Биљана Диковић

СРБИЈА ПОД ВОДОМ (14.дан): Из часа у час – ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА у три града и 15 општина


Ванредна ситуација у градовима Крагујевац, Шабац и Сремска Митровица, као и у општинама Обреновац, Љиг, Уб, Лајковац, Осечина, Параћин, Мионица, Свилајнац, Шид, Косјерић, Бајина Башта, Крупањ, Мали Зворник, Коцељева, Владимирци.

Забрана воде за пиће на снази је у Поморавском округу у Деспотовцу, Свилајнцу, Ћуприји, Параћину, затим у Јужнобачком округу у Бачу, Браничевском и Подунавском округу у Смедеревској Паланци, Петровцу и Жабарима (на снази стална забрана). Забрана употребе воде на снази је и у Љигу, Лајковцу и Мионици у Колубарском округу, док у Мачванском округу забрана воде за пиће и честих прекида у водоснабевању има у Владимирцима и Крупњу. На подручју Београда водоснабдевање је редовно изузев Обреновца где је у прекиду, док је у Гроцкој забрањена за пиће. Стална забрана употребе воде на снази је у Ћићевцу у Расинском округу, док у Варварину насеља Обреж и Катун немају редовно водоснабдевање. У Рашком округу стална забрана употребе воде од раније је у Тутину, док је забрана употребе воде у насељу Ушће у Краљеву. У Нишком округу забрана употребе воде је у Дољевцу и Ражњу, а у Пироту је забрањена вода за пиће у Бабушници.

* СПИСКОВИ ЕВАКУИСАНИХ У ЦРВЕНОМ КРСТУ 011/2620-616
* САЈТ ЗА СВЕ НЕСТАЛЕ ГРАЂАНЕ са СПИСКОВИМА www.nestali.rs

MУП отворио посебне телефонске линиjе за приjаву несталих

БEOГРAД – MУП Србиjе позвао jе све грађане да, за приjаву нестанка особа са подручjа погођених поплавама, позову броjеве телефона дежурног Oперативног центра Mинистарства унутрашњих послова Србиjе
0800100600
011/274-10-19
011/3617-223
011/3617-224

SMS kolaz

Метео-аларм РХМЗ-а - наранџастом и црвеном бојом назначене су области где се очекују опасне, односно веома опасне метеоролошке појаве

Метео-аларм РХМЗ-а – наранџастом и црвеном бојом назначене су области где се очекују опасне, односно веома опасне метеоролошке појаве

 

27.05.2014. Извори: агенције Бета, Танјуг, НОВОСТИ, Поплаве.рс, Новинар.де, РТВ Војводине, итд… за ФБР приредила Биљана Диковић

***

20:30 БРИСЕЛ – ЕУ даје 65 милиона евра помоћи Србији и БиХ

Извор: Танјуг
Европска комисија је данас донела одлуку да издвоји додатних 65 милиона евра намењених за отклањање последица великих поплава које су погодиле Србију и Босну и Херцеговину, осим непосредне помоћи која је пружена до сада, а тај новац ће у обе државе бити доступан крајем јуна.

Од овог износа, три милиона евра хуманитарне помоћи је намењено најугроженијима у обе земље, у циљу решавања тренутних потреба, а нарочито оних које се тичу хране, здравља и спровођења здравствених мера, прве помоћи и склоништа, наведено је у саопштењу ЕУ.

Бета/МУП

Бета/МУП

Приоритет представља обезбеђивање воде за пиће, основна средства прве помоћи као што су ћебад, душеци, кревети, постељина, те прибор и материјал који се тиче опреме за сушење ради санације оштећених кућа.

Ова средства ће бити усмерена кроз Црвени крст и Црвени полумесец, као и друге партнерске организације на терену.

Преосталих 62 милиона евра је распоређено у сврху краткорочне и средњерочне обнове и санације последица поплава у погођеним подручјима.

Ова средства су преусмерена из претходних програма у оквиру инструмента за претприступну помоћ (ИПА), а између осталог, та финансијска помоћ намењена обнови јавне инфраструктуре, као што су школе и службе социјалне заштите, те набављању основне опреме за предузећа и фарме у циљу поновног покретања активности.

Осим тога, програм ИПА 2013 ће обухватити и позив за подношење предлога у износу од два милиона евра, који ће бити објављен у јуну у циљу пружања подршке увођењу система реаговања на поплаве који ће бити у складу са Механизмом за цивилну заштиту ЕУ.

ЕУ је заинтересована за наставак пружања средње и дугорочне подршке кроз новог ИПА програма, за који ће новац бити издвојен за период од 2014 до 2020. године.

Тачан обим и износ помоћи ће бити одређен на основу свеобухватне процене потреба, која би требало да буде завршена у наредним недељама, тако да ће средства бити доступна обема државама током лета.

Европска комисија сарађује са погођеним земљама и одржава блиску координацију са међународним финансијским институцијама, да би прецизно утврдила потребе и идентификовала најбоље инструменте финансијске подршке.

На основу овога, ЕУ ће распоредити даља ИПА средства како би подржала реконструкцију инфраструктуре, и унапредила управљање ризицима од поплава, још једном из регионалне перспективе.

Ово ће помоћи у бољем предвиђању и смањену ризика, али и у унапређењу механизама цивилне заштите у случају елементарних непогода.

Инструмент ЕУ који доприноси миру и стабилности (бивши Инструмент за стабилност) стручном помоћи већ пружа циљану подршку за процену потреба.

Овај Инструмент ће такође обезбедити даље финансије за решавање критичног проблема мина са којим се суочава Босна и Херцеговина.

Осим хуманитарних средстава у износу од три милиона евра, ту је и нематеријална помоћ коју пружа 22 државе чланице ЕУ кроз Механизам цивилне заштите.

У обе државе је распоређено више од 660 људи, који су донели и опрему у виду, моторизоване чамце, хеликоптере, опрему за испумпавање воде, и комплете хуманитарне помоћи.

Координациони центар Европске комисије за реаговање у кризним ситуацијама је у сталном контакту са одговарајућим властима погођених земаља, како би се осигурало да помоћ која пристиже задовољи потребе на терену.

Два тима ЕУ за цивилну заштиту помажу координацију помоћи у Србији и Босни и Херцеговини.

Европска комисија делимично сноси трошкове транспорта помоћи, а властима обезбеђује сателитске снимке погођених подручја, наведено је у саопштењу ЕУ.

20:25 Вучић у Крупњу: Нове куће за четири месеца

Извор: РТВ, Танјуг
Председник Владе Александар Вучић обишао је данас Крупањ, разговарао са мештанима којима су куће срушене и обећао да ће им држава до краја септембра подићи нове и обновити комплетну путну, електро, птт и другу инфраструктуру оштећену у катастрофалним поплавама.

„Нашли смо начин. Овде је 38 кућа срушено и њих ће обновити држава Србија. Такође, 168 кућа је оштећено и ту ћемо помоћи грађевинским материјалом и радном снагом и на друге начине, а тамо где будемо могли помоћи ћемо и електричним апаратима“, рекао је Вучић.

Танјуг (Сава Радовановић)

Танјуг (Сава Радовановић)

Премијер је у Крупњу разговарао са представницима локалне самоуправе и стручним тимовима, а потом и обишао поплављено подручје, како би сагледао стање након поплава.

Он је у разговору са мештанима Крупња прецизирао да ће држава преузети на себе и изградњу путева, категорисаних и некатегорисаних, на територији те општине и поручио да неће оставити Крупањ „да се мучи“ са недостајућим финансијским средствима.

Премијер је додао да ће држава све урадити и када је реч о санирању штете на електромрежи и телекомуникацијама.

Према његовим речима, највећи проблем је питање клизишта, па ће стручне службе проценити на којим локацијама ће се градити нове куће.

Вучић је подвукао да су рокови веома кратки и да очекује да се искористи лето како би се људи пре краја септембра могли уселити у своје куће и наставити нормалан живот. Он је додао да ће живот у Крупњу бити не само нормализован, већ ће се држава потрудити да доведе инвеститора који би отворио фабрику текстилне индустрије у овом месту.

Вучић је рекао да већ има на уму једног потенцијалног инвеститора који би могао да запосли 300 до 500 радница, што би, како је оценио, био велики подстицај за Крупањ.

На питање новинара у вези превентивне изградње насипа и уређење водотокова, Вучић је рекао да ће се на томе радити, али да не може све да се уради одмах, и додао да тако нешто на пример не може ни Америка. Он је навео да се мора појачати корито реке и додао да су у Крупњу насипи оштећени.

Вучић је рекао да ће се на томе радити на нивоу целе Србије, али да онај ко каже да ће све стићи да се уради не говори истину и подвукао да и када би биле уложене две милијарде евра – то опет не би могло да се постигне, а да се и не говори да Србија те две милијарде – нема. Премијер је најавио да ће за два месеца поново доћи како би се уверио како радови напредују.

Он је изјавио да је задовољан реаговањем и посвећеношћу владе приликом недавних поплава широм Србије, али и да је Тужилаштво већ упутило захтев за прикупљање обавештења о евентуалној кривичној одговорности оних који нису поступали у складу са законом.

Вучић је приликом посете селу Кржава поред Крупња, одговарајући на питања новинара, рекао да није упућен, нити има увид како су државни органи конкретно реаговали на терену и да ће му то бити познато након извештаја министарстава, али и додао да је задовољан реакцијом владе, пре свега њеном посвећеношћу.

„Нисам ја стручан, нити сам хидрометеоролог, нити стручњак за водотокове. Оно чиме јесам задовољан јесте велика посвећеност и рад људи 24 сата. Министри унутрашњих послова, одбране, Александар Вулин, Вања Удовичић и многи други радили су по 24 сата“, рекао је Вучић, додавши да је нефер према онима чија имена није споменуо.

Према његовим речима, чланови владе су радили све време и дали све од себе, наводећи као пример министра спорта Вању Удовичића, који је, како каже, данас довео стотину момака и девојака да раде као волонтери.

Вучић је рекао да је захвалан свима који су се борили, и војницима, полицајцима и грађанима, који су радили даноноћно, али да ће се, с друге стране, испитати постоји ли нечија одговорност за евентуална кршења закона.

„Како чујем, тужилац је већ упутио захтев за прикупљање обавештења надлежним органима за евентуалну кривичну одговорност онима који нису поступали у складу са законом“, рекао је Вучић.

На питање новинара да ли ту мисли на локалне власти, Вучић је одговорио да локалне власти имају највећу одговорност и указао да је у Србији правна регулатива таква да се штета процењује на основу закона из 1987. године и да је то, како је рекао, срамота за све нас.

„Ето, имајте у виду, колико смо сви ми били добри у претходном периоду“, навео је Вучић.

Премијер је приметио да је виша сила то што се највећи део поплава десио у општинама где СНС није на власти, попут Лознице, Ваљева, Обреновца, Крупња, али да реаговање владе није било страначко:

„Свуда сам дошао и на сваком месту помажем потпуно једнако и уопште ме не интересује страначка припадност. Пресрећан сам што сам видео људе у Крупњу задовољне. На сваком месту сам видео људе који су задовољни што ће нешто да се покрене и што ће се вратити живот у та места“, рекао је Вучић којег је у обиласку Крупња пратио и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Прикупљање обавештења

На захтев тужилаштва, Дирекцији полиције достављен је налог за прикупљање потребних обавештења у вези са, евентуалном, одговорношћу локалних самоуправа, у елементарним непогодама које су погодиле Обреновац, Крупањ и Шабац.

Директор полиције Милорад Вељовић наложио је да се хитно формирају радне групе и поступи по налогу тужилаштва.

 

20:11 ЊУЈОРК – Николић: Очекујем врло брзо скуп солидарности

Извор: Бета
Председник Србије Томислав Николић изјавио је вечерас да очекује да ће „врло брзо“ бити организован скуп на којем би стране државе исказале солидарност са балканским државама погођеним поплавама и да је Генерални секретар УН Бан Ки Мун прихватио његов позив да учествује у раду те конференције.

У интервјуу за Радио-телевизију Србије из Њујорка, Николић је рекао да очекује да ће тај скуп бити у организацији Француске јер је то земља која је веома заинтересована за будућност земаља насталих распадом Југославије.

Илустрација sxc.hu

Илустрација sxc.hu

Говорећи о састанку са Бан Ки Муном, Николић је рекао да је било речи о Косову али да је разговор и почео и завршио се причом о проблемима насталим након обилних поплава у Србији, Босни и Хрватској.

