Биљана Диковић

СРБИЈА ПОД ВОДОМ (9.дан): Из минута у минут – ОДБРАНА ОД ПОПЛАВА И СПАСАВАЊЕ ЉУДИ ТРАЈЕ И ДАНАС…


Стање у поплављеним подручјима стабилно. Срем се и даље брани, у Београду се очекује врх ударног таласа. Марић: На свим кризним тачкама стање у стабилно, термоелектране у Обреновцу и Костолцу у потпуности очуване. Диковић: Шансе 50:50 % да дође до пробијања насипа у горњем току реке Саве. Траје трећа фаза евакуације у Моровићу. Јешић: Земљани насипи подижу се у Кузмину, Адашевцима и Вашици. Лука у Смедереву под водом, град још није угрожен. Почиње повратак евакуисаних у Барич где има струје и воде, а разматра се и повратак мушкараца у неке делове Обреновца. У току чишћење терена у Обреновцу и другим местима. Додатан опрез на критичним тачкама на бедемима у Шапцу.
Весић: Београд спреман за очекивани поплавни талас.
Магистрални пут Лозница-Љубовија-Бајина Башта и даље у прекиду и у Малом Зворнику због клизишта. До сада евакуисано 31.873 грађана, поплављено 2.260 објеката и угрожено 1.763.
До сада прикупљено више од 17 милиона евра за помоћ угроженим подручјима.
НБС препоручила банкама: оштећен новац у поплавама мењати без накнаде.
Прве процене од штете од поплава 30. маја. Траје тродневна жалост 21.22 и 23.мај.

***
* ПОЗИВ СВИМА, ЕВАКУИСАНИМ И ОНИМ СМЕШТЕНИМ ИНДИВИДУАЛНО, КОЈИ НИСУ ПОПИСАНИ ОД ЦРВЕНОГ КРСТА,  ДА СЕ ЈАВЕ ШТАБУ ГРАДА БЕОГРАДА  РАДИ ПРАВЉЕЊА ЈЕДИНСТВЕНОГ СПИСКА  НА БЕСПЛАТНИ ТЕЛЕФОН 0800-11-00-11
* СПИСКОВИ ЕВАКУИСАНИХ У ЦРВЕНОМ КРСТУ 011/2620-616
* ОТВОРЕН ЈЕ САЈТ ЗА СВЕ НЕСТАЛЕ ГРАЂАНЕ са СПИСКОВИМА www.nestali.rs
*** МУП: БРОЈ 1985 ПОЗИВАТИ САМО У СЛУЧАЈУ ЖИВОТНЕ УГРОЖЕНОСТИ ***

MУП отворио посебне телефонске линиjе за приjаву несталих

БEOГРAД – MУП Србиjе позвао jе данас све грађане да, за приjаву нестанка особа са подручjа погођених поплавама, позову броjеве телефона дежурног Oперативног центра Mинистарства унутрашњих послова Србиjе
0800100600
011/274-10-19
011/3617-223
011/3617-224

SOS ПОЗИВ БРОЈ 112, СМС ЗА ПОМОЋ 1003

Метео-аларм РХМЗ-а - наранџастом и црвеном бојом назначене су области где се очекују опасне, односно веома опасне метеоролошке појаве

Метео-аларм РХМЗ-а – наранџастом и црвеном бојом назначене су области где се очекују опасне, односно веома опасне метеоролошке појаве

22.05.2014. Извори: агенције Бета, Танјуг, НОВОСТИ, Поплаве.рс, РТВ Војводине, итд… за ФБР приредила Биљана Диковић

***

21:45 ПОДАЦИ О КЛИЗИШТИМА У БЕОГРАДУ ЗА 10 ДАНА

У наредних седам до 10 дана имаћемо тачне податке о клизиштима активираним на подручју Београда, изјавио је Петар Локин из Градског штаб за клизишта.

Локин је за Б92 рекао да на подручју града Београда има више од 1.000 клизишта, али и додао да се свако клизиште може санирати.

Град Београд има урађен катастар клизишта, то је база података у којој су регистрована сва клизишта на подручју Београда, а њих је преко 1.000, казао је Локин, наводећи да су се нека од њих активирала и да је задатак Координационог тима да се види шта је и колико се активирало.

У нашј земљи, како је истакао, највећа клизишта су на десној обали Дунава и Саве.

„На десној обали Саве то су места Дубоко и Умка, а што се тиче Дунава, од Фрушке горе, код моста на Бешки, одавде па све до Ђердапа… Миријево, Велико Село, Карабурма у Београду имају клизишта… Цело Смедерево је на клизиштима“, рекао је Локин.

Према његовим речима, у Гроцкој су нека клизишта активирана, на Карабурми, на Сланачком путу…

„Имаћемо састанак сутра са представницима свих општина, па ћемо након тога имати детаљне информације… Ти тимови ће да обиђу сва ова клизишта, да се види шта угрожавају, шта их је изазвало… Ја сам био данас на Миријеву, једна цев је пукла и довела до клизишта, а на неколико метара је солитер… Дакле, угрожен је објекат иза клизишта, ту се мора брзо урадити санација, да се терен стабилизује“, додао је Локин.

***

ФОТО СА ФЕЈСБУКА: ПОПЛАВА И СПАШАВАЊЕ

 

21:04  СТЕФАНОВИЋ: ПРИОРИТЕТ САНАЦИЈА КЛИЗИШТА У МАЛОМ ЗВОРНИКУ

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић обишао је са директором полиције Милорадом Вељовићем Мали Зворник и том приликом оценио да је посао на санацији клизишта у том граду приоритет за државу.

„Посао на санацији клизишта због којег је и даље у прекиду саобраћај код Старог моста у Малом Зворнику, дуг је и тежак, али је приоритет за државу“, рекао је Стефановић за РТС.

На свим угроженим подручјима, уз оне полицајце који раде на редовном обезбеђњу, свакодневно је ангажовано 7.000 припадника МУП-а. Део њих је, наводи се, и у Малом Зворнику, где са војском и припадницима САЈ-а санирају клизишта.

20:34 МОРОВИЋ – ЗАСЕДАО КРИЗНИ ШТАБ

Командант кризног штаба МУПа Србије Младен Курибак дао је изјаву за РТВ, да постоји опасност од воде која пристиже из правца Хрватске, сада је то стање присутно на терену, предузимају се мере да не дође до изливања у местима Моровић и Вишњићево.

 

20:29 ВАРВАРИН: СИТУАЦИЈА СЕ СТАБИЛИЗУЈЕ, ВОДА СЕ ИСПУМПАВА

Ситуација у селу Обреж код Варварина, где је било поплављено 236 домаћинстава се полако стабилизује, али се вода из дворишта и даље испумпава, јер су се у међувремену затворили канали, и вода која је у то село дошла из Велике Мораве није могла да се врати у свој ток.

Како је рекао председник месне заједнице Обреж Дејан Миленковић, мештани су данас направили још десетак канала.

„Шест дана након ударног таласа, ситуација се стабилизује, а вода се испумпава са 20 пумпи. Многа домаћинства су од јуче сува, тако да се у њима вршила дезинфекција, како би се људи вратили. Половина од поплављених домаћинстава, око 500 људи, се враћа кућама, а враћају и стоку која је била премештена“, рекао је Миленковић.

20:16 ЛАЗАРЕВАЦ: ШТЕТА ВЕЋА ОД 100 МИЛИОНА ЕВРА

Рударски басен Колубара је претрпео штету већу од 100 милиона евра од поплава, изјавио је данас министар енергетике Александар Антић.

За коначно утврђивање штете потребно је још времена, али нема дилеме је да је у Колубари штета већа од 100 милиона евра, рекао је он током обиласка РБ Колубара.

***

ВЕСТ СА ПОРТАЛА: НСПМ – РУСИ ПОМАЖУ РЕПУБЛИКУ СРПСКУ

rusi republici srpskoj

***

ВЕСТИ СА ПОПЛАВЉЕНИХ ПОДРУЧЈА:
РУСИЈА ДОНЕЛА ПОМОЋ СРПСКОЈ!

18:19 Пајтић: Успели смо да спасемо све људске животе у Војводини

НОВИ САД – Председник Владе Војводине Бојан Пајтић изјавио је за Радио-телевизију Војводине да је Покрајински штаб за ванредне ситуације успео да спаси све људске животе у деловима покрајине који се ових дана бране од поплава. Гостујући у емисији „Један на један“ Пајтић је рекао да би Војводина претрпела знатно веће штете од поплава да претходних година није обновљено 150 километара осетљивих насипа и очишћено око 1.500 километара каналске мреже.

„Евакуација целе популације у селу Јамена је била добра и немамо људских жртава. Тако је било и приликом евакуације осталих места у шидској општини. Свима је пружена психолошка помоћ и преузето је све да људи што безболније превазиђу ову ситуацију. Незахвално је сада давати прогнозе, јер по повлачењу воде следи санација терена. Чињеница је да већина кућа у Јаменој више неће бити за употребу и ми ћемо становништву свакако помоћи. Размишљамо да предложимо неки модел заједничке санације са Републиком, као што смо својевремено урадили у Јаши Томићу приликом поплаве 2005. године“, рекао је Пајтић.

...

Према његовим речима, највећи проблем тренутно је што су свим угроженим местима наквашени насипи и Сава споро опада. „Мања је опасност од реке, а већа од чињенице да су наквашени насипи и зато дежура 150 људи на 25 километара насипа, како би санирали све уочене проблеме. Већи проблем је што преко атара из Хрватске допире воде и то нас тера на стални опрез још наредних неколико дана“, упозорио је Пајтић.

Председник покрајинске владе је рекао да ће штета у Војводини бити већа од тренутних најава јер је тешко у овом моменту предвидети колика је штета на самим кућама, али и у пољопривреди. „Једино је Јамена потпуно потопљено место у Војводини“, рекао је Пајтић и додао да је у питању око 200 кућа.

Бојан Пајтић је рекао да је у прихватним центрима у Војводини знатно боља ситуација него у осталим деловима земље јер у њима борави знатно мање људи и обезбеђена је адекватна медицинска заштита. „Лекарске екипе су стално присутне и медицинско особље је углавном задовољно. У центрима су претежно људи који немају где да оду и изразили су задовољство степеном помоћи која им је пружена у прихватним центрима у Војводини“, казао је Пајтић.

Он је изразио велику захвалност свим грађанима Војводине који су претходних дана показали велику солидарност са грађанима у угроженим подручјима у Србији. „Солидарност је показала да људи заслужују бољу државу и бољи систем јер су грађани показали висок степен бриге за своје суграђане. Из тог разлога изражавам велику захвалност свим грађанима који су ових дана исказали солидарност“, рекао је Пајтић и прецизирао да је у овом тренутку најпотребнија конзервирана храна, храна за бебе, пелене и прибор за хигијену, али да одећа није неопходна јер само оптерећује складишне просторе.

Пајтић је одбио да анализира ниво сарадње институција и нивоа власти у земљи јер она у овом моменту не би допринела општој атмосфери. „Након овога је свакако неопходно извући поуке јер је очигледно да су негде направљени и пропусти. Ми са Републиком комуницирамо на нивоу кризних штабова и морам рећи да немамо никаквих проблема. Проблема је било у Шиду са представницима локалне самоуправе приликом евакуације становништва, али мислим да је то било непотребно јер су стручњаци Вода Војводине врхунски професионалци. Међутим, то је санирано интервенцијом Владе Србије. Страначке разлике су непримерене и бесмислене када људи умиру и био сам згрожен када сам чуо да неко пружа отпор институцији, али је битно да је сада сарадња на неопходном нивоу“, закључио је Пајтић.

