Бошко Живановић

Деца на раскрсници – Живот на FACEBOOK-у (виртуелна стварност)


.

Деца на раскрсници – Живот на FACEBOOK-у

(виртуелна стварност)

facebook-front_ilustracija

Бошко Живановић

До само пре неколико година реч из наслова била је шпанско село за све нас, данас се чудимо како смо до сад уопште живели без ове глобалне играчке. А користе га сви: од 7 до 107 година.

Првобитна функција ове најраспрострањеније мреже по којој се сви накачисмо као муве на лепак беше нешто у смислу комуникације? Хајде сад да завиримо докле смо догурали.

Кренимо редом:

Комерцијала узела маха, па се „са стране“ проналазе кинески фенови за џ, дочек Нове године у Пакистану за „само“ пар нула, жилети за мушкарце, бријачи за жене, маказе за шишање коза, папуче, мобилни, динстане ћурке по наруџбини и специјалитети из Малог Мокрог Луга. Еј, још нам само фали реклама за Драгачевску трубу!

Даље, поред рекламне функције, следе занимљиви наслови из света: „На Тибету рођена крава са две главе“, „Убио прво себе па жену“, „Колико девојка треба да се напије да доживи оргазам“ и сл. Како се само човек духовно обогати овде…

Милка Цанић има пет-шест профила и на сваком пише „Добро вече!“, читуље прво изађу овде па у новинама, а политичке странке већ су „запљунуле“ зборно место за будуће изборе.

А, да, па face беше служи и за дописивање…?

facebookКлинци редовно по статусима најављују будуће колективно „лешење“ за викенд или пре њега, девојчице су „у вези“ једна са другом, а богами и баке и деке ревносно прате тренд па тако имамо модерне бабе са статусом везе: „удовица још од пре рата“ и деда чији унуци пакују себи године како би имали приступ светској мрежи.

Да је Zuckerberg макар мало упознао нашу психологију пре него што је измислио facebook, вероватно би га забранио за Србе. Срећом, глупости нам никад не мањка, а сада је јасно да није запад тај који нас заглупљује: иступисмо се сами, једино што толико тоцило колико нама треба нико скоро неће измислити.

__________
Повезани текстови:
Бошко Живановић: Деца на раскрсници

Деца на раскрсници: „Синдром битанге и принцезе“
Деца на раскрсници: „Валидни“ систем вредности

1 reply »