„Ја сам га детаљније упознао са ситуацијом, како је дошло до тога и како је солидарношћу грађана који су послушали позив своје Владе у највећој мери отклоњена опасност од катастрофалних последица од којих се не би опоравили“, рекао је Николић.

Николић је рекао да ће на седници Савета безбедности УН говорити о промоцији независности Косова која се „свакодневно спроводи на терену“

и да је Бан Ки Муну наговестио да је Србија „врло близу да се не изјасни позитивно“ по питању евентуалног учешћа Срба на изборима у покрајини.

„Када погледате како су привремене институције у Приштини искористиле прилику да на гласачке листиће ставе ознаке Косова, онда видите да они не желе да Срби на њима учествују. Они то раде јер знају да не могу да буду држава, јер то на својим гласачким листићима нема ни Србија ни Америка. Ово је прст у око Србима“, рекао је Николић.

Он је, такође, додао да ће говорити и о намери да се формирају оружане снаге Косова и негирао да су оне потребе јер Србија нема намеру никога да нападне.

Бан: Пребродићете проблеме изазване поплавама

Генерални секретар Уједињених нација Бан Ки Мун изразио је данас, у разговору с председником Србије Томиславом Николићем у Њујорку, уверење да ће Србија, БиХ и Хрватска пребродити проблеме изазване тешким поплавама у региону.

Како је саопштено из канцеларије српског председника, у отвореном и пријатељском разговору Бан је изразио жаљење због катастрофалних поплава које су погодиле Србију, БиХ и Хрватску, али истовремено и уверење да ће оне „пребродити проблеме који су их задесили“.

Николић је првом човеку УН рекао да је Србију погодила катастрофална поплава која је „донела много несреће, али је показала и велику одговорност Владе и задивљујућу солидарност и одлучност грађана“, наводи се.

„Нажалост, људске жртве су ненадокнадиве и дубоко жалимо и саосећамо са породицама. Сада нам предстоји обнова и то је оно где бих замолио вашу помоћ“, казао је он.

Бан Ки Мун је захвалио на учешћу српских трупа у мировним мисијама широм света.

Он је истакао да је политика помирења и сарадње у региону коју промовише српски председник „веома охрабрујућа и да је то начин на који се понашају прави лидери“, додаје се у саопштењу.

Николић се у разговору са генералним секретаром УН осврнуо и на предстојеће изборе на Косову и Метохији, рекавши да је Приштина много тога урадила како би „испровоцирала Србе да не изађу на изборе“.

Председник Србије обратиће се вечерас Савету безбедности Уједињених нација.

19:20 ЧЕРЕВИЋ – И кад поплава прође мемла остаје, годинама

Извор: РТВ
Може ли се кућа, након што данима, па и недељама буде под водом, вратити у првобитно стање? Оставља ли вода трајне последице, или се све може санирати? Погледајте причу Ђуре Поспихаља из Черевића, чија је кућа пре осам година поплављена.

Током поплаве 2006. године, Ђурина и Добрилина кућа била је две недеље под водом. По дворишту, где је вода била око метар дубока, кретали су се чамцима. У самој кући било је око 70 сантиметара воде. Осам година након поплава, последице су и даље видљиве.

Танјуг (Јарослав Пап)

Танјуг (Јарослав Пап)

„Вода када дође она остави трага, ем муља, ем влагу коју после више никад не можеш искоренити, и онда се дешавају разноразне последице, од падања малтера, паркет се подигне, врата се искриве…“, прича чика Ђура.

Ђура и његова супруга Добрила имали су времена да склоне готово сав намештај и технику. Када је надошла вода успели су чак да скину врата и прозоре из приземља. Све друго што је остало у кући, потпуно је уништено.

„Паркет не може никако, он се подигао, искривио и може само да се положи. Ово друго што се искриви.. мучимо муку, кривимо, намештамо, дељамо, тешемо и тако… А зидови, кажем, из њих се не може исушити никад, мислим да то стање после, тако да се не може санирати, него отворимо врата, држимо отворено, луфтирамо и тако…“, прича Ђурица.

Иако је штета на њиховој кући била процењена на 180 000 динара, ова породица за обнову је добила свега 12 000. Основно реновирање куће од 60 квадрата, кречење и постављање ламината, тада, пре осам година, коштало их је око 200 000 динара.

Све у свему, закључује чика Ђура, шта значи велика вода може да зна само онај ко то доживи.

19:19 РУМА/ПЕЋИНЦИ – Сремци пријављују штету, школе поново раде

Извор: РТВ
Сремске општине Рума и Пећинци формирале су комисије за процену штете од поплаве и подземних вода на територији тих општина. Грађани штету насталу на грађевинским објектима и пољопривредном земљишту треба да пријаве у месним канцеларијама, а рок који је Влада Србије дала свим локалним самоуправама је 30. мај.

По одлуци градског штаба за ванредне ситуације у Сремској Митровици, предшколске и школске установе су данас почеле са радом. У школама у којима је био организован прихватни центар претходно је урађена дезинфекција, дезинсекција и дератизација тако да су школе оспособљене за наставу.

Twitter/@whateva bro

19:12 СТОКХОЛМ – ОЕБС против цензуре интернета у Србији

Извор: Бета
Представница ОЕБС-а задужена за слободу медија Дуња Мијатовић критиковала је данас власти у Србији због забрињавајућег тренда покушаја цензурисања медијских садржаја на интернету.

Дуња Мијатовић је на конференцији посвећеној интернету, која се одржава у Стокхолму, позвала власти у Србији да негују нецензурисану дебату о питањима од јавног интереса, посебно у кризним временима, као што је ситуација са поплавама у региону.

...

„Дубоко сам забринута због навода да су сајтови и онлине садржаји били блокирани. То је јасно кршење права на слободу изражавања.

Интернет је од суштинског значаја за слободан проток и приступ информацијама“, казала је она.

Према њеним речима, у временима кризе слободан проток информација је од виталног значаја, како би се људима омогућило да сами процене ситуацију.

Дуња Мијатовић је упозорила да је током ванредне ситуације у Србији било брисања целих сајтова са интернета, као и цензурисања појединих блогова и хапшења појединаца.

„Хапшење појединаца због блогова, коментара или других облика писања није прихватљиво. Оно има негативан утицај на опште стање слободе штампе у земљи и може довести до аутоцензуре. Позивам српске власти да ставе тачку на ово и престану да се мешају у рад он-лајн медија“, рекла је Дуња Мијатовић.

Она је поручила и да је њена канцеларија спремна да помогне властима у Србији у овој области.

19:18 Техничка вода стигла у Обреновац

Извор: РТВ, Бета
У центар Обреновца данас је пуштена техничка вода, водоводни системи су напуњени и очекује се да вода стигне и у остале делове града, изјавио је заменик председника Скупштине Општине Обреновац Александар Лукић.

После седнице Штаба за ванредне ситуације, Лукић је подсетио да је канализациона мрежа пуштена у рад јуче и захвалио се ТЕНТ-у, који је обезбедио опрему да се канализациони систем поново стави у функцију. Екипе.

Танјуг (Раде Прелић)

„Електродистрибуције су на терену и раде на успостављају електричног система, а од сутра ће Дом здравља почети са радом, док су управни послови Полицијске станице измештени у Хотел ‘Обреновац’, казао је Лукић.

Према његовим речима, на основу тренутне ситуације процена је да се нормализација живота у Обреновцу очекује до суботе.

Лукић је истакао да од сутра није потребно пријављивање штете у просторијама Градске општине Обреновац, јер ће општинске комисије сваки дан бити на терену и доћи до сваког објекта.

Телефон за информације у Градској општини Обреновац је 8721 879. Радно време од 9.00 до 15.00 часова.

18:32 Мини торнадо у Ваљеву, невреме у Шапцу

Јако невреме уз појаву ситног града, око 15.30 часова, захватило је Ваљево и поједина села. Невреме и у Шапцу

Print screen РТС

Print screen РТС

Дејствовали су стрелци Противградног центра „Близоњски вис“ и испалили око стотину ракета.

За сада нема информација о штетама од града. Међутим, прави мини торнадо захватио је ваљевска села Котесицу и Голу Главу. Јак олујни ветар носио је цреп са кућа и оштетио кровове.

У самом Ваљеву услед праве провале облака градске улице биле су поплављене, а на неким од њих, саобраћај је био у краћем застоју. Колубара и њене притоке за сада не прете да се излију.

ШАБАЦ

Нешто после 16 сати јак ветар праћен кишом срушио је стари јаблан код железничког моста у том граду.  Дрво је оштетило део крова на капели Свете Петке, а већу штету спречила је бетонска конструкција, јавља дописник РТС-а.

Разбијене су греде, цреп и оштећен део ограде. Радници градског зеленила су брзо реаговали, исекли и померили дрво. Ветар је оштетио и неколико младих садница у центру града.

18:26 Ракић Водинелић: Утврдити политичку одговорност за поплаве

Извор: РТВ
„Прикупљање података о кривичној одговорности како би се утврдила евентуална одговорност за пропусте током одбране од поплава, значи да тужилац има основе за сумњу да је неко кривично одговоран. Ипак, овде имамо ситуацију да немамо ни име некога ко би био одговоран нити за које конкретно кривично дело је одговоран“, оцењује професорка права Весна Ракић Водинелић са Правног универзитета Унион у Београду.

Она је у емисији „Један на један“ Радио-телевизије Војводине истакла да ипак има смисла да се преиспита политичка одговорности бројних актера задужених за заштиту грађана.

„Многи од задатака које имају ти државни органи, нису обављени. Ми немамо дугорочни план заштите и спасавања, процену ризика, као и национални план спасавања. Имамо само националну стратегију спасавања, али то није довољно. Последњих неколико година нико ништа на том није учинио“, истакла је професорка Ракић Водинелић.

Она додаје да се ипак на основу Закона о ванредним ситуацијама, може испитати и утврдити да ли је неко испунио своју обавезу или није.

„Када је реч о објављивању ванредног стања, то је законом веома прецизно уређено. Обреновац је београдска општина, те градоначелник Београда и председник Општине Обреновац који су по природи ствари на челу кризних штабова, морали су да обавесте народ о евакуацији, те и један и други треба да сносе кривицу за ово. Наиме, нико од грађана не мора да прати информације РХМЗ-а, али постоје људи који су за то задужени и који то морају да раде“ оценила је професорка Ракић Водинелић.

Упитана како оцењује изјаве актуелних политичара на власти да одговорности за овакво стање у одбранама од поплава лежи и у претходним владама, професорка Ракић Водинелић каће да је „једина прилика када се наши политиачри враћају у прошлост, само онда када могу некога другог да окриве за нешто“.

„Тешко ће тужилаштво доказати одговорност ако је реч о томе да насипи нису одржавани последњих 20-30 година. Од тога не можемо очекивати превише. Треба рећи и то да локални функционери не могу да одговарају за систем поплава који припадају Савском сливу. Локални функционери су у веома ограниченим условима и тешко могу да донесу праве програме који би третирали ову област. Ништа није урађено да се цивилна заштита обнови, уреди и одржава иако је то предвиђено законом. Имали смо ситуацију да је требало да се нареди мобилизација цивилне заштите, а није имало коме да се нареди“, каже професорка Ракић Водинелић.

Она додаје да у Закону о ванредним ситуацијама стоји да се обука о цивилној заштити спроводи у основним школама, али су то у неколико наврата министри просвете одбијали уз образложење да је то скупо и компликовано да се изведе.

Упитана да ли могуће испитати одговорност министра за ванредне ситуације Велимира Илића кад он сам каже да нема ни сто ни столицу ни канцеларију, професорка Ракић Водинелић каже јој није јасно зашто се неко прихватио такве одговорности, ако не може себи да обезбеди ни оно најосновније.“

„Када је реч о политичкој одговорности, најпре треба испитати одговорност оних који су били на челу, а тек онда оних на нижим нивоима“, оценила је професорка Ракић Водинелић.

Говорећи о томе да ли грађани и грађанке имају право да одбију евакуацију, професорка Ракић Водинелић каже да је Законом о ванредним ситуацијама прописана обавеза грађана да се евакуишу.

„То је, пак, једна норма без санкција. Не може се одговарати чак ни за прекршај јер одбијање евакуације није прекршај. Законодавац је ту очигледно проценио да би било нехумано прекршајно гонити некога ко је већ жртва. Поставља се питање да ли се евакуација може извршити силом. Ту се ради о ограничењу слободе кретања, што наш Устав познаје у одређеним ситуацијама. Ту се дакле толерише одређена врста физичке силе, али то треба боље уредити законом“, вели професорка Ракић Водинелић.

