први услов за почетак било каквих преговора: престанак казнене операције. То је последња шанса да се бар некако сачува Украјина.

А пошто су Порошенка, пре него Украјинци, изабрали Американци, они су, такође, за њега потпуно одговорни.

         Ипак, до виђења!”

Превео: Горан Шимпрага

Оригинал прилога: http://www.1tv.ru/news/leontiev/259640