ГЕОПОЛИТИКА

Путин: Русија на силу одговорила адекватно


Владимир Путин на заседању Међународног економског форума у Санкт Петербургу

Путин: Русија на силу одговорила адекватно

putin02-600x442

 

24.05.2014 18:37
Танјуг

САНКТ ПЕТЕРБУРГ – Русија сматра да је у праву поводом Крима – и суштински и правно, изјавио је данас руски председник Владимир Путин, додајући да је Запад у ситуацији око присаједињења тог полуострва Русији поступао са позиција силе, на шта је Москва адекватно одговорила.

„Сматрамо да су са нама покушали да разговарају уз помоћ силе а да смо ми, управо поступајући у истој логици, дали адекватан одговор. Надам се да се то никада, ни у каквим околностима и нигде више неће понављати“, рекао је Путин.

Одбацујући тврдње да Русија планира обнављање СССР-а, Путин је у разговору са челницима водећих светских новинских агенција на маргинама Економског форума у Санкт Петербургу рекао и да су санкције западних земаља Русији апсолутно контрапродуктивне, као и да ће се са уважавањем односити према сваком избору украјинског народа на сутрашњим изборима и да је Москва спремна да ради са органима власти који буду формирани после избора.

Путин је рекао да је Русија заинтересована да у Украјини буду створени услови за стабилизовање ситуације.
„Мислим да су наши партнери и у САД и у европским земаљама поступали у Украјини грубо, нелегалним методама, подстакли антидржавни преврат и створили, како ми схватамо, претњу за темељне интересе Русије и то не само у области привреде, него пре свега и у области безбедности“, истакао је руски председник а преноси РИА Новости.

Путин је рекао да они који су испровоцирали државни преврат у Украјини требало је да пажљивије балансирају последице таквог поступања.

Према Путиновим речима, у случају уласка Украјине у НАТО и распоређивању борбених офанзивних система Алијансе у њој, за Русију би била створена апсолутно нова ситуација.

Уколико би се то десило, како је рекао, то би изазвало велике геополитичке последице а Русија би била потиснута из црноморског региона „за чије се легално присуство тамо борила не један век“.

Путин је рекао да нису постојале гаранције да се на Криму неће појавити елементи „противракетне одбране“.

У односима Украјине и Крима, како је нагласио, појавила се „линија руских интереса преко које Русија није могла прећи“.

Путин је, притом, додао да Русију не чуди позиција Канаде око Украјине, блиска Вашингтону, колико национални интереси Канаде према тој земљи, у поређењу са Русијом. Такође, како је навео, чуди се прикључивању Јапана санкцијама против Русије.

Путин је подсетио на покушаје Москве да укаже на привредне последице потписивања споразума о асоцијацији између Украјине и ЕУ, али да јој је директно речено да трећа страна не треба да се укључује у односе између Кијева и Брисела.

Путин је рекао да би у Украјини било логичније да је прво одржан референдум и промењен устав, а потом да се одржавају избори.

Председник Русије сматра делом информативног рата ширење ставова на Западу о намерама Русије да обнови „империју, Совјетски Савез“.

„Тежимо грађењу интерграционих процеса на постсовјетском простору не зато да би обновили СССР, империју, већ ради тога да би користили предности које имају све наше независне државе“, навео је Путин.

За санкције које Запад уводи Русији, Путин је казао да су апсолутно контрапродуктивне, да нису засноване на исправном односу према постојећим проблемима, диктиране жељом да се Русији наметне такав развој међународних односа који не одговара ни међународном праву, ни узајамним интересима „а поготово не одговора руским интересима“, пренео је Итар-Тас с.
„Питање изолације такве земље (као што је Русија) је ефемерно. То је немогуће“, подвукао је руски председник, подсећајући на међузависност при робној размени са Европом од 440 милијарди долара и 27 милијарди са САД.

„Могуће последице биле би негативне по све и могу довести и иевропску и руску и светску привреду до таквих турбулентних процеса за које нико није заинтересован“, казао је Путин изражавајући чуђење због „упорног одбијања бриселске бирократије да одржава везе са Царинском унијом и Евроазијским економским савезом“.

Путин је, такође, ррекао да не види знаке почетка новог „хладног рата“ и изразио наду да се то неће десити.
„Не бих да мислим да је ово почетак новог „хладног рата“. За то нико није заинтересован и, мислим, да се то неће десити“, рекао је руски председник челним људима Агенције Frans pres, EFE, AP, Rojters, Kanadijen pres (Canadian press), Pres asosiejšn (Press Association), DPA, Sinhua, Kjodo, PTI, ANSA i Itar-Tass.