На питање да ли је премијер Александар Вучић могао да издаје наредбе начелнику Генералштаба Војске Србије Љубиши Диковићу и да га постави за команданта кризног штаба у Шапцу, професорка Ракић Водинелић каже да Вучић како премијер није могао ником ништа у Војсци да нареди.

„Ипак, као командант Републичког кризног штаба може да даје одређене наредбе, али уз сагласност радног тела којим је председавао. Међутим, били смо да сведоци да је Вучић дао налог Диковићу, а да се притом није консултовао са члановима Кризног штаба, чак је то урадио као премијер и то на седници Владе Србије отвореној за јавност“, каже професорка Ракић Водинелић.

Говорећи о позивању на одговорност грађана који су наводно ширили панику преко јавних мрежа, професорка Ракић Водинелић каже да се ту мора стећи неколико услова да би неко одговарао.

„Потребно је данеко изнесе или пронесе лажне вести, али тако да је то изазвало панику већих размера или поремећај јавног реда и мира или да је довело до неизвршавања обавеза од стране јавног органа. Ипак, право питање је да ли један твит може изазвати већу панику од једне вриштеће насловне странице таблоида на којој стоји да лешеви плутају поплавњеним подручјима. Требало је да на разговор буде позван главни уредник тог медија. На жалост, ти људи су заштићени у овом нашем систему“, каже професорка Ракић Водинелић.

Она оцењује да у медијима има доста цензуре и аутоцензуре, јер „постоји страх о неке врсте одмазде“.

„Када је реч о томе, ту је најиндикативнија изјава новинарке са Радио Индекса која је и сама била жртва поплава. Она је истакла да јој је пре гостовања у једној емисији речено да мора да пази шта прича. И додала је да ће тако и да уради како би сачувала своју породицу. Па видите, ко се ту не би уплашио, ако имамо премијера, који је само један од једнаких у Влади Србије, јер ми немамо канцеларски систем, који својим министрима даје наређења као да је он учитељ, а они ђаци. Па ако се у таквој ситуацији једна министарка која иначе има имиџ одлучне особе, понаша као послушан ђак, зашто се онда за своју судбину не би плашио неки твитераш“, закључила је професорка Ракић Водинелић.

***

ФОТО СА ФЕЈСБУКА: О ПОПЛАВАМА, ОРГАНИЗАЦИЈИ И ЈОШ…

твит поплава

***

18:11 Индија даје 100.000 долара помоћи Србији

Извор: Танјуг
Влада Индије упутила је финансијску подршку у износу од 100.000 америчких долара као непосредан вид помоћи народу Србије, који је погођен страшним последицама недавних катастрофалних поплава, саопштила је данас индијска амбасада у Београду.

У име индијске владе, амбасада Индије ће предати овај износ влади Србије, као одзив на њен апел за помоћ, каже се у саопштењу.

Бета/МУП

Бета/МУП

Влада Индије је, како се наводи, дубоко ожалошћена због трагичних губитака људских живота и материјалне штете настале услед неуобичајених поплава у Србији, са којом Индија гаји историјске и пријатељске везе.

Влада Индије искрено саосећа са владом Републике Србије и њеним народом, нарочито са ожалошћеним и расељеним породицама, наводи се у саопштењу амбасаде.

17:58 Крагујевац: Власници поплављених кућа љути на градску власт

Извор: Танјуг
После јучерашјег невремена, у Крагујевцу се данас стање нормализује, све школе раде и град се уредно снабдева струјом и водом, изјавио је Танјугу заменик команданта Штаба за ванредне ситуације Зоран Јовановић.

Наглашавајући да се ради на сређивању улица које је бујична вода прекрила каменом и ризлом, Јовановић је рекао да се градски превоз одвија по предвиђеном реду вожње, и напоменуо да је оштећен асфалт ка насељу Илићево.

Танјуг (МИЛОШ МИЛИВОЈЕВИЋ)

Власници поплављених кућа у неколико крагујевачких насеља избацивали су данас муљ, намештај и друге ствари из својих домова, које су поплављене у јучерашњем двочасовном невремену које је захватило град.

Јак пљусак, али и изливање кишне канализације створили су им бројне проблеме, а стрепе и због најаве надлежних да ће у Крагујевцу и вечерас бити кише.

Због изливања Бресничког потока потопљени су стамбени објекти у близини индустријске зоне „Илићево“, као и поједини привредни објекти у тој зони.

Власници кућа на углу улица Драгослава Срејовића и Милице Милојковић у изјави Танјугу рекли су да је поред јаке киша и градска власт крива што су им домови поплављени.

„Овде живим 30 година и овај део града је склон поплавама, али овако није било никада“, рекла је Весна Станисављевић, додајући да је „комунално предузеће Водовод изводило радове на Бресничком потоку и да су га сузили“.

Она је додала да су управо радници тог предузећа синоћ дошли и багером уклањали воду.

Изливање тог потока поплавило је и дом Милана Милосављевића ( 72) који је Танјугу рекао да му је „кућа за пет минута напуњена водом“ и да су му потопљени и соба, кухиња, тераса, шупе, све…

Снежана Словић, која живи у улици Драгослава Срејовића, рекла је Танјугу да је љута на градоначелника јер, како је рекла, он добро зна да је Бреснички поток црна тачка.

„Сваки пут када је већа киша овде се вода излије, али градоначелнику није битно да уређује реку већ да постааља крст на улазу у град“.

Бројне куће поплављене су и у насељу Илићево чији мештани кажу да је већи проблем створила кишна канализација од самог невремена.

У Улици 19. октобар, у том насељу, власници кућа су свој намештај изнели у дворишта и раде на рашчишћавању последица невремена.

Веселин Благојевић из те улице, коме је поплава поред намештаја уништила и електричне уређаје, каже да „овде никако није решено питање канализације и да нико од власти није био, због чега је, као стари акцијаш, љут на њих“.

Зорица Максимовић из Насерове улице, рекла је Танјугу да та улица уопште нема кишну канализацију.

“ Све нам је потопљено, не знам шта ћемо и све је за бацање“, рекла је она, напомињући да су куће у тој улици, четврти пут поплављене за последњих 15 година.

Потопљена сточна храна водећег шумадијског произвођача

Због јучерашњег преливања Бресничког потока у Крагујевцу и изливања кишне канализације у индустријској зони Илићево, под водом се нашло више од 2.000 квадратних метара простора предузећа за производњу и промет сточне хране „Ораница“.

„Поплављено је готово све, од канцеларија, магацинског простора до производних погона“, изјавио је Танјугу комерцијалиста у том предузећу Зоран Станић.

Наглашавајући да није сва сточна храна поплављена, већ да ће нешто моћи да се искористи, уколико се са тим сагласи ветеринарска инспекција, Станић је рекао да овог тренутка не може да прецизира штету, али да је она сигурно вишемилионска.

„Да ли је два, три и ли пет милиона овог тренутка још не могу да проценим“, рекао је Станић и додао да није проблем само потопљена сточна храна, већ и опрема, али да су на срећу запослени и возила добро.

Санић је навео да ће по прављењу списка колико је које сточне хране потопљено, бити обавештена надлежна инспекција која ће то исконтролисати и одлучити шта ће бити са том робом.

У овом предузећу данас раде на уклањању последица невремена, али и отпушавају запушене шахте, због најаве нових пљускова.

Предузеће „Ораница“ је у улици Милице Миљојковић у којој у поподневним сатима, према упутствима стручних служби, организују постављање џакова са песком, због најаве да ће Крагујевац и вечерас захватити невреме.

У тој улици, али и у улици Драгослава Срејовић, јуче је поплављено више од 50 кућа и привредних објеката.

17:55 Вучић у Крупњу: Нове куће за четири месеца

Извор: РТВ, Танјуг
Председник Владе Александар Вучић обишао је данас Крупањ, разговарао са мештанима којима су куће срушене и обећао да ће им држава до краја септембра подићи нове и обновити комплетну путну, електро, птт и другу инфраструктуру оштећену у катастрофалним поплавама.

„Нашли смо начин. Овде је 38 кућа срушено и њих ће обновити држава Србија. Такође, 168 кућа је оштећено и ту ћемо помоћи грађевинским материјалом и радном снагом и на друге начине, а тамо где будемо могли помоћи ћемо и електричним апаратима“, рекао је Вучић.

Танјуг (Сава Радовановић)
Танјуг (Сава Радовановић)

Он је изјавио да је задовољан реаговањем и посвећеношћу владе приликом недавних поплава широм Србије, али и да је Тужилаштво већ упутило захтев за прикупљање обавештења о евентуалној кривичној одговорности оних који нису поступали у складу са законом.

Вучић је приликом посете селу Кржава поред Крупња, одговарајући на питања новинара, рекао да није упућен, нити има увид како су државни органи конкретно реаговали на терену и да ће му то бити познато након извештаја министарстава, али и додао да је задовољан реакцијом владе, пре свега њеном посвећеношћу.

„Нисам ја стручан, нити сам хидрометеоролог, нити стручњак за водотокове. Оно чиме јесам задовољан јесте велика посвећеност и рад људи 24 сата. Министри унутрашњих послова, одбране, Александар Вулин, Вања Удовичић и многи други радили су по 24 сата“, рекао је Вучић, додавши да је нефер према онима чија имена није споменуо.

Према његовим речима, чланови владе су радили све време и дали све од себе, наводећи као пример министра спорта Вању Удовичића, који је, како каже, данас довео стотину момака и девојака да раде као волонтери.

Вучић је рекао да је захвалан свима који су се борили, и војницима, полицајцима и грађанима, који су радили даноноћно, али да ће се, с друге стране, испитати постоји ли нечија одговорност за евентуална кршења закона.

„Како чујем, тужилац је већ упутио захтев за прикупљање обавештења надлежним органима за евентуалну кривичну одговорност онима који нису поступали у складу са законом“, рекао је Вучић.

На питање новинара да ли ту мисли на локалне власти, Вучић је одговорио да локалне власти имају највећу одговорност и указао да је у Србији правна регулатива таква да се штета процењује на основу закона из 1987. године и да је то, како је рекао, срамота за све нас.

„Ето, имајте у виду, колико смо сви ми били добри у претходном периоду“, навео је Вучић.

Премијер је приметио да је виша сила то што се највећи део поплава десио у општинама где СНС није на власти, попут Лознице, Ваљева, Обреновца, Крупња, али да реаговање владе није било страначко:

„Свуда сам дошао и на сваком месту помажем потпуно једнако и уопште ме не интересује страначка припадност. Пресрећан сам што сам видео људе у Крупњу задовољне. На сваком месту сам видео људе који су задовољни што ће нешто да се покрене и што ће се вратити живот у та места“, рекао је Вучић којег је у обиласку Крупња пратио и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

 

17:52 Србија, Хрватска и РС – заједнички против заразних болести

Извор: РТВ, Танјуг
Министри здравља Србије, Хрватске и Републике Српске Златибор Лончар, Рајко Остојић и Драган Богдановић договорили су данас заједничку стратегију за борбу против опасности од заразних болести које прете након поплава, са којом ће наступити пред ЕУ и Светском здравственом организацијом.

Састанку у сремском селу Моровић присуствовао је и директор Института за јавно здравље Србије Драган Илић.
Министри су се договорили да се све институције на овим просторима ставе у функцију заједничког деловања како се према ЕУ и СЗО не би излазило са различитим ставовима и захтевима.
Лончар је нагласио да је комуникација између министарстава здравља у региону интензивна већ неколико дана и да су се данас састали како би конкретизовали раније договоре.

Танјуг (Јарослав Пап)
Танјуг (Јарослав Пап)

„Очекујемо да ће се у петак створити услови за запрашивање комараца из ваздуха на свим угроженим подручјима од поплава у региону, а које ће се обавити под покровитељством ЕУ и СЗО и са препаратима који ће бити усаглашени на нивоу свих земаља у региону“, рекао је Лончар новинарима након састанка.

Хрватски министар здравља потврдио је да већ неколико дана трају свакодневни телефонски контакти између министарстава и да је постигнут апсолутни консензус да је истовремено запрашивање из ваздуха неопходно јер се, како је казао, ради о површини већој од 100.000 хектара.

Министар здравља РС Богдановић је рекао да је најтежа ситуација на подручју Шамца и да је Добој потпуно девастиран град, али је истакао да у РС до сада нису регистроване појаве заразних болести.