18:07 БЕОГРАД – Повратак у Барич и мушкараца у Обреновац

У Баричу надомак Обреновца живот се лагано нормализује, грађани који су напустили део тог места због нарасле Саве, али и локалних река, враћају се у своје домове. У Баричу има струје, функционише градски превоз али је највећи проблем пијаћа вода. И део Обреновчана се данас вратио, како би помогао у чишћењу улица, станова и локала.

18:00 Ниво Саве опада код Шапца

Ниво реке Саве код Шапца и даље опада, а тренутно је 606 центиметара, 12 центиметара мање него јуче у исто време.

Максимални ниво Саве био је прошлог викенда, када је река стигла до коте 666.

Танјуг (Раде Прелић)

Танјуг (Раде Прелић)

Обалоутврда у том рејону, дуга 25 километара, стабилна је, али према информацијама кризног штаба, опасност од пробијања бедема направљених од џакова с песком још постоји.

На најкритичнијим местима, у околини села Дреновац, добровољци ће и данас ојачавати бедеме док ће у циљу боље заштите града војска, полиција и стручне службе од 10 часова правити нов насип дуж пруге у селу Штитар.

Водостај Саве стагнира, пијаћа вода је исправна, и контролише се више пута дневно.

17:42 БЕОГРАД – Железнице бесплатно превозе за обнову штете

Железнице Србије ће бесплатно превозити све што је потребно за санирање штета од поплаве, а општине само треба да упуте захтев, изјавио је данас Танјугу генерални директор тог предузећа Драгољуб Симоновић.

„Железнице су на располагању држави и локалним самоуправама“, истакао је Симоновић додајући да ће Железнице Србије уступати и старе прагове и друге материјале за санирање клизишта.

Према његовим речима, српске железнице могу да превозе камене агрегате много лакше и брже, као и други грађевински материјал и већ су упутиле као помоћ тешку механизацију у угрожена подручја.

Илустрација morguefile.com

Илустрација morguefile.com

„Железнице Србије су и поред свих својих мука одмах првог дана упутиле 500 људи у Шабац као испомоћ, а сутрадан још 200 људи, као и 12 тешких машина“, нагласио је Симоновић.

Железнице су ставиле на располагање у Руми и ванредне путничке и теретне возове за евакуацију становништва и довожење потребног материјала за утврђивање бедема у Шапцу и друге потребе, као и машине у Смедеревску Паланку.

„Имамо 200 или 300 људи сваког момента за испомоћ где год су потребни“, нагласио је Симоновић.

Железнице Србије ће помоћи и своје раднике из угрожених подручја тако што ће, према речима Симоновића, организовати радне акције за обнову и градњу кућа, с обзиром да у оквиру тог предузећа и мајстора свих струка, тако да ће на тај начин уштедети новац.

Симоновић је казао да је на железничком Коридору 10 успостављен саобраћај и да су тако ослобођена 34 међународна воза и успостављен теретни железнички саобраћај.

Према његовим речима, до пре 24 сата на 90 одсто пруга је саобраћај био у прекиду.

Он је казао да железнички саобраћај био потпуно блокиран на границама са Србијом и да је то сада решено, али да све те деонице тек треба ремонтовати, с обзиром да су штете огромне.

Симоновић је напоменуо да ће тек стручне екипе проценити о коликој штети је реч и да ће обнову Железнице Србије саме финансирати како би помогле држави.

Говорећи о највише оштећеној барској прузи, где је саобраћај у прекиду, на делу Вреоци-Косјерић, Симоновић је казао да је на делу од Лајковца према Ваљеву и кањону реке Градац укупно изгубљено између шест и седам километара пруге, а бујица је у близини Лајковца чак преврнула мост тежак око 100 тона.

Симоновић је казао да се начелно договорио са компанијом Руских државних железница „РЖД Интернешнал“, која је задужена за реализацију руског кредита за српску железницу, да они одраде обнову те пруге унапред и пре 2016. године, када је планирана обнова комплетне пруге Београд-Бар.

Он је казао да би оштећена пруга могла да буде обновљена до 20. јуна, а да би већ следеће недеље могло да почне чишћење терена.

Симоновић је навео да је доста оштећена и половина пруге Рума- Зворник, коју би такође требало што пре обновити.

У железницама кажу да је саобраћај обновљен на прузи Београд-Ниш преко Мале Крсне и преко Младеновца, Лапово-Ниш, Лапово-Краљево-Пожега-Бар, Краљево-Витановац, Пожега-Драгачево-Чачак, Крушевац-Сталаћ, Прахово пристаниште-Зајечар, Кучево-Мајданпек, Београд- Рума-Сремска Митровица- Шид, Марковац-Свилајнац и Ресник-Вреоци која је значајна за потребе ТЕНТ-а.

17:36 ЛАЗАРЕВАЦ – Кренуо транспорт угља из Колубаре за ТЕНТ

Из Рударског басена Колубара данас су поново пошли вагони са угљем за потребе Термоелектране „Никола Тесла“ (ТЕНТ) у Обреновцу, после недељу дана застоја због поплава.

Министар енергетике и рударства Александар Антић, који је присуствовао поласку воза са 21 вагоном угља из Костолца за ТЕНТ, најавио је да ће за неколико дана бити повећан транспорт угља из Колубаре на 8.000 до 10.000 тона на дан.

Бета (Милош Мишков)
Бета (Милош Мишков)

За мање од 10 дана те количине угља ће износити 30.000 тона јер ће ускоро прорадити још један БТО систем у Колубари, рекао је Антић. Он је напоменуо да је .

за ово доба године уобичајено да из Колубаре одлази 40.000 до 60.000 тона угља дневно.

Антић је најавио да се чини све да у недељу проради ТЕНТ А.

„Ово је огромна успех за Колубару и укупан елегро-енергетски систем Србије који је постигнут захваљујући надљудским напорима запослених у Колубари и ЕПС-у и уз помоћ осталих људи који су помагали у одбрани енергетских постројења ЕПС-а“, рекао је Антић.

Он је напоменуо да је на месту Сушаре у Колубари, одакле је данас поново кренуо транспорт угља, пре само неколико дана било два метра воде.

Антић је додао да је штета од поплава само у Колубари прелиминарно процењена на око 100 милиона евра, али да ће се тачан износ утврдити тек наредних дана.

Поласку воза са угљем за ТЕНТ присуствовао је и в.д. директор ЕПС-а Александар Обрадовић.

17:34 Кушић: У Свилајнцу колапс већ данима

ЈАГОДИНА – Начелник Одељења за ванредне ситуације МУП Србије за Поморавски округ Горан Кушић изјавио је данас да је ситуација у Поморавском округу сваким даном боља, али је Свилајнац и даље у колапсу.

„Јагодина, је и првих дана када је било критично као град готово нормално функционисала, осим што су многе снаге из града упућене да штите села. Параћин се полако враћа у нормалан живот, имају струју, техничку воду, у Деспотовцу је још проблем са градским водоводом, али у Свилајнцу је колапс који траје неколико дана„, реферисао је Кушић на седници Штаба за ванредне ситуације у Јагодини.

Немају воду, не ради канализација, још се свуда не може црпити вода из појединих насеља. Тамо је тренутно једна екипа Ватрогасаца спасилаца из Данске.

Twitter/@DJegzony
Twitter/@DJegzony

Са три тачке се црпи вода, са отворених површина, али још не из објеката, како би се град ослободио од воде, из градског канализационог колектора да би се ослободила канализациона мрежа за касније црпљење воде из кућа, а црпи се вода из изворишта и бунара, како би се успоставило функционисање водоводне мреже, објаснио је Кушић.

Сви делови град немају струју. Раде фиксни телефони, али отежано.

„Они су још у колапсу, имају довољно воде и хране, само живот града још никако да почне да функционише нормално“, рекао је Кушић.

У селима Јагодине без већих проблема

У селима Јагодине нема већих проблема, има још око 60 кућа које су поплављене, проблем су високе подземне воде, по трећи пут из објеката у Трнави црпимо, данас то урадимо па сутра поново јер стално надолази, додао је Кушић.

У Кончареву и Ракитову, црпимо воду са површина како би омогућили да се вода повуче из кућа али и овде вода иде неким својим жељеним током, ипак ослобађамо куће, стамбене објекте из воде и омогућавамо да се припреме за дезинфекцију, напоменуо је Кушић.

Према његовим речима, у Параћину је од јуче у току дезинфекција у неким јавним објектима.
У Деспотвцу, Рековцу и Ћуприји је такође ситуација добра. Кроз Деспотовац вода је само пролетела али је оштећена инфраструктура, додао је Кушић.

17:07 БЕОГРАД – Телеком продужио рок за плаћање априлских рачуна

Компанија Телеком Србија саопштила је данас да је рок плаћања априлских рачуна за телекомуникационе услуге продужила до 31. маја.

...

„Док је на снази одлука о трајању ванредне ситуације Телеком Србија, односно (мобилна телефонија) мтс, неће искључивати кориснике који нису измирили обавезе из ранијег периода“, наводи се у том саопштењу.

Истиче се да Телеком Србија прикупља и све потребне информације, како би корисницима, који се налазе у подручјима погођеним поплавама, на најбољи начин изашао у сусрет.

17:04 Повратак у Барич и мушкараца у Обреновац

У Баричу надомак Обреновца живот се лагано нормализује, грађани који су напустили део тог места због нарасле Саве, али и локалних река, враћају се у своје домове. У Баричу има струје, функционише градски превоз али је највећи проблем пијаћа вода. И део Обреновчана се данас вратио, како би помогао у чишћењу улица, станова и локала.

У том месту, удаљеном више од пет километара од Обреновца, има струје, градски превоз до Београда функционише, а продавнице су снабдевене, јавља Танјугов репортер.

Мештаним Барича, који се већ враћају свакодневним пословима највећи проблем представља то што имају само техничку воду која није за пиће.

Танјуг (Зоран Жестић)

Танјуг (Зоран Жестић)

Републички штаб за ванредне ситуације одлучио је да се данас пре подне аутобусима врате сви исељени становници Барича.

„У Баричу сада постоје комплетни услови за повратак житеља тог места, нема поплављених објеката, струја је пуштена и радујемо се чињеници да ће бар један део суграђана бити поново у својим домовима“, рекао је Марић за РТС.

Бугарске цистерне чисте Обреновац
Из Софије је стигло 11 цистерни са шмрковима као помоћ граду Београду, а те цистерне и бугарски добровољци данас чисте делова града из којих се повукла вода.Како је саопштено из Градске управе, цистерне је послао Димитар Борисов из Софије, власник компаније „Титан Интернатионал Холдинг“, која односи комунални отпад у Софији и више градова Бугарске.Борисов је обећао да ће у наредним данима послати још 11 цистерни које се налазе у другим градовима Бугарске.

Вода се повлачи, повратак и дела Обреновчана

У протеклих неколико дана са подручја Обреновца изнето је више од 200 тона угинулих животиња које су уништене у кафилеријама по Србији, док се истовремено ради и на чишћењу трговинских објеката, кућа и локала од муља.

Како јавља репортерка РТВ из Обреновца, вода из већег дела града се повукла, преко моста се може прећи, али је вода око моста, на приласку граду, и даље веома висока.

Власници и закупци локала из појединих улица у Обреновцу стигли су током дана у своје објекте. Њих и један део мушкараца је јутрос позвао МУП, како би помогли у акцију чишћење улица, станова…

Они су данас у пратњи полиције дошли у оне делове града који су, по речима Марића, потпуно безбедни.

„Обреновац изгледа прилично сабласно, нема људи на улицама, осим на самом уласку у град“, извештава репортерка РТВ са лица места.