***

Путин: Покушали смо да са Украјином разговарамо на цивилизован начин. Речено нам је – то нису ваша посла.

 

9RIAN_02436214.HR_.ru_

Амбасада Русије у Србији
24.5.2014.

Нама је потрбно да ојачамо стабилност и да обезбедимо транспарентност у стратешкој области као што је енергетска безбедност. Русија је увек бринула о свом угледу сигурног испоручиоца енергената у Европу. Данашњи ризици, а они се јављају око испорука гаса за европски континент, настали су се не због наше кривице, већ непосредно треба рећи, овде сви разумеју о коме се ради, због кривице земље-транзитера – Украјине која је злоупотребљавала свој положај транзитера нашег гаса у Европу.

Ситуација је парадоксална. Украјина признаје уговор који је на снази и који је сама потписала 2009. године. Узгред, тај су уговор потписивали људи који данас заузимају те исте функције у украјинској влади. Потписано је испуњавала током низа година, али данас одбија да врши плаћање према њему, инсистирајући на повластицама које нису предвиђене уговором. Прича се да је у Украјини веома тешка економска ситуација. Знамо то и не само знамо већ и понашамо се на партнерски начин, покушавамо да помогнемо. Прошле године, ви то знате, пружили смо огромни кредит – три милијарде долара, пружили смо попуст за прво тромесечје текуће године уз услов… желим то да истакнем да је једно и друго било учињено уз услов исплате дуга и плаћања текућих рачуна.

Дуг није био не само измирен, већ је порастао, текућа плаћања уопште се не врше, чак и са попустима. Желим да нагласим да се чак и са попустима не плаћају.

***

Погледајмо шта се десило – направимо малу генезу догађаја. Украјина је морала да потпише Споразум о асоцијацији са Европском унијом. Ми смо апсолутно на савремени, дипломатски начин доказивали да предложени документ не одговара као минимум нашим руским интересима, имајући у виду присну кооперацију са привредом Украјине. У сфери наменске индустрије за нас ради 245 предузећа Украјине.

Замислите ако не бисмо сутра куповали ове производе. Шта ће бити са овим предузећима? Већина ће једноставно престати да функционише. Ако не бисмо куповати авијационе моторе за хеликоптере „Ми-8“ –  ових хеликоптера једноставно нема на Западу. Тамо има много других примера, нећу губити време. Са бројкама у рукама доказивали смо да ће овај документ нанети велику штету. Предлагали смо – желим да то нагласим – да са нама спроведу на апсолутно цивилизовани начин разматрање барем ових питања, да нађемо решење.

Шта нам је било речено? Било нам је речено да се то нас не тиче. Ја се извињавам, не желим да никога увредим, али давно нисам видео такав снобизам. Нико није почео да разговара са нама, нама је било речено: „То нису ваша посла“.

Приредила редакција СРБског ФБРепортера

1 reply »

  1. USA „IMPERIJA“, DA , ALI IMPERIJA ZLA, SVETSKOG IZAZIVAČA RATOVA I UVOŽENJA „DEMOKRATIJE“ U POROBLJENE, A PRETHODNO DEVASTIRANE ZEMLJE !!! ONI SAMO MISLE DA MOGU DA BUDU IMPERIJA. tAKVA IMPERIJA KOJA POČIVA NA NASILJU U SVIM OBLICIMA LJUDSKOG BIVSTVOVANJA, NE MOŽE PREŽIVETI!!!!!!!!!!!!!!!!! šTO SE TIČE RUSKE IMPERIJE, TU STVARI STOJE POTPUNO DRUGAČIJE!!!! CARSKA RUSIJA JE BILA IMPERIJA, KOJU SU SRUŠILI NASILJEM… SOVJETSKI SAVEZ JE BIO BAZIRAN NA KOMUNISTIČKOJ IDEOLOGIJI, KOJA SE TAKOĐE BAZIRALA NA NASILJU, PA JE I SSSR PROPAO!!! DAKLE. NOVA RUSIJA, KOJA SE DANAS RAĐA, ĆE BITI CARSKA IMPERIJA, ZASNOVANA NA PRVEDNIJIM POSTULATIMA I BEZ NASILJA PREMA NARODIMA I DRŽAVAMA. TO JE VEĆ SADA JASNO VIDLJIVO IZ POLITIKE, KOJU OVA NOVA RUSKA IMPERIJA PRIMENJUJE!!!! aKO BUDE NASTAVILA TIM PRAVCEM I STAVOM, BEZ NASILJA, BIĆE DUGOVEČNA I JA JOJ TO IZ DUBINE MOGA BIĆA ŽELIM!!!!!!!!!!

    Свиђа ми се