Директор Института за јавно здравље Србије је нагласио да се не очекују епидемије већих размера и да је најбитније да вода буде исправна за пиће.

Илић је казао да највећа опасност прети до грознице западног Нила.

Пре састанка у Моровићу, тројица министара здравља обишли су Жупању у Хрватској, угрожено подручје које се налази уз границу са Србијом, а након састанка у Моровићу, упутили су се у РС.

17:07 Забрана воде за пиће у 22 града и општине

Извор: Танјуг
На подручјима угроженим поплавама у Србији вода из водовода не користи се за пиће у 22 града и општине, саопштено је из Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић – Батут“.

Забрана воде за пиће на снази је у Поморавском округу у Деспотовцу, Свилајнцу, Ћуприји, Параћину, затим у Јужнобачком округу у Бачу, Браничевском и Подунавском округу у Смедеревској Паланци, Петровцу и Жабарима (на снази стална забрана).

Забрана употребе воде на снази је и у Љигу, Лајковцу и Мионици у Колубарском округу, док у Мачванском округу забрана воде за пиће и честих прекида у водоснабевању има у Владимирцима и Крупњу.

На подручју Београда водоснабдевање је редовно изузев Обреновца где је у прекиду, док је у Гроцкој забрањена за пиће.

Стална забрана употребе воде на снази је у Ћићевцу у Расинском округу, док у Варварину насеља Обреж и Катун немају редовно водоснабдевање.

У Рашком округу стална забрана употребе воде од раније је у Тутину, док је забрана употребе воде у насељу Ушће у Краљеву.

У Нишком округу забрана употребе воде је у Дољевцу и Ражњу, а у Пироту је забрањена вода за пиће у Бабушници.

Facebook (Ksenija Ivanović)
Facebook (Ksenija Ivanović)

16:25 Код Ђердапа извучено више од пет хиљада тона отпада

Извор: Танјуг
После таласа катастрофалних поплава у Србији, Дунавом до Хидроелектране „Ђердап 1“ стижу стабла, пањеви, пластична амбалаžжа, чак и фрижидери, фотеље, столице и тела угинулих žживотиња.

До сада је очишћено више од пет хиљада тона отпада, рекао је за Танјуг портпарол хидроелектране „Ђердап 1“ Радисав Чучулановић.

djerdap.rs

djerdap.rs

Он је додао да је на вађењу отпада који доноси водена стихија ангажовано сво људство и механизација, брод са две барже, две дизалице и десет шлепера.

По посебној процедури извлаче се тела угинулих животиња, под надзором Републичке ветеринарске инспекције, наглашава Чучулановић.

Агрегат број 1 је у два наврата био заустављен како би се очистиле решетке, јер је он на највећем удару од пањева и огромних стабала. И агрегати број 2, 3 и 4 су заустављани како би се уклониле велике количине отпада који је вода донела.

16:17 Четири породице рудара Ресавице остало без кућа

Извор: Танјуг
Клизиште, помешана земља и јаловина, изазвано подземним водама, сручило се на куће четири породице рудара Рудника мрког угља „Рембас“ у Ресавици и потпуно их уништило.

Нико није повређен ни страдао, смешетни су приватно и у Хотелу „Ђула“ у овом рударском насељу код Деспотовца, а сидникат и Јавно предузеће подземна експлоатација угља (ЈП ПЕУ) „Ресавица“ коме „Рембас“ припада, покушавају да им помогну.

Илустрација (Танјуг/Милојко Марковић)
Илустрација (Танјуг/Милојко Марковић)

Председник Синдиката „Рембас“ Небојша Миленковић изјавио је данас Танјугу да су страдале куће четири породице, од тога три од активнихи радника „Рембаса“, а њихови домови су трајно оштећени и „њихове куће нису више за становање“.

„Било је још проблема, некоме је ушла вода у подрум некоме у гаражу, али ове четири породице су остале без крова над главом, немају где да се врате и да живе“, рекао је Миленковић.

Од обилних падавина, изнад њихових кућа направило се једно језеро, а подземне воде активирале клизиште и то клизиште је кренуло и порушило те куће, објаснио је Миленковић.

„То је била јаловина помешана са земљом, дрвеће, камење, то је кренуло и сручило се на куће, чак је једном раднику дрво прошло кроз кућу, пробило зид и још стоји у кући“, рекао је Миленковић.

Повређених није било, породице су се склониле 15 минута пре тога. Људи који ту живе годинама знају ћуд природе, осетили су опасност, обавестили једни друге и евакуисали се буквално 15 минута пре него што се све десило, објаснио је Миленковић.

Он је додао да је радник Иван Ђорђевић, чија је кућа страдала у то време био у Шапцу и са групом рудара бранио Шабац од воде, а жена и деца су му се склонили, али му аутомобил није нико стигао да извезе па је клизиште и ауто уништило.

На питање шта синдикат и предузећа предузимају да помогну тим људима, Миленковић је објаснио да у предузећу постоје два синдиката, а Ђорђевић је члан Самосталног који је донео одлуку да му Синдикат ЈППЕ уплати једнократну помоћ од 100.000 динара.

„Покренули смо акцију међу рударима да свако по својим могућностима помогне овим породицама а део средстава које смо годишњим планом на нивоу синдиката „Рембаса“ планирали за одржавање Радничко спортских игара, определимо за помоћ тим људима“, рекао је Миленковић.

Како је додао, синдикат има уверавања да ће и предузеће да учествује у помоћи овим породицама, тако што ће да изгради станове за њих.

„Мислим да ће ти људи на крају бити збринути како треба“, рекао је Миленковић и додао да су уверавања о изградњи станова од генералног директора ЈП ПЕУ Владе Милошевића, који је и председник Скупштине општине Деспотовац.

Миленковић је објаснио да „одавно“ постоје пројекти за изградњу станова за рударе, који ће сада бити активирани.

16:10 Евакуисани се премештају из београдских хотела

Извор: Бета, Блиц
Један број евакуисаних грађана из поплављеног Обреновца, који су привремено били смештени у поједине хотеле у Београду, биће премештени у адекватан смештај у општини Палилилула, али и Зрењанин и Нови Сад, саопштено је данас из градске управе.

Како се наводи, градска секретарка за социјалну заштиту Јасмина Ивановић казала је да град и даље обезбеђује смештај за све евакуисане, али је навела да је њихов премештај из хотела био нужан, „јер хотели више нису у могућности да бесплатно смештају те грађане, због тога што су њихове собе издате, неке и много месеци унапред.

Танјуг (Сава Радовановић)
Танјуг (Сава Радовановић)

„Штаб за ванредне ситуације града Београда не располаже сопственим капацитетима за смештај евакуисаних лица са поплавом угрожених подручја. Зависимо од добре воље и свести о потребама тих грађана оних који желе да помогну“, казала је она.

Јасмина Ивановић је истакла да се „без прекида трага и за новим капацитетима, све док се не стекну улови за повратак свих евакуисаних у Обреновац“.

Она је истакла да је градска управа у потпуности свесна положаја у коме се налазе грађани који су морали да напусте своје домове, али је навела да у овом тренутку град има ограничене ресурсе.

„Улажемо напоре да свима и даље буду обезбеђени нужни неопходни услови за привремени смештај. Такође, желимо да укажемо да је, нажалост, у једном броју хотела у којима су ова лица била смештена причињена већа материјална штета“, казала је Јасмина Ивановић.

Обреновчани: Немојте опет да нас селите

– Не знамо ни где идемо, ни шта нас чека. Људи који нам се нису ни представили рекли су нам да морамо да идемо, а ко зна где? Причају о неким халама, баракама – очајни су чланови породице Савић, међу којима је и трудница у шестом месецу и трогодишњи дечак, пише Блиц

Обреновчани, евакуисани из поплава и смештени у хотел „Славија“, огорчени су и зато што им је за премештање речено ноћ пред полазак.

„Сви смо знали да је ово само привремени смештај, али нису морали на овај начин то да саопште људима. Ипак, битно је да неће бити на улици“, прича Јелена Смиљанић, менаџер хотела „Славија“.

За ове породице је град обезбедио нови смештај, као и превоз до места где ће боравити до повратка у Обреновац.

„Исељење није изненадно, хотели су понудили помоћ и бесплатан смештај за угрожене на седам дана“, каже за „Блиц“ градски менаџер Горан Весић.

Он је објаснио да су у колективном центру на Палилули до пре месец дана живели људи расељени са Косова и Метохије.

„Буне се грађани који су били смештени у хотелима, а шта је са онима који спавају у халама? Јуче је једна група из хотела кренула аутобусом за Нови Сад па су на пола пута одлучили да ипак не желе да иду, вратили су се, јер како кажу могу да остану код рођака у Београду“, каже Весић.

Весић објашњава да су поједини грађани којима је смештај био обезбеђен у хотелу „Славија“ тамо оставили хаос, унишили собе и направили штету од око 100.000 евра.

„Међу грађанима који су исељени из хотела, а којима је понуђен алтернативни смештај, има и оних који живе у Баричу, месту које није потопљено. Кажу, сматрају да су угрожени и зато се не враћују у своје куће“, истиче Весић.

17:52 Србија, Хрватска и РС – заједнички против заразних болести

Извор: РТВ, Танјуг
Министри здравља Србије, Хрватске и Републике Српске Златибор Лончар, Рајко Остојић и Драган Богдановић договорили су данас заједничку стратегију за борбу против опасности од заразних болести које прете након поплава, са којом ће наступити пред ЕУ и Светском здравственом организацијом.

Састанку у сремском селу Моровић присуствовао је и директор Института за јавно здравље Србије Драган Илић.

Министри су се договорили да се све институције на овим просторима ставе у функцију заједничког деловања како се према ЕУ и СЗО не би излазило са различитим ставовима и захтевима.

Лончар је нагласио да је комуникација између министарстава здравља у региону интензивна већ неколико дана и да су се данас састали како би конкретизовали раније договоре.

Танјуг (Јарослав Пап)
Танјуг (Јарослав Пап)

„Очекујемо да ће се у петак створити услови за запрашивање комараца из ваздуха на свим угроженим подручјима од поплава у региону, а које ће се обавити под покровитељством ЕУ и СЗО и са препаратима који ће бити усаглашени на нивоу свих земаља у региону“, рекао је Лончар новинарима након састанка.

Хрватски министар здравља потврдио је да већ неколико дана трају свакодневни телефонски контакти између министарстава и да је постигнут апсолутни консензус да је истовремено запрашивање из ваздуха неопходно јер се, како је казао, ради о површини већој од 100.000 хектара.

Министар здравља РС Богдановић је рекао да је најтежа ситуација на подручју Шамца и да је Добој потпуно девастиран град, али је истакао да у РС до сада нису регистроване појаве заразних болести.

Директор Института за јавно здравље Србије је нагласио да се не очекују епидемије већих размера и да је најбитније да вода буде исправна за пиће.

Илић је казао да највећа опасност прети до грознице западног Нила.

Пре састанка у Моровићу, тројица министара здравља обишли су Жупању у Хрватској, угрожено подручје које се налази уз границу са Србијом, а након састанка у Моровићу, упутили су се у РС.

 

15:30 Крстић: Други део кредита Емирата до краја године

Извор: Танјуг
Министар финансија Лазар Крстић изјавио је данас да би друга транша буџетског зајма Уједињених Арапских Емирата (УАЕ) Србији могла да стигне у другој половини или пред крај ове године.

„Искрен да будем, нисам сигуран ни да ће нам за финансирање буџетског дефицита бити потребне пуне три милијарде (евра)“, рекао је министар финансија у Скупштини Србије.

Државним буџетом за ову годину је предвиђено да Србија од УАЕ узме три милијарде евра кредита. Марта је потписан уговор о првој транши од милијарду долара, који је сада пред посланицима Скупштине Србије, на ратификацији.

На питање посланика опозиционих Демократске странке (ДС) и Нове демократске странке (НДС) када ће стићи друга рата, Крстић је рекао да ће то зависити од стања буџетског дефицита и од тога какви услови буду на тржишту обвезница у еврима, који су сада толико повољни да их Србија није имала никада пре.

Бета (Милош Мишков)
Бета (Милош Мишков)

Крстић је рекао да ће у буџету бити новца за плате и пензије и ако Србија не повуче другу рату кредита УАЕ.

Посланик ДС Борко Стефановић је рекао да је буџетски кредит УАЕ од милијарду долара повољан, али да није најповољнији као што говоре представници власти.