На небу се и даље налази балон са термо камером, који снима повлачење воде из града.

„Штета је баш велика, ново воде у мом локалу је 60 цм испод плафона, што значи да је унутра, од инвентара до робе, све уништено“, кажу власници локала који су први ушли у Обреновац.

17:03 БОР – ХЕ Ђердап спремна за виши ниво Дунава

Хидроелектране „Ђердап“ 1 и 2 смањиле су производњу струје и испуштањем воде из акумулационих језера контролишу ниво Дунава, с обзиром на то да се поплавни талас те реке у Србији тек очекује.

Директор ХЕ „Ђердап 1“ Љубиша Јокић изјавио је Танјугу да је Дунав тренутно на најнижој коти и за сада не прети опасност од поплавног таласа који се очекује.

Хидроелектрана „Ђердап 1“ већ данима уз „Ђердап 2“, контролише ниво Дунава испуштањем воде из акумулационих језера.

djerdap.rs
djerdap.rs

Јокић додаје да је смањена производња струје и да је због превентивног испуштања воде из акумулације ниво Дунава на брани смањен за 6,5 метара.

Смањен ниво Дунава узроковао је и отежану пловидбу, па кроз бродску преводницу Хидроелектране „Ђердап 1“, ових дана прође тек по неки брод.

Иначе, највећи доток Дунава у Хидроелектрани „Ђердап 1“ забележен је 2006. године када се Србија такође борила са воденом стихијом.

Тада је доток Дунава на овом месту био 16.200 кубика у секунди.

Пројектним планом предвиђен је максималан доток од 22.300 метара кубних у секунди, па према рецима надлежних за сада нема страха од надолазећег Дунава.

Реке су у Србију донеле велику количину воде, муља и смећа, а све то из Србије мора да прође кроз Дунав.

16:37 ДОНАТОРСКА КОНФЕРЕНЦИЈА ВЛАДЕ СРБИЈЕ: Александар Чепурин – Били смо уз Србију пре 500, пре 100 и пре 15 година, и сада смо ту

БЕОГРАД – Амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин изјавио је да је Русија од почетка била укључена у решавање кризе која је захватила Србију и поручио да ће остати уз Србију у периоду обнове и да ће српски народ уз помоћ руског народа преживети трагедију која га је задесила.

HAJNC VILHELM, ALEKSANDAR CEPURIN, MAJKL DEVENPORT I JADRANKA JOKSIMOVIC

Он је након радне конференције, на којој су усаглашени приоритети обнове и дате смернице потенцијалним донаторима шта је Србији најпотребније рекао ће српска трагедија бити превазиђена и да ће руски народ саучестовати у свему.

„Мислим да је Русија у овој ситуацији деловала искрено и пожртвовано и тако ће и наставити. Били смо уз Србију пре 500 година, пре 100 и пре 15 година. И сада смо ту и заједнички ћемо надвладати трагедију“, поручио је Чепурин.

MAJKL KIRBI, DJUZEPE MANCO, HAJNC VILHELM, ALEKSANDAR CEPURIN, MAJKL DEVENPORT I JADRANKA JOKSIMOVIC

Из Владе Србије данас је најављено да ће најкасније у јуну бити организована донаторска конференција на којој ће потенцијални донатори бити у позицији да изађу са конкретним износима помоћи.

Данашња конференција, коју су медији оквалификовали као донаторску имала је пре свега радни карактер и послужила за консултације Владе Србије са представницима европских и светских Влада.

(Срна)

16:36 Дан биодиверзитета у знаку одбране од поплава

Србија је данашњи Међународни дан биодиверзитета дочекала са пуном приправношћу у ванредној одбрани од поплава и у атмосфери неверице и туге због трагичних последица ове природне катастрофе, наводе у Заводу за заштиту природе Србије.

Природа је још једном показала своју снагу, међутим, поплава која нас је погодила, уједно нас још једном подсећа да природа има своје механизме ублажавања таквих катастрофа, рекао је директор Завода Александар Драгишић.

Он је навео да „осим што су драгоцена станишта ретких биљних и животињских врста, центри биодиверзитета и природна станишта имају велики потенцијал у ублажавању последица природних катастрофа, а уједно и обезбеђују бројне ресурсе од великог значаја за човека“.

Таква подручја у Србији, поред природних добара, као што су Обедска бара, Засавица, Моровићко-босутске шуме…, су и Форланд леве обале Дунава – подручје у поступку заштите, које има значајну улогу очувања биолошке разноврсности, али и у регулисању хидролошког режима водотока.

...

„Завод је у сарадњи са Секретаријатом за заштиту животну средине Београда завршио студију заштите Форланда, једног од највећих плавних подручја у делу Дунава који протиче кроз Србију, где су најзначајнија станишта орла белорепана. Простор је специфичне плавне шумске вегетације, која штити од ерозије, и биљних и животињских врста чији живот је везан или зависи од воде“, навео је Драгишић.

„Очување ових и сличних влажних подручја, спречавање непланске градње, пренамене простора, неконтролисаног бацања отпада и других деградирајући поступака човека, услов су спречавања опадања биодиверзитета на овом и другим подручјима“, рекао је директор.

„Опстанак дивљег биљног и животињског света непосредно зависи од коришћења природних ресурса. Одрживо управљање ресурсима, традиционални облици привређивања, непосредно доприносе очувању биолошке разноврсности, а уједно су добар основ за развој локалних заједница“, истиче Драгишић.

Он је нагласио да је живот у садејству са природом, уз мудро интегрално управљање оним што нам природа дарује и оставља у наслеђе, услов за опстанак дивљег живог света, али и човека.

УН установиле су 22. мај за Међународни дан биодиверзитета, како би упозориле и развијале свест најшире јавности о значају и неопходности очувања биолошке разноврсности, односно заустављања опадања броја врста, екосистема.

Према подацима Светске уније за заштиту природе – IUCN, од 52.017 процењених врста у свету, 17.936 врста је пред истребљењем; од 5.490 сисара, 78 врста је нестало или више не живи у дивљини, 188 врста је критично угрожено, 450 је угрожених и 492 су рањиве врсте; од 6.285 врста водоземаца који су једна од најугроженијих група, 1.895 врста је пред нестајањем.

***

НА ИНТЕРНЕТУ СЕ ПОЈАВИО СНИМАК:
КАКО ЈЕ ВОДА ПОПЛАВИЛА КРУПАЊ ЗА ДВА МИНУТА

Место крупањ је током поплава претрпело огромне губитке. Готово 500 кућа је збрисано са лица земље, путеви су уништени, а прорадило је много клизишта.

***

16:36 Вербић: Мала матура може и у августу

Ђаци осмих разреда из поплављених подручја моћи ће да одаберу да ли ће завршни испит да полажу у јуну или августу, најавио је данас министар просвете Србије Срђан Вербић након обиласка ученика смештених у прихватном центру на београдском ДИФ-у. Председник Форума средњих стручних школа Милорад Антић рекао је раније данас да је апсурдно да деца из поплављених места полажу малу матуру у јуну и предлаже да се помери за август.

Вербић је тиме изашао у сусрет захтеву форума основних и средњих школа и просветних синдиката да се мала матура не одржи или одложи.

studenti-deca

Министар Вербић је поновио да без завршног испита не може да се добије сведочанство о завршеном основом образовању.

„Потпуни је апсурд да деца полажу малу матуру у јуну. Та деца немају књиге, немају где да се спремају, а у школском систему све је искључено, нема наставника који могу да им помогну“, рекао је Антић за агенцију Бета.

Форуми основних и средњих школа, као и бројни просветни синдикати јуче се апеловали на ресорног министра Срђана Вербића да се мала матура не одржи.

На њихов предлог, министар је реаговао саопштењем у којем је истакао да матурски испит у основним школама неће бити укинут.

„Завршни испит је саставни део редовне школске године и регулисан је законом и подзаконским актима. Без обављеног завршног испита ученику се не може издати јавна исправа о завршеној основној школи, односно ученик не може да упише средњу школу“, саопштио је Вербић.

Милорад Антић зато предлаже, да ако се не може одустати од полагања испита, да се он помери за август.

„Ни министар, нити било ко, нема право да крши Устав и права детета, јер свако дете имао право да упише жељену школу, нико не може то да му ускрати. Ако је мала матура законски услов, нека се одложи за август“, казао је Антић.

Додао је да ни с ким у надлежном Министарству није успео да ступи у контакт, како би размотрили проблем око полагања матурског испита.

16:20 СМЕДЕРЕВСКА ПАЛАНКА – Осам дана без воде за пиће

Смедеревска Паланка, погођена прошлонедељним поплавама, већ осам дана нема воду за пиће, а док дневне температуре брзо расту, највећи проблем и даље остаје водоснабдевање, рекао је ФоНету председник општине Радослав Милојчић. Такође, и Општина Љиг, ни после осам дана, није решила водоснабдевање, саопштио је данас Штаб за ванредне ситуације.

У Смедеревској Паланци, граду са 60.000 становника, локална самоуправа се организовала да угаси жеђ угроженог становништва допремајући воду цистернама и делећи флаширану воду добијену од донатора.

ЉИГ

ЉИГ

Љишки водовод је ван функције на дужини од 12 километара јер је на више места оштећен од клизишта и поплава.Грађани су без пијаће и техничке воде, због чега не раде школе и вртићи.За уплаћивање финансијске помоћи за отклањање последица поплава отворен је наменски рачун 840-3064741-50, додају из љишког Штаба за ванредне ситуације.

Међутим, све то није довољно да задовољи све потребе људи, па Милојчић апелује за додатну помоћ у цистернама, води и храни.

„Већ осам дана смо без воде, а становништво снабдевамо помоћу 12 цистерни, а имамо и пунктове за расподелу флаширане воде. Због тога апелујем на све фирме и појединце који имају слободне цистерне да нам их ставе на располагање, а поред цистерни сада су нам најпотребнији вода и храна“, рекао је Милојчић.

Он је рекао да Смедеревска Паланка за сада нема ни техничку воду, али је изразио наду да ће људи из ЈКП Водовод санирати квар изазван поплавама и да ће данас тај део насеља добити струју.

Председник општине је рекао да због недостатка чисте воде многе установе не функционишу пуним капацитетом, да школе не раде, а отежано је и снабдевање градске болница, која функционише захваљујући сопственим резервама.

„Школе нам не раде, јер смо због немања воде за пиће и нехигијенских услова па је Кризни штаб донео одлуку да ђаци до понедељка не иду на наставу. Болница функционише без воде, али има своје капацитете које смо напунили тако да се и дијализе обављају без проблема“, рекао је Милојчић.

У овом граду у коме су се излиле реке Кубршница и Јасеница, није било људских жртава, али је поплављено више од 300 кућа, а набујале реке уништиле су усеве на око 6.500 хектара најплоднијих поморавских њива.

Председник општине је навео да се вода полако повлачи из поплављених кућа и да је у међувремену почела и дезинфекција поплављеног терена.

„Јуче и данас се ради деконтаминација и чишћење терена и уклањање угинулих животиња, а синоћ смо вршили авионско запрашивање из ваздуха, тако да полако отклањамо последице поплава које су биле катастрофалне“, рекао је Милојчић.

15:41 Од СМС порука прикупљено 135 милиона динара

Корисници мобилних мрежа у Србији до данас у 15.00 слањем поруке на број 1003 уплатили су 135 милиона динара за помоћ становништву поплављених подручја.

По подацима компанија мобилне телефоније, грађани су послали 1,35 милиона СМС порука чија је појединачна цена 100 динара, а тако прикупљен новац је усмерен на посебан рачун Владе Србије за помоћ страдалима од поплава.

...

Како је саопштио Телеком Србије, корисници МТС мобилне мреже од активирања тог хуманитарног броја до данас у 14 сати послали су 566.214 порука и на тај начин обезбедили 56.621.400 динара.

Преко мреже Теленора, до данас у подне је упућено 504.927 донација од по стотину динара, путем СМС-а.

Компанија Вип мобајл саопштила је да су њени корисници до 15.00 послали укупно 263.420 порука на број 1003.

Сви оператери мобилне телефоније у Србији позвали су кориснике да наставе са донацијама становништву подручја угроженог поплавама слањем СМС порука.

***

ФОТО СА РТРС: ХУМАНОСТ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

humanost na delu

***

15:33 АМСС: Стање на путевима све боље

Стање на путној мрежи је данас много боље него у претходном периоду и саобраћај је углавном нормализован на важним путним правцима, а највише проблема тренутно има на Дринској магистрали, изјавио је Танјугу Јовица Митић из Оперативног центра Ауто-мото савеза Србије.

Саобраћај се нормално обавља на аутопуту из правца Лесковца и Ниша према Суботици и граничном прелазу са Хрватском, без прекида и застоја, рекао је Митић.

„Упозоравамо возаче да на деоницама у поплавама угроженим подручјима треба да буду додатно опрезни и успоре, јер има разних оштећења на коловозу, има клизишта и одрона, као и мешавине камена, земље и муља, што додатно успорава саобраћај“, навео је Митић.

Танјуг (Милојко Марковић)

Танјуг (Милојко Марковић)

Он саветује возаче да одржавају веће растојање између возила и поштују саобраћајне прописе и упутства саобраћајне полиције.

Највише проблема возачи имају на Дринској магистрали од Лознице према Малом Зворнику, где је у самом Малом Зворнику дошло до прекида саобраћаја. Према његовим речима, на том делу пута се саобраћај према Босни за путничка и теретна возила усмерава на нови мост у Малом Зворнику.

После тога је саобраћај у прекиду између центра Малог Зворника и Љубовије и на том потезу је саобраћај дозвољен само за путничка возила, а забрањен теретним и аутобусима.

Митић је рекао да је на путу од Љубовије ка Рогачици исто ситуација и саобраћај је дозвољен само за путничка возила.

На делу од Рогачице према Бајиној Башти ка Кремни односно Тари и Перућцу саобраћај углавном функционише за путничка возила и аутобусе, док је за обустављен за камионе, навео је он.

Дебело брдо је проходно из правца Ваљева ка Рогачици и ту нема неких посебних обустава у саобраћају.

Проблема великих има, како је рекао, на прилазним путевима на подручју Обреновца, где се не може ући иако су путни правци проходни.

На делу пута између Руме и Новог Сада саобраћај се обавља само за путничка возила, док аутобуси и камиони не могу и користе обилазнице преко Врдника или се усмеравају на аутопут ка Београду, па за Нови Сад.

Митић је казао да од синоћ око 21.30 пола функционише гранични прелаз Бадовинци са Републиком Српском за све категорије возила, док је и даље прелаз Сремска Рача ван функције.

Ибарска магистрала је проходна целом дужином, с тим што између Ћелија и Рудника су на снази обуставе за теретна возила укупне масе преко пет тона, док путничка возила и аутобуси могу да саобраћају.

Камиону ту иду обилазним путем, аутопутем па преко Крагујевца и Мрчајеваца ка Чачку или преко Лазаревца, Лајковца и Ваљева до Косјерића и Пожеге.

На путу од Чачка према Црној Гори није било већих проблема, али има честих одрона и возачи треба да буду нарочито опрезни и најбоље да путују током дана.

На магистралном путу Параћин – Зајечар се због одрона код Грзе једном траком наизменично пропуштају возила, која се не задржавају дуже од пет минута.

Митић саветује возачима да користе државне путеве првог и другог реда и да заобилазе локалне путеве.

15:17 У општини Косјерић штета 200 милиона динара

У општини Косјерић још седам села одсечено је од света због 100 клизишта и 200 одрона, који су прекинули путеве, изјавио је данас Танјугу председник општине Милијан Стојанић.

„На терену је сва расположива механизација. Имамо три велика моста на Скрапежу која су тешко оштећена. Потребно нам је још механизације, грађевинског материјала и горива”, каже Стојанић.

Косјерићу у санацији терена и отклањању штете помажу све општине Златиборског округа, а највише Чајетина, Прибој и Ивањица, истиче Стојанић.

Twitter/@jassyjewelry
Twitter/@jassyjewelry

„На терену су стручне екипе ЦИП-а и по њиховој првој процени поплаве и клизишта су нанеле штету од 200 милиона динара у косјерићкој општини, каже Стојанић.

Поред отклањања штете у општини Косјерић је току и дезинфекција поплављеног подручја.
„До сада су екипе Завода за јавно здравље Ужице урадиле дезинсекцију и дезинфекцију на 90 одсто поплављеног подручја. Долази и стручни тим за дератизацију Института за ветерину из Краљева”, рекла је Танјугу општински инспектор за заштиту животне средине Зорица Вуковић.

У косјерићка села мештани су се вратили, али многима, попут Радула Марића, клизишта су срушила куће.
„Сада спавам на брду са овцама, или у магази са коњем”, каже Марић.

Радоје Божић и Јордан Јовановић, кажу да и даље не могу да верују да је мали поток у њиховом селу добио снагу Дунава и покренуо клизишта због којих до њиховог села Станкићи нема пута.
„Хране имамо. Треба нам хране за стоку, као и да што пре оспособе пут”, кажу Божић и Јовановић.

15:10 Челебићанин: Ситуација добра, не очекују се одступања

Начелница Ветеринарске инспекције Сања Челебићанин изјавила је данас да је ситуација, када су у питању нарочито опасне заразне болести животиња и болести, које се са животиња могу пренети на људе, у Србији била добра и да се не очекују већа одступања.

Челебићанин је, поводом поплава које су задесиле Србију, упозорила да вода, муљ, земља наносе друге агенсе, односно потенцијалне изазиваче заразних болести, а то су првенствено поједине врсте микроорганизама.

Ветеринарска служба тренутно спрема спровођење вакцинације животиња папкара у поплавним и угроженијим подручјима, рекла је Челебићанин РТС-у.

Танјуг (Оксана Тоскић)
Танјуг (Оксана Тоскић)

Челебићанин је истакла да ветеринарска инспекција ради, када се вода повуче, на асанацији терена, сакупљању лешева, после чега следи прање, чишћење и дезинфекција терена.

Она је истакла да је до сада завршен посао у Расинском округу, Варварину, општини Ћићевац, Крушевцу и Краљеву.

Она је најавила да ће данас бити завршен посао у Свилајнцу, да се не зна колико ће трајати посао у Обреновцу и да се чека да се повуче вода у општини Шид.

Начелница Ветеринарске инспекције је рекла да у Србији има тренутно пет кафилерија и да има довољно капацитета за прераду.

Она је најавила да се одређена количина угинулих животиња у пограничном појасу на граници између Србије и БиХ, упути у кафилерију у Инђији и тако спречи ширење заразне болести.

Челебићанин је саветовала грађанима да, уколико наиђу на угинуле животиње, позову ветеринарску службу.

14:22 БЕОГРАД – Дунав изнад границе редовне одбране

На Дунаву код Новог Сада, Сланкамена и Банатске Паланке, као и на Тиси код Титела водостај је данас изнад границе редовне одбране од поплава.

Код Земуна и Панчева водостаји ће бити у порасту и достићи ће границу ванредне одбране сутра и у суботу 24. маја, упозорио је Републички хидрометеоролошки завод.

РТВ (Јан Вало)
РТВ (Јан Вало)

Код Смедерева током дана ће водостај Дунава превазићи границу ванредне одбране од поплава, навео је РХМЗ на свом сајту.

На Сави код Јамене, Сремске Митровице и ŠШапца водостаји се налазе изнад граница ванредне одбране од поплава са тенденцијом мањег опадања.

Код Београда водостај ће бити у порасту и током сутрашњег дана ће достићи границу ванредне одбране од поплава.

Пајтић: Опасности од поплава нису прошле

Опасности од поплава још нису превазиђене а ситуација на угроженим подручјима далеко од тога да је санирана упркос томе што Сава опада а пораст Дунава је спор, изјавио је данас председник Покрајинске владе Бојан Пајтић.

Очекује се да ће водостај Дунава достићи 505 центиметара, што је за око два метра ниже од нивоа када се проглашава ванредна одбрана од поплава, рекао је Пајтић у изјави новинарима у Скупштини Војводине, напоменувши да у покрајини има проблема пре свега са „навлаженошћу насипа и са хидро-техничким радовима у одбрани села“.

Напомињући да око 150 људи даноноћно патролира уз насипе, да их вода не би пробила, он је нагласио да „опасности нису превазиђене“ и додао да су Војводина, Покрајинска Влада и Јавно-водопривредно предузеће „Воде Војводине“ показали да „итекако умеју да се бране од елементарних непогода.

Пајтић је похвалио људе из „Вода Војводине“ и грађане покрајине који су у борби са овим поплавама показали висок степен солидарности, „не само према својим суграђанима, него са грађанима целе Србије“.

14:22 – МАЛИ: БЕОГРАД БЕЗБЕДАН

Штета коју је направила поплава у Београду и његовим општинама биће процењена током наредних дана, изјавио је данас градоначелник Београда Синиша Мали и поновио да је главни град Србије заштићен од таласа Саве и Дунава.

„Водостај Саве и Дунава расте, али не онолико брзо колико смо очекивали“, рекао је Мали новинарима након обиласка насипа испод Бранковог моста који је обишао са председником ЕБРД Сумом Чакрабартијем.

Мали је поновио да се очекује у петак увече поплавни талас Саве, али да ће он износити неколико десетина центиметара, а не метара.

„Бедеми које смо направили довољно су високи и у потпуности сигурни да тако нешто издрже, ако уопште вода дотле и стигне. Дунав такође расте, али не колико смо очекивали. Очекујемо да ћемо у наредна два дана имати проглашење заштите од ванредних поплава, али то су у питању центиметри, далеко испод врха бедема који смо направили“, поручио је Мали. Иако је како каже Београд заштићен од таласа Саве и Дунава, Мали је истакао да не могу да се спрече евентуалне подземне воде, али да су пумпе већ спремне.

„Имамо пумпе које ће бити ангажоване на свим местима где се појаве баре“, истакао је Мали.

Подсећа и да је град већ оформио кризни штаб који ће се бавити клизиштима, на чијем челу је његов заменик Андреја Младеновић, као и да су екипе које процењују штету на терену и да ће сутра ујутру, у 08.00 сати, бити првих резултата.

Градоначелник Београда је казао и да су јутрос мештани Барича почели да се враћају у своје куће, као и да су позвани власници локала у Обреновцу да се врате како би помогли у акцији чишћења својих локала.

„На тај начин покушавамо да убрзамо начин нормализације живота у Обреновцу, да што пре људи који су у прихватним центрима се врате кући“, рекао је Мали. Говорећи о пристиглој помоћи, Мали је казао да је Секретаријат за финансије направио детаљно упутство и начин на који ће се дистрибуирати и користити донације које су добијене од грађана и компанија.

„У овом тренутку на рачуну града Београда има око 85 милиона динара помоћи које смо добили. Направили смо детаљно упутство на који начин та помоћ може да се користи и сваку одлуку ћемо такође ставити на сајт града Београда и моћи ће да се види на шта је она утрошена“, поручио је градоначелник Београда.

Он је рекао и да је желео да госту из ЕБРД покаже насип који су радници комуналних служби Београда и волонтери изгардили протеклих неколико дана како би очували град од пораста водостаја Саве и Дунава.

„Град има неколико пројеката које ради заједно са ЕБРД, која је дала велики износ кредита за изградњу и моста преко Аде, приступних саобраћиница. Из тих прихода ће се градити Улица Војводе Степе и Трг Славија и реконструкција Булевара ослобођења“, додао је Мали.

У сарадњи са том банком Београд, рекао је, жели да уради неколико пројеката, а један од њих су прјекти јавно приватног партнерства за изградњу четри подземне гараже, почетак пројекта за изградњу фабрике за рециклажу и за производњу електричне енергије у Вичци.

„Са тим пројектима бисмо решили две велике ствари за град Београд – недостатак паркинг простора, а такође решили бисмо и најцрњу тачку у југоисточној Европи по питању депомије чврстог отпада“, рекао је Мали .

14:16 Вода у девет насеља и даље забрањена

ПЕЋИНЦИ – Након што је решењем покрајинског санитарног инспектора вода у девет насеља пећиначке општине забрањена за употребу, радници ЈКП „Водовод и канализација“ јуче и данас у овим насељима испирају водоводну мрежу и хлоришу воду.

У међувремену, насеља се снабдевају цистернама, а по потреби и додатним количинама флаширане воде.

...

„Јуче и данас радници ЈКП „Водовод и канализација“ су, по налогу Штаба за ванредне ситуације општине Пећинци, испирали водоводне мреже и вршили додатно хлорисање, након чега ће се извршити поновно узорковање воде како би се утврдила исправност. Испирање и додатно хлорисање се превентивно врши и у шест насеља у којима је вода хигијенски исправна“, истакао је у писаној изјави за РТВ портпарол општине Пећинци Душан Срећков.

Он је додао и да ће у току поподнева на општинском сајту и на локалном радију бити објављен распоред сутрашњег водоснабдевања грађана.

Вода је од уторка забрањена у девет насеља пећиначке општине: Ашањи, Брестачу, Дечу, Карловчићу, Прхову, Доњем Товарнику, Огару, Обрежу и Сремским Михаљевцима.

12:57 – БАРИЧ: НЕДОСТАЈЕ ВОДА ЗА ПИЋЕ

У Баричу се живот лагано нормализује, грађани који су напустили део тог места због нарасле Саве, али и локалних река, враћају се у своје домове.

У том месту, удаљеном више од пет километара од Обреновца, има струје, градски превоз до Београда функционише, а продавнице су снабдевене. Мештанима Барича, који се већ враћају свакодневним пословима највећи проблем представља то што имају само техничку воду која није за пиће.

„Било је пуно евакуисаних и пуно поплављеног – маса воде од баричке реке дошла је до Саве…“, каже мештанин Ранко Ђулафић.
Он наводи да је полиција упозоравала да долази вода и да ће и они морати да напусте центар Барича тако да је народ кренуо да се склања.

„Народ је отишао, скоро сви… остао сам ја и четири пет кућа… чекали смо воду целу ноћ ако наиђе да бежимо горе у брда“, каже Ћулафић додавши да до тога, на срећу није дошло.
– Нисмо полављени од Саве већ од Мале Моштанице која је ишла каналом и прелила се – каже он.

Мештанин Радомир Голијан каже да је на почетку било мало критично јер је Баричка река код Мале Моштанице, при дну, „мало изашла из корита али није било већих проблема“.

Потом, када је код Забрежју вода пробила насип онда је народ почео да повлачи из доњег дела Барича… „а сада је ситуациј већ нормална и свет се враћа кући и нормално ради“, додаје он.

Голијан кажа и да је све време био у Баричу и објашњава да се „горњи део Барича, који се налази на брду није исељавао „а они доле су се иселили, а сада се сви враћају тако да нема проблема“.

12:41 РТВ – „Државни посао“ у акцији прикупљања помоћи

НОВИ САД – Допринос акцији Радио-телевизије Војводине за скупљање помоћи у Студију М дају и актери популарне серије „Државни посао“

...

Димитрије Бањац, познатији као Чварков, и Никола Шкорић, познатији као Торбица укључили су се у акцију скупљања хуманитарне помоћи.

Они су позвали да се донесе неопходна помоћ, и да свако, колико то може, помогне угроженима у поплавама.

 

12:33 БЕОГРАД – Антић: Померити малу матуру за август

Председник Форума средњих стручних школа Милорад Антић рекао је данас да је апсурдно да деца из поплављених места полажу малу матуру у јуну и предлаже да се помери за август.

„Потпуни је апсурд да деца полажу малу матуру у јуну. Та деца немају књиге, немају где да се спремају, а у школском систему све је искључено, нема наставника који могу да им помогну“, рекао је Антић за агенцију Бета.

novosti.rs

novosti.rs

Форуми основних и средњих школа, као и бројни просветни синдикати јуче се апеловали на ресорног министра Срђана Вербића да се мала матура не одржи.

На њихов предлог, министар је реаговао саопштењем у којем је истакао да матурски испит у основним школама неће бити укинут.

„Завршни испит је саставни део редовне школске године и регулисан је законом и подзаконским актима. Без обављеног завршног испита ученику се не може издати јавна исправа о завршеној основној школи, односно ученик не може да упише средњу школу“, саопштио је Вербић.

Милорад Антић зато предлаже, да ако се не може одустати од полагања испита, да се он помери за август.

„Ни министар, нити било ко, нема право да крши Устав и права детета, јер свако дете имао право да упише жељену школу, нико не може то да му ускрати. Ако је мала матура законски услов, нека се одложи за август“, казао је Антић.

Додао је да ни с ким у надлежном Министарству није успео да ступи у контакт, како би размотрили проблем око полагања матурског испита.

12:31 БЕОГРАД – НСЗ нуди раднике за санацију штета

Национална служба за запошљавање (НСЗ) данас је саопштила да је спремна да послодавцима из Србије који учествују у санацији штета од поплава обезбеди потребне раднике свих занимања.

Послодавцима је упућен позив да пријаве који радници су има потребни. Они треба да се обрате надлежним филијалама НСЗ-а и поднесу захтев за селекцију потребних кадрова.

...

У Србији тима око 787.000 незапослених, међу којима је 26,5 одсто млађих од 30 година. Неквалификованих радника који траже посао је 32 одсто од укупног броја незапослених, а квалификованих са трећим степеном образовања 25,3 одсто.

Незапослених за средњом школом је 28,6 одсто, а високошколаца 10,4 одсто.

12:27 СМЕДЕРЕВСКА ПАЛАНКА – Осам дана без воде за пиће

Смедеревска Паланка, погођена прошлонедељним поплавама, већ осам дана нема воду за пиће, а док дневне температуре брзо расту, највећи проблем и даље остаје водоснабдевање, рекао је ФоНету председник општине Радослав Милојчић.

У граду са 60.000 становника, локална самоуправа се организовала да угаси жеђ угроженог становништва допремајући воду цистернама и делећи флаширану воду добијену од донатора.

Танјуг (Тања Валич)

Танјуг (Тања Валич)

Међутим, све то није довољно да задовољи све потребе људи, па Милојчић апелује за додатну помоћ у цистернама, води и храни.

„Већ осам дана смо без воде, а становништво снабдевамо помоћу 12 цистерни, а имамо и пунктове за расподелу флаширане воде. Због тога апелујем на све фирме и појединце који имају слободне цистерне да нам их ставе на располагање, а поред цистерни сада су нам најпотребнији вода и храна“, рекао је Милојчић.

Он је рекао да Смедеревска Паланка за сада нема ни техничку воду, али је изразио наду да ће људи из ЈКП Водовод санирати квар изазван поплавама и да ће данас тај део насеља добити струју.

Председник општине је рекао да због недостатка чисте воде многе установе не функционишу пуним капацитетом, да школе не раде, а отежано је и снабдевање градске болница, која функционише захваљујући сопственим резервама.

„Школе нам не раде, јер смо због немања воде за пиће и нехигијенских услова па је Кризни штаб донео одлуку да ђаци до понедељка не иду на наставу. Болница функционише без воде, али има своје капацитете које смо напунили тако да се и дијализе обављају без проблема“, рекао је Милојчић.

У овом граду у коме су се излиле реке Кубршница и Јасеница, није било људских жртава, али је поплављено више од 300 кућа, а набујале реке уништиле су усеве на око 6.500 хектара најплоднијих поморавских њива.

Председник општине је навео да се вода полако повлачи из поплављених кућа и да је у међувремену почела и дезинфекција поплављеног терена.

„Јуче и данас се ради деконтаминација и чишћење терена и уклањање угинулих животиња, а синоћ смо вршили авионско запрашивање из ваздуха, тако да полако отклањамо последице поплава које су биле катастрофалне“, рекао је Милојчић.

ruski tim spasavanje

11:36 – ФОРМИРАН ТИМ ЗА КЛИЗИШТА

Градоначелник Београда Синиша Мали донео је решење којим се формира Координациони тим за праћење стања на клизиштима на територији града Београда, а за председника тог тела постављен је заменик градоначелника Андреја Младеновић, саопштила је данас Служба за информисање.

Задатак Координационог тима је евидентирање клизишта са основним подацима, оценом угрожености лица, објеката и других добара и могућност санације клизишта.

Тим је данас одржао први састанак, на коме је договорено да стручно оперативни тимови градских општина до сутра ујутру, припреме извештаје о евидентираним клизиштима на својој територији.

11:17 Преко PayPal-а уплаћено 306.000 евра

БЕОГРАД – Преко PayPal налога до данас је сакупљено 306.000 евра помоћи за угрожене у поплавама, објавило је Министарство финансија Србије.

Хуманитарну помоћ преко PayPal сервиса могуће је уплатити на адреси http://floodrelief.gov.rs.

...

Уплата хуманитарне помоћи жртвама поплава у Србији путем PayPal сервиса из 193 земље и региона могућа је од 18. маја.

Тај рачун припада дипломатском представништву Србије у Бриселу одакле се новац директно пребацује на рачун Владе Србије намењен помоћи угроженима од поплава.

УНС и твитераши прикупили 20 тона помоћи

Удружење новинара Србије (УНС) и твитераши прикупили су готово 20 тона разне помоћи за поплавама угрожено становништво у акцији „Хуманост на делу“, саопштено је данас из УНС-а.

Акција „Хуманост на делу“ траје већ седам дана у просторијама УНС-а у Београду (Ресавска 28) и широм Србије где се налази угрожено становништво.

Циљ акције је да се тражена помоћ достави најугроженијима, а посебно се води рачуна да буду покривена места ван Београда.

До сада је помоћ послата у Смедеревску Паланку, Крупањ, Лазаревац, Ваљево, Велике Црњене, Мионицу, Краљево, Параћин, Трстеник, Љиг, Љубовију, Пољане, затим за Добој и до хелидрома у Добановцима одакле се хеликоптерима доставља особама које се нису евакуисале.

Помоћ је подељена и по колективним центрима у Београду, али и достављена у домаћинства у Баричу и Забрежју.

Акцији „Хуманост на делу“ до сада се одазвало више од 250 појединаца и фирми.

Огроман одзив Руса за помоћ Србији

Амбасада Србије у Москви организовала је прикупљање помоћи за жртве разорних поплава у Србији, а одзив на апел је огроман, пре свега грађана Русије.

Људи долазе са сузама у очима, зову и питају како могу да помогну и шта је најпотребније, кажу у амбасади где је одмах по добијању инструкција Миистарства спољних послова крајем прошле недеље формиран кризни штаб од представника амбасаде и наше дијаспоре.

На сајту амбасаде објављено је да се прикупља хуманитарна помоћ, а отворена су и три жиро рачуна у Евроаксис банци за уплате у рубљама, еврима и доларима.

Како истичу у амбасади, од петка је прикупљено око три тоне помоћи у роби, око 15.000 евра у готовини, док је највећа појединачна уплата на рачуне отворене наменски у банци засад милион рубаља (око 20.000 евра).

Велики је одзив и волонтера – то су студенти који долазе и помажу у паковању помоћи која ће ускоро бити транспортована у Србију.

Амбасада дежура од 10 ујутро до 10 навече, али врата нашег дипломатског представништва остају отворена и ако неко дође до поноћи.

Беч даје 400.000 евра

Град Беч ће ставити на располагање 400.000 евра као брзу помоћ жртвама катастрофалних поплава у југоисточној Европи, од чега ће 200.000 евра бити одмах употребљено, док ће осталих 200.000 бити искоришћено за санацију.

Финансијска подршка ће циљано бити испоручена жртвама у областима погођеним поплавама преко помоћних организација, саопштио је данас Контактни биро града Беча „Компрес Београд“.

„Вести и слике које су до нас стигле из земаља погођених катастрофалним поплавама нису оставиле никога равнодушним. За Беч се подразумева да ће помоћи“, изјавио је градоначелник Беча Михаел Хојпл.

Координациони одбор „Заједно за Србију и Српску“, који је формиран у Бечу, упутио је пре два дана на адресе фирми и градоначелника Беча Михаела Хојпла позив за помоћ жртвама поплава.

11:07 Резерве крви стабилне, има свих крвних група

БЕОГРАД – Ивана Родић из Института за трансфузију крви изјавила је да су расположиве резерве драгоцене течности стабилне и да има свих крвних група.

Говорећи о резервама крви на територији Србије, Родић је истакла да све службе за трансфузију располажу са довољним количинама.

Бета (Милан Обрадовић)

Бета (Милан Обрадовић)

Родић је рекла да је био мали проблем, због тога што је у Шапцу недостајала крв једне крвне групе, али да је и она убрзо потом допремљена.

Она је оценила да грађани показују солидарност и поручила да се одазивају на акције које се реализују.

Све интервенције и операције у свим болницама у Београду одвијају се по плану и нема никаквог одлагања, додала је Родић.

***

ФОТО СА ФЕЈСБУКА: ПОЗИВ ЗА ПОМОЋ У ХРАНИ ЗА ПСЕ У СЕЛО ЈАМЕНА

memedovic

***

11:15 Кол центар за помоћ трудницама

НОВИ САД – Родитељски портал Бебац (www.bebac.com) из Новог Сада формирао је кол центар за помоћ трудницама које су угрожене поплавама и евакуисане из својих домова.

Број телефона кол центра је 021 310 20 00, а трудницама је на располагању више од 50 гинеколога, који ће бити доступни за разговор и савет.

...

„Веома је важно да трудницама које су у претходним данима претрпеле велик стрес обезбедимо здравствену и психолошку подршку и помогнемо им да лакше преброде кризну ситуацију“, наводи се у саопштењу.

11:02 Не паничити због змија на поплављеним подручјима

БЕОГРАД, Горњи Милановац – Српско херпетолошко друштво „Милутин Радовановић“ из Београда на свом званичном сајту објавило је апел корисницима друштвених мрежа, штампаним и електронским медијима да не шире панику у јавности због све чешће појаве змија у поплављеним подручјима јер реална опасност од њих не постоји.

Како се наводи у апелу, змије у равничарским пределима су најчешће неотровне и потпуно безопасне па ширење панике и хистерије може само још више отежати посао спасиоцима у овако тешкој ситуацији.

Белоушка  (shdmr.org/Александар Симовић)
Белоушка (shdmr.org/Александар Симовић)

„Како наводе извори на интернету, људи у помоћ због појаве змија већ зову и војску. То је стварно нерационално и само додатно компликује спасавање људи, домаћих животиња и домова. Змије у равничарским подручјима Србије су неотровне и потпуно безопасне, ако се изузме неколико локалитета у Војводини на којима има шарки,“ наводе херпетолози.

Према саопштењу, у поплављеним подручјима најчешће се срећу смукови и врсте везане за воду, рибарице и белоушке. „Све наведене врсте могу да нарасту до 1,5 па чак и 2 метра па могу да изгледају застрашујуће, али су потпуно безазлене“, наводи се у апелу и додаје да се на основу фотографија доступних на интернету и друштвеним мрежама види да су све змије, виђене или убијене биле смукови и рибарице.

Рибарица (shdmr.org/Xavier Bonnet)

Рибарица (shdmr.org/Xavier Bonnet)

Херпетолози кажу да није немогуће срести и отровнице у поплављеним подручјима, али, како кажу, чак ни од њих не прети неминовно смртна опасност.

„Наше отровнице се од других врста змија лако разликују, дуж смеђих или сивих леђа имају тамну цик-цак шару. Шарке могу бити и потпуно црне. Као и друге врсте животиња змије само покушавају да се спасу и побегну на суво. И њих вода истерује из склоништа“, кажу херпетолози и додају да заправо много већа опасност долази од пацова, који су пак претежна храна змија.

„Глодари преносе заразне болести које могу бити погубне по људе. Често су пацови основни фактор у избијању и ширењу страховитих епидемија, док змије не преносе ниједну болест на људе, заправо се хране глодарима. Одрасли смук може да поједе читаво легло пацова. У условима када се на потопљеним подручјима налази велики број лешина, када су изливене септичке јаме и разнете депоније, а температуре расту, врло је вероватно да ће доћи до појаве и ширења инфекција. Најезда глодара је оно што треба да нас брине“, каже се у апелу.

Смукуља (shdmr.org/Миливој Крстић)

Смукуља (shdmr.org/Миливој Крстић)

Најезда у рудничко-таковском крају

Широм рудничко-таковског краја, после поплава, бележи се повећање броја змија и других гмизаваца у објектима и на јавним површинама, посебно на путевима, речено је на данашњој седници Општинског кризног штаба.

Секретар Општинског одбора Црвеног крста Томислав Марковић рекао је да су волонтери те организације радили у Млаковцу на чишћењу једне куће после поплаве када су пронашли пет отровница.

Заменик председника општине Мирослав Миловановић објаснио је да нагло повећање температуре ваздуха утиче да змије изађу из мокре земље, због чега грађани треба да буду обазриви, али и да не стварају панику.

Директорка Дома здравља у Горњем Милановцу Драгица Топаловић за агенцију Бета је изјавила да се бележи повећање броја пацијената који траже помоћ после уједа змија и додала да има довољно серума.

„Чак смо данас требовали нове количине, за сваки случај, и са серумом су снабдевене све амбуланте на сеоском подручју, а многе који се јављају, нису ујеле отровнице“, рекла је Драгица Топаловић.

10:57 КУРИБАК: Ситуација у Срему се смирује, али још нема повратка исељених

„Ноћ је протекла мирно, вода се полако повлачи, а полиција патролира улицама Моровића“, казао је координатор кризног штаба у Моровићу, начелник Управе полиције Србије Младен Курибак.
Из тог места евкуисане су старији мештани, жене и деца, а ситуација је иста и у оближњем селу Вишњићево.

„Мора још да се причека, прво из безбедности, а потом и због опасности од зараза, мора да се уради асанација терена, па тек она могу да се врате жене и деца“, рекао је Курибак.


10:56 ЛОНЧАР: Лекова довољно, нема епидемија

БЕОГРАД – Свих лекова има довољно и у Србији нема епидемија заразних болести, рекао је министар здравља Златибор Лончар и истакао да је ситуација апсолутно под контролом.

Лончар је, након посете прихватном центру у Старом ДИФ-у, рекао да у центрима има довољно лекова и неопходног санитетског материјала за све хроничне болеснике и да они добијају сву неопходну негу као да се налазе у болници.

...

Он каже да је било спорадичних цревних инфекција, шуге, вашки, али да нема епидемија и да је ситуација под контролом.

„Имамо двадесетак људи који имају вашке, али они су вашке имали и код куће. Код једне породице, њих четворо, регистрована је шуга. Болест смо одмах препознали изоловани су како не би и друге довели и ризик од заразе“, рекао је Лончар.

Министар здравља је додао да има неколико оболелих са цревном инфекцијом изузетно благог типа, али да се они третирају као да имају најтежи облик цревне инфекције.

„Ситуација је апсолутно под контролом. Ово је занемарљив број оболелих у односу на број људи који је захваћен поплавама“, закључио је министар здравља.

Шта је још осим лекова потребно угроженима и како протиче пружање помоћи и њихово збрињавање, за РТВ је говорила Душанка Станојчић из Црвеног крста Нови Сад.

10:45 ВУЧИЋ: Поплавама угрожено 1.643.832 становника, штета око 174,5 милиона евра

Премијер Александар Вучић рекао је данас на конференцији донатора да је штета коју је Србија претрпела у поплавама прешла 0,64 одсто БДП, што је услов за помоћ из фонда ЕУ, те да, према тренутним проценама, износи око 174,5 милиона евра.

„У Србији имамо више од 140 колективна центара који се брину о људима, од којих је 47 у Београду и 93 широм Србије. Исељено је укупно 31.879 грађана, срушена или потпуно угрожена 1.763 објекта, поплављено 2.260 објеката, без Обреновца, рекао је Вучић и додао да је угрожено поплавама 39 општина, односно 1.643.832 становника. На категорисаним путевима срушено је 30 мостова, а оштећено 50, док је на општинским и некатегорисаним срушено и оштећено око 200 мостова“, навео је Вучић.

Услед одрона и клизишта оштећено је више од 20 категорисаних путева и више стотина општинских и некатегорисаних путева, а највећа је штета у финансијском смислу на Коридору 10, код Димитровграда, где је процењена штета од десет и више милиона евра, изјавио је премијер на донаторској конференцији у Београду.

План за обнову у наредних десет дана

Премијер Александар Вучић изјавио је данас да ће се обнова земље правно и суштински припремити у наредних десет дана и поручио међународним донаторима да ће се процена штете радити на одговоран и поштен начин јер „не желимо и нећемо никога да варамо“.

Вучић је навео да ће Србија уколико жели да у годинама које су пред нама жели обезбеди било какав привредни опоравак морати да их замоли да помогну знањем, новцем, сваким другим видом помоћи.

Он је подвукао да помоћ неће бити злоупотребљена и да ће сваки динар који се добије моћи да се види и прати на сајту Министарства финансија и да ће то бити припремљено за неколико дана.

Вучић је захвалио свима који су помогли и навео да ће Србија то знати да цени и поштује и да врати уколико то буде потребно.

У Београду се данас одржава састанак међународних донатора за прикупљање помоћи у санирању последица катастрофалних поплава које су протеклих дана задесиле Србију, којима се обратио премијер Александар Вучић и којима ће се обратити надлежни министри.

Како је саопштено из Владе Србије, председник Владе Србије Александар Вучић ће учеснике информисати о размерама катастрофалних поплава које су погодиле нашу земљу, како би размотрили могућности да се што пре Србији упути помоћ у санирању последица настале штете.

На састанку ће, како се наводи, бити речи о даљим корацима који ће обезбедити да се напори Владе и међународних донатора на време и ефикасно координишу, како би ефекат свих заједничких активности био потпун.

Најављујући састанак, министарка без портфеља у Влади Србије задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је да „то није права донаторска конференција“, јер за сада постоје само прелиминарне процене штете.

Она је објаснила да ће ресорни министри данас изнети те процене потенцијалним донаторима, које ће чинити акредитовани представници дипломатског кора и међународних финансијских организација.

„Та листа не укључује само земље ЕУ и организације као што су Светска банка, Европска банка за обнову и развој и Међународни монетарни фонд, него и земље из целог света“, додала је она.

10:36 Нормализован саобраћај на путу Аранђеловац-Раниловић

На регионалном путу Аранђеловац – Раниловић успостављен је нормалан режим саобраћаја у оба смера, саопштили су Путеви Србије.
То јавно преузеће позива све учеснике у саобраћају да поштују саобраћајну сигнализацију и ограничење брзине и да вожњу прилагоде условима на путу.

10:23 МУП: И даље се трага за 573 особа

Оперативном центру Министарства унутрашњих послова од 18. маја до данас пријављен је нестанак 798 особа са угрожених подручја, од којих је пронађено 215 особа. 

10:15 Почео донаторски састанак за прикупљање помоћи Владе Србије

10:02 Ер Србија бесплатно превози помоћ за Србију

БЕОГРАД – Национална авиокомпанија Ер Србија бесплатно на својим међународним линијама превози помоћ за Србију, отворила је рачун за „помоћ угроженима од поплаве“ и поставила кутије за прикупљање помоћи на београдском аеродрому „Никола Тесла“, речено је данас Танјугу у Ер Србији.

Српски авиопревозник је упутио партнерима Етихад групе позив за слање свих видова помоћи и Етихад ервејз, стратешки партнер Ер Србије, већ је отворио рачун за уплаћивање финансијске помоћи која ће бити послата српској влади.

Бета (Ненад Петровић)

Бета (Ненад Петровић)

Ер Србија од петка, у сарадњи са Министарством спољних послова и српским амбасадама и конзулатима у иностранству, обавља бесплатан превоз дониране помоћи на својим редовним и карго линијама.

Та компанија је до сада превезла из Стокхолма 5,5 тона помоћи и из Лондона 1,5 тону. Како наводе, превоз је букиран из Истанбула, Абу Дабија и Франкфурта и до краја седмице би требало да стигне.

Ер Србија се од почетка ванредне ситуације активно укључила у рад Кризног штаба који је основала Влада Србије и до сада је дала помоћ од 2.500 ћебади, 3.000 литара воде и сокова, 3.000 сендвича, 10.000 папирних чаша и 550 заштитних маски.

Српски авиопревозник је отворио наменски рачун код Комерцијалне банке за прикупљање финансијских прилога за помоћ угроженима и Ер Србија ће уплатити прву донацију у износу од милион динара. Број рачуна је 205-207-812-71, а назив рачуна „Аир Сербиа„.

Национална авиокомпанија позива све запослене да посете Комерцијалну банку и уплате помоћ у складу са својим могућностима.

Кутије на аеродрому су постављене у простору за пријаву путника на летове, као и у делу за преузимање пртљага приспелих путника.

Сви путници који су услед настале ситуације морали да откажу или промене резервацију могу то учинити без икакве додатне наплате, кажу у Ер Србији.

09:51 – ЕВАКУАЦИЈА ЖИВОТИЊА И МАТЕРИЈАЛНИХ ДОБАРА ИЗ МОРОВИЋА

Командант кризног штаба у Моровићу, републичког Штаба за ванредне ситуације, генерал полиције Младен Курибак изјавио је данас у Моровићу да ће у току дана бити приведена крају евакуација животиња и материјалних добара.

09:47 Дунав изнад границе редовне одбране од поплава

БЕОГРАД – На Дунаву код Новог Сада, Сланкамена и Банатске Паланке, као и на Тиси код Титела водостај је данас изнад границе редовне одбране од поплава.

Код Земуна и Панчева водостаји ће бити у порасту и достићи ће границу ванредне одбране сутра и у суботу 24. маја, упозорио је Републички хидрометеоролошки завод.

РТВ (Јан Вало)
РТВ (Јан Вало)

Код Смедерева током дана ће водостај Дунава превазићи границу ванредне одбране од поплава, навео је РХМЗ на свом сајту.

На Сави код Јамене, Сремске Митровице и ŠШапца водостаји се налазе изнад граница ванредне одбране од поплава са тенденцијом мањег опадања.

Код Београда водостај ће бити у порасту и током сутрашњег дана ће достићи границу ванредне одбране од поплава.

09:46 Јагодина: Инфраструктура оштећена у 21 Месној заједници

ЈАГОДИНА – Путеви и мостови, постројења фекалне и кишне канализације и топловодна мрежа оштећени су у поплави у 21 Месној заједници и граду Јагодини.

У Извештају града Министарству грађевинарства и урбанизма, кога је потписао градоначелник Јагодине Ратко Стевановић се наводи да је мост на реци Белици, „Камени мост“ који спаја два дела града, један од најфреквентнијих, и преко кога се иде за Болницу, Педагошки факултет, гробље и преко кога иде регионални пут Јагодина – Крагујевац, није за употребу.

Јагодина (Twitter/@makisnake)

Јагодина (Twitter/@makisnake)

Оштећени су, поломљени а неки се још налазе у рекама, и мостови у Главинцима, Бресју, Врби, Тополи.

Локални путеви оштећени су у Месним заједницама Црнче, Каленовац, Ловци, Стрижило, Иванковачки Прњавор, Драгошевац, Ракитову, Бресју, Доњем Мишевићу, Трнави. У селу Рајкинац покрнуто је клизиште у дужини од 700 метара, наводи се у извештају.

Уз то, ошетећени су сеоски и пољски путеви у дужини од чак 100 километара.

Топловодна мрежа је оштећена на 2. 850 метара, од деониоце Нова фабрика „Каблова“ – главна разводна комора у дужини трасе 750 метара и деоница главна разводна комора- градско насеље „Стрелиште“.

На подручју Јагодине штету од поплава процењује седам комисија, које су до сада обишле око 1. 000 домаћинстава, и Комисија за процену санације поплављеног.

На седници Градског штаба за ванредне ситуације председник Скупштине града Драган Марковић – Палма, затражио је од комисија да што пре окончају процену, ако је то могуће још ове недеље, како би се што пре почело са санацијом.

Уз то, на предлог Марковића, преко Савета Месних заједница, свим становницима који су страдали у поплавама упућени су „упитници“ у које треба да напишу све што им је оштећено, како неко неби био „прескочен“.

09:20 Ниво Саве опада код Шапца

ШАБАЦ – Ниво реке Саве код Шапца и даље опада а тренутно је 606 центиметара, 12 центиметара мање него јуче у исто време.

Максимални ниво Саве био је прошлог викенда када је река стигла до коте 666.

Танјуг (Раде Прелић)

Танјуг (Раде Прелић)

Обалоутврда у том рејону, дуга 25 километара, стабилна је, али према информацијама кризног штаба, опасност од пробијања бедема направљених од џакова с песком још постоји.

На најкритичнијим местима, у околини села Дреновац, добровољци ће и данас ојачавати бедеме док ће у циљу боље заштите града војска, полиција и стручне службе од 10 часова правити нов насип дуж пруге у селу Штитар.

08:45 Ситуација у Срему се смирује, али још нема повратка исељених

СРЕМСКА МИТРОВИЦА, НОВИ САД, БЕОГРАД – Ситуација у поплављеним местима у Срему се полако смирује, али она нису безбедна за повратак евакуисаних грађана, изјавио је координатор кризног штаба у Моровићу, начелник Управе полиције Србије Младен Курибак. „Ноћ је протекла мирно, вода се полако повлачи, а полиција патролира улицама Моровића“, казао је Курибак за РТС.

Из тог места евкуисане су старији мештани, жене и деца, а ситуација је иста и у оближњем селу Вишњићево. „Мора још да се причека, прво из безбедности, а потом и због опасности од зараза, мора да се уради асанација терена, па тек она могу да се врате жене и деца“, рекао је Курибак.

Командант Кризног штаба у Моровићу је рекао да и, уколико се деси да буде примењена „црвена зона“, односно да се прогласи четврта фаза евакуације што значи потпуну евакуацију тог насеља, полиција ће и након тога остати на том подручју да обезбеђује имовину.

Танјуг (Јарослав Пап)

Танјуг (Јарослав Пап)

08:00 Исплата додатка за негу и помоћ другог лица

Исплата додатка за негу и помоћ другог лица за април почеће данас, а сви корисници који живе на подручју насеља захваћеним поплавама – Обреновац, Барич, Дражевац, Стублине, Грабовац, Скела, Мала Моштаница и Звечка, и примају новчану надокнаду преко налога за исплату – ПТТ упутница, могу подићи новац у било којој пошти у Србији.

Како је наведено у саопштењу Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, неопходно је да са собом понесу личну карту, док лица која имају пуномоћ корисника да подижу средства морају понети своју и личну карту корисника као документ за индентификацију.

Пошта Србије ће обезбедити и посебне шалтере у оквиру већих прихватних центара у Београду – Комбанк арена, Хала Пионир, ДИФ Кошутњак, ЦКС Шумице, како би се олакшала исплата расељеним грађанима.

07:52 Данас претежно сунчано и топло време

У Србији ће данас бити претежно сунчано и врло топло време, а после подне, уз локални развој облачности, очекују се краткотрајни пљускови са грмљавином углавном у планинским пределима и на истоку земље.

Како је саопштио Републички хидрометеоролошки завод, ветар ће бити слаб до умерен југоисточни и источни, минимална температура износиће од 10 до 17, а највиша дневна од 26 до 31 степен.

РТВ (Бојан Милићевић)

РТВ (Бојан Милићевић)

И у Београду ће данас бити претежно сунчано и врло топло, ветар ће бити слаб до умерен југоисточни, минимална температура износиће 16, а највиша дневна 30 степени.

У Србији ће, према изгледима времена за седам дана до 29. маја, у петак бити претежно сунчано и врло топло, а после подне у планинским пределима очекује се ређа појава краткотрајних пљускова са грмљавином.

Затим ће до краја периода бити променљиво облачно и нестабилно, местимично са кишом, пљусковима и грмљавином, а већа количина падавина очекује се у западним и јужним пределима, док ће температура ваздуха бити у мањем паду.

07:51 Мештани Барича враћају се у своје домове

БЕОГРАД – Републички штаб за ванредне ситуације одлучио је да се данас пре подне аутобусима врате сви исељени становници Барича.

Повратак се очекује око 10 часова у организацији кризног штаба за ванредне ситуације и њиховим ресурсима, рекао је начелник Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Предраг Марић.

„У Баричу сада постоје комплетни услови за повратак житеља тог места, нема поплављених објеката, струја је пуштена и радујемо се чињеници да ће бар један део суграђана бити поново у својим домовима“, рекао је Марић за РТС.

Он је навео да се током дана очекује и повратак једног броја Обреновчана, мушкараца који ће организовано у пратњи полиције отићи у оне делове града који су потпуно безбедни и, како је навео, у сваком другом сегменту хигијенски другачији од оних који су угрожени. Та мера је донета како би се мушки житељи упутили у акцију која траје у Обреновцу, а то је, према речима Марића, чишћење улица, станова… „Има ту пуно посла и психолошки је добро да људи буду у својим домовима, а да ми с друге стране знамо да су безбедни“, рекао је Марић.

Коментар на порталу НОВОСТИ - О САНАЦИЈИ

Коментар на порталу НОВОСТИ – О САНАЦИЈИ

07:50 Прелаз Бадовинци поново у функцији, Сремска Рача не ради

БЕОГРАД – Гранични прелаз Бадовинци са Републиком Српском поново је у функцији, док је и даље ван функције прелаз Сремска Рача, саопштено је данас из АМСС, уз напомену да ће повољни временски услови са темпертурама које ће се кретати и до 30 степени у многоме допринети бољој проходности путева.

У саопштењу се додаје и да је на путевима у Србији претходног дана евидентирано 115 саобраћајних незгода, у којима су 44 лица повређена, а једно је страдала, док су у Београду забележене 62 саобраћајне несреће у којима је 14 особа повређено.

Осим на наведеним градничним прелазима, на осталима су задржавања путничких возила од 15 до 30 минута.

...

У подручјима где су поплаве причиниле огромну материјалну штету, на појединим деоницама коловоз је оштећен, па се саобраћај обавља успорено уз могуће краће прекиде или уз семафорску регулацију.

У саопштењу се између осталог наводи да је деоница пута Лозница-Мали Зворник-Љубовија ван употребе, због појаве клизишта, а алтернативни правци су Лозница-Мали Зворник и Мали Зворник- Љубовија.

Потпуна обустава саобраћаја је на снази на Ибарској магистрали, на деоници Љиг-Рудник, код места Заграђе, на путу Шабац-Ваљево-Косјерић, а на путу Ивањица – Ушће, на 15 километара од тог места ка Ивањици, због активираног клизишта, саобраћај је до даљег у прекиду.

Због изливања реке Млаве, има измена саобраћаја на деоници Пожаревац-Велико Градиште, а на ауто-путу, испред петље Ћуприја, у смеру Ниш-Београд, саобраћај се одвија двосмерно коловозном траком у смеру Београд-Ниш. Мост у Ваљеву затворен је због пораста нивоа реке Колубаре.

Измене саобраћаја и даље су на снази на деоницама око Сремске Митровице, Шапца, Крупња, Бајине Баште, Уба, Свијајнца, Аранђеловца, Смедеревске Паланке, Уба, Љига…

На наплатној рампи Пожаревац у Малој Крсни, десна трака у дужини од 250 метара је затворена јер се излила река Језава, док је из смера Пожаревца слободна.

Према подацима МУП-а Србије, дошло је до обуставе саобраћаја за возила масе преко пет тона на Ибарској магистрали из правца Ћелија преко Љига до Рудника, а истој категорији возила важи забрана и на путу Топола – Рудник преко Шаторње.

Алтернативни препоручени путеви за ту категорију возила су преко Крагујевца и Баточине.

У саопштењу се додаје и да је, у оквиру друге фазе радови на обилазници око Београда у зони петље Батајница, због уклањања надвожњака и изградње приступних саобраћајница, на снази потпуна обустава саобраћаја у оба смера на новосадском путу, на излазу из Београда код петље Батајница.

Осим обилазнице око Београда, постоји алтернативни пут који преко Земуна води батајничким друмом до Батајнице и петље Нови Бановци, а тај пут могу користити и возачи који долазе из Новог Сада.

07:49 Данас донаторски састанак за прикупљање помоћи

У Београду ће данас бити одржан састанак међународних донатора за прикупљање помоћи у санирању последица катастрофалних поплава које су протеклих дана задесиле Србију, којима ће се обратити премијер Александар Вучић и надлежни министри.

Како је саопштено из Владе Србије, председник Владе Србије Александар Вучић ће учеснике информисати о размерама катастрофалних поплава које су погодиле нашу земљу, како би размотрили могућности да се што пре Србији упути помоћ у санирању последица настале штете.

На састанку ће, како се наводи, бити речи о даљим корацима који ће обезбедити да се напори Владе и међународних донатора на време и ефикасно координишу, како би ефекат свих заједничких активности био потпун.

Бета/МУП

Бета/МУП

Најављујући састанак, министарка без портфеља у Влади Србије задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је да „то није права донаторска конференција“, јер за сада постоје само прелиминарне процене штете. Она је објаснила да ће ресорни министри данас изнети те процене потенцијалним донаторима, које ће чинити акредитовани представници дипломатског кора и међународних финансијских организација.

Позив да присуствују састанку упућен је представницима свих држава, међународних институција и кредитора који су до сада били активни у пружању званичне развојне помоћи Републици Србији и који већ годинама учествују у механизму координације развојне помоћи у нашој држави.

Како је Танјугу речено у кабинету министарке без портфеља задужене за европске интеграције, одзив је велики а своје учешће су између осталих потврдили Делегација ЕУ у нашој земљи, амбасаде САД, Немачке, Руске Федерације, представници Светске банке, Европске инвестиционе банке… Танјугу је потврђено да ће на састанку учествовати и стални координатор УН Ирена Војачкова Солорано.
„Учествоваћемо на донаторској конференцији, а постоји неколико корака за пружање помоћи“, поручио је руски амбасадор Александар Чепурин из Шапца, додавши да у пружању помоћи постоје три корака. Први корак подразумева брзо реаговање и смањење броја жртава, други пружање хуманитарне помоћи јер је велики број људи напустио своје куће, док трећи представља „реновирање буквално свега што је било срушено“, чега је у Србији много.

Састанак организују Кабинет за ЕУ и Канцеларија за европске интеграције Владе Србије.

07:48 Повратак и чишћење терена, опрез још траје

Почиње повратак евакуисаних у Барич а разматра се и повратак мушкараца у неке делове Обреновца. У току чишћење терена у Обреновцу и другим местима. Додатан опрез на критичним тачкама на бедемима у Шапцу.

Ниво воде у Обреновцу не опада, али је ситуација стабилна. У току је чишћење терена, дезинфекција и дератизација. Кризни штаб ће размотрити повратак мушкараца у безбедне делове града како би помогли у чишћењу. Ангажовано је и 100 пумпи за испумпавање воде из најнижих тачака града. Полиција води рачуна да нико не уђе у град али се контролише и ко излази из града да би се спречила пљачка.

Републички штаб за ванредне ситуације одлучио је да се аутобусима врате сви исељени становици Барича.

„У Баричу сада постоје комплетни услови за повратак житеља тог места, нема поплављених објеката, струја је пуштена и радујемо се чињеници да ће бар један део суграђана бити поново у својим домовима“, рекао је Марић за РТС.

Савски бедеми у Шапцу и даље издржавају а ниво те реке наставља постепено да опада, у просеку један центиметар на сат времена. Ипак, опасност од пробијања насипа и даље постоји. Збото тога су позвани радно способни мушкарци ради додатног ојачавања насипа у Дреновцу.

На бедемима, дежурају припадници полиције и „Србијаводе“. Ојачавање бедема на критичним тачкама биће настављено и у току данашњег дана. Ради се и на улклањљању животиња у селима која су била под водом.

Ситуација у Сремској Митровици и околини је много боља него јуче. Водостаји Саве и Босута су у паду а једино је водостај Студве у благом порасту. Ипак у Водама Војводине кажу да је опасност вероватно прошла.

Ипак, насипи код Моровића, Вишњићева, Сремске Раче и Босута су и даље под надзором. У евакуисаном Моровићу полиција је током ноћи обилазила и проверавали куће како би се спречиле крађе.

У области уз Дрину, осим поплава велики проблем представљају и клизишта која стварају одроне.

Тако је и у Малом Зворнику. Саобраћај на путу до Бајине Баште је забрањен. Хеликоптери војске допремили су велику количину хране. Становцници Малог Зворника апелују да им се допреми тешка механизација које тамо нема.

Кад је реч о енергетском систему, ЕПС је саопштио да су производни капацитети и даље угрожени и да се ситуација контролише даноноћно. Истовремено се предузимају и мере како би се што брже нормализовала производња и струје и угља.

pas cuvar

00:08 – СТИГЛЕ БУГАРСКЕ ЦИСТЕРНЕ СА ШМРКОВИМА ЗА ЧИШЋЕЊЕ ОБРЕНОВЦА

Из Софије је вечерас стигло 11 цистерни са шмрковима као помоћ граду Београду, а те цистерне и бугарски добровољци ће отићи у Обреновац где ће учествовати у чишћењу делова града из којих се повукла вода.

Како је саопштено из Градске управе, цистерне је послао Димитар Борисов из Софије, власник компаније „Титан Интернатионал Холдинг“, која односи комунални отпад у Софији и више градова Бугарске.

Борисов је челницима Скупштине града обећао да ће у наредним данима послати још 11 цистерни које се налазе у другим градовима Бугарске.

00:02 – МУП: ВЛАСНИЦИ ЛОКАЛА ИЗ ДЕЛА ОБРЕНОВЦА ДА ДОЂУ УЈУТРУ

Министарство унутрашњих послова позвало је власнике или закупце локала из појединих улица у Обреновцу, да сутра до девет сати ујутру буду испред тих објеката.

МУП је у саопштењу позвао власнике или закупце локала из Улице Милоша Обреновића – од Краља Петра до Љубе Ненадовића, Улице Војводе Мишића – од Краља Петра до Љубе Ненадовића и Улице Вука Караџића – такође од Краља Петра до Љубе Ненадовића.

Такође су позвани и власници или закупци локала из попречних улица: Гембешева, Кнез Михајлова, Здравковићева, Љубе Ненадовића и Краља Петра.

***

Председник општине Обреновац: Нико нас није упозорио на поплаву до 16. маја ујутру

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић каже да ниједног тренутка није помислио да да оставку на ту функцију.

miroslav-cuckovic

Оставка Чучковића је спомињана јер не мисле сви да је систем одбране добро функционисао, пре свега јер је, према незваничним информацијама, сигнал за евакуацију становништва Обреновца дат тек 16. маја (у петак) у пола пет ујутро. А сат и по раније неки делови гада већ су били под водом метар и по.

Гостујући на ТВ Б92, Чучковић је на питање да ли је помишљао на оставку категорички одговорио: “Апсолутно не!”.

– То би био кукавички чин. Потребно је да се сви посветимо увођењу нормалног живота у град – рекао је Чучковић.

На питање шта ће бити када га буду питали да ли је погрешио што није укључио аларм у четвртак увече, он је одговорио да “то није могуће, јер би то био закључак стручних људи” из РХМЗС, Србија вода и Војводина вода.

– Нико нас није упозорио о томе. Они који су требали да нас обавесте једва су извукли живе главе на долми тада – рекао је Чучковић.

Упитан да ли Обреновац није подигао на ноге јер није имао информације од других људи, Чучковић је одговорио питањем.

– Ако имамо у уторак проглашење ванредног стања, у среду у шест сати се премијер обавештава да није таква опасност, у четврак су током ноћи ти што су извештавали о стању могли да изгину. Мислите ли да је неко на тај начин хтео да буде кривац? – упитао је Чучковић.

СРБИ НА ОКУП/Б92

***

Патријарх Кирил упутио позив свима да помогну Србији. Помоћ за Србе сакупљају Руси са свих страна

Патријарх Кирил упутио позив свима да помогну Србији. Помоћ за Србе сакупљају Руси са свих страна

Патријарх Кирил свима упутио позив да помогну Србији 21.5.2014.15:09 Глас Русије Патријарх Московски и све Русије Кирил изразио је саучешће и упутио речи подршке породицама погинулих у катастрофалним поплавама у Србији. Руска православна црква је почела у Москви … Continue reading

———-

ПРЕТХОДНИ ЧЛАНАК ОД 21.05.2014.

СРБИЈА ПОД ВОДОМ (8): ОДБРАНА ОД ПОПЛАВА И СПАСАВАЊЕ ЉУДИ ТРАЈЕ И ДАНАС… БРАНЕ СЕ ЕЛЕКТРАНЕ

gug1_620x0

Током ноћи стручне службе Војске Србије контролисале су насипе на Сави код Шапца. Стање у Моровићу и Вишњићеву под контролом, наставља се превентивна евакуација становништва. Ниво Саве код Сремске Митровице опао је током јучерашњег дана, али вода која долази из Хрватске угрожава насеља уз границу. Ниво Дунава код Смедерева јутрос је испод квоте ванредне одбране,… Read More ›