Он је напоменуо да је Србија за исте намене раније од Светске банке и Међународног монетарног фонда добијала зајмове под неупоредиво бољим условима с каматом мањом од један одсто, роком отплате 20 до 30 година и почеком од 10 година.

Министар Крстић је одговорио да Стефановић не зна о чему говори, јер су камате међународних институција променљиве.

Стефановић је запитао на шта ће новац од нових задуживања отићи и да ли ће све, као и раније, у потрошњу.

„За две године ова влада је повећала задужење за скоро шест милијарди евра, а није направљен ни један инфраструктурни пројекат.

Плашимо се да од ваших силних најава неће бити ништа“, рекао је он.

Посланик Нове демократске странке (НДС) Александар Сенић је рекао да ће се НДС код гласања о три кредита, о којима се данас расправља, определити сходно информацијама које добије од министра финансија.

Сенић се сложио да је кредит УАЕ повољан, али је запитао да ли је тачна констатација Крстића да односи са УАЕ напредују како треба јер је у буџету предвиђен кредит од три милијарде евра, а до сада је договрено само милијарду долара.

„Ако заиста постоје добри односи да ли то значи да ће оне три милијарде евра предвиђене буџетом за 2014, бити одобрене ове године и до када?“, запитао је Сенић.

Слично је, како је додао, и с пољопривредним кредитом Абу Дабија, јер је буџетом предвиђено 275 милиона долара, а до сада је договорено мање од 100 милиона.

Да су арапски кредити за финансирање буџета и за пољопривреду, као и кредит Европске инвестиционе банке за подршку малим и средњим предузећима повољни, сложиле су се све посланичке групе.

Заменик шефа посланичке групе Социјалистичке партије Србије (СПС) Ђорђе Милићевић рекао је новинарима да је кредит Емирата од милијарду долара исход добрих, унапређених билатералних односа, као и личних односа и да ће створити веће могућности за заједничка улагања.

Он је казао да је то, како је навео министар финансија Крстић, најповољнији кредит који је Србија добила јер ће донети годишње уштеде од 30 милиона долара, односно 300 милиона долара у периоду од десет година, на колико је узет.

„Влада Србије треба да одреди приоритете – где ће та средства“, рекао је Милићевић, најављујући да ће СПС подржати потврђивање кредита.

15:24 Са донаторског скупа у Пазови 42,5 милиона помоћи

Извор: Танјуг, РТВ
На првом Донаторском скупу одржаном данас у Старој Пазови чланови Удружења привредника, предузетника и грађана те општине донирали су више од 42,55 милиона динара за санацију последица катастрофалних поплава, саопштено је из тог удружења.

Председник Општине Стара Пазова и оснивач локалног Удружења привредника, предузетника и грађана, Ђорђе Радиновић, изјавио је да је на том првом скупу донације уписало више од 20 привредника, у износу од 39,3 милиона динара, а допринос су дали и грађани са додатних 3,25 милиона динара.

Танјуг (Јарослав Пап)
Танјуг (Јарослав Пап)

На скупу је изложен концепт донаторског програма за прикупљање око 200 милиона динара средстава, намењених за рестаурацију, обнову и изградњу стамбених објеката у подручјима настрадалим у поплавама и клизиштима широм Србије.

Иницијативу под слоганом „Србија је и твоја земља, Пазова за најугроженије“ покренула је пре само недељу дана, локална самоуправа, привредници и грађани са територије Општине Стара Пазова.

15:13 Ванредна одбрана док се не поправе насипи

Извор: Бета
Ванредна одбрана од поплава дуж реке Саве, од Јамене до Купинова на укупно 120 километара, остаје на снази све док се не поправе оштећени насипи на хрватској страни, где је река Сава пробила насип и поплавила погранични део између Хрватске и Србије.

То је данас саопштило Јавно водопривредно предузеће Воде Војводине и указало да „управо због тога, без обзира на то што се Сава код Сремске Митровице спустила испод 700 центиметара, на снази остају дежурства оперативних служби“.

Танјуг (Јарослав Пап)

Танјуг (Јарослав Пап)

Осматрачки тимови и даље контролишу прву одбрамбену линију на Сави и места где су изграђени привремени насипи за заштиту неколико сремских села уз границу са Хрватском.

15:06 Стручњаци: Цивилна заштита девастирана, држава заказала

Извор: РТВ (Александра Раковић)
Садашњи ниво организованости и оспособљености интегрисаног система заштите и спасавања знатно заостаје за процењеним потребама, закључак је документа знаног као Национална стратегија заштите и спасавања у ванредним ситуацијама. Упркос таквом закључку, систем до данас није до краја оспособљен, а у том ланцу заказала је држава, која уз одговорност за доношење закона, носи и ону која се тиче њихове примене.

Професор Факултета за безбедност Владимир Јаковљевић упозорава на то да су Законом о ванредним ситуацијама надлежности јасне, и на нивоу министарстава и на нивоу локалних самоуправа и јавних предузећа, али да то колико ће заиста и бити урађено, у многоме зависи од новца.

„Превенција је у надлежности државних органа и привредних субјеката и њиховим инвестиционим мерама. Чишћење корита река и притока, изградња насипа, све је то негде зацртано и предвиђено, али се тешко остварује у пракси јер нема довољно новца, али ни кадровских и организационих решења у тој области. Успостављене су одређене структуре попут Штаба за ванредне ситуације. Обједињени систем обавештавања 112 је донекле оспособљен, али недостаје едукација становништва. Чак смо имали ситуацију да смо у највећиој опасности мењали нешто у систему функционисања. Сетићете се смене команданта кризног штаба у Шапцу и то у време када је требало најхитније реаговати“, каже Јаковљевић.

Танјуг (Срђан Илић)
Танјуг (Срђан Илић)

И док је полиција тражила чамац више и лопату више, а влада и локалне самоуправе позивали у помоћ волонтере, 11.000 припадника сектора цивилне заштите, није одреаговало на прави начин. Јаковљевић обљашњава зашто:

„Нису функционисали из тог разлога што ти људи нису опремљени. Немају ни опрему ни обуку. Систем цивилне заштите какав познајемо из осамндесетих година, са магацинима који су имали и опрему и средства, ми смо то уништили и девастирали“, тврди Јаковљевић.

Заказао је, дакле, некад најмобилнији и најфункционалнији систем. Не својом кривицом, сматра начелник штаба цивилне заштите у Новом Саду Божо Николић.

„Данас имате врло чудну ситуацију да је та област у рукама полиције. Дакле, неки специјалци и жандармерија решавају проблем који је у области цивилне заштите. Дефинитивно, то је ствар цивилног организовања, локалне самоуправе и државе“ , објашњава Николић.

Професорка на правном факултету Весна Ракић Водинелић сматра да имамо веома добар Закон о ванредним ситуацијама, али да је проблем у његовојх примени. У том закону има веома мнного одредаба које се односе на цивилну заштиту, али већина грађана не зна да подлеже тој обавези. Законом је предвиђена и обавеза увођења тог предмета у школе, али Министраство просвете то није учинило уз објашњење да нема новца за нове наставнике. То је пропуст државе“, каже наша саговорница.

„Морамо да имамо неку свест о томе и то је оно где је држава заказала, јер држава је ту незаменљива. Она мора да развија тај систем да се стара да се тај систем одржава и на крају крајева да се стара да се тај систем финансира“, истиче Весна Ракић Воденилић.

И док држава од међународних организација добија похвале за све што је урађено у циљу спасавања људи од водене стихије, локалне самоуправе нису могле много да ураде за своје грађане. У недостатку сопствене логистике, њихова улога свела се на координацију активности.

Генерални секретар Сталне конференције градова и општина, Ђорђе Станичић, признаје да део проблема јесте у недостатку новца, али напомиње да је овде пре свега на видело изашла мањкавост неравномерне територијалне распоређености људи и опреме.

„Данашње време тражи нов начин организације. Свакако се показало да би било добро да се на терену организује неки нови облик цивилне заштите, јер би на тај начин оно што јер потребно да се уради било најближе онима који то треба да ураде“, сматра Станичић.

Катастрофе су изазов који показује када, колико и на који начин је друштво спремно да реагује. Чак и ако не могу бити избегнуте, постоје начини да се смање ризици и да се ограниче последице. Ову школу скупо смо платили.

14:42 ДС инсистира на посебној седници о поплавама

Извор: Бета
Посланик ДС Борислав Стефановић изјавио је данас да поплаве и последице поплава заслужују да се о њима расправља на посебној седници парламента и да ће ДС инсистирати на томе.

“Питања влади у четвртак не могу да се третирају као посебна седница о дешавањима везаним за поплаве, јер овај ужасан догађај заслужује да има седницу са посебном темом, а не да се остане на питањима у трајању од два сата за све посланичке групе, рекао је Стефановић новинарима у парламенту.

mc.rs
mc.rs

Он је додао да би “остајањем на питањима у четвртак власт желела да се покрије пред јавношћу да је скупштина расправљала о тој теми.

То није исто, упозорио је Стефановић и посланици ДС се неће тиме задовољити, већ ће инсистирати на сазивању посебне седнице.

Стефановић је подсетио и да је ДС већ поднела иницијативу да се сазове посебна скупштинска седница о дешавањима током катастрофалних поплава и утврђивању одговорности.

12:25 Вучић: Изградња кућа у Крупњу до краја септембра

Извор: Танјуг
Премијер Србије Александар Вучић обећао је данас да ће све срушене куће у Крупњу до краја септембра изградити држава као и да ће обновити комплетну путну и другу инфраструктуру оштећену у катастрофалним поплавама.

Вучић је у разговору са мештанима након обиласка Крупња прецизирао да је срушено у потпуности 38 кућа и 168 кућа оштећено.

Танјуг (Милојко Марковић)
Танјуг (Милојко Марковић)

„Нашли смо начин. Овде је 38 кућа срушено и њих ће обновити држава Србија. Такође, 168 кућа је оштећено и ту ћемо помоћи грађевинским материјалом и радном снагом и на друге начине, а тамо где будемо могли помоћи ћемо и електричним апаратима“, рекао је Вучић.

Он је додао и да држава преузима на себе и изградњу путева, категорисаних и некатегорисаних на територији те општине и поручио да Крупањ неће оставити „да се мучи“ са недостајућим финансијским средствима.

Премијер је додао и да ће држава све урадити и када је реч о штети на електромрежи и телекомуникацијама.

Према његовим речима, највећи проблем је питање клизишта, а стручне службе ће одлучити на којим локацијама ће се куће градити.

Вучић је подвукао да су рокови веома кратки и да очекује да се искористи лето како би се људи пре краја септембра могли уселити у своје куће и наставити нормалан живот.

Он је додао да ће живот у Крупњу бити не само нормализован објаснивши да ће се држава потрудити да доведе инвеститора који би отворио фабрику текстилне индустрије у овом месту.

Вучић је рекао да већ има на уму једног потенцијалног инвеститора који би могао да запосли 300 до 500 радница пре свега што би, како је оценио, био велики подстицај за Крупањ.

На питање новинара у вези превентивне изградње насипа и уређењу водотокова, Вучић је рекао да ће се на томе радити, али да не може све да се уради одмах додавши да тако нешто на пример не може ни Америка.

Он је навео да се мора појачати корито реке и додао да су у Крупњу насипи оштећени.

Вучић је рекао да ће се на томе радити на нивоу целе Србије, али да онај ко каже да ће све стићи да се уради не говори истину и подвукао да и када би биле уложене две милијарде евра, опет не би то могло да се уради поготову што Србија те две милијарде и нема.

Премијер је најавио да ће за два месеца поново доћи како би се уверио како радови напредују.

11:39 Инспекција: До сада уклоњено 517 тона угинулих животиња

Извор: Бета
Начелница ветеринарске инспекције Сања Челебићанин изјавила је да је до данас са поплављених подручја у Србији уклоњено више од 517 тона угинулих животиња и више од 332 тоне хране животињског порекла.

„Уклоњено је и санирано све у Ужичком, Расинском, Поморавском и Моравичком округу“, казала је она агенцији Бета и додала да се највећи посао очекује у општини Обреновац у деловима где се вода није повукла и општини Шид у месту Јамена где се вода повлачи.

Танјуг (Оксана Тоскић)
Танјуг (Оксана Тоскић)

Додала је да је у поступку санације Крупањ, док је уклањање угинулух животиња на територији Лознице готово завршнено.

„Србија има довољно капацитета за прераду угинулих животиња које се одвозе у кафилерије у Сомбор и Инђију“, рекла је Челебићанинова али није могла да наведе колико ће коштати уклањање животиња.

Према њеним речима, већ три дана се у кафилерију у Инђији довозе и угинуле животиње из подручја погођених поплавом у Босни и Херцеговини.

Челебићанинова је навела да су на поплављена подручја екипе које уклањају угинуле животиње улазиле у складу са препорукама Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије и да се све ради у координацији са минисатрствима здравља и пољопривреде, Војском Србије и комуналним службама.

„Уклоњене су и угинуле животиње са фарми са којих се вода повукла“, рекла је она и подсетила да целокупна асанација терена подразумева и дезинфекцију, дератизацију и дезинсекцију.

Челебићанинова је казала да су уклањање угинулих животиња укључени ветеринари из ветеринарских станица и амбуланти, специјалистичких ветеринарских института и Ветеринарског факултета, као и ветеринари из иностранства специјализовани за спасавање животиња из поплављених подручја и њихово збрињавање, али и ветеринари обучени за санирање терена, односно вађење лешева из воде.

11:35 Крстић: Зајам од Емирата најповољнији могући

Извор: Танјуг
Министар финансија Лазар Крстић изјавио је данас да је зајам од милијарду долара од Владе Абу Дабија Србија добила под веома повољним условима и да ће то имати позитиван ефекат на инвеститоре.

„Преко политичких добрих односа и позиције, имамо могућност да остваримо овакве услове што није случај ни са једном земљом у региону“, нагласио је Крстић у скупштини, образлажући предлог о ратификовању зајма између Владе Србије и Владе Абу Дабија од милијарду долара. 

Бета (Милош Мишков)
Бета (Милош Мишков)

Он је рекао да овај зајам има позитиван ефекат у смислу смиривања инвеститора и одржавања обећања.

„У односу на референтне каматне стопе по којима бисмо се сада задуживали, овај зајам чини уштеду од 300 милиона евра на конто камата које бисмо исплаћивали 10 година“, изјавио је Крстић.

„Сарадња са УАЕ напредује много шире и ово је прва од неколико транши овог кредита“, навео је министар.

Он је додао и да би Србија, да није узела овај зајам, морала да се задужује на начин на који то радимо иначе на међународном банкарском тржишту.

Крстић је, образлажући предлог о ратификовању зајма између Владе Србије и Фонда за Развој Абу Дабија за наводњавање, којим Србија добија 97 милиона долара за наводњавање изјавио да је ово наменски кредит који укључује 14 различитих пројеката.

“Овај зајам је планиран у буџету и његово повлачење је планирано у наредне четири године”, рекао је Крстић.

Крстић је као веома повољан оценио и трећи међународни уговор који посланици ових дана треба да ратификују, „АПЕX зајам за мала и средња предузећа “ између Републике Србије и Европске инвестиционе банке и НБС.

„То је зајам који се администрира преко НБС и комерцијалних банака. Ризик не преузима држава, а користи се за јефтино финансирање предузећа и у том смислу подразумева најповољнији извор финансирања за банке и предузећа, те ефективна каматна стопа по којој се задужују предузећа износи око 3-4 процента“, објаснио је Крстић.

Он је додао и да је укупан обим средства 500 милиона евра, односно 150 милиона евра које ће одмах након ратификације бити стављене на располагање комерцијалним банкама.

11:11 Влада мора да усклади мере штедње са обновом земље

Извор: Танјуг
Влада Србије због поплава неће одустати од реформи, рекла је потпредседница Владе Зорана Михајловић док економски стручњаци у изјавама Танјугу оцењују да ће мере штедње морати да буду усклађене с обновом земље.

Потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре изјавила је да се због поплава неће одустати од реформи, већ да ће то бити мотив да се ради брже и више и нагласила да Србија сада има могућност да изводи јавне радове и да се цела земља „подигне на ноге“.

Танјуг (Зоран Жестић)
Танјуг (Зоран Жестић)

То може само да нам убрза ефикасност, јер ћемо морати да радимо брже и ефикасније него што је то било замишљено“, рекла је Михајловић и подвукла да ће неки делови у програму реформи, када је реч о обнови, бити прекомпоновани.

„Обнова је била потребна раније, а сада морамо да обнављамо и оно што није било у плану, али то нам је додатни мотив да ангажујемо све своје снаге, нарочито када говоримо о грађевинарству“, рекла је Михајловић.

Србија ће морати да усклади и истовремено спроведе економске реформе и мере штедње са обновом земље и санирањем штете од последица поплава, јер ту нема избора, то мора да се уради и цена катаклизме која нас је задесила је таква, изјавио је економиста Данило Шуковић.

Он сматра да Влада сада мора да направи нову стратегију, у оквиру које приоритет мора да буде обнова инфраструктуре страдале у поплавама, односно поправка и изградња нових путева, мостова, насипа на рекама и кућа.

Добар део средстава за те потребе може да се добије од донација, али и од међународних финансијских институција, али је неопходно преиспитати и расположива средства унутар земље.

Треба видети који терет свега што нам се десило могу подједнако да поднесу све структуре у друштву, а да се истовремено сачува најсиромашнији слој становништва, као и да се уведе прогресивно опорезивање за оне са већим примањима, рекао је Шуковић.

Одговарајући на питање да ли је кроз ребаланс буџета потребно определити нека средства за санирање штете, уместо за неке друге планиране сврхе, он је истакао да ће вероватно морати да дође до извесног смањења плата, али да не би било добро да дође до смањења пензија, јер су оне и сада изузетно ниске.

„Раније најављене реформе и мере штедње влада би морала да спроведе, иначе ће земља тешко превазићи кризу у којој се налази, додатно оптерећену елементарном непогодом“, оценио је економиста Махмут Бушатлија.

Он је подсетио да је доста штете у поплавама настало на приватној имовини и не може се очекивати да то држава у потпуности финансира, осим када су у питању тешки социјални случајеви.

„Еуфорија да ћемо добити милијарду евра од Европе полако попушта и то се завршава на десетинама милиона до 200 милиона евра, што је тешко очекивати“, рекао је он, додајући да ће Србија морати да сноси већи део трошкова у обнови, а пошто је домаћа привреда слаба и не може да издржава скупу државу, новац ће се обезбеђивати кроз задужења.

Уплаћено 11,9 милиона евра за помоћ угроженима од поплава

На рачун Владе Србије за помоћ угроженима у поплавама уплаћено је укупно око 11,9 милиона евра, објавило је данас Министарство финансија Србије (www.mfin.gov.rs).

Према подацима Министарства, до 26. маја у 17.00 на динарски рачун за помоћ угроженима у поплавама уплаћена је 1.120.246.784 динара (око 9,68 милиона евра).

На девизни рачун уплаћено је 1.702.522 евра, 261.122 долара, 14.960 швајцарских франака, 376 британских фунти, 1.003.000 руских рубаља, 1.550 норвешких круна, 700 данских круна, 2.200 шведских круна и 100 канадских долара.

Преко пејпал (PayPal) рачуна уплаћено је 486.727 евра за помоћ становништву угроженом поплавама у Србији.

11:07 Шабић: Објавити податке о квалитету воде

Извор: Танјуг
Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић је у писму упућеном Градском заводу за јавно здравље Београд затражио да буду објављени комплетни резултати анализе воде у Београдском водоводу у односу на све параметре о хигијенској исправности воде.

Повереник је апеловао на све сличне институције у земљи, нарочито на оне у чијој надлежности су подручја посебно погођена катастрофалном поплавом, да у границама објективних могућности исто то учине.

Бета (Милош Мишков)
Бета (Милош Мишков)

„Увек треба настојати да се предупреди и избегне непотребно велико администрирање и губитак времена, а поготово у ситуацијама кад је релативно једноставно изаћи у сусрет евидентно појачаном интересовању јавности. Због тога сам затражио од Градског завода за јавно здравље Београд да на својој званичној електронској презентацији, а евентуално и на још неки други начин објави комплетне резултате анализе воде у Београдском водоводу“, саопштио је Шабић.

Закон о слободном приступу информацијама, како је подсетио, наглашава посебан значај информација „за које се може претпоставити да су од значаја за здравље становништва и животне средине“.

Интересовање грађана и јавности за њих у свакој, а посебно у ванредним приликама, апсолутно је легитимно, а обавеза је органа власти да те информације пруже јавности на најефикаснији и најекспедитивнији начин, поручио је Повереник.

„Мишљења сам да и Завод и сви други слични органи треба да улажу додатне напоре да би на овакав начин јавности обезбеђивали комплетне и ажурне информације, поготово док трају реалне и психолошке последице катастрофалне поплаве“, објаснио је Шабић.

10:55 РЗС: Утврђиваћемо штету од врата до врата

Извор: Танјуг
Ниво штете настале услед поплава статистички ће се утврђивати методологијом од врата до врата, најавио је данас директор Републичког завода за статистику (РЗС) Драган Вукмировић.

Штета ће се утврђивати уз писану изјаву грађана под пуном материјалном и кривичном одговорношћу, казао је Вукмировић и нагласио да ће се истинитост података из изјава проверавати на основу последњег пописа становништва и пољопривреде.

Бета (Саша Ђорђевић)
Бета (Саша Ђорђевић)

Методологија предвиђа и контролу, тако да ће се на сваких 10 одсто „снимљених“ објеката по случајном узорку вршити контрола, и на тај начин ће се обезбедити непристрасност поступка, навео је Вукмировић.

На предавању о социјалној заштити на Економском факултету он је новинарима казао да је утврђивање штета од поплава заиста велики посао. „Мора буквално да се иде од врата до врата, у свако домаћинство, чак и тамо где није срушена кућа, јер се може десити да је на пример поплављена њива“, рекао је Вукмировић.

***

БИЈЕЉИНА – Уз Саву епидемиолошки ризично због лешина

Извор: Танјуг
Стање на подручју уз реку Саву у Бијељини, које је било поплављено и где још има угинуле стоке, епидемиолошки је ризично, али се напредује у одвозу угинуле стоке, а већи део, 10,5 тона, је већ уклоњен.

Током претходног дана угинуле животиње су уклањане на поплавном подручју Броца, Велиног Села, Балатуна и Остојићева, а прикупљено је и уклоњено укупно 10,5 тона угинулих животиња.

Танјуг (Оксана Тошкић)
Танјуг (Оксана Тошкић)

Овај посао раде припадници Цивилне заштите уз ангажовање чамаца локалног становништва и асистенцију ветеринарске екипе, а за данас је у плану завршетак уклањања угинуле стоке из Велиног Села.

Из тог насеља евакуисана је сва жива стока, која ће бити смештена у карантин, како би се избегао контакт здраве и стоке која је све време била у угроженом подручју.

У Бијељини, након поплава, велики проблем и даље представљају „водени џепови“ на градском подручју и у Месној заједници Дворови, потврђено је јутрос из Штаба за ванредне ситуације РС, а преноси агенција Фена.

***

10:37 Виђикант: Мала матура по плану

Извор: РТВ
Коначна одлука о одржавању завршног испита за ученике основних школа везана је за спровођење закона, који каже да се завршетком основне школе сматра полагање завршног испита, а Министарство просвете једино може да изађе са ставом о ванредним ситуацијама у поједеним општинама, где ће, можда, бити неких измена везаних за полагање мале матуре, изјавио је начелник Школске управе за Јужнобачки и Сремски округ Петар Виђикант.

Виђикант је, гостујући у јутарњем програму Радио-телевизије Војводине, истакао да се евентуалне измене плана не односе на Школску управу Нови Сад, а да на територији Сремског округа, до јуче, није радило 17 школа.

„Данас је почела настава у Сремској Митровици, тако да су остале још четири школе које не раде и, с обзиром на то да се ради о пет-шест радних дана, то неће драстично утицати на сам систем полагања завршног испита“, истакао је он.

Бета  (Ненад Петровић)

10:37 Циклонизација: Комарци под контролом

Извор: РТВ
Ових дана Републички хидрометеоролошки завод нас обавештава о постепеном опадању водостаја у Србији, готово летње температуре сменле су кишне дане, а долази нам сезона комараца.

Гостујући у јутарњем програму Радио-телевизије Војводине Дарио Аћимовић из новосадске „Циклонизације“ истакао је да стајаће воде и изливи који су се створили након поплава, у комбинацији са релативно виском температурама, представљају идеалну подлогу за развој ларви комараца, али да се значајнији проблеми очекују само у подручјима погођеним поплавама.

Аћимовић је додао да је у Новом Саду и делу Војводине, где комарце третира „Циклонизација“, ситуација под контролом.

Илустрација wikimedia.org
Илустрација wikimedia.org

10:28 Противепидемијске мере у Шапцу

Извор: Танјуг
Штаб за ванредне ситуације града Шапца свекапацитете усмерио је на изналажење решења за што брже испумпавање воде из угрожених насеља, а предузето је и низ противепидемијских мера.

Ситуација је најкритичнија у Мајуру, где ће данас бити ангажоване екипе из Аустрије, али и селима Мрђеновац, Миокус, Орид и Орашац, које је поплавила Добрава. 

Танјуг (Немања Јовановић)
Танјуг (Немања Јовановић)

По налогу санитарне инспекције, на пет пунктова на уласцима у град, данас ће бити постављене дезо-баријере за возила.

Због потенцијално претеће епидемиолошке ситуације, стручњаци Завода за јавно здравље у Шапцу, предузели су и низ других противепидемијских мера.

Комисије које је формирао Штаб за ванредне ситуације града Шапца, убрзано раде на прикупљању информација од становништва о штетама на приватним кућама и предузећима.

Штаб је у обавези да документацију хитно проследи Влади Србије, због чега позива грађане да се у току дана јаве месним канцеларијама или на број телефона 345-700.

Угроженим пољопривредницима обезбеђене су довољне количине сточне хране, која се дели на пункту у средњој пољопривредној школи. Ветеринарске службе ангажоване су на дезинфекцији стаја, у местима где се вода повукла, као и уклањању угинулих животиња.

У Шапцу је данас почела са радом и хемијско-технолошка школа, а од понедељка стећи ће се услови за отварање обданишта.

10:01 КРАГУЈЕВАЦ: Стање се нормализује, укупно 80 лица исељено – КРУШЕВАЦ: Поплављено 15 домаћинства

Извор: Танјуг
После јучерашњег невремена, у Крагујевцу се данас стање нормализује, све школе раде и град се уредно снабдева струјом и водом, изјавио је Танјугу заменик команданта Штаба за ванредне ситуације Зоран Јовановић.

Наглашавајући да се ради на сређивању улица које је бујична вода прекрила каменом и ризлом, Јовановић је рекао да се градски превоз одвија по предвиђеном реду вожње, и напоменуо да је оштећен асфалт ка насељу Илићево.

Танјуг (МИЛОШ МИЛИВОЈЕВИЋ)
Танјуг (МИЛОШ МИЛИВОЈЕВИЋ)

„Прелиминарне податке о броју поплављених објеката као и другу штету требало би да имамо до 14 часова када ће заседати Штаб за ванредне ситуације“, рекао је Јовановић.

Он је навео да је укупно 80 лица исељено из својих кућа, које су у нижим зонама града, као и да су у највећем броју смештени у хали „Шумадија сајма“, док је њих 11 у Геронтолошком центру.

Командир Ватрогасно-спасилачке бригаде Крагујевац Ненад Милошевић Танјугу је изјавио да су током ноћи имали 23 интервенције, као и да су спасили 18 особа из поплављених аутомобила, који су у невремену затекли у нижим зонама града.

„Имали смо доста посла на црпљењу воде из подрума, чији је ниво био од 20 центиметара па и до једног метра“, рекао је Милошевић и додао да су воду испумпавали из подрума Клиничког центра, Студентског дома, Епархијског дома…

У Крагујевцу је јутрос сунчано, а током јучерашњег невремена, праћеног јаком кишом и ударима ветра и до 60 километара на сат, у граду је за два сата, пало 53 литара кише по метру квадратном.

Најтежа ситуација и највише поплављених објеката је у насељима Бресница, Илићево и Белошевац.

Поплављено 15 домаћинства на територији Крушевца

На територији Крушевца, у насељеним местима Петина, Дворане и делу Слатине, јуче је поплављено 15 домаћинстава услед нових падавина на тој територији, саопштио је Градски штаб за ванредне ситуације.

Како је Танјугу рекао Душан Тодоровић, услед дејства Радарског центра Крушевац са 120 противградних ракета у периоду од 12 до 18 часова , “облак је био сабијен” и на малом простору пало је око 15 литара кише.

Бујични потоци уз намерно затварање пропуста поплавили су око 15 домаћинстава која су била нижа од главног пута.

На терену су били припадници ватрогасно-спасилачког батаљона, полиције, месних заједница са грађевинском механизацијом.

Штета је велика, пре свега у пољопривреди, а уништени су и макадамски путеви.

09:56 Мали: Још није дозвољено враћање грађана у Обреновац

Извор: Бета
Градоначелник Београда Синиша Мали изјавио је данас да још није дозвољен повратак становника у Обреновац, али да очекује да се до краја недеље ситуација у том месту нормализује.

„Обреновац се полако враћа у нормалу, али још није дозвољен повратак становника. Очекујем да се до краја недеље ситуација нормализује, техничка вода и струја су присутне, а очекујемо да ће данас и канализација да проради. Данас и сутра се агресивно износи ђубре из Обреновца, тако да се полако стварају услови за повратак тог града у нормалу“, казао је Мали новинарима у Београду.

Он је навео да у прихватним центрима у Београду има око 4.000 расељених из Обреновца, што је мање него јуче, када их је било око 5.200.

08:40 ОТАВА – Канада помаже поплављене у Србији

Извор: Бета
Канадски Срби и њихови суграђани из Калгарија, у западној провинцији Алберта, организују низ акција за помоћ поплављенима у Србији и Босни и Херцеговини.

Током традиционалног Српског фестивала, мултикултурне манифестације која је привукла хиљаде посетилаца и учеснике-досељенике пореклом из Чилеа, Шкотске, Бугарске и Украјине, постављене су кутије за хуманитарне прилоге, а тако сакупљеном новцу придодат је чист замашан фестивалски приход.

МУП
МУП

Акција је још увек у току јер се очекују додатни прилози са црквеног пикника и посебног ручка за помоћ селима Семберије следећег викенда.

У видео-изјави за једну од две најгледаније канадске националне приватне ТВ мреже, прота цркве Свети Симеон Мироточиви Обрад Филиповић рекао је да се помоћ сакупља у свим парохијама канадске епархије и да се може очекивати да у добротворни фонд „Цар Лазар“, који у Канади постоји дуже од 20 година, буде уплаћено пола милиона долара за помоћ пострадалима.

„Пре две године подручје Калгарија захватиле су поплаве због изливања реке Хај ривер, али су мајске поплаве у Србији и Босни и Херцеговини десет пута горе“, нагласио је прота Филиповић, позивајући гледаоце милионског ТВ-аудиторијума широм Канаде да помогну.

За помоћ су се заложили и гости Српског фестивала, посланица федералног парламента у Отави Џоан Крокет  и посланик провинцијског парламента Алберте Вејн Цао. Њих двоје ће анимирати премијера и владу Алберте, као и министарство иностраних послова Канаде да помогну Србију и БиХ, као што је то Канада учинила помажући раније унесрећене на Филипинима.

У локалној подружници Црвеног крста Калгарија отворен је посебан рачун за помоћ поплављенима на Балкану.

Нето приход са годишњег концерта српског КУД „Фрула“ такође је намењен поплављенима у Србији, баш као и приход са наменске забаве младих у једном од градских клубова.

Калгаријански Срби и особа задужена за односе са јавношцу у црквено-школској општини „Свети Симеон Мироточиви“ Милица Опачић, постарали су се да о поплавама у Србији и БиХ буду обавештени сви Калгаријанци посредством локалних ТВ-станица. Посебан проглас за помоћ на радију емитује се током целе ове седмице.

Калгари је један од највећих канадских градова, простире се на 825.000 квадратних километара, градске границе су на раздаљини од 70-80 километара, а у ширем региону живи више од 1.200.000 становника, међу којима и 5.000 грађана српског порекла.

Они се у привредно просперитетни (енергија-нафтни шкриљци, висока технологија, финансијски сервиси, транспорт, туризам итд) Калгари досељавају почев од 1990-их година, док је дотад тамо живело само четрдесетак породица српског порекла.

***

ФОТО СА ФЕЈСБУКА: РЕАГОВАЊЕ – ОБНОВА ЗЕМЉЕ

foto vojska Liban

***

08:29 ЛОЗНИЦА – Заустављен продор јаловине у реку

Извор: Бета
Лознички штаб за ванредне ситуације саопштио је да је у селу Костајник, у општини Крупањ, заустављено истицање јаловине у реку Корениту.

Специјализована интервентна јединица Рударско-топионичарског басена „Бор“ санирала је синоћ одбрамбени насип рудника Столице.

Истицање опасне материје по здравље људи и животну средину регулисано је постављањем цеви које су воду усмериле у колекторе старог рударског басена, саопштио је штаб.

...

До изливање токсичне јаловине дошло је након пуцања мање бране рудника Столице у Костајнику.

Тај еколошки инцидент уследио је после велике поплаве и појаве клизишта у том крају.

Према речима члана Градског штаба Добросава Добрића, на контаминираном обрадивом земљишту у приобаљу реке Корените, талог јаловине достиже до 70 центиметара.

Добрић је у понедељак у изјави локалним медијима упозорио да пољопривредни производи са угрожених парцела више нису за употребу, али и да је животна средина на читавој територији Лознице угрожена.

08:22 Антић:Обреновац није поплављен због електране

Извор: Танјуг
Министар енергетике и рударства Александар Антић рекао је да Обреновац није поплављен због Термоелектране „Никола Тесла“ (ТЕНТ), јер је тај град поплавила Колубара, док је електрани претила Сава.

„Гласине да је Обреновац поплављен због ТЕНТ-а су будалаштина“, рекао је Антић за данашње „Наше новине“ демантујући да је због електране запостављена одбрана града Обреновца.

Он је навео и да су многи радници ТЕНТ-а жртвовали одбрану својих кућа зарад одбране ТЕНТ-а и то је херојство које држава неће заборавити.

Танјуг (Сава Радовановић)
Танјуг (Сава Радовановић)

Говорећи о колубарским коповима, Антић је рекао да ће се све преиспитати да не постоје пумпе које су могле да спрече овакав доток воде. Језера су, додао је он, копови „Исток“ и „Запад“, остали су у бољем стању.

На питање када ће угљенокопи поново прорадити, Антић је рекао да су прогнозе доста песимистичне, а да је најбоља од њих, да је потребно годину до годину и по за санирање копова „Исток“ и „Запад“.

Министар је рекао да су позвани пријатељи из Европске уније, Кине и Русије да кажу која је опција најбоља да се ситуација брже санира.

„Коп Црљени је у бољем стању и тамо производња треба да почне у наредних неколико месеци, док су поља Д и Е у добром стању и угаљ је одатле кренуо пут ТЕНТ-а. Имамо на депонијама до милион стона угља, који јесте влажан и није у идеалном стању, али очекујемо да се исуши“, рекао је Антић.

Према речима министра енергетике и рударства, струје ће бити довољни у наредној зимској сезони и грађани не треба да брину.

„Рестрикција није било ни у овим апокалиптичним условима, када смо на трећини територије, имали катастрофу“, додао је Антић.

Ситуација се сада, објаснио је он, стабилизује, и после ТЕНТ-а, ових дана би и Ђердап требало да повећа свој капацитет.

На питање да ли ће бити испитани покушају трговаца струјом да злоупотребе ситуацију, Антић је одговорио да је обавештен да је обавештен да ће тужилаштво покренути поступак и преиспитати шта се ту дешавало и да ли је било елемената кривичног дела од појединих трговаца струјом који су у оваквим условима покушали да Србији наплате струју по три пута већим ценама.

„Уколико се утврди да има елемената кривичног дела, нико неће бити поштеђен“, нагласио је Антић.

08:20 Пузовић:Српска водопривреда уништавана последњих 15 година

Извор: Танјуг, Курир
Директор Јавног предузећа „Србијаводе“ Горан Пузовић рекао је да су српски водопривредни системи због недостатка новца уништавани последњих 15 година и да је сада све то дошло на наплату.

„Најгоре што нам се десило је закон из 2010. године, који је донео Млађан Динкић, када су наши приходи постали приходи буџета“, рекао је Пузовић у интервјуу за данашњи „Курир“.

„Не споримо, али држава, када све то исконтролише, мора да их врати нама назад, а то се није десило“, рекао је Пузовић и додао да „у овом тренутку имамо 1,3 милијарде динара, а без две до три милијарде динара не можемо да урадимо ни оно најминималније“.

Танјуг (Јарослав Пап)
Танјуг (Јарослав Пап)

На питање “Курира“ да ли је Динкић највише крив, Пузовић је одговорио потврдно.

„И сви смо то сада осетили на сопственој кожи. У том периоду указивали смо на то да је таква одлука смрт за водопривреду. Али није било одговора. У нашој области најважније је превентива“, рекао је он.

Пузовић је рекао да у Србији има око 170 угрожених тачака које морамо хитно да поправимо да би систем функционисао и да нам за то треба око 11 или 12 милијарди динара.

На питање да ли је добро да водопривреда буде подељена на бројна предузећа, Пузовић је рекао да вода не познаје границе и да сматра да све треба бити централизовано.

“Сада смо дошли у ситуацију да је до једне тачке одговорно предузеће “Србијаводе“, за Обреновац “Београд воде“, за треће “Воде Војводине“. Свима нама је основна јединица мере слив – а то су потоци и речице, реке, било да је то Колубара или Сава“, рекао је Пузовић који сматра да су ове поплаве биле катастрофалне, јер је све било брзо, а све реке и речице се претвориле у једну бујицу.

Што се тиче поплава у Ваљеву и Шапцу, Пузовић каже да је предложио неке кључне одлуке које су усвојене и да је Шабац спасен.

Пузовић је рекао да је градоначелник Београда Синиша Мали добро поступио када је грађанима рекао да остану код својих кућа и да би у супротном број настрадалих могао да буде већи.

Такође, он сматра да су „Београд воде“ и сви у ланцу урадили све што је било у њиховој моћи, и да се „из свих изјава надлежних органа види да су предузимали мере које је у том тренутку закон дозвољавао“.

04:45 Попис штете у обреновачким селима

Извор: Бета
Комисије за пописивање штете од поплаве у Обреновцу посетиће данас села Пољане и Конатице која су прва била поплављена, најавио је директор ЈП за изградњу „Обреновац“ Слободан Молеровић.

„Обавештавамо грађане да нема потребе да долазе у општину и пријављују штету, с обзиром да је све поплављено. Комисије ће доћи до сваког домаћинства, констатовати шта се десило током поплаве, направити записник и све то проследити даље“, рекао је Молеровић, саопштила је Општина. 

Танјуг (Раде Прелић)
Танјуг (Раде Прелић)

Он је замолио грађане који су поплављене ствари избацили напоље, да направе списак, док је остале који то до сада нису учинили, саветовао да пре изношења фотографишу ствари и фотографије дају Комисији.

„Наредних дана, када завршимо обилазак Конатица и Пољана, ићи ћемо у Дражевац и Велико Поље, и тако редом, о чему ћемо обавештавати јавност. Онда ћемо ићи у град (Обреновац), пошто чекамо да се ситуација стабилизује, односно да стигну струја и вода“, додао је он.

Председник Општине Мирослав Чучковић казао је да ће за људе који су све изгубили, бити обезбеђен адекватан смештај.

„Представници Војске су прегледали стање у обреновачкој касарни која има 16.000 квадратних метара и она ће бити једно од понуђених решења за смештај људи. Што се тиче средстава за живот, сарађиваћемо с Црвеним крстом“, казао је Чучковић.

Чучковић се нада да ће штета бити евидентирана у року од неколико недеља.

Он је објавио да је почела да ради обреновачка фабрика воде на Забрежју, те он очекује да техничке воде врло брзо буде у свим деловима града.

На канализационој мрежи међутим још раде рониоци, а да би прорадила канализација, потребно је да се укључи и највећа црпна станица, поред две које већ раде.

У току су дератизација и дезинфекција јавних објеката, међу којима су Дом здравља и полицијска станица, навео је Чучковић.

04:00 Школе у Сремској Митровици почињу са радом

Извор: Танјуг
Све школе на подручју Сремске Митровице данас почињу са радом, осим школа у Сремској Рачи, Босуту, Манђелосу и Мартинцима, које ће са радом почети у среду, рекао је Танјугу командант Градског штаба за ванредне ситуације и градоначелник Бранислав Недимовић.

„Школе у Манђелосу и Мартинцима нису радиле јер су у њима били отворени колективни центри за смештај евакуисаног становништва“, додао је он.

 Недимовић је рекао да се на подручју града живот враћа у нормалу.

Бета (Драган Гојић)
Бета (Драган Гојић)

00:22 Протест евакуисаних Обреновчана због премештања

СТАНОВНИЦИ Обреновца смештени у хотелу „Славија“ протестовали су испред смештаја, јер им је у току вечере саопштено да ујутро морају да напусте хотел. Како пише Блиц, око 400 људи смештено је у хотелу након поплава, а међу њима су и породице са децом, труднице, стари и болесни. Они сутра ће из овог прихватилишта бити премештени на друге локације.

Куда и зашто иду Обреновчани из хотела, нису знали ни волонтери Црвеног крста којима су се незадовољни грађани први обратили.

– Управо сам и ја сазнала информацију од Кризног штаба, да ће људе преместити у Крњачу и Зрењанин сутра у току дана. Чим сам за то сазнала, дошла сам да им саопштим. Не знам где ће тачно бити смештени, али битно је да неће бити на улици. Сви смо знали да је ово само привремени смештај, али нису морали на овај начин то да саопште људима – прича Јелена Смиљанић, менаџер хотела.

ЗА СВЕ ЕВАКУИСАНЕ ОБЕЗБЕЂЕН НОВИ СМЕШТАЈ И ПРЕВОЗ

– Штаб за ванредне ситуације Београда не располаже сопственим смештајем за евакуисане особе. Зависимо од добре воље људи који желе да помогну. Бројни београдски хотели међу којима и хотел „Славија“ привремено су сместили одређен број евакуисаних, нажалост, они више не могу да смештају бесплатно евакуисане особе, јер су издали хотелске собе. Због тога је штаб обезбедио за њих нови смештај на Палилули, Зрењанину и Новом Саду као и превоз. Све док се не стекну услови за повратак свих евакуисаних у Обреновац. Према томе, нема разлога да се од свега тога прави проблем, јер је сваком обезбеђен смештај. Иначе, нажалост, у хотелима у којима су они били смештени, причињена је већа материјална штета – каже Јасмина Ивановић, секретар за социјалну заштиту града Београда.

***

ВРЕМЕ

У среду у Србији претежно сунчано, уз локални развој облачности. После подне са пљусковима и грмљавином.

У четвртак облачно, повремено са кишом и локалним пљусковима са грмљавином.

У петак свежије уз постепен престанак падавина, а после подне делимично разведравање прво у северним и западним пределима.

До почетка идуће недеље време ће бити претежно сунчано, у планинским пределима нестабилно, с локалним пљусковима и грмљавином.

Биометеоролошка прогноза

Променљиво време може неповољно утицати на срчане болеснике, астматичаре и метеопате, нарочито у поподневним сатима. Могући су главобоља, нервоза и пад концентрације.

Више о времену сазнајте овде.

***

Одржан хуманитарни ватерполо спектакл

На пливалишту Спортског центра Ташмајдан у Београду вечерас је одржан ревијални хуманитарни ватерполо спектакл са којег је сав прикупљени новац намењен помоћи угроженима у катастрофалним поплавама које су погодиле Србију.

Ватерполо савез Србије (ВСС) прикључио се акцији ТВБ92 „Срце на терен“ која ће трајати наредна три месеца, а учесници хуманитарне манифестације били су Црвена звезда, Партизан, Раднички из Крагујевца, национална репрезентација, женски тимови Црвене звезде и Таша 2000, као и бројне познате личности.

morguefile.com
morguefile.com

Ревију је отворио министар омладине и спорта Вања Удовичић, истакавши још једном величину наших људи да су најјачи када је најпотребније.

„Ово је прави пример хуманости коју спортисти увек показују у оваквим ситуацијама. Послали смо у свет слику уједињене Србије. Ову несрећу не смемо да заборавимо, пред нама су дани обнове. Уједно, Радничком и Партизану желим успех на „фајнал сиксу“ у Барселони“, рекао је Удовчић.

Председник ВСС Милорад Кривокапић навео је да су ватерполисти „навикли народ да будемо први“.

„И сада смо први у акцији пријатеља са Б92 “ Срце на терен“. И на овај начин исказујемо хуманост, жељу да помогнемо становништву које је у поплавама претрпело велике губитке“, казао је Кривокапић.

Новчана средства биоће упућена на рачун Владе Републике Србије намењен помоћи угрожених подручја и становништва, а износ ће бити објављен у уторак.

Међу бројним личностима из културног и јавног живота хуманитарној ревији присуствовали су бивши и садашњи спортисти, међу којима Александар Шоштар, Александар Шапић, Предрег Перуничић, Милица Мандић, Мирослав Радуљица, Александар Каракашевић, Наташа Ковачевић…

***

Прете суше, врућине и пљускови

Учестале екстремне атмосферске појаве подстичу зебњу о томе шта нас чека у будућности. Чешће олује, таласи тропских врућина, пожари, поплава и ерозије. Могућ и снег у јулу

Све учесталије су и екстремне појаве попут олуја, таласа тропских врућина, великих пожара, поплава и ерозија. Ови атмосферски догађаји нису мимоишли ни Србију, а предстојеће санирање последица поплава које су нас задесиле трајаће годинама.

Не чуди, зато, што је све више оних који верују да смо сведоци очигледних промена климе. Питања се множе, а несигурност становништва расте. Нарочито када се прича о томе шта нас чека, како екстремне атмосферске појаве спремно дочекати и како им се прилагодити.

– Клима је по дефиницији изузетно променљива, а њено главно обележје је и екстремност, било да је реч о краткотрајном периоду попут просечног људског живота, или десетинама хиљада година – каже за „Новости“ професор др Млађен Ћурић из Института за метеорологију у Београду. – Неспорно је, међутим, да идемо према леденом добу које ће се, по врло уваженој теорији нашег Милутина Миланковића, догодити за око 23.000 година. У блиској будућности, пак, очекује нас пораст посечних температура, дужи сушни периоди, а када буде падавина, оне ће бити обилније. Али, све то, ипак, неминовно води ка леденом добу.

Када је реч о прилагођавању савременог човека вишим температурама, или о „ускакању из чизама у сандале“, он каже да много тога зависи од човека, његовог начина живота и здравих животних навика.

– То лекари непрекидно понављају и то је велика истина. Иако звучи сурово, непрекидна промена климе утиче и на природну селекцију врста, па и човека. Здравији и покретљивији лакше се прилагођавају. Одувек су активности човека зависиле од климе, а не клима од човека, чак и сада када се много говори о емисији угљен-диоксида и ефекту стаклене баште – тврди професор др Млађен Ћурић.

СЛАБИЈИ ЗЕМЉОТРЕСИ ОКО АКУМУЛАЦИЈА

ПОСЛЕ оваквих поплава, воде продру дубоко у тло, мењају режим и равнотежу подземних вода убрзавајући процесе подрхтавања тла који би се и иначе догодили. Зато ће се неки мањи земљотреси у нашој земљи, уместо за десетак, догодити за три-четири године – каже за „Новости“ мр Славица Радовановић, директор Републичког сеизмолошког завода у Београду, и наглашава да места за панику нема јер се сигурно неће догодити у поплављеним подручјима где их ни раније није било, већ у оним где је тло одувек сеизмички активно. Наредних месец дана, међутим, могући су земљотреси слабијег интензитета у крајевима око акумулационих језера из којих је ових дана пуштана вода. То нагло испуштање увек провоцира земљотресе који нису катастрофални, али се на терену осете.

———————-

ПРЕТХОДНИ ЧЛАНАК ОД 26.05.2014.

СРБИЈА ПОД ВОДОМ (13.дан): Из часа у час – ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА у три града и 15 општина – Руски спасилачки тим се вратио кући

AVION ILUSIN IL 76 I RUSKI SPASIOCI

Ванредна ситуација у градовима Крагујевац, Шабац и Сремска Митровица, као и у општинама Обреновац, Љиг, Уб, Лајковац, Осечина, Параћин, Мионица, Свилајнац, Шид, Косјерић, Бајина Башта, Крупањ, Мали Зворник, Коцељева, Владимирци. Штаб за ванредне ситуације Крагујевца прогласио је вечерас ванредну ситуацију у овом граду, саопштила је информативна служба градске управе. Најугроженија су насеља Ждраљиц, Белошевац, Лекина… Read